Slovenija

Če bodo želeli subvencije, bodo morali kmetovati okolju prijaznejše

Ljubljana, 11. 12. 2014 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je Evropska komisija naš osnutek za razvoj podeželja zavrnila in nam naložila skoraj 300 pripomb in ko je odgovornim na ministrstvu za kmetijstvo voda že pošteno tekla v grlo, je denar zdaj menda zagotovljen. A če bodo kmetje želeli te subvencije, bodo morali že januarja začeti kmetovati okolju prijaznejše. Pa znajo?

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemaveze2
11. 12. 2014 21.51
+8
Banda podpira ne-delo, bodo dajali kar subvencije za nepokošen travnik. Sam prihajam s kmetije in še dokupujemo seno, ter travno silažo, da bi lahko nahranili živali, ki posledično dajajo, meso, mleko. Kako naj bo potem samooskraba velika če imajo take ukrepe da te kap. Bomo jedli bolj "kakovostno" hrano so rekli, hahaha se norca delajo, če pa zadruge izvozijo 80% mleka ter mesa, oni pa bodo kupili s Madžarske, pridelke, bo pa potem res kakovost. Naj že ukinejo te nevoščljive subvencije, in naj dajo več za pridelke, meso,... in se ne bo podpiralo "majake". In naj že uvedejo zakon, ki bo določal naj vsa slovenska hrana ostane na domačih policah, uvozijo pa naj samo tisto razliko do zapolnitve. Pa, da lahko kmet proda direkt v trgovine ne pa da zadruga zasluži pa še trgovina, in potem ima lahko slo. hrana ekstremno ceno, napram tuji uvoženi masovno kemično dodelani hrani. Ko kmetu dajo za kg. govejega mesa od 1-3,2€ (odvisno od starosti in vrste), pa še to Italjani in Avstrijsci, za slovenske mesnine niti ne znam, kajti ni povpraševanja. Koliko pa stane 1kg govedine v trgovini? PA NE POZABITE TUDI SAM SEM KMET! lp
windmaster
11. 12. 2014 19.23
+20
Prvo kot prvo, pri novem KOPOP programu ni nikakor govora o ekološki hrani ampak o ohranjanju okolja. Območje barja, in mokrišč bo dobilo trikrat višje subvencije kot območja drugje po državi kjer travnike in jive dejansko obdelujemo. Potem, ekološke subvencije so zmanjšali za polovico, kar pomeni ogromen osip kmetov iz tega programa. Hrana za to ne bo nič boljša ampak slabša. Potem sledi nova anomalija. Na agenciji za kmetijske trge ta trenutek zaposlujejo nove kadre za kontrolorje, tajnice, uradnike, ker se pojavlja en kup novih birokratskih ovir za nemoteno kmetovanje. Npr, če boš želel pognojit travnik, boš moral to 48 ur prej javiti na agencijo in oni bodo poslali kontrolorja ki si bo pisal dnevnico, kilometrino.... Vlada ne uvaja novih, zdravih kmetijskih praks ampak nove birokratske postopke da so dali delo kupu novih birokratov. Baje da jih je na kmetijskih programih že čez 1500!!!!!! Najprej bodo iz kvote subvencij pobrali zase, kar ostane dobijo kmetje. Potem nova anomalija. Že dva tedna potekajo 6 urna predavanja o novem KOPOP programu kjer predavajo lastnosti novega programa, pa ta sploh še ni sprejet, kar naj bi bil nekje februarja. Še ena cvetka uradnikov. Na predavanje si se moral prej prijaviti. Tisti ki se ni se je šetelo kot da ga ni tam, pa čeprav je 6 ur sedel ter poslušal! Naprej, vloge za subvencije je treba oddati do konca aprila. Šele nekje julija pa bom oizvedeli koliko denarja je namenjenega za posamezen ukrep. Kako podpisati 5 letno pogodbo za nakup mačka v žaklju???? Kametijske subvencije je Evropa uvedla po koncu vojne, ker je bila lakota in z pomočjo subvencij je bila hrana dostopna vsem. Pri nas do delili bone, glede na barvo in pripadost političnemu polu, amapak pustimo to. Zaradi subvencij bi morala biti hrana cenejša ter kvalitetnejša, torej je treba dat subvencije tistemu ki dela, ne pa birokratom!
FailNation
25. 12. 2014 22.02
StopTTIP
11. 12. 2014 19.22
+4
No.. lepo.. za vsak hektar, ki ga NE BODO POKOSILI... bodo prejeli cca 70 EUR subvencije.... pa še stokate, da se polja zaraščajo..... Mar res ni nikogar izučila zgodba s Tovarno sladkorja Ormož... ki je bila ravno tako aprta in uničena... zaradi "subvencij".......
windmaster
11. 12. 2014 19.25
+1
Če imaš GERK večji kot en ha in če boš pustil pas od 5 do 20% nepokošen, boš dobil 66 eur. Če to narediš na območju Natura 2000 boš dobil 160 eur po ha! Živeli metuljčki! Čez Škofljico se zjutraj pa pol ure cjazimo zaradi metuljčka!