Slovenija

Burni odzivi: vse od fiaska do 'zamujene priložnosti'

Ljubljana/Bruselj, 19. 03. 2019 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na slovenskem političnem parketu odmeva odločitev premierja Marjana Šarca, da ne sprejme nastopa pred evropskimi poslanci, s katerimi bi lahko delil svojo vizijo prihodnosti EU. Medtem ko mu številni domači poslanci in slovenski evroposlanci v Bruslju očitajo, da je poskrbel za blamažo in 'zamujeno priložnost', pa se premier brani, da bi bil lahko njegov nastop razumljen kot predvolilni manever.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec prestavil nagovor
    03:07
    Iz 24UR: Šarec prestavil nagovor
  • Iz SVETA: Burni odzivi na zavrnitev
    03:01
    Iz SVETA: Burni odzivi na zavrnitev

Odločitev premiera Marjana Šarca, da ne sprejme nastopa pred evropskimi poslanci na marčni seji prihodnji teden v Strasbourgu, v okviru katerega bi imel priložnost predstaviti svojo vizijo prihodnosti EU, je v javnosti naletela na burne odzive. Še posebej ostro so se na Šarčevo košarico evropskemu parlamentu odzvali nekateri slovenski evroposlanci.

Premier Marjan Šarec se je že odzval na številne očitke, ki so danes preplavili družbeno omrežje Twitter.
Premier Marjan Šarec se je že odzval na številne očitke, ki so danes preplavili družbeno omrežje Twitter. FOTO: Damjan Žibert

Po neuradnih informacijah časopisa Delo je Šarec nastop zavrnil z utemeljitvijo, češ da je datum nastopa prepozen in da prihaja ob koncu parlamentarnega mandata.

"Moj govor v Evropskem parlamentu bi bil lahko v tem času razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021.Srečno vsem na volitvah!" se je po številnih očitkih, ki so zavzeli družbeno omrežje Twitter, danes oglasil premier Šarec in tako postregel s konkretnejšim pojasnilom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Premier ni zavrnil nastopa'

Ozadje Šarčeve odločitve so pojasnili tudi v njegovem kabinetu. Poudarili so, da svojega nastopa v Evropskem parlamentu premier ni zavrnil, temveč je predlagal, da evropske poslance nagovori ob novem sklicu. Ne nazadnje utegne biti v drugi polovici leta, tudi v luči pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU, razprava o prihodnjih izzivih Evropske unije še bolj aktualna.

Doslej je poslance Evropskega parlamenta nagovorilo 19 evropskih voditeljev, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so za STA potrdili v Evropskem parlamentu, bosta aprila evropske poslance nagovorila švedski premier Stefan Löfven in predsednik latvijske vlade Krišjanis Karinš. Niso pa odgovorili, ali bo na marčnem zasedanju namesto Šarca nastopil kdo drug.

Na spletni strani vlade so med drugim pojasnili podrobnosti dogovarjanja glede Šarčevega nastopa pred evropskimi poslanci. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je novembra 2017 v pismu voditeljem držav članic EU slednje pozval, da evropskim poslancem predstavijo svoje poglede glede prihodnosti Evropske unije.

Ob nastopu nove vlade je tako Tajani Šarcu sredi novembra 2018 posredoval vprašanje, ali bi bilo seznam govornikov možno razširiti tudi z novim predsednikom slovenske vlade. "Ob dodatni prošnji za odgovor smo odziv Tajanijevega kabineta prejeli šele v začetku februarja letos, ko je bil slovenski strani posredovan neformalni predlog, da bi slovenski predsednik vlade Evropski parlament lahko nagovoril konec marca oziroma v aprilu 2019, torej tik pred koncem mandata. Glede na neposredno bližino evropskih volitev in dejstvo, da sta bila v omenjenih terminih predvidena nagovora še dveh predsednikov vlad ter da vsi člani Evropskega sveta evropskih poslancev v aktualnem sklicu ne bodo nagovorili, se je predsednik vlade odločil, da to stori v okviru ene izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu Evropskega parlamenta, ko bo lahko poleg svojih pogledov na prihodnost EU predstavil tudi konkretnejše prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU v 2021," so zapisali v Šarčevem kabinetu. 

