Slovenija

Čakate kdaj na kavo 20 minut? Vas postrežejo z mrkim pogledom? Se v hotelu počutite, da ste jim odveč?

Ljubljana, 05. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čakate kdaj na kavo 20 minut? Vas natakar namesto z nasmehom pričaka z mrkim pogledom? Se v hotelu počutite, kot da ste jim odveč? "Tukaj se nihče ne smeji, turistični delavci vedno gledajo zelo jezno, žalostno." To so besede zakonskega para iz Nemčije, ki je letoval na naši obali. Smo res tako neprijazni gostitelji?

Ekipa rubrike 24UR Inšpektor je na terenu  preverjala, kako prijazni so slovenski turistični delavci. Novinarka Jana Kobal je šla s skrito kamero v gostilne, hotele, turistično-informacijske centre, lokale in na ulice,  pogovarjala se je s tujimi in domačimi gosti, v inšpekcijo je poslala tudi namišljene goste. Glavna ugotovitev: izjemno slabih izkušenj ni zaznala, (pre)pogosto pa nam v turizmu zmanjka pri malenkostih, ki štejejo: nasmehi, znanje, iznajdljivost, komunikativnost ...

hotel
hotel FOTO: POP TV

Na lestvici svetovne turistične konkurenčnosti je Slovenija na 39. mestu, naši sosedi Hrvati so na 33. mestu. Kako prijazni so do gostov na hrvaški obali, smo prav tako preverjali s skrito kamero in namišljenimi gosti. Ugotovitev: hrvaški turistični delavci so približno enako (ne)prijazni kot slovenski. Tudi nasmeh na obrazu natakarjev, gostincev, trgovcev in hotelirjev boste na Hrvaškem zasledili v približno podobnem odstotku kot v Sloveniji.

Sanja Gomuzak, direktorica hrvaške agencije Heraklea, ki s pomočjo navideznih gostov in kupcev preverja kakovost in prijaznost v hrvaških trgovinah, lokalih, gostilnah, hotelih, je povedala, da so Hrvati letos na testu prijaznosti padli. "Pri nas se turizem še vedno dogaja sam od sebe, zato turistični delavci nimajo občutka, da se moramo za vsakega gosta potruditi, ga zadržati," pravi in ponazori z izjavo enega od delavcev v turizmu: "Poln k... imam teh turistov. Ves čas nekaj hočejo!"

Preizkuševalcem na terenu, še pripoveduje direktorica agencije, se je recimo zgodilo, da sta dva natakarja eden drugemu kričala: "Ej, a si postregel tisti dve tam?" "Ne, nisem, daj ti!" "Ne bom, ti daj!" Šele ko sta ugotovila, da sta gostji Hrvatici, se je natakar opravičil, pravi Gomuzakova.

Vse o (ne)prijaznosti v turizmu jutri v rubriki 24UR Inšpektor v oddaji 24UR!

