Slovenija

'Koliko časa bo še trajala farsa?'

Ljubljana, 29. 03. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor se je odločil, da za začasnega kmetijskega ministra predlaga Gjerkeša. Pahor ministra išče naprej, v igri pa ima dve imeni. Medtem so kmetje nezadovoljni z načinom iskanja ministra.

Pahor in Pogačnik
Pahor in Pogačnik FOTO: Blaž Garbajs

"V torek bo s sklicem kolegija ministra za kmetijstvo kot vršilec dolžnosti tekoče posle začel opravljati Gjerkeš," je napovedal premier Borut Pahor in dodal, da bo o tem obvestil tudi predsednika DZ Pavla Gantarja. Gjerkeš, sicer minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, bo ministrstvo vodil približno 14 dni, v tem času pa bo premier skušal najti stalno zamenjavo za Milana Pogačnika.

Pahor se je osredotočil na dve imeni, in sicer prodekana biotehniške fakultete Janeza Hribarja in direktorja Območnega urada Veterinarske uprave Republike Slovenije Maribor Igorja Vojdica. Z obema se bo Pahor tudi pogovoril, vendar s prvim ne pred aprilom, saj je do takrat v tujini. Sicer pa si Pahor oba želi privabiti na kmetijsko ministrstvo, saj je z njega zaradi afere z bulmastifi razrešil tudi dosedanjo sekretarko Sonjo Bukovec. Ni pa še jasno, koga si želi na mestu ministra in koga na mestu sekretarja.

Sindikati za več resnosti

V torek bo na ministrstvu za kmetijstvo potekala primopredaja poslov med Milanom Pogačnikom in Henrikom Gjerkešem, ki bo od torka naprej začasno prevzel vodenje poslov ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V Sindikatu kmetov Slovenije so Pahorja, ki je vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano danes začasno poveril ministru Gjerkešu, pozvali k več resnosti in hitrosti pri iskanju novega kmetijskega ministra.

Kot je danes v izjavi za javnost zapisal predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič, se v sindikatu sprašujejo, "koliko časa bo še trajala farsa iskanja kmetijskega ministra". Opozorili so, da se kmetijstvo trenutno sooča z veliko problemi, zato od Pahorja pričakujejo več resnosti in predvsem hitrosti pri imenovanju visoko strokovno usposobljene in politično kredibilne osebe, ki bo znala voditi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Odziv Pahorja

Premier Pahor je v odzivu na poziv sindikata telefoniral Žvegliču. Sogovornika sta ugotovila skupno željo, da položaj kmetijskega ministra prevzame osebnost, ki bo razumela probleme kmetijstva in jih bo sposobna čim bolj učinkovito izvrševati, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Henrik Gjerkeš
Henrik Gjerkeš FOTO: Dare Čekeliš

Pahor je Žvegliču pojasnil, da je prav to razlog, da iskanju novega ministra posveča tolikšno pozornost. Sindikat konkretnega predloga za izbiro ministrskega kandidata sicer nima, saj to po besedah Žvegliča sodi v pristojnost predsednika vlade.

Gjerkeš primeren, ker se ukvarja s področjem podeželja

Pahor se je sicer za Gjerkeša odločil, ker se ukvarja s področjem regionalnega razvoja in tudi razvoja podeželja, kar pa sodi tudi v resor kmetijskega ministrstva. Premier je ob tem poudaril, da na podeželju živi polovica prebivalstva Slovenije, ambicija vlade pa je, da bi približno tak odstotek prebivalstva tudi v prihodnosti živel na podeželju. "Slovenija je majhna dežela, zadnje, kar si želim, je, da bi se ljudje preselili v velika urbana središča, zlasti v Ljubljano, ker bi tam videli edino priložnost za višjo kakovost življenja," je dejal Pahor in dodal, da je to, da mladi ljudje ostajajo na podeželju in celo prevzemajo kmetije od staršev, zlasti v hribovitih območjih, eden od interesov sedanje vlade.