Od zamujenih priložnosti do fiaska

Od slovenskih evroposlancev v Bruslju je slišati, da je Šarec s tem, ko je zavrnil nagovor v evropskem parlamentu, zamudil veliko priložnost. Tanja Fajon iz vrst SD je dejala, da gre za "zamujeno priložnost, da bi bila Slovenija slišana, kot je to priložnost izkoristilo že več kot deset evropskih voditeljev, kot so Angela Merkel, Emmanuel Macro, pa tudi Andrej Plenković".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobno meni tudi evropski poslanec Igor Šoltes.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je ocenil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS), s takšnimi potezami Slovenija "izgublja ključne diplomatske bitke".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je spomnil, da je možnost nagovora, v okviru katerega bi lahko suvereno predstavili pogled slovenske države na izzive EU, že nekdanji predsednik vlade Miro Cerar.

Na Bogovičeve navedbe se je že odzval tudi Cerar in dejal, da to, kar je zapisal Bogovič, "absolutno ne drži". Dodal je, da je "svojo vlogo na evropski ravni opravljal proaktivno, tako kot jo tudi danes".

Do Šarčeve odločitve je bila kritična tudi evropska poslanka Romana Tomc. "To je velika blamaža za Slovenijo. Nagovora o prihodnosti EU v Evropskem parlamentu se ne zavrne," je zapisala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novakova odločitev označila za "sramoto"

