Slovenija

'Rebalans težka naloga v nemogočih razmerah'

Ljubljana, 08. 05. 2010 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor je napovedal zelo oster rez pri rebalansu proračuna. Pripravil ga bo finančni minister Križanič, ki po besedah predsednika vlade nima nobene druge pomembnejše naloge.

Križanič in Pahor
Križanič in Pahor FOTO: Miro Majcen

Premier Borut Pahor je v Bruslju po koncu vrha držav v območju evra napovedal rebalans proračuna do poletja s ciljem zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja. "To bo zelo oster rez, ne bi govoril o nominalnih številkah, vendar bodo odrekanja v proračunu na posameznih postavkah velika," je poudaril. "Danes oziroma včeraj je minister za finance skupaj z ministrom za razvoj dobil nalogo, da do poletja pripravi rebalans proračuna, ki ima za cilj zmanjšanje proračunskega primanjkljaja," je pojasnil Pahor in izpostavil, da je ministru Francu Križaniču zelo jasno povedal, da pričakuje opazno zmanjšanje primanjkljaja, sicer bo nosil odgovornost kot finančni minister. Rebalans proračuna mora biti po njegovih besedah sprejet jeseni.

Finančni minister nima ta trenutek nobene druge pomembnejše naloge, kot da zmanjša primanjkljaj, je povedal Pahor, ki pričakuje, da se bo minister nalogi stoodstotno posvetil. Je pa priznal, da je to "težka naloga v nemogočih razmerah".

Rebalans proračuna in reformne projekte je po njegovih besedah treba izpeljati kljub referendumu o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, ki bo 6. junija. Pri tem je pojasnil, da ni časa za čakanje z nepopularnimi ukrepi, da bi na račun tega arbitražni sporazum dobil kak glas več, in poudaril, da Slovenci sprejemamo najbolj pametne odločitve, ko smo potisnjeni ob zid. Pahor je pojasnil, da se na podlagi javnomnenjskih anket natančno zaveda korelacije med podporo arbitražnemu sporazumu in podporo vladi, zato želi ljudi opozoriti, da je to napačno gledanje, saj referendum niso volitve.