24UR Inšpektor
24UR Inšpektor FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majazmaja2
09. 08. 2016 13.06
+0
Kaj mi gre pri kelnarjih najbolj na živce? Ko pridem v lokal in me kelnar(ca) pozdravi: 'Živjo, kaj TI prinesem / kaj boš?' In pri tikanju ostane, čeprav jo nazaj tako vikam, da bi ja opazila! Sem sredi 30., ne izgledam stara 12 let in sem daleč od zahtevnega gosta. V teh primerih NI napitnine, pa še s kartico plačam.
majazmaja2
09. 08. 2016 13.03
Najslabši glede postrežbe in razmerja cena - kvaliteta: Bled, Bohinj. Najbolj neprijazen in aroganten kelnar: DABUDA in Divino (grem samo, če ju ne vidim, da delata, kar je pa redko). Najbolj ogabni sendviči: Twenty Caffe v Kristalni palači: pršut je sama mast in kite, narezan na zelo debelo, šunka polna kit, vegi in tuna sendvič prepojena z oljem. Imajo pa vrhunske kelnarje in vrhunske tortice! Najbolj opravljivi kelnarji: Argentino (BTC), kjer izveš vse: kdo je hinavec, kdo se prilizuje šefu, kakšen p. je šef, kaj je rekel osebek A o osebku C, pa še prepirajo se pred gosti - človeka je kar malo strah, tako so agresivni. Skratka nikoli več. Kje najdlje čakaš? Pizzeria Herman v Pivki: rekord je 1 ura 10 min za dve pici, poleg naju sta bili še dve gostji, ki sta po 30 minutah odšli. Tečno je tudi v Postojni v Proteusu, ampak samo zaradi že 5 let ISTEGA jedilnika; kelnarji so super prijazni in ustrežljivi. Najbolj zanič hrana: gostilna Šinjor (Prekmurje), Strah in Petkovšek (oba Škofljica) - obetajoč jedilnik, potem pa dobiš gobovo juho iz vrečke, ostalo hrano pa mrzlo. Je pa poceni, tako verjetno ohranjajo stranke. Najbolj nagravžno osebje: McDonalds v Kopru: vrtajo po nosu, potem pa strežejo, mize in stoli / klopi ogabne, hamburgerji narejeni tako, da pol gleda ven, celo popolnoma gnilo solato smo že dobili. Kvalitetne usluge in dobra hrana: Zlato runo (LJ), Kležnk (letališče Lesce), Avio pub, Štorja pod stopnicami (oboje Postojna), Boter (Vrhnika), Skuhna ...
JohnSmith000001
08. 08. 2016 18.01
sem bil dooolgo v gostinstvu, slovenci na splošno so OK južnjaki OBUP, govorim seveda o zaposlenih. Je pa tudi res da je večina delavcev v sozoni popolnoma izmučenih in seveda niso potem več razpoloženi za nasmeh itd... Zelo VELIKO je pa odvisno od gostov samih, če me tikaš mi izkažaš nespoštovanje in stem si si zaslužil muho v kavi :)
legendafuzbala
08. 08. 2016 11.45
+0
sploh ni fora v tem 3eur/h,ampak v tem,da od 10-ih študentov,ki grejo kelnart je mogoče 1,ki se trudi,vse drugo je podn,oz.na urah,ki jih potrebujejo za zaslužek,o delu pojma nimajo,prejšnji tedn sem v strunjanu doživel tako izkušnjo,ob naročilu je tri krat nazaj prišla povedat,da nimajo tega,ne onega.na koncu sem za svoj denar popizdil,ona pa v solze,ker je pač na urah,ne pri stvari,pa me nič kaj nd briga,kako je jokala,pa se smilila sama sebi,jaz sem tud tam lačen ostal,k bi lahko drugje jedel,skratka,problematika je v tem,da drugega počitniškega dela kot kelnart ni,važno je edino to,kolk si pri stvari!
asdfghjklqwertz
07. 08. 2016 20.13
Slovenski turistični delavci ... a vi novinarji veste, da so povsod po svetu isti ljudje? Niso v eni državi zelo prijazni, v drugi pa sovražno nastrojeni ... povsod maš kake delavce, ki te sprejmejo, kot da si kak predsednik države, ali pa te sprejmejo, kot da si še en, ob katerem bo mogel delavec še bolj švicat za tiste tri evre na uro ... Če bi jaz imel 3 evre na uro, tudi ne bi bil dobre volje, med tem, ko se bi drektor vozil z luksoznim mercedezom okoli itd ...
rakasam
06. 08. 2016 19.45
+2
Se vedno in mislim da vedno bodo najslabse stranke slovenci sploh ljubljancani. Pozdravi morda 10% strank, ko ga vprasas o ponudbi ceprav je zanj ugodnejsa od njegovega nakupa te nadere da te nima kj brigat, da si tam da mu kasiras in da mu ne smes nic rect, se vrivrajo, nobene kulture, kjer so avtomati ne berejo navodil uporabe (2stavka) pol se pa derejo k ne dobijo stvari vn, oaebno me je bilo ze veckrat sram pred turisti in to zaradi slovenskih strank... tako je pri nas, turisti druga zgodba,... se romuni so bolse stranke prinese na blagajno ti da dnar ceprav ne razume nic in gre vn... Osebno se obnasam do stranke tako kot se stranka obnasa do mene...
mimic
06. 08. 2016 10.07
+9
dokler bodo imeli mizerne plače, raztrgan delovni čas,.... ne pričakujte nasmeha in prijaznosti. ker denar dela čudeže, tud pri meni!
24Ppkur
06. 08. 2016 12.27
+2