Na družbenih omrežjih danes dežujejo tudi negativni odzivi domačih poslancev. Največ jih prihaja iz vrst poslancev največje opozicijske stranke SDS. S ciničnim zapisom je postregel tudi predsednik stranke Janez Janša, ki je navedel, da bo nastalo škodo popravila Irena Joveva, kandidatka LMŠ za poslanski stolček v Bruslju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tomaž Lisec je zapisal, da je Šarčeva odločitev "evropski fiasko" in da je zanj EU "šala, kar je pokazal že z listo kandidatov za volitve v Evropski parlament".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je sramota. Zavrnitev govora v Evropskem parlamentu kaže na popolno nerazumevanje in podcenjevanje kritičnega časa, v katerem se je znašla EU. Tega si noben evropski voditelj absolutno ne bi smel privoščiti," pa se je prek Twitterja odzvala Ljudmila Novak, prvouvrščena na listi NSi na prihajajočih majskih evropskih volitvah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojseme
21. 03. 2019 13.33
+3
Šarec, haudujudu?
setisfekšn
21. 03. 2019 11.39
+0
No sedaj pa poglejte reakcijo desnicarjev na Sarcevo odlocitev!takoj zacnejo zmerjat z skrajnimi izrazi!!to delajo vedno in povsod v parlamentu na raznih komisijah...vedno brezkompromisno zanicujejo vse kar ni po njihovem!!!je pa nekaj res da vsakega slo politika spremlja tesnoba pri javnem nastopanju v tujini Ker skoraj nobeden. ne zna pogovorne anglescine!jaz osebno nikoli ne bi prevzel visoke funkcije ce ne bi znal tekoce govorit anglescine nikoli!drugace pa Sarec je ravnal pravilno!Se mogoce se spomnite politicarke jam te lahko pripelje to!
rovte
21. 03. 2019 10.18
-2
Klovnu je zmanjaklo špage, zdej se je res pokazal v pravi luči, bednik!!
Thinc25
21. 03. 2019 08.36
-1
Šarec je bimbo!!!
komarec
21. 03. 2019 07.41
-3
Svečoti, malček raje sebe poglejte, EU vas je od....la z orbanom vred.
flamengo
20. 03. 2019 15.57
-1
leva elita si nastavlja na vodilne funkcije novinarje, igralce, komedijante, ker potrebuje samo nekoga, da sporoči tisto lumparijo, ki so jo odločili. Naslednji predsednik ali predsednik vlade bo tisti, ki sedaj nastopa kot komik v oddaji slovenski pozdrav.
flamengo
20. 03. 2019 15.54
+0
saj nima kaj povedat. Pove kar mu rečejo
pravica5
20. 03. 2019 13.45
+0
jaz pa mislim da je boljš da je tih,bo manj škode za Slovenijo
serpentiškov
20. 03. 2019 11.44
+1
Evropski parlament ni Škrabčeva domačija, kjer je vse vnaprej dogovorjeno, pripravljeno, priliznjeno in sluzavo, pred evropskimi poslanci pač ni mogoče odgovarjati v slogu Serpentinška, kar bo, pa bo ali baba je žaba, žaba pa človk ni ...lepa...
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 12.10
+2
bukovi... saj razumem, da svečkarijo neznosno boli, da je na oblast prišel človek, ki se je na veliko delal norca iz vašega ljubljenega vodje. In ta bolečina odseva v vseh vaših komentarjih - žaljenje, zlivanje gnojnice, itd. Vendar se bo počasi potrebno navaditi, da je SLO dobila pokončnega, žilavega predsednika, ki natančno ve kaj in kako hoče. Smešno je, da prav njemu očitaš sluzavost in priliznjenost, ki ju lahko ves čas videvamo prav pri tvojem vodji v odnosu do Orbana, strankarsko sorodnimi veljaki v tujini, pa tudi drugod po tujini, kjer je izplen njegove sluzavosti praviloma izdaja SLO.
serpentiškov
20. 03. 2019 12.22
-2
jaz nisem svečkar ampak sem muslimanski intelektualec, šolan na levičarski fakulteti...
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 12.25
+6
Tvoji komentarji izdajajo, da nisi niti musliman, še manj intelektualec, fakulteto si videl pa samo od daleč.
poneumljanje
20. 03. 2019 13.05
+0
Fakultetno neizobražen svečkar . Prištin doktor, se res vidi v postih tvoj nivo !
serpentiškov
20. 03. 2019 13.30
-3
neumni...to je sovražni govor...jaz sem končal FDV smer " v sloveniji bomo vedno komunisti na oblast". potem sem pa še doktoriral v savdski arabiji iz " z islamom in slovensko levico v lepšo prihodnost"
poneumljanje
20. 03. 2019 13.37
+1
Ajaj, zalo frišen doktorat je tole ! Kje si pa magistrira, kakšen magisterij si nardil ?
