Slovenija

'Čez 10 let bomo tam, kjer smo bili pred izbruhom krize'

Brdo pri Kranju, 27. 02. 2012 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija se je po izbruhu krize leta 2008 znašla med državami EU, ki so imele največji padec gospodarske aktivnosti, opozarja direktor Umarja Vasle. Finančni minister Šušteršič pa pravi, da Slovenija letos ne more računati na izboljšanje položaja gospodarstva.

Upam, da ta vlada ne bo ponovila dobronamerne napake, ki jo je storila moja, to je, da bo preko mere možnega investirala v dialog takrat, ko bo potrebno ukrepanje. Borut Pahor

Socialni partnerji so se na današnji seji ESS na Brdu pri Kranju na predlog premierja Janeza Janše dogovorili, da bodo delodajalci in sindikati v sedmih dneh podali pripombe na vladna izhodišča za nov socialni sporazum. Nato si bodo vzeli 14 dni časa za uskladitev izhodišč. Sledil bo začetek pogajanj o vsebini novega sporazuma. Premier Janša si želi, da bi sporazum sprejeli do 20. junija.

Uvodoma je Janša izpostavil željo, da bi med socialnimi partnerji že v začetku vzpostavili enakopraven odnos pri oblikovanju socialnega sporazuma. Pojasnil je, da izhodišča za socialni sporazum izhajajo iz ocene, da je bila Slovenija z gospodarsko krizo resno prizadeta, da ta kriza še traja in da so napovedi gospodarskih gibanj za naš del sveta iz meseca v mesec slabše, ter da se v Evropi letos obeta recesija. V prihodnosti bomo soočeni z reševanjem lastne države in kot del evropskega prostora tudi drugih držav, je prepričan.

Janša je predlagal, da določijo konkreten javnofinančni okvir ter dosežejo dogovor za učinkovito in ekonomično državno in javno upravo ter za trajnostno naravnan gospodarski razvoj. Dogovor naj bi dosegli tudi na področju trga dela in zaposlovanja, plačilne politike, znanja kot temelja razvoja in socialne politike po meri ljudi.

Štrukelj: Kaj se bpo zgodilo z ravnijo socialne države, če bodo izvedeni predlagani ukrepi?
Štrukelj: Kaj se bpo zgodilo z ravnijo socialne države, če bodo izvedeni predlagani ukrepi? FOTO: Aljoša Kravanja

V Sloveniji lahko pričakujemo stagnacijo

Direktor Umarja Boštjan Vasle je dejal, da lahko v letošnjem letu v Sloveniji pričakujemo stagnacijo ali celo negativno gospodarsko rast. Vasle je izpostavil, da se je Slovenija po izbruhu krize leta 2008 znašla med državami EU, ki so imele največji padec gospodarske aktivnosti. Med zadnjim četrtletjem leta 2008 in zadnjim četrtletjem lani sta imeli večje krčenje BDP po njegovih besedah le dve državi v Uniji. Slovenija po njegovih besedah beleži nizko raven produktivnosti in je na tem področju v drugi polovici držav EU ter poslabšanje stroškovne konkurenčnosti, saj stroški dela v Sloveniji v primerjavi z razvitimi državami močno naraščajo.

Minister za finance Janez Šušteršič je opozoril, da Slovenija letos ne more računati na izboljšanje položaja gospodarstva in da bo imela po srednjeročni napovedi v prihodnjih letih zgolj enoodstotno gospodarsko rast. To po njegovih besedah pomeni, da bomo čez deset let tam, kjer smo bili pred izbruhom krize.

Po ministrovih besedah mora Slovenija letos izpeljati resno konsolidacijo javnih financ, velik korak v to smer pa naj bi predstavljal rebalans proračuna. Kot je zatrdil Šušteršič, je razumljiva raven proračunskega primanjkljaja letos tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Glede na znane ocene bo zgornja meja proračunskih prihodkov znašala osem milijard evrov, zgornja meja odhodkov pa bo pod devetimi milijardami evrov (lani 9,4 milijarde evrov), je pojasnil.

