Slovenija

Bzzzz, nadležni komarji. Zakaj nas pikajo in kako se jih znebimo?

Ljubljana, 13. 07. 2011 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali ste vedeli, da jih odženemo že, če si na okensko polico postavimo lonček z rožmarinom, meto ali ognjičem? Predstavljamo še nekaj naravnih načinov in metod zaščite pred malimi krvosesi.

Nadležne samice komarjev v teh vročih dneh marsikomu pošteno grenijo življenje. Ameriške raziskave so pokazale, da električne svetilke, ki naj bi scvrle komarje, niso dovolj učinkovite. V večini primerov nas namreč obvarujejo pred manj kot odstotkom insektov. Poleg tega svetilke in sorodne naprave uničujejo tudi koristne žuželke. Prav zato je morda vredno poskusiti z naravno zaščito pred temi krvosesi, med katerimi najdemo tudi kis in česen. Če vas kiselkast in značilno močan česnov vonj seveda ne odbijata preveč, si kis ali zdrobljen česen v manjši količini nanesite po golih delih kože in menda se vas bodo komarji izogibali na daleč. Seveda boste tako 'odišavljeni' zagotovo odbijali tudi pripadnike lastne vrste, zato tovrstno zaščito raje poskusite, ko boste sami in ne boste zapuščali svojega doma.

Posadite si zelišča in začimbe

Na okensko polico ali na vrt si posadite ognjič.
Na okensko polico ali na vrt si posadite ognjič. FOTO: N.L.
Veliko bolj prijetnega vonja je vanilijev ekstrakt – tudi tega, razredčenega z vodo, poškropite po oblačilu in koži. Doma si lahko na okensko polico zasadite rožmarin, timijan, limonino travo, meto ali ognjič, na vrt pa tudi limono ali citronko – njihov vonj naj bi te žuželke uspešno odganjal. Naravni sovražnik komarjev so tudi kačji pastirji, ki se z njimi prehranjujejo.

Naravna zaščita naj bi bila tudi mačja meta, sivka, cimet, evkaliptus, soja ter seveda njihova eterična olja. Če jih boste uporabili pri zaščiti otrok, naj bodo zelo razredčena. Seveda pa je treba paziti, da tovrstnih naravnih repelentov ne nanašamo na kožo, tik preden gremo na sonce, saj lahko postane koža še bolj občutljiva na UVA- in UVB-žarke.

Če pa se je katera samica komarja vendarle uspela nahraniti z vašo krvjo, mesto pika namažite z razredčenim oljem sivke ali čajevca. V lekarnah lahko najdete učinkovite gele – bodisi iz aloe vere ali iz kamiličnih izvlečkov. Tako se boste lahko rešili neprijetnega srbenja ali še hujše oblike vnetij in izpuščajev. Pri morebitnih zapletih pa vsekakor poiščite strokovno pomoč.

Tudi sivka odganja krvosese.
Tudi sivka odganja krvosese. FOTO: iStockphoto

Ugašajte luči

Mnogi ste si v svojem domu že namestili komarnike ali mreže. Če nanje ne prisegate, poskrbite, da boste imeli ob zračenju stanovanja ugasnjene luči. Komarji namreč tudi višjih nadstropij stolpnic ne bodo zgrešili, če jim boste dali svetlobni signal.

Na vrtu bodo v večernih urah dobro koristile sveče proti komarjem. Na trgu je mogoče kupiti tudi razne naprave, ki naj bi odganjale mrčes s pomočjo oddajanja signalov visokofrekvenčih valovanj. Ob sebi imejte tudi brisačo. Z njo dobro obrišite znoj, ki leteče nadležneže še bolj privablja k obedu. Bolj, ko se znojite, bolj ste jim privlačni.

Temnolasi nosite svetla pokrivala

Pred komarji se zaščitite tudi s svetlim pokrivalom.
Pred komarji se zaščitite tudi s svetlim pokrivalom. FOTO: iStockphoto

Če imate temnejše lase, je večja verjetnost, da vas komar opazi. Zato svetujemo, da si nadenete svetlo pokrivalo. Male napadalce naj bi tudi bolj privlačili, če boste jedli slano hrano ali hrano, bogato s kalijem, denimo banane.