VolkBrenin
20. 03. 2019 13.41
-1
buksi...hahahaaaa...diplomiral iz voska ugasle sveče...ko si včeraj že ravno razlagal o aiši...hahahahaaaaaa...kere buče...Dragulj Medine (The Jewel of Madina), ameriške avtorice Sherry Jones....Ta pa je svetovna ....hahahaaaa...a sploh veste kdo so tej anti muslimanski pacienti s temi zgodbami...Vsi Znanstveniki ki se resno ukvarjajo z verstvi / ne samo koranom...so te hecne poskuse očrniti islam ovrgli v celoti ....Isti znanstveniki so prav tako ovrgli vse teze o zakonu jezusa...njegovih otrocih po evropskih dvorih in njihovih potomcih...itd itd. ..In v tem delu se zgodovina islama doktika cca 1400 let nazaj ...( deklice kot soproge ) ...v " eu " in ameriki pa je še pred cca 200 leti bilo povsem " normalno " da imajo dvorski in veljaki za soporogo dekleta - otroke ...stare deset , dvanajst let ...
VolkBrenin
20. 03. 2019 14.03
-1
buksi...na ...tole bo zate ..." diplomant " ....Zahod in Britanski zakoni v indiji ...leta 1860 je zakon postavil starost 10 let kot pogoj za poroko pri dekletih...leta 1891 je bila meja dvignjena na 12 let ...( vir : forbes 2000 , oxford d. ....)
serpentiškov
20. 03. 2019 14.09
-3
če so dvorski veljaki spali z otroci , to še ne pomeni , da je to bilo normalno.poleg tega dvorski veljaki ni enako kot prerok.nikoli to ni bilo normalno.sploh ne ker je aiša imela 9 let mohamed pa 54 ko jo je začel saj veš kaj.če te še kaj zanima o islamu pa kar vprašaj.
VolkBrenin
20. 03. 2019 14.11
+0
čudoviti zakoni britancev pred 130 .leti....o deklicah...pravicah in še čem ...mimogrede ...tvoj " mohamed " na kogar se sklicuješ in na aišo je to počel pred cca 1400 leti ...v takrat za vse sprejemljivem okolju ...Kar seveda NIKAKOR NE odobravam ...v nobenem oziru in nobenem primeru ...Potrebno pa je pogledati dejstva , zgodovinsko umestitev v čas in prostor...razširjenost ...do kdaj in kje...in podobno ...
serpentiškov
20. 03. 2019 14.16
-3
ja ja ja.bla bla bla.a si vidu kako te hitr zatolčem z dejstvi...islam še danes sploh ne obravnava pedofilije.je ni.po šeiatskem pravu spodnja meja za seks z deklico ne obstaja.edino navodilo je , da mora moški paziti, da jo ne poškoduje preveč. otroške poroke so tradicija islama.
VolkBrenin
20. 03. 2019 14.20
+0
tvojega bukharija ovržejo vsi resni znanstveniki ki se ukvarjajo z verstvi ...oziroma interpretacijo ...seveda z celotnim življenjepisom...njegovimi porokami z ženskami...koliko let so imele in on...zakaj se je poročil s hcerjo najboljsega prijatelja in slednika...( ker je bila to za le te največja čast...itd ) ...ob ženah ki jih je imel res ni potreboval za seks se 9.letne deklice...itd itd itd ...Je pa res , da vseh teh primerov ...poudarek je na VSEH nikoli nisem in nikoli ne bom odobraval...Sploh v današnjem času ...pedofil je pedofil ...pa če je 8x kardinal ali se 5 x piše Pell ...
serpentiškov
20. 03. 2019 14.30
-1
ti pa nisi normalen niti malo.jaz ti citiram muslimanske zapise, ki jih VSI muslimani priznavajo, ti pa meni o znanstvenikih...wtf. bukharija nihče nima kaj ovreči, kot tudi korana ne.muslimani v to sveto verjamejo in se po tem tudi ravnajo.pika
sid33
20. 03. 2019 14.52
+0
poneumljen primitivni starček, kako šolo si pa ti naredil?
poneumljanje
20. 03. 2019 15.57
+0
Dej brezjajčnik spel se nekam in svečko si prižgi !
Thinc25
20. 03. 2019 11.36
+2
Ta komik naredi za slovenijo največ, če ne dela nič.
mallonge
20. 03. 2019 11.40
+0
To sicer ve. Računa pa na dobrohotnost in zadostno pomoč Svinjegojske in levaške stranke.
sumtonni
20. 03. 2019 11.26
+7
Ta Ne pomeni, da imamo na oblasti končno nekoga, ki ima pokončno držo in jasne misli in ki se ne misli obnašati hlapcevsko.
mallonge
20. 03. 2019 11.29
-2
Ja res je . Pokončno in tiho v kotu med Kordišem, Mescem in Korajžo z majčko Supermena..........hahahahah
serpentiškov
20. 03. 2019 11.30
+0
ta ne pomeni, da je klovn, bebec, lažnivec, strahopetec...
mallonge
20. 03. 2019 11.36
+0