V Bruslju so voditelji potrdili mehanizme za pomoč državam, ki bi se lahko znašle v podobni krizi kot Grčija.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
09. 05. 2010 12.57
Rebalans proračuna? Na čigav račun - ugibajmo. Ali bomo spet dvignili trošarine, cene tobačnih izdelkov ipd.? Nekdo je lepo napisal, kje so rezerve. V utajenih davkih, prispevkih, sivi ekonomiji. Formula je enostavna, pa se računa enostavno ne postopi nihče reševat. Obrne se mi želodec, ko gledam kaj se dogaja. Nobenega rebalansa ne bi bilo treba, če bi država oz. njene institucije delovale po črki zakona in brez izjem.
JanezNovakJohn
09. 05. 2010 10.02
Urediti mejo z Hrvati in drastično zmanjšati ministerstvo za obrambo !
gospakatja
09. 05. 2010 08.27
sng nova gorica ima 750 abonentov in 7(sedem!!!) predstav letno! državo stane cca 4 000 000€ letno. če bi v gorici gostovalo 7 vrhunskih predstav, bi (skupaj z vzdrževanjem stavbe) porabili cca 400 000€. evo 3 600 000€ prihranka!!!! takih"sng" je po sloveniji najmanj 100. torej bi mirne duše prihranili, če bi res hoteli ,samo na kulturnem ministrstvu,360 000 000€. in vsako področje v državi ima svoje "sng". brez zatiskanja pasu bi se dalo prihraniti kako milijardo €. me prav zanima, kje bodo rezali. to ti je res prava vlada za težke čase!
yapi
09. 05. 2010 07.39
hahahahahah kako me to nasmeji. dal je križaniču nalogo da jo nrdi, če ne bo nosu križanič odgovornost. pa to so oguljene fraze. to je dobesedno igračkanje. kot da bi jst svojmu otroku dal nalogo in če je ne nardi ne bo kosila. no pa sej tko al tko bomo mogl očitno brezposleni pač pocrkat ker smo odveč. pomoči ne dobimo, službe tut ne, čeprou je mnogo golasov, polovica jih je samo za statistiko, tretjina oglasov je pa že več let na spisku. torej neki ne bo štimalo.
nightangel
08. 05. 2010 22.32
Turbo_i.e. 08.05.2010, 09:42 19 Ko je pa pri nas tolk fabrik propadal pa tolk delavcev na cesto šlo pa niti eura ni mogla zbrat država!! Progleta banda lopovska! Mislim, sram me je, da sem slovenec, ker nas vodijo takšni bedaki. Sramotno! Žal,vsak narod ima takšno vlado,kakršno si sam izvoli....
Prassek
08. 05. 2010 22.00
Sem se včeraj pogovarjal z grkom. Je povedal, da imajo v bolnici v centru Aten nekaj sto zdravstvenega osebja, 15 VRTNARJEV in nobene rože. A je pri nas kaj drugače? Aja, unih vrtnarjev nihče ne pozna. Zdaj jim bodo menda nehali izplačevati OD in bodo čakali, če se bo kdo oglasil.
bron
08. 05. 2010 21.06
ŠE DOLGO DOLGO PILI GA NA NAŠ RAČUN.
sudja
08. 05. 2010 20.54
Vlada bo še to pokradla kar je ostalo, dol z vlado
Tav_car
08. 05. 2010 20.25
Vsekakor je pohvale vredno, da so nekateri v vladi pripravljeni sprejeti nepopularne torej nevulgarne(ital.vulgare=populistično) poteze v korist sedanje in prihodnje bivanjskosti. Sem pa gledal danes na v parlamentu (posnetek z dne..) Jelinčiča, ko so potrjevali novega ministra za kmetijstvo, ki je rekel, da bi bilo potrebno varčevati najprej na kmetijskem ministrstvu, kjer imajo "zaposlenih 1042 ljudi, ki jih je potrebno vzdrževati plus nekaj debelih kmetov" (konec citata. No, jaz sem bil kar lepo presenečen, ker sem milslil, da je tam nekaj ljudi, ki pišejo novele o kmetijstvu za pridobitev subvencij iz EU, kar menda prejšnjemu Pogačniku ni uspevalo, ker je imel vpletenost v neke mrežne povezave. bojda so celo slike o tem, kako je proračun slab, slabi prilivi in odlivi, odtok denarja v operativnih leasingih in bi bilo potrebno kar nekaj zadev reprogramirati. Lep pozdrav. With lLove.
Tehnokrat
08. 05. 2010 19.12
Za tele nemogoče razmere je pa tudi precej naša vlada kriva. Nas naša vladajoča opcija raje varčuje na račun lastnega udobja.
krivulja
08. 05. 2010 19.06
Dajte dojeti,da je Pahor izgubljeni v vesolju EU interesov.Človek sploh ne dojema kako se klanja nemoralnim -EU pacientom Orožje silijo Grkom,da dol padeš!!.
loden
08. 05. 2010 17.55
PAHORIZMI kar dežujejo.....
29350
08. 05. 2010 17.46
Upam, da bo v tem rebalansu tudi razveljavil pogodbo, ki jo je sklenila g. Kresalova s svojim prijateljem in nardil rebalans vseh pogodb, ki so jih podpisli prejsni in danasnji ministri.
Nauders
08. 05. 2010 17.14
ksenak2 sej to je problem človeštvo nazaduje, kolkr se vlaga v orožje itd.
alterego
08. 05. 2010 17.10
Borut Pahor je v svojih izjavah dosegel globine izjav Georga Busha ml. in Donalda Rumsfelda!
Kajetan
08. 05. 2010 15.34
Še nekaj moram posebej poudariti: Spoštovani g. Pahor ozr. bodisi kdo drug ki je v parlametnu, ko sem šel na volitve in obkrožil željenega kandidata, nikjer ampak resnično nikjer ob tem kandidatu ni bilo kljukice niti ob stranki - s sporočilom - DOVOLIM DA MI S SVOJIMI DEJANJI LAHKO UNIČUJETE MOJE ŽIVLJENJE IN MOJO EKSISTENCO IN DA DELUJETE V NASPROTJU Z BLAGINJO NAŠE SKUPNE DRŽAV. Torej če vam tega nismo dovolili kaj je to potem, kaznivo dejanje????
ksenak2
08. 05. 2010 14.50
Medtem ko Francija in Nemčija javno pozivata Grčijo, naj poskrbi za korenito zmanjšanje javne porabe, po drugi strani od nejen vlade zahtevata, naj potrdi več milijard evrov vredno pogodbo o nakupu OROŽJA!!! Delo, sobotna naslovnica!! To je povedal član EU parlamenta Daniel Cohn-Bendit, ki trdi, da hočeta Francija in Nemčija premiera Jorgosa Papandreuja pripraviti do tega, da bi tisto malo denarja, ki ga država že ima, porabil za nakup podmornic, bojnih ladij, helikopterjev in vojnih letal!!! Kaj se grejo, se pripravljajo na vojno??? In naš slovenski denar, za kaj b0 porabljen, za OROŽJE???
Jožajoža
08. 05. 2010 14.37
če bo odvzel javnemu sektorju, se bo zgodila GRČIJA. in tega ne bo naredil.vzel bo vam ,delavcem. a veste, kateri poklic v grčiji je danes najbolje plačan--POLICAJ.
27061959
08. 05. 2010 14.21
BOOS Sklicevanje na Švedski model,kar je slabega…! Zakaj se ne povzame odmerjena pokojnina,katera je po njihovem sistemu za vse enaka in dostojna človeku z 40 in več delovne dobe. Ste opazili ,da je to edina konkretna predlagana reforma (pokojninska).Kaj pa zakoni kateri bi preprečili politični mafiji siromašenje državnega premoženja ter nesramno bogatenje le teh. Če je kaj nujno potrebno je sprejem antikorupcijskega zakona, zakona obratnem dokaznem bremenu na osnovi katerega bi vsi omenjeni gospodje morali dokazati ter utemeljiti izvor premoženja in obdobje pridobivanja. Nujno ustanoviti finančno policijo. Odvzem protipravno pridobljenega premoženja..? korupcija,utaja davkov...!!!predimenzionirana javna uprava !!! Skorumpirani politiki in sodstvo ter posledično nedelovanje pravne države. Nespoštovanje osnovnih človekovih pravic….. to so problemi te države,ne pa obstoječ pokojninski sistem….!!! Lp BOOS
am_staff
08. 05. 2010 14.16
Kaj je lahko težko za našo vlado. Romi ukradejo tračnico. Policaj zaslišuje cigana: Kdo je odnesel tračnico? Rom: Otroci. Policaj: Ni mogoče, ker je za otroke pretežka. Rom: Kaj pa otroci vedo kaj je teža? Podobno tolmačenje s strani vlade in ministra Križaniča velja za naša proračunska sredstva.