Da bo Slovenija dosegla te cilje, vlada načrtuje zaostritev racionalnosti državne porabe, pri čemer naj bi še vedno obstajale rezerve pri materialnih stroških in javnih naročilih. Poleg tega ministri pregledujejo resorne proračune in ugotavljajo, ali so vsi programi res nujno potrebni oz. ali imajo predvidene spodbude jasne učinke. Na tem mestu je Šušteršič izpostavil področje subvencij, ki po njegovih besedah od izbruha krize ni doživelo prilagoditev.

Vlada bo predlog rebalansa pripravila v mesecu dni, njen cilj pa je, da bi imel dobre učinke na investicijsko aktivnost podjetij, zaposlovanje, ohranjanje delovnih mest, je še dejal minister in izrazil upanje, da bo DZ dokument sprejel aprila.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je opozoril na velike spremembe na trgu dela po letu 2008. Danes je približno 63.000 delovno aktivnih manj, za prek 50.000 se je povečalo število brezposelnih, število upokojencev pa je večje za približno 40.000. Poudaril je, da brez novih delovnih mest tudi z aktivno politiko zaposlovanja ni moč povečati zaposlenosti.

Minister Šušteršič je opozoril, da Slovenija letos ne more računati na izboljšanje položaja gospodarstva.
Minister Šušteršič je opozoril, da Slovenija letos ne more računati na izboljšanje položaja gospodarstva. FOTO: Aljoša Kravanja

Delodajalci zadovoljni, sindikati imajo pomisleke

Delodajalska stran je s predlogi relativno zadovoljna, na sindikalni je slišati več pomislekov in predlogov. Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukič je poudaril, da se predstavljena izhodišča v veliki meri skladajo z izhodišči, ki so jih pripravili tudi sami delodajalci. V združenju delodajalcev bodo po Lukičevih napovedih izhodišča zagotovo podprli, prizadevali pa si bodo za čimprejšnja dogovarjanja s socialnimi partnerji.

Tudi Tatjana Čerin z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je izhodišča za socialni sporazum ocenila kot prava, prikazano makroekonomsko in socialno sliko pa kot korektno. Čerinova je bila kritična do socialnega dialoga, ki si ga po njenem v Sloveniji predstavljamo tako, da socialni dialog je, "če je po moje", drugače ga pa ni. Vsakršno zavlačevanje po njenih besedah pomeni novo izgubljeno leto, zato so zadovoljni s kratko časovnico sprejemanja rebalansa državnega proračuna, intervencijskih ukrepov, pa tudi socialnega sporazuma.

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je vladi poslal predloge, za katere menijo, da bi lahko pripomogli pri prebroditvi krize in olajšali napovedano odpuščanje v javnem sektorju. Tako so v sporočilu vlade predlagali, da bi vzpostavili vzvode, ki bi omogočali pretok kadra iz javnega sektorja v podjetja, ki so v pretežno državni lasti, ob tem pa bi zaposleni ohranili svoje pravice, kot so jih imeli v javnem sektorju.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič upa, da jim bo v dialogu uspelo priti do podpisa sporazuma. Vendar pa pot zagotovo ne bo lahka. Rok 20. junij za sprejem socialnega sporazuma se mu zdi realen, upa pa, da tudi rebalans proračuna, ki je napovedan za april, ne bo šel mimo dialoga. Zavzel se je za okrepitev vloge ESS, vladi pa je priporočil, naj se pri obljubah evropskim institucijam prej posvetuje.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije po besedah njenega predsednika Branimirja Štruklja pogrešajo odgovor na vprašanje, kaj se bo v Sloveniji zgodilo z ravnijo socialne države, če izvedeni bodo predlagani ukrepi. Zanima jih, ali to pomeni tihi pristanek na trajno znižanje ravni socialne države, sicer bi po njegovem morali v socialnem sporazumu doreči, kako, kdo in kdaj bo participiral pri učinkih, ko bomo splezali na zeleno vejo.