Evropa je strah in trepet za Murgelkamničane. ne znajo misliti ne govoriti. Znajo samo prebirati poročila udbe in žežnjati z listka. Močni so samo ko imajo v rokah represijo in monopol oblasti.
bogdajmir
20. 03. 2019 11.16
-3
Predvsem fiasko ja. Pričakovano.
poneumljanje
20. 03. 2019 11.23
+0
mallonge
20. 03. 2019 10.51
+5
Šarko je s tem, ko je odklonil govoriti, eksplicitno povedal, da se strinja z vsemi, ki so govorili zadnje čase: Razni Tijaniji, Salviniji, Orbani................ Naši Levaki so Močni samo na domačem dvorišču, ko jih čuva gospod Korajža v majčki Supermena"
VolkBrenin
20. 03. 2019 11.13
+5
eksplicitno je Gospod Lavrov z zavrnitvijo mnogih " sorodnih " srečanj zavrnil...nekatere tudi z izjavo , da ga določeni ljudje in njihove izjave ne zanimajo...ker ni študiral psihiatrije in psihologije...V vednost , Gospod Lavrov je kapaciteta v mednarodni politiki , ki mu malokdo seže do gležnjev...
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 11.17
+3
poneumljanje
20. 03. 2019 11.21
+3
Zdaj pa sta jih prizadela, oni pa mislijo, da ima njihov svetniški sij okrog glave, zato mu je lase skurlo !
mallonge
20. 03. 2019 11.21
-2
Gospod Lavrov je kapaciteta primerljiva s kapaciteteo Erjavca, saj se je na njegovo lizanje vedno odzval!
poneumljanje
20. 03. 2019 11.24
+3
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 12.02
+1
mallonge,... pojma nimaš zato bodi raje tiho.
vinogradnik33
20. 03. 2019 10.45
+8
Ali bi naj fašistu in pijancu pel slavospeve , ki si jih ne zaslužita sta pa vodilna v EU , POČAKAL BO , DA BODO NA VRHU EU SPOSOBNI IN SPODOBNI LJUDJE !
VolkBrenin
20. 03. 2019 10.36
+2
orban je še član epp...???
poneumljanje
20. 03. 2019 10.44
-2
Dolgo ne bo več, bodo potem skupaj z našimi ustanovili novo evro-sekto !
VolkBrenin
20. 03. 2019 10.47
-1
evro sekto...??? misliš sekto dogorenih sveč dveh avtokratov lokalnega značaja....ali bolje ...hunskega avtokrata in hlapca...ki bi to rad bil...
poneumljanje
20. 03. 2019 11.06
-1
Ja točno to sem mislil ! Gliha vkup štriha ! Sam naši bodo mal cvilili, če bo plača v forintih !
poneumljanje
20. 03. 2019 10.20
-2
Trstenjakova baje zbira prijavo za proslavo !
poneumljanje
20. 03. 2019 10.21
+0
20.4., naj bi bila prislava za rojstni dan njihovega idola!
poneumljanje
20. 03. 2019 10.22
+2
Proslavljali pa bodo baje tudi prvo zaprisego ki je bila 20.4.44
mallonge
20. 03. 2019 10.25
-2
A Ste že stiskali majčke sStalinom? Al mate sam mrtvaka in Supermena na zalogi?
VolkBrenin
20. 03. 2019 10.30
+1
ste vi že natisnili nazaj lobanje in brezjajčnega partnerja ali imate to junaki skrito tetovirano na riti .,,Kdo pa vam ga je objajcal...???
mallonge
20. 03. 2019 10.16
+0
Šarko bi samostojno nastopil edino, če bi ga pod roko na vsaki strani vodila Mesec in Kordiš, za njim pa bi stal gospod Korajža v majčki strašnega Supermena.
poneumljanje
20. 03. 2019 10.18
-1
To pa je že četrta repriza posta, res si plehek !
mallonge
20. 03. 2019 10.19
-1
srebrnibreg
20. 03. 2019 10.24
-3
pon.- pusti ga saj veš, da vsako t ele ma svoje vesele. Itak lajna cele dneve pod stoterimi nicki.
mallonge
20. 03. 2019 10.27
-4
Shiziofrenija je tvoje področje udejstvovanja.
poneumljanje
20. 03. 2019 10.32
-2
Srebrni imaš prav, če ja kratka lajtnga in v glavi luft se ne da nič pomagat ! Itak pa velja da bolj ko dr.k mešaš bolj sm..i!
poneumljanje
20. 03. 2019 10.12
+3
A mogoče kdo ve, če je že dan predlog za lustracijo potomvev sodelavcev okupatorja ?
mallonge
20. 03. 2019 10.15
+0
Nikakor, dokler še živijo komunistični morilci.
poneumljanje
20. 03. 2019 10.16
+0
poneumljanje
20. 03. 2019 10.19
+0
Bo,bo, zelo kmalu vas bo narod postavil pred ogledalo !
mallonge
20. 03. 2019 10.22
-1
Kordiš bi to storil takoj sam še majčko mrtvaka zamenja za supermena.
poneumljanje
20. 03. 2019 11.09
+2
Tvojo sliko mu pošlji bo tebe gor namalal !
mallonge
20. 03. 2019 10.12
-5
Saj bi govoril, pa nima nobenga štosa o išijasu.
friderikdrugi
20. 03. 2019 10.09
+1
Še o krtačah, Bogovič ima menda prioriteto za rjave....Tomčeva pa za črne...šolne l.p.