Slovenija

Cariniki že grozijo s stavko

Ljubljana, 07. 07. 2011 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikalisti, ki zastopajo carinike, niso zadovoljni z dodatki, zato omenjajo stavko. Po besedah ministra Franca Križaniča je treba preveriti, ali se s policijskimi dodatki ruši plačni sistem.

Cariniki ministrico Kresalovo obtožujejo, da v javnost lansira netočne navedbe o dodatkih zaposlenih na carini.
Cariniki ministrico Kresalovo obtožujejo, da v javnost lansira netočne navedbe o dodatkih zaposlenih na carini. FOTO: Mia Media

Sindikat carinikov Slovenije, nezadovoljen zaradi načina urejanja dodatkov v javnem sektorju, je za ponedeljek sklical sejo Konference sindikata, na kateri nameravajo ustanoviti stavkovni odbor, oblikovati stavkovne zahteve in določiti datum za izvedbo stavke.

Sekretar sindikata Dušan Miščevič v pismu, naslovljenem na ministrstvi za javno upravo in za finance, zahteva navedbo konkretnih podatkov glede dodatkov. Z ministrstva za javno upravo naj sporočijo, "do kakšnih dodatkov in v kakšni višini so upravičeni carinski uslužbenci in do kakšnih dodatkov in v kakšni višini so upravičeni uslužbenci drugih organov". Od ministrstva za finance pa zahteva, da se postavi "v bran resnici in prepreči, da zaposleni v carinski službi služijo kot orodje za manipulacijo".

Kresalova manipulira?

Zahtevo je ministrstvoma postavil "zaradi ponavljajočih se netočnih navedb gospe ministrice Katarine Kresal o dodatkih, ki naj bi jih imele pooblaščene uradne osebe v carinski službi, ker ima slovenska javnost pravico izvedeti resnico in ker je treba to manipulacijo ustaviti".

Predlog zakona o delu v policiji, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v državnem zboru minuli teden, med drugim v letu 2014 predvideva 3,5 milijona evrov dodatnih stroškov za povišanje policijskih dodatkov.

Minister Križanič tudi s pomisleki, ali se ruši plačni sistem

Ministrica za javno upravo v odstopu Irma Pavlinič Krebs je v torek dejala, da način urejanja dodatkov k plačam policistov, kot ga predvideva vladni predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji, pomeni nesistemski pristop, ki bi zrušil enotni plačni sistem. Kot je sporočila, je državni sekretar v premierjevem kabinetu Miloš Pavlica že dejal, da naj bi črtali člene, kjer gre za rušenje enotnega plačnega sistema, z dopolnili vlade ali koalicije. Policijski sindikat se je na to odzval z naslednjimi besedami: "Vsak poskus Vlade Republike Slovenije, da bi z dopolnili vlade ali koalicije črtali že dogovorjene člene v predlogu Zakona o organizaciji in delu Policije, bomo šteli za oviranje izvedbe stavkovnega sporazuma iz leta 2010 in se bomo na takšno ravnanje v roku 48 ur od napovedanega umika členov odzvali s stavko."

Finančni minister Franc Križanič meni, da morajo imeti cariniki enake pogoje kot policisti. Tako kot ministrica v odhodu Pavlinič Krebsova ima pomisleke, da policijski dodatki ne pomenijo rušenja sistema plač. "To bodo morali povedati na ministrstvu za javno upravo", ki ga bo začasno vodil premier Borut Pahor. Sicer je poudaril, da so s cariniki dobro sodelovali, in upa, da bodo še naprej. Z notranjega ministrstva so sporočili, da ministrica Kresalova ne bo komentirala napovedane stavke carinikov.