Predlagajo, da se v sama izhodišča za socialni sporazum vključi izjava političnih strank, ki je bila podpisana 22. decembra lani. To se jim zdi pomembna garancija, da ne bo enostranskih posegov v položaj zaposlenih, upokojencev in še katere od skupin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
29. 02. 2012 00.33
-1
Mene sploh ni strah, ker vem da nas vodi Janez.
prašek
29. 02. 2012 11.57
+1
partizan07
29. 07. 2012 13.32
+1
zamenjat to vladu slabse nemoremo dobit pa moguce bo
nosorog007
28. 02. 2012 23.29
+1
partizan07
29. 07. 2012 13.58
gambler85
28. 02. 2012 22.26
+7
dajte mi plačilo 50.000 eu na mesec boste vidli v enem lete kako uspesna bo slovenija. imam pa sp sem cistilni servis malo drugace
irhaela
28. 02. 2012 21.15
+7
BREZ KOMENTARJA! NESPOSOBNI POLITIKI, KER SO LAŽNIVI, LAKOMNI IN NAJHUJŠI MANIPULATORJI, VSI PO VRSTI OD SLOVENIJE PREKO EU IN SVETOVNE POLITIKE! BARABE LAŽNIVE, KI SO LAČNE PO ABSOLUTNI OBLASTI! BANDA POKVARJENA Z RKC-JEM VRED!
TheWitch
28. 02. 2012 19.59
+6
Glede na to v kakšni krizi smo, sumim, da imajo vsi mal ponarejene dokumente
pkorosec
28. 02. 2012 19.20
+4
Predvsem pa naj se ukinejo dodatni socialni transferji za tiste, ki otroke rojevajo kot po tekocem traku. En otrok se naj bo subvencioniran, dalje pa vec ne. Ce jih ne mores prehranit, jih ne delaj. Ko sem jaz bil na borzi, sem pred sabo in za sabo videl nosece zenske s vozickom okrog njih pa krdelo otrok. In vse to placuje drzava. isto na zavodu za zdravstvo. In ti otroci bodo poceli isto. Kdo bo pa delal? Pomislite samo. Pa ne smem omenit katera skupina ljudi je to, ceprav so mnogi Slovenci isti.
bkaval
29. 02. 2012 09.18
-3
Hvala bogu, da imamo močno javno upravo, ki sedaj v stiski nosi denar.
Maancy
28. 02. 2012 19.11
+2
Čez deset let Slovenije ne bo več in Ljubljančani bodo spet za tisto porjavelo bodečo žico..
srebrnibreg
28. 02. 2012 19.13
+1
Z katero se bodo spet branili od tvojih prijateljev.
periot22
28. 02. 2012 19.09
+3
Larifari vsi vemo kje bomo čez 10 let!!!!!!
tikataka100
28. 02. 2012 18.44
+5
Spet nam JJ prodaja buče. Deja vu. Zgodba izpred 4. Let se ponavlja. Ljudje vzemite se v roke in samodržsca "sklatite" z oblasti.
Danijel Fric
28. 02. 2012 16.05
+12
Se je že začelo prekladanje in samo govoričenje. Druge rešitve Sloveniji ni kot zmanjšati javno upravo, ukiniti dodatke priveligirancem, vsi vemo kdo so, zmanjšati plače vladi in poslancem. Ljudje ki se sedaj sprehajajo v javni upravi in ki so samo na plačilni listi je bolje da so na borzi, bo z njimi manj stroška in da bodo občutili kaj je zategovanje pasu.
PufNaPuf
28. 02. 2012 18.51
+6
JU se upira z vsemi štirimi, da ne bi izgubla malo pravic. Gospodarstvo je že na psu, čas je da se oklesti JU.
prašek
28. 02. 2012 15.49
+9