Komarji ne potrebujejo dosti vode

Poskrbimo, da očistimo okolico domovanja: če imate na vrtu posode, v katerih se nabira kapnica, jih odstranimo. V postani vodi se leteči krvosesi najraje zbirajo in odlagajo jajčeca. Za to pa ne potrebujejo velikih količin vode. Dobro poglejmo, če nam kje pušča klima in se nabira kondenz, saj se komarji pri svoji reprodukciji zadovoljijo tudi s tem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aslan
14. 07. 2011 09.29
+3
Jaz pa sem mel danes ponoči odprto tisto novico od včeraj, nov komad od Damjana Murka na monitorju, pa prižgano luč v sobi celo noč pa ni bilo niti enga komarja notri danes. Spal sem kot dojenček.
noCO2
14. 07. 2011 08.24
Pametni pravijo, da je najboljša zaščita vinska rutica. Preverjeno! Prežvečiš in poješ en listič in imaš cel dan mir pred komarji, muhami in vsemi ostalimi lačnimi žužki.
Domen Dolenc 1
13. 07. 2011 23.40
+1
naši komarji so kul, tigrasti so pa banda! naš, te piči enkrat, pa se napije, una baraba pa 30 krat!
Raztezje
13. 07. 2011 21.18
-1
Če vas piči v gozdu, prežvečite vrh lista praproti in si ga za kakih 15 minut položite na mesto pika.
Mr.Somebody
13. 07. 2011 18.51
v alabami jih kr postrelijo vse k tresspassajo private property
Damir Secki
13. 07. 2011 16.48
+1
*.... se bolj od njihovega pikanja sovrazim njihovo piskanje ko pridejo mimo uha.... brrr.... *
baj.d.wej
13. 07. 2011 15.50
Če vidiš komarja ga špricneš s stelexom in kar namestu pocrka na tla. Preverjeno!
cocacolalife
13. 07. 2011 15.01
na mesto kje so vas piknili komarji, lahko malenkost razkužila nanesete in vas bo nehalo takoj srbet, pa še ohladilo bo pik
saintjozef
13. 07. 2011 14.27
+1
Očitno so komarji pametnejši od mene. Ne kadijo.
redoljub
13. 07. 2011 14.18
"Pred komarji se zaščitite tudi s svetlim pokrivalom."
indal
13. 07. 2011 14.15
Komarnike na okna! Strup za komarje...strupimo tudi sami sebe. V kolikor komarju spalijo glavo nam ljudem pa eno celico! Celica za celico pa imaš posledice....
Nejc Novak 1
13. 07. 2011 14.08
mam srečo da se name ne lepijo vejo da če mi naredijo vojno, se jim slabo piše, ker pa me piči pa ga čaka mučenje.
GSG-9
13. 07. 2011 14.07
+1
Najbolj jim smrdi DDT...Banda pikajoča!
strujni
13. 07. 2011 13.51
jest pa ponoč u gatah letam in jih pobivam---kurativa varjanta!
m_t_h
13. 07. 2011 13.49
kera pa novica. glih za CNN / New york times
Mr.Somebody
13. 07. 2011 13.37
+1
Bear Grylls me je naučil izvrstne metode, ki zelo dobro učinkuje proti komarjem! Vse kar rabte je da najdete krokodila, ga zakoljete in se nato z njegovo maščobo namažete po celem telesu! Učinkuje perfektno! Jst to skos prakticiram edin malo je problem najdt krokodila kje v portorožu ampak ni frke, jih majo v živalskem vrtu vedno dovolj!
cokoladka89
13. 07. 2011 13.32
-1
sam so res zelo nadležni :)
belibasta
13. 07. 2011 13.30
-1
Majhnim krvosesom najbolj smrdi pelin,tobak in vse vrste mete,preizkušeno!