Poleg tega pa ima Gjerkeš v svojem matičnem resorju že zdaj veliko opravka s črpanjem evropskih sredstev, kar je velikega pomena tudi v kmetijskem resorju. "Proračun ministrstva za kmetijstvo je večji od pol milijarde, od tega je veliko denarja iz evropske blagajne," je pojasnil Pahor in dodal, da je Pogačnik tudi na tem področju dobro opravil delo.

Veber se je ministrovanju odpovedal

Sprva je bil v največji koalicijski stranki SD najresnejši morebitni kandidat, ki bi na čelu kmetijskega ministrstva nasledil Milana Pogačnika, poslanec SD Janko Veber. Vendar pa se je ta v torek odločil, da ne bo sprejel ponudbe predsednika vlade.

Ob tem je premierju ostalo razmeroma malo časa za iskanje kandidata za ministrski položaj. DZ se je namreč z odstopom Pogačnika seznanil 18. marca, po poslovniku DZ pa mora premier v 10 dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam oziroma jo bo poveril drugemu ministru. Odločil se je za slednje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

itevs
30. 03. 2010 07.45
Zdaj je dober že vsak ki ima 5 minut časa.
Pohorc03
30. 03. 2010 07.13
Ne bi Pahor kr vse resorje vodil, k je daleč najbl pameten in sposoben Slovenec (vsaj tako sebe vidi).....
SEBASTI
30. 03. 2010 06.07
Pahor ima probleme zato, ker nihče ni več tako gl..p, da bi žrtvoval svoje ime z to vlado.
Kwolf
30. 03. 2010 00.22
jooj jooj kako naj vodijo resor neustrezno izobraženi ljudje...
Kwolf
30. 03. 2010 00.16
joj joj joj kako naj vodi resor človek z neustrezno izobrazbo pa kje ima logiko...
Domen Selan 1
29. 03. 2010 22.47
Joj joj joj Pahor, Spet govoriš neresnico. Tut o svojih ministrih ne veš več resnice. Janez Hribar je TRENUTNO PRODEKAN BF in ne dekan (res pa je, da je tudi že bil) Upam, da se bo prof. prav odločil in zavrnil ponudbo, saj lahko oz. dela večjo korist nam študentom na BF, kot pa da bi se ubadal z navito problematiko, aferami v politiki... v katerih sam ni sodeloval. Profesor, ne čistit umazanij za drugimi, čeprav vem, da ste tega sposobni. LP Študent BF
Martuljek
29. 03. 2010 22.34
Kvalificiran po vseh kriterijih je Golobič. Saj ima status kmeta in še kaj.
krainburger
29. 03. 2010 20.45
kaj pa mama gjerkeš, ali karel erjavec?
Tonček Balonček
29. 03. 2010 20.27
Janša je novega ministra za ta resor nekoč "privlekel" kar iz Izraela, pa je bilo vse v redu! Kaj če bi postal minister Rupel? Dovolj kmečko se obnaša, da bi bil primeren!
gavran
29. 03. 2010 20.23
Je izgubil orjentacijo totalno. Uporablja fraze kot so: bom premislil, bom izbral, bom poskušal prepričati, bom našel primernega ministra, bom poskušal prepričati, bom videl kaj se dogaja, bom raziskal bom,bom,bom,.......... ti ne boš nič. Z "bomo" ne moreš voditi države saj je postal sam sebi smešen. Še ena pripomba: Če ste opazili njegovo hojo ko prihaja na novinarske konference bodite pozorni vzravnana drža, kot bi imel železni drog v riti in privzdignjena glave, ki delujej kot vzvišenost še kakšna malenkost se najde. Tako bi lahko hodil kakšen bolj resen predsednik države ki mu je nakaj do svojih državljanov.
pinko
29. 03. 2010 20.11
v tem času pa res ne moremo brez kmetijskega ministra,čas sajenja krompirja se nezadržno bliža.
Matija Novak 1
29. 03. 2010 18.08
jaaa,..dej pa res ne vem ,..zakaj pa ne dajo razpis na zavod za zaposlovanje ,..tam je ogromno brezposelnih ki bi z užitkom upravljali delo ministra za kmetijstvo ? ,....
przelmuding
29. 03. 2010 16.04
