Slovenija

FOTO: Veter podira drevesa in odnaša strehe

Ljubljana, 09. 03. 2010 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Burja je že dosegla sunke skoraj 200 km/h, vendar vremenoslovci opozarjajo, da najhujše še prihaja. V Ajdovščini, Lokavcu, Budanjah in Vipavi bodo vrtci in šole ostali zaprti.

Vremenoslovci so za Primorsko za naslednjih nekaj dni zaradi burje, ki bo dosegala orkanske hitrosti, razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti.
Vremenoslovci so za Primorsko za naslednjih nekaj dni zaradi burje, ki bo dosegala orkanske hitrosti, razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti. FOTO: ARSO

"Minulo noč je na Kočevskem zapadlo okrog 20 centimetrov snega, sunki burje pa glede na naše meritve že dosegajo okrog 100 kilometrov na uro,“ je dopoldne za 24ur.com povedal Brane Gregorčič (Arso), vendar je poudaril, da glavnina ciklona šele prihaja.

Glede na podatke Darsovih merilnih postaj burja na izpostavljenih mestih presega 130 kilometrov na uro. Največji sunek so okoli poldneva zabeležili v Ajdovščini, in sicer je veter pihal 187 km/h.

Sneženje se bo okrepilo in nadaljevalo še ves jutrišnji dan, je še povedal Gregorčič. Ponekod v južni Sloveniji lahko pričakujemo tudi do pol metra novega snega, drugje od deset do 25 centimetrov. Kočevje je sicer že dodobra pobeljeno, a gre za lokalno zelo omejen pojav. Drugje je snega zaenkrat samo nekaj centimetrov, pravi Gregorčič.

Burja je v Krobmerku pri Novi Gorici poškodovala nadstrešek in steklena vrata poslovne stavbe.
Burja je v Krobmerku pri Novi Gorici poškodovala nadstrešek in steklena vrata poslovne stavbe. FOTO: Jaka Žnidaršič

Prvič zaprte šole zaradi burje

Na napovedi glede izrednih vremenskih razmer se je odzval tudi občinski štab Civilne zaščite Ajdovščina, ki se je odločil, da bodo v sredo ostala zaprta vrata vrtcev ter osnovnih in srednjih šol v Ajdovščini, Lokavcu in Budanjah. Zaprtje vrtcev, osnovnih in srednjih šol je odredil tudi poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite občine Vipava. Vrata bodo zaprli tudi Lavričeva knjižnica, Glasbena šola Vinka Vodopivca, Varstveno delovni center ter Zavod za šport Ajdovščina.

Policija v luči vremenskih neprilik voznike opozarja, naj vozijo strpno in previdno. Posebej poudarjajo pomembnost večje varnostne razdalje, postopnim speljevanjem in postopnim zaviranjem. Pešcem svetujejo, naj poskrbijo, da bodo vidni v prometu.

Občinski štab je skupaj z županom Marjanom Poljšakom namreč sklenil, da je bolje sprejeti preventivni ukrep, da bodo o njem lahko pravočasno obveščeni vsi otroci in starši. Doslej se o takih ukrepih še niso odločali, prav tako vrata vrtcev in šol zaradi močne burje še niso bila zaprta. V sredo bo ostal zaprt tudi Zavod za šport Police v Ajdovščini, drugi zavodi pa se za zaprtje še niso odločili.

V regijskem štabu CZ pa po besedah vodje Sama Kosmača razmišljajo o tem, kako bi poskrbeli za voznike tovornjakov, ki bodo zaradi burje morali čakati na izboljšanje vremenskih razmer na Vipavskem.

Težave v prometu

Na spletni strani Prometno-informacijskega centra poročajo, da je zaprta primorska hitra cesta med razcepom Nanos in priključkom Selo. Na glavni cesti Ajdovščina - Podnanos - Razdrto in na regionalni cesti Ajševica - Tri Hiše - Vogrsko je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Prometno-informacijski center ob tem priporoča previdno in upočasnjeno vožnjo tudi na primorski avtocesti med Razdrtim in Črnim Kalom.

Policija v luči vremenskih neprilik opozarja voznike na strpnost in previdnost ...

Poleg tega pa tudi vse voznike pozivajo, naj načrtovane poti prestavijo na četrtek ali petek, ko se bodo razmere predvidoma začele izboljševati. Do takrat bo namreč promet zaradi močne burje in sneženja oviran, verjetne so zapore cest v Vipavski dolini in omejitve hitrosti na primorski avtocesti.

Sunki vetra do 200 kilometrov na uro

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo izredne vremenske razmere, zaradi česar je Arso za Primorsko razglasil najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, ki bo veljala od danes popoldne do četrtka.

"Imamo vse kriterije za rdečo stopnjo alarma. Takšne burje ni bilo že več let," je že včeraj povedal Gregorčič. "Tako močna burja lahko razkrije streho, po zraku pa lahko letijo tudi predmeti, ki lahko človeka poškodujejo, morda celo ubijejo," opozarja Gregorčič, ki v teh dneh odsvetuje aktivnosti na prostem. Dodal je še, da so nevarni tudi močni valovi, ki lahko iz morja mečejo kamenje, morje pa lahko poplavi.

Burja-4
Burja-4 FOTO: Marjan Božič

V Vipavski dolini in na Krasu lahko sunki vetra presežejo hitrost 160 kilometrov na uro, kar so po Gregorčičevih besedah že kar orkanske hitrosti. Najmočnejša bo v sredo v jutranjih urah, ko Gregorčič v najbolj izpostavljenih predelih pričakuje sunke vetra celo do 200 kilometrov na uro.