Za denar je treba nekaj pokazati. Tudi če bo plača višja, se ne bodo kaj bistveno premaknili ... Da ne govorim, da bi samo z nasmeskom, dobro voljo in pozdravom npr. "dober dan, kako ste danes, kaj vam lahko postrežem z današnjega menija" ali npr "dober večer, ste zadovoljni s ponudbo, želite še kaj, vam prinesem to in to,to vino je iz lastne kleti, tako in tako ...", dobili kakšen evro napitnine. Pa dobro vem, da tuji turisti dajo precej več. Tako, da plača sama ne bi kaj spremenila. Mora delavcem narediti tisti "klik" v glavi in malo premisliti kako se lahko kaj potegnejo od turista ... vendar ne s hinavščino
asdfghjklqwertz
07. 08. 2016 20.16
v gostinstvu se po navadi plača ne viša .. imaš isto delo, lahko ti dajo manj odgovornosti, ali pa več odgovornosti. isto je tudi v hotelih ... tja pridejo bogataši, receptorji pa so zrihtani, kot da so največji gospodje, v resnici si pa vsak želi, da bi si tudi on lahko tako v miru privoščih hotel s petimi zvezdicami, na primer.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
05. 08. 2016 21.10
+0
Napišite še, koliko napitnine dobi delavec v turizmu.... Napitnina, ki presega plačo..... Potem pa jokajo, kako slabe so plače, medtem pa v žepe bašejo neobdavčene napitnine v gotovini.... BANDA JUDOVSKA!!
kolo1982
06. 08. 2016 08.13
+3
Na Bledu sem vprašal natakarja koliko kremšnit na leto prodajo. Njegov odgovor:"Preveč! "
bububu123
05. 08. 2016 21.01
+4
Jaz pa čakam 10 minut na pivo, ker zraven kuha vedno kavo :)
Eitipatapa
05. 08. 2016 19.16
+6
Danes sem dobil skupno čez 40 evrov "napitnitne". Pa ne delam v turizmu niti v lokalu ne. To kar tukaj omenjajo je zelo res. Če si sam dobre volje, pozitivno naravnan, si nasmejan četudi ti ni najbolj do veselja, ljudje to še kako opazijo, se čutijo zaželjene, pridejo znova. Danes lahko zapravijo samo 10 evrov, ali pa ostanejo dolžni 15 centov. Čez teden dni ali mesec boš z njimi mogoče sklenil več stoevrski posel in še ti bodo dali trigelt. Delati s tujci je fantastika, ker imajo za razliko od Slovencev že vračunano, da morajo dati tringelt. So zahtevni ampak, če jim predstaviš ponudbo, ki jih bo interesirala, boš lahko tudi letalo prodal. Pomembno je pa, da vedno ostaneš enako primerno razpoložen. Slabo voljo si ljudje veliko bolj zapomnijo kot dobro. Samo enkrat pokažeš jezo in nečimrnost, pa si vitsnjen v spomin stranke kot neprijazen.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
05. 08. 2016 21.09
-8
40eur napitnine?.... Potem pa jokate, kako slabe so plače v gostinstvu...... BANDA ZIONISTIČNA!!!
gregolin
05. 08. 2016 17.15
+2
Verjetno niso dobro plačani ali pa sploh ne.On verjetno tudi ne bi bil na njihovem mestu.Lahko pa lastnika vpraša zakaj.
provokatorr
05. 08. 2016 17.13
+4
za ta drobiž ki ga dobijo, se bodo težko ves dan smejali
Barakudek
05. 08. 2016 17.38
+4
Če je kdo prijazen do mene je še vedno dobil napitnino. Tak da je to osebna odločitev če delaš to z veseljem ali zato ker moraš...
Principat
05. 08. 2016 16.52
+4
hrvatje , avstrijci in slovenci so najbolj zakomplicirani turisti iz EU , raziskava ,, basta , amen
Frane Šajn
05. 08. 2016 16.52
-1
Bejšte no, nikar kaj takega pol vas bodo šele postrani gledali. pol!
Mungos2
05. 08. 2016 16.46
-2
Pri nas so vsi prijazni. Če pa slučajno ni, ni Slovenec !!! V Hrvatiji je pa poden od podna. Če je slučajno prijazen, te pa oguljufa !
Frane Šajn
05. 08. 2016 16.54
+2
No ja vsak po svoje sam , da ne slovenci pa je prav. Nekaj se pa le zavedaj na slabe konje staviš.
V SHESHELJ
05. 08. 2016 15.40
+16
Tesko se je ves cas smejat ce ti ni do tega...molzejo jih pa po 12h garanja za drobiz...podpiram gostince...
Louis Cypher
05. 08. 2016 15.30
+9
nasmeh nič ne stane in ne boli
murinar
05. 08. 2016 15.24
+4
V Sloveniji vsi o vsem vse vedo! Pa najsi bo ; O turizmu, o Romih, o izbrisanih, o rejniških družinah ,o zdravstvi in aviaciji!
Mojster123
05. 08. 2016 16.48
+5
in ta "resnica" je pa tisto, kar si vedel le ti in si šele zdaj delil z drugimi?
murinar
05. 08. 2016 15.21
+14
POP --ovi novinarji silni raziskovalci . Samo še malo pa bojo doktorirali iz zapletenih raziskav!
murinar
05. 08. 2016 15.17
+7
Nisem povsem prepričan ,da je tako ,kakor prikazuje POP ! Sem veliko potoval po jugi in Sloveniji .A je razlika kot noč in dan .Na jugu so nekatri prijazni, drugi malo, manj tretji pa brezobrazni a v Sloveniji je večina prijaznih a se najde tudi nebodigatreba. Zatorej je Slovenija še zmiraj zakon pa čeravno je veliko priseljencev druge generacije v gostinstvu zaposlenih.
korintos23
05. 08. 2016 16.12
+2