Kakšna blamaža, zdaj se vidi kako ljudje cenijo vlado, tako da niti minister več nihče noče bit.
Spetsnaz
29. 03. 2010 15.48
Kaj pa ce bi mi sli na volitve? Jaz sem namrec mislil, da so tile kekci v nasi sluzbi...!!
nikana
29. 03. 2010 14.53
Še ne dolgo nazaj so se spraševali, če je sploh sposoben za ministra, zdaj pa bo vodil dve ministrstvi in to kar 14 dni. Dajte no, a nas imate za norce. Kaj pa bo naredil v dveh tednih. Nič drugega kot dobil dvojno plačo za ta čas. Mislim, da bi moral en minister za svojo plačo voditi več resorjev, saj so itak preveč plačani za svoje delo.
M-teorija
29. 03. 2010 14.50
29.03.2010, 10:56 ~HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAH HAHAHAHAHAH AHAH AHAHAHAHAHHAH AHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAH HAHA HAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA~... ti na tipkovnici delata le še dve črki, pa bi bil morda čas, da se jo zamenja.
General.Belizar
29. 03. 2010 14.42
Gjerkeš bo bdel ja? Prej bo partija bdela nad ministrstvom. Kak agent, saj jih imajo polno.
deloholik
29. 03. 2010 14.31
citat ebega gospoda, ki mi je bil tako všeč, da sem si ga drznil prilepiti.. Pahor ni pravzaprav nikoli vodil normalne socialne demokracije evropskega tipa, ampak je bil enostavno nastavljen kot všečna fasada na predpotopno, okostenelo strukturo, z vsemi njenimi neučinkovitostmi, birokratizmi in zakulisnimi boji, tako značilnimi za partijske sisteme. Stranko SD, tako kot se za Partijo spodobi, se je vedno vodilo iz ozadja, Pahorjevo delo do leta 2008 pa je bilo kvečjemu novačenje volivcev. Zdaj, ko ni več koga novačiti, ko je treba nekaj dejansko narediti, ukreniti, ta resnica iz dneva v dan bolj bije v oči. Iz dneva v dan se tudi bolj kaže popolnoma Pahorjeva nemoč obvladovati "njegovo" stranko, kaj šele koalicijo in državo. Za Pahorjevim hrbtom se skriva kup Križaničev, Pečanovk, Potrat, Isajlovićev, Potrčev, ki ne spadajo v ta čas, niti nimajo nobenega interesa odgovoriti na njegove izzive. Za Pahorjevim hrbtom poteka stari, dobri partijski zakulisni boj za pozicije. Medtem, ko se Pahor pred vedno bolj kritičnimi očmi javnosti vsaj dela, da nekaj dela, se za njegovimi pleči, v nevidnem ozadju, sama s sabo ukvarja stranka komunističnih starcev, ki jih ne zanima ne Pahor, ne Slovenija, ne izhod iz krize, pač pa le boj za lastne interese. Gre za simbiozo dveh nesposobnežev - Pahor za politično udejstvovanje potrebuje neko stranko in po nekem naključju zgodovine je pač pristal v SD (čeprav on osebno kot fashionist in bon-vivan nima popolnoma nobene veze ne s social demokracijo, ne s komunizmom), po drugi strani pa stranka (Partija) potrebuje Pahorja kot svežo, všečno fasado, s katero privablja nove muhe na limanice. Pahor in Partija sta pravzaprav dve ločeni vesolji, ki pač trenutno sobivata, ker je to v njuno obojestransko korist. Ni pa, nikakor ne, v korist državljanov te države. Imeti vlado, v kateri premier večinoma sploh ne vlada in ne sprejema odločitev (pri čemer ga najbolj glasno kritizirajo celo v njegovi lastni stranki, ko pa kakšno odločitev le sprejme po svoji presoji), je enostavno slabo za nas. Vrača nas v nek drug čas, kjer so na papirju vsi odločali o vsem, odločil pa se ni nikoli nihče nič.
General.Belizar
29. 03. 2010 14.29
kurtas229.03.2010, 14:15 vse svoje pajdaše pa je poslal na funkcije v Bruslju, kjer vlečejo po 20 000 € plače od republike slovenije
M-teorija
29. 03. 2010 14.27