Najbolj nevarno vreme bo od danes zvečer do jutri zvečer. Sunki burje bodo lokalno lahko tudi čez 200 kilometrov na uro. Brane Gregorčič

Ker bo hkrati z bližanjem ciklona po državi začelo tudi snežiti, količina snega pa ne bo zanemarljiva, bo poleg rdeče stopnje ogroženosti na Primorskem Arso zaradi kombiniranega vpliva vetra in novozapadlega snega verjetno za sredo razglasila še oranžno (drugo najvišjo) stopnjo vremenske ogroženosti tudi za vse ostale predele Slovenije.

Do tri metre visoki valovi

V noči na sredo in v sredo dopoldne je pričakovati visoko valovanje morja, opozarjajo s koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Zlasti na priobalnem območju piranske Punte lahko višina valov doseže tri metre, zaradi česar se bo povečala ranljivost pomorskih objektov. Najbolj ogrožene bodo predvidoma površine za valobranom na Piranski punti.

Zaradi napovedane orkanske burje so pristojne službe v povečani pripravljenosti, so pojasnili na koprski občinski upravi. Dogajanje spremljajo, zaenkrat pa še niso odredile nobenih posebnih ukrepov. Odločitev o morebitnih zaporah cest, šol in vrtcev še ni bila sprejeta.

Rdeči tudi Italija in Hrvaška

Evropski indeks nevarnega vremena, ki se meri 0 do 1, za Slovenijo v prihodnjih dneh znaša več kot 0,9. Gre za nevarnost močnega vetra, do katerega bo prišlo zaradi ciklona nad Severnim Jadranom in anticiklonom nad Srednjo Evropo, pri čemer bo prišlo do velike razlike v zračnem pritisku. Veter bo najmočnejši v sredo vzdolž jadranske obale in še posebej na območju Tržaškega zaliva.

Rdečo stopnjo ogroženosti je zaradi izrednih vremenskih razmer v nekaterih pokrajinah razglasila tudi Italija, na portalu meteoalarm.eu pa je z rdečo obarvan tudi del Hrvaške.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkidrowM
10. 03. 2010 22.53
savinjska, - zaenkrat rahlo sneži, od 5 do 10cm snega, snežni zameti na cestah
garacacka
10. 03. 2010 20.00
V Portorožu sneži in je kar precej snega, cesta za Korte je pod debelo plasto leda in so potrebne verige, če ne pa ne gre v klanec. Najbolje je biti doma, le če je nuja na cesto in z zimsko opremo.
MitraljezovDarko
10. 03. 2010 18.21
V Kopru snezni vihar,ki traja ze dobro uro in pol
D Octor Dehi
10. 03. 2010 16.37
Komaj cakam da bo 20 stopinj brez vetra :):)
darkosa
10. 03. 2010 16.16
V Mariboru se nič ne dogoja, vse je mirno
Hadraniel
10. 03. 2010 15.28
Dragi 24ur.... ko bi vsaj se vas video prenos zmogel vsaj polovico hitrosti te burje!!!! Vsakic znova ko doprem vaso stran, se pocutim bolj neumnega....
lipec2
10. 03. 2010 15.04
trenutnu piha ku zmejšnu in nosi snejg...neverjetno...lp iz wajdušne
bron
10. 03. 2010 14.31
JAST PRAVIM BOGI LJUDJE POLETI TOČA SUŠA POVODNI POZIMI SNEG BURJA KATASTROFE TREBA SE JE ZAMISLIT KAM VSE TO GRE.
posta.man29@gmail.com
10. 03. 2010 14.05
Hvala bogu je gra prnas na koroškem v mežiški dolini vse mirno. Mamo smo 5 cm snrga to je pa vse
random11
10. 03. 2010 13.09
saj do še pred pol ure ko ni blo elektrike so bile vse trgovine zaprte. zdej pa hitro upalt gretje da ne zmrznemo.
HARIJSKARASA
10. 03. 2010 12.54
na primorskem pa podira strehe in odnaša drevesa..
metuljka50
10. 03. 2010 11.56
Pr nas tako piha, da moraš naredit cel projekt kako boš prišel do trgovine, službe.......kje je kakšen pronetni znak, da se ga oprimem, preden me odneseeeeeeeeeee
pimorka5
10. 03. 2010 09.40
ma kaka burja grozno
pimorka5
10. 03. 2010 09.32
tud na goriskem koncu piha ku zmesano kaj selle naajdovsem
batman1972
10. 03. 2010 09.22
dej skinite toi reklamo vsakič k kej pogledat hočmo! pol pa še na konc! katastrofa ste res!
RXG
10. 03. 2010 08.24
A da je tko hudo?? Ma sej bo
lipec2
10. 03. 2010 06.53
če so tapravi podatki...185km/h
Hitri Jezek
10. 03. 2010 06.21
Dobro jutro.SVEČANO OBLJUBIM, DA ČE MI DANS NE ODKRIJE STREHE,NE BOM NIKOLI VEČ PREKLINJAL.....JAO GROZA KAJ DELA!!!!!!!L.P Z AJDOVSKEGA KONCA
prejca
10. 03. 2010 06.10
Kako ste moji Ajdovci? Upam, da ne bo hudega, sicer bomo pomagali. Skrbi me za moja prijatelja, ki sta že precej v letih in sama živita. Zdaj še spita(upam), pokličem vaju kasneje.
Micka08
10. 03. 2010 01.29
Boga moja preljuba Ajdovščina.. :/