In kakšne so plače med policisti zdaj? V njihovih vrstah so tudi takšni, ki zaslužijo več kot premier.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
08. 07. 2011 20.39
folk, a je ta tona balona zaposlen na tem portalu,pa dobiva neke dodatke za vsako omembo jj? mora bit ta tip kar dobr plačan,ja...
partizan71
08. 07. 2011 08.20
zascitena vrsta, kot medved Srecko. Samo da jih je malo vec.
kmkm
07. 07. 2011 15.35
eto kresalova tvoj efekt mene sam zanima kdaj bomo navadni zemljani dobili kak dodatek na 400 eu plače pa eni delamo še v hujših pogojih kot tze tvoji možje
Huey
07. 07. 2011 15.27
Tony abcde, dobr si napisal, Najboljši komentar ta hip. JU nas bo uničila, popila vso kri gospodarcu in nas pognala preko prepada. Me zanima kako bi se gospodje v JU znašli v privat podjetju, ko je dejansko treba nekaj pokazat na koncu šihta!
SamiIdioti
07. 07. 2011 14.12
Rešitev splošna stavka vseh slovencev
noire
07. 07. 2011 14.10
A so odpustili 120 carinikov, ki bi se naj prekvalificirali v inšpektorje, pa se niso, ker je padel referendum o delu na črno? NISO, zdaj hočejo še dodatke!!
EricFlat
07. 07. 2011 14.01
Prav je, da gredo na stavko. Naj se opozori na absurdnost dvigovanja plač policistom v tem času krize. ne rečem, da si ne zaslužijo več, ampak zdaj pač ni pravi čas za dvigovanje plač.
clox
07. 07. 2011 13.56
Koliko izmed pametnih komentatorjev tukej ima doma mercedesa, privat firmo, ženo in otroke pa na socialni?
Res-publica
07. 07. 2011 13.56
...ej miščević ne ser... ...cariniki ste najdražji državni uslužbenci, za najmanj dela in odgovornisti, razen tistih par iz mobilne, ...vsak carinik na meji, nese policista z isto izorbrazbo in delovno dobo za najmanj 300 eur neto, ...da ne govorim o policistih in kriminalistih na terenu, kateri požirajo vsa govna te dežele
saintjozef
07. 07. 2011 13.48
Referendum o zakonu, ki bo omogočil odpuščanje v javni upravi!
saintjozef
07. 07. 2011 13.47
Kar domov, je nedelavnega kadra po javnih upravah še dovolj. Ps, no cariniki res morajo delat, ampak nenadomestljivi pa niso.
dl240580
07. 07. 2011 13.45
Mislim da je že čas da se javna uprava zmanjša za vsaj 40% in naj si potem ta gospoda poišče nove službe v privatnem sektorju ampak mislim da jih več kot pol ne bi ustrezalo pogoje ki jih danes zahtevajo. Pa tudi enkrat v življenju bi si zaslužili svojo plačo in ne samo čakali datum kdaj bo nakazana.
tony_abcde@yahoo.com
07. 07. 2011 13.33
Naj jih odpustijo 100 pa ne bo nihče stavkal. Javna uprava pridno iz leta v leto raste kot gigantski parazit in se nekontrolirano zažira v gospodarstvo in to celo v kriznih časih. Seveda je v ospredju predvsem politično, sebično in preračunljivo razmišljanje kako naj zmanjšamo število zaposlenih v javni upravi saj to so vendar moji volivci, moji glasovi, glasovi za prijatelje, ki jim bodo omogočili črpanje denarja itd. Ravno zaradi tega se ne sprejme racionalnih odločitev v korist Slovenije ampak gre za politično matematiko v korist prijateljem tako imenovanim pijavkam, ki so se prisesale na vse sisteme in podsisteme, ki so se praktično sesuli pod težo rejenih nenasitnih pijavk in ne delujejo.
Robert Balaži?
07. 07. 2011 13.33
Lahko bi enkrat varnostniki stavkali pa ne zaradi dodatkov ampak zaradi nizkih plač pol pa še zaradi dodatkov.
Geronemo
07. 07. 2011 13.33
Pa to se vidi da je zadaj režija... Zakaj kar iz lepega neki dodatki.... Dajte no mir kateri politik bi pa sebi jamo kopal če ne bi zadaj stal višji interes...!????
Robert Balaži?
07. 07. 2011 13.24
Daj sedaj pa naj že nehaj dvigovat plače v javnem sektorju.Naj se malo vprašajo kako je kaj z drugimi poklici naprimer VARNOSTNIKI.Kdo je prvi na objektu ropa ali vloma na objekt VARNOSTNIK kdo stoji v prvi vrsti na raznih tekmah in prireditvah in imajo upravka z pijano rajo . Skratka imam predlog naj se javna uprava financira od svojega dela,pa da vidimo kakšno plačo bojo imeli.
tito-idol
07. 07. 2011 13.16
Plače zmanjšat in postavit norme,nobene režije več.Šiht listke naj začnejo pisat.
clox
07. 07. 2011 13.15
Tonček predlagam, da se odpelješ na prvo carinsko postajo in prisoliš kakšno klofuto cariniku. Kdo pa misli, da je ker bi rad višjo plačo, pravico da pod kovinsko streho neupravičeno pregleduje neke rjave knjigice si je tako ali tako vzel sam.
MIZANTROP
07. 07. 2011 13.13
Katarinci je uspelo, sektor je takoj skregan, zdaj pa se bodo lažje pogajali. Na koncu bodo vsi dobili nič.
Schtrom
07. 07. 2011 13.09
savica modrine - popolnoma se strinjam s teboj. Tonček - ti človek ne samo da si moten, tudi nevaren za normalno druzbo si.