»HAJDUK-SPLIT 28.02.2012 15:20:19 Prašek prej bi si dal roko odrezat, kot pa da bi volil Zorana, zanj je Pahor kralj kraljev, ampak priznaj, da je bil prvi 2 leti čisto brez kompasa, in da so ga izkoriščali na polno, šele zadnje leto je začel malo stran frcat brezpotrebne like, ala Golubič, Kresal, no pa hvala Bogu Župevčeve se je rešil, samo še Vlačič se mi zdi gnilo jajce. Raje pa vidim da je Janša predsednik vlade, kot pa Kučan in banda iz Foruma 21« Kar se Jankoviča tiče , se tudi jaz strinjam , čeprav se sprašujem ; je boljši Jankovič ali Janša ??? Med temi dvemi opcijami smo dobili (po mojem mišljenju) slabšo. Pahor je prvi dve leti poizkušal it z roko v roki z opozicijo , hotel je spremeniti način razmišljanja , vendar pa je ravno tu največ zgrešil !!! Še vedno trdim , da za Golobiča ni nobenega dokaza , da bi goljufal državljane , ravno tako tudi za Kresalovo !! Ali pa morda za njiju veljajo drugačni vatli , kot pa za Majerja !!??
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.52
+4
Kresalova paše v politiko, tako kot ti na fašistični zbor, Golobič je bil velik up Drnovška, ampak je bil pa ves čas ljubusumen, da je pahor vodja...
prašek
28. 02. 2012 16.00
+6
Osebno nimam nič proti Kresalovi ali Golobiču !!! Seveda pa jaz merim z enakimi vatli . Kresalova je bila še celo tako poštena , da je odstopila takoj , ko je bil izražen sum o korupciji !!! Za razliko od nekoga , ki je že kazensko preganjan iz istega razloga , pa je danes predsednik™ vlade . Pa še nerodno mu ni !!!!!
kosir_maks
28. 02. 2012 16.44
+2
Prašek .... kaj ga pa zdej biksaš Kresalova je bila afera na dveh nogah ,,, lepo te prosim od pasje princese naprej ,,,, uvoza avtomobilov, prehitre vožnje , NPU, trdila da ne pozna Pogačarja itd no čeprav ji ne zamerim ,,,,, nekaj dobrega je storila .... potopila je stranko LDS .... to pa je nekaj dobrega za Slovenijo SLAVA JI
Jimi1
28. 02. 2012 15.31
+1
Rešitev, ki edina še lahko negativne trende na boljše obrne je sila preprosta; ...Prepoloviti administracijo, narediti to državo gospodarsko bolj vzdržno, pobrati nakradeno lopovom in jih pozapreti (lahko tudi linčati-je cenejša opcija), razpustiti in prevetriti skorumpirano sodstvo in ga postaviti na drugačnih (neudbaških) temeljih, splošna lustracija za to stanje odgovornih rdečuhov, ....šele po tem začeti ponovno z uvozom tujega kapitala, ker se nas le ta zaradi takšnega stanja na daleč izogiblje. Kot 1 ukrep, bi lahko začeli pri prisklednikih F21 in njihovem pritlehnem šefu tolpe "čistiti"....
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.32
+5
Vprašaj se zakaj janša ni izvedel lustracije že v prvem mandatu ? ; )
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.35
+3
zakaj je nismo naredili leta 91 ? zakaj je ne bo 2012 ?
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.39
+5
Jimi1 - NI PREPROSTE rešitve, ker to ni samo naša kriza, ampak kriza širšega prostora, ki se širi, ki raste, ki je še daleč od vrhunca. Tako da...
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.55
+1
partizan07
29. 07. 2012 13.37
+1
a ne ves da so belogardisti ustase okradli svoj svojga lahko hahahahhahhaah
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.26
ojojoj, v Grčiji se je še Cerkev vmešala in spravila vernike na ulice - a ne za dobro naroda za sebe - skandirajo da Grčija je ortodoksna narod pa ponavlja to mantro ojojoj
igizims
28. 02. 2012 15.21
+8
Nikoli nebo bolje v Sloveniji čez 10 let bo pri nas še večja kriza nezaposlenost bo še večja edino tajkuni bodo novi.Meni že dobrih 30 let govorijo,pišejo ,da bo bolje je pa vedno slabše in vedno bo slabše......,če pomislim kaj smo že dali vse skozi Boni ,stabilizacija ,depozit .par ,nepar .,redukcija ja pa ne bom vse našteval slabše salbše naj slabše šele prihaja.
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.22
+4
Uporabnik113189
28. 02. 2012 15.30
+6
Se strinjam, nikoli ne bo bolje. Sem bil naiven in verjel, da bodo v samostojni državi po letu 91 končno vsaj osnovne stvari urejene. Pa so se nas prodali in smo pod tujim škornjem. Tem je pa popolnoma vseeno kako živimo.
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.31
+8
Prihaja Grčija, in ne samo nam, tudi Španiji, Italiji, ma večini EU držav, elite in bankirji zategujejo, narod hlasta za zrakom
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.20
+4
Prašek prej bi si dal roko odrezat, kot pa da bi volil Zorana, zanj je Pahor kralj kraljev, ampak priznaj, da je bil prvi 2 leti čisto brez kompasa, in da so ga izkoriščali na polno, šele zadnje leto je začel malo stran frcat brezpotrebne like, ala Golubič, Kresal, no pa hvala Bogu Župevčeve se je rešil, samo še Vlačič se mi zdi gnilo jajce. Raje pa vidim da je Janša predsednik vlade, kot pa Kučan in banda iz Foruma 21
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.22
+3
meni nikdar niso bili všeč ljudje ki v javnosti mahajo s ponarejenimi dokumenti, širijo nestrpnost, in tisoč stvari iz zadnjih 20 let,...
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.23
+3
dodam še - vlada brez podpore naroda, pa smo tam ko ni muh
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.24
+4
Glede nestrpnosti se ne bi strinjal s tabo, duhove preteklosti pa vleče na plan tudi levica. Glede Turka pa jaz ne bom komentiral, ker dobim drisko ko ga zagledam
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.26
+6
Podpore naroda ni imel niti Janković, ampak Janša ima že več kot deset let jekleno bazo volilcev, Ps lahko potone ne 3 procente, ali pa dobi na morebitnih predčasnih volitvah še bistveno več mandatov
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.27
+0
imamo vso pravico da se nestrinjamo drug z drugim, so pa dejstva na moji strani v tem primeru ; )
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.30
+4
Ne bo držalo, relativni zmagovalec je daleč od izraza absolutni zmagovalec, tako da je Zoran dobil bistveno manj kot je pričakoval Kučan, glede na to, kako podporo ,,veljakov,, in estradnikov je imel. Pa take podpore še Tito ni imel
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.33
-1
Ne vem kaj je pričakoval Kučan, nisem jasnovidec, vem pa, da je na volitvah zmagal Jankovič.
Jimi1
28. 02. 2012 15.35
+2
On je že pred volitvami "zmagal" za svoj račun na Cipru , lopov !
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.35
+3
Ja drži, ampak dobil je 28 procentov, ne pa 51, tako da je povsem normalno, da ni mandatar, ker z njim v koalicijo bi šel samo Lds, ma še zares ne bi šel z njim v koalicijo
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.37
-2
Dobil je več kot janša, in s tem se strinjajo tudi volilci DeSUSa in Virantovi, torej, s tem se strinjajo tudi vsi zavedeni volilci ; )
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.53
+3
Jaz sem vedel da je Virant trojanc, ter da bo šel Erjavec z JANŠO, me je pa šokiralo, da je SDS dobil manj kot PS
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 16.46
-1
Mene je presentilo da PS in ostali, razen SDS, niso dobili več. Kakor kdo. ; )
prašek
28. 02. 2012 15.06
+8
Naj mi nekdo , ki je bral Novo Biblijo (10 + 100 ) pove , če notri kaj piše , kako bo Tomaž ustvarjal nova delovna mesta ??? Z odpuščanjem iz zavoda za zaposlovanje po dveh mesecih ????
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.16
+4
115.965 iskalcev zaposlitve - 1351 prostih delovnih mest
hrast66
28. 02. 2012 15.21
+3
Nova delovna mesta? Zapiranje in odpiranje novih sekretariatov. Kot da bi jajce prelagal iz enega gnezda v drugo. To znajo družboslovci. Vizija razvoja je daleč na obzorju. Do tedaj bog pomagaj....
PufNaPuf
28. 02. 2012 18.47
+3
to je delala prejšnja oblast- zaposlovala v JU
prašek
28. 02. 2012 15.04
+5
Tomaž se je hvalil , da bo odprl nova delovna mesta !!!! Vse kar on zna , je odpiranje delovnih mest v javni upravi . !!!!! Kaj bo ustvaril ???? Še večji minus !!!! Meni se že kolca po Borutu , vam se pa še bo !!!
Jimi1
28. 02. 2012 15.16
+3
Daleč nas je Borut s svojimi kompanijoni pripeljal.... meni se najbolj kolca po obljubljani novi Švici !
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 15.17
+2
115.965 iskalcev zaposlitve - 1351 prostih delovnih mest dodam še, da jih je kar nekaj brezposelnih ki niso zajeti v to številko zgoraj ; )
PufNaPuf
28. 02. 2012 18.49
+1
Borut je bil tut porazen. Razen zadnje leto, ko je ugotovil, da se mo
javni
28. 02. 2012 14.58
+3
10 LET RABIMO, DA BO TAKO, kot je bilo pred krizo. Samo jaz nisem nič bolje živel pred krizo kot sedaj. Vedno sem živel slabo, tako da ne vem. Pa tudi ostali vsaj delavci niso imeli nevem kako dobrega življenja. Tako da.....
Jimi1
28. 02. 2012 15.17
+4
Takrat sem živel slabo, danes pa še precej slabše !
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 14.55
+4
Pred parimi leti, če ti je bil kdo dolžen denar, se je vedno zgovarjal, da ti ga da jutri. Če ti je pa danes kdo dolžen denar, pa reče KDO STE PA VI? VAS PA NE POZNAM
Uporabnik113189
28. 02. 2012 15.25
+1
Ko že tako zagovarjaš desne, zmoli tisti del očenaša, ki pravi in odpusti nam nam naše dolgove, saj tudi MI ODPUŠČAMO in tako dalje. Poglej malce okrog sebe, grkom so odpustili milijarde, kako so velikodušni..Pravi verniki..
prašek
28. 02. 2012 14.36
+5
Pa je Tomaž pred izbruhom krize kaj računal na to, kaj se bo zgodilo ????? NE , ni ! Veselo je prepuščal vlečne konje slovenskega gospodarstva svojim prijateljem , ki so trenutno najbogatejši tajkuni !!! Zakaj ne "pobara" svojega prijatelja Bavčarja po denarju ?? Pa Šrota , Kordeža , pa ......... Če ti vrnejo denar , je Slovenija iz krize !!!
prašek
28. 02. 2012 14.36
+3
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 14.50
+3
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 14.53
+4
Tako globoko smo v riti, da nam samo še nogice ven bingljajo...
prašek
28. 02. 2012 15.07
+2
Tudi noge ne več , verjetno samo še kakšen noht .
Ljubljanski Snob
28. 02. 2012 15.15
+3