Slovenija

FOTO: Burja odnesla najboljšo obdelovalno zemljo, škoda bo velika

Ljubljana, 09. 02. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
57

Škoda v Vipavski dolini bo zaradi orkanske burje velika. Burja je namreč odnesla najboljšo obdelovalno zemljo, zato so na poljih ostali le kamni. Zaradi nizkih temperatur so nekatere vodne površine zaledenele.

Mraz ne popušča. Za večino države velja oranžni, za Primorsko pa rumeni alarm. Razlog za opozorila je v nizkih temperaturah, ki so zajele naše kraje. Tako je bilo denimo ob 6. uri zjutraj v Kočevju –20 stopinj Celzija, v Celju pa ob isti uri –17 stopinj Celzija. Sicer bodo po napovedih vremenoslovcev najvišje dnevne temperature od  –6 do –2 stopinji Celzija. Na Primorskem jih bo bolj grelo, saj se bodo tam dnevne temperature povzpele do 5 stopinj Celzija.

V ajdovski kmetijsko-svetovalni službi ocenjujejo, da je bilo z žiti posejanih okrog 200 hektarov poljskih površin v zgornji Vipavski dolini. Škodo je burja naredila na vsaj polovici vseh površin. Prav tako pa ocenjujejo, da je bilo za setev že pripravljenih okrog 200 hektarov polj, kjer je škoda ravno tako precejšnja.

Na Savinji razbijajo ledene ploskve

Ob tako nizkih temperaturah so nekatere vodne površine zaledenele. Kot je za 24ur.com razložil dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arso), je veliko rek vsaj v zgornjem in osrednjem delu v predelih mirnega toka zamrznilo. "Torej tam, kjer je bolj umirjena voda. Tam, kjer je nekoliko bolj deroča, še ni zamrznjena," so povedali na Arsu. Ledene ploskve so denimo na Dravi, zmrznjeni deli so tudi na Savinji, Krki in Reki. Nekaj ledenih ploskev je tudi na Sori. Kot pravijo na Arsu, so temperature voda zelo nizke.

Nekaj težav imajo sicer na Savinji. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so zaradi zamrznitve med Grušovljami in Spodnjo Rečico aktivirali občinski štab Občine Rečica ob Savinji. Naraščajoča voda bi namreč lahko ogrozila sedem manjših hidroelektrarn in stanovanjsko hišo. Kot so za 24ur.com razložili na izpostavi uprave v Celju, gre za rokav reke, kjer je voda bolj mirna in tako je nastal led. Ker gasilci sami ročno ne morejo razbiti ledu, je župan Vinko Jeraj aktiviral še občinski štab civilne zaščite. Led bodo pristojne službe razbile, da ne bi nastala kakšna škoda.

Pogled na Lent
Pogled na Lent FOTO: Mia Media

'Na led nikoli ne hodite sami!'

Na ministrstvu za obrambo pa so ob tem spomnili, da je treba biti pri gibanju po zaledenelih vodnih površinah pazljiv. Prebivalce opozarjajo, da na led, pod katerim je voda, nikoli ne gredo sami. O svojih namerah naj obvestijo svoje bližnje, preverijo vremenske podatke, predvsem temperaturo in padavine. Na ledeni ploskvi naj vedno ocenijo debelino in barvo ledu, pregledajo razpoke in so pozorni na poke. "Na led gremo vedno dobro pripravljeni in opremljeni," svetujejo na ministrstvu, kjer dodajajo še, naj se prebivalci seznanijo z ukrepi v primeru nesreče in preizkusijo osebno reševalno opremo.

Led ni nevaren le za ljudi, ampak tudi za živali. Danes so na Velenjskem in Škalskem jezeru ostali ujeti labodi, ki so jih rešili občani s pomočjo gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Velenje. Onemoglim živalim so pomagali na obrežje, kjer so jih tudi nahranili.

Poglejte si fotografije zamrznjene Mure:

Močna burja povzročila škodo v kmetijstvu

Ker so bila polja v Vipavski dolini že posejana z žiti ali pripravljena na setev, bo škoda zaradi orkanske burje tudi v kmetijstvu zelo velika, je povedala vodja izpostave kmetijsko-svetovalne službe Ajdovščina Marta Koruza. Burja je namreč odnesla najboljšo obdelovalno zemljo, zato so na poljih ostali le kamni.

Nekoliko manj škode je tokratna orkanska burja povzročila v drugih kmetijskih nasadih, saj so sadovnjaki in vinogradi zatravljeni. "Zato pa so bili tako kot polja na udaru mladi vinogradniški nasadi, kjer trava še ni zarasla zemlje med trtami," je povedala Koruza. Rastlinjakov na srečo ni prav veliko v tem delu doline, tisti, ki so, pa so hudo uničeni, prav tako so uničene tudi povrtnine v njih.

Škoda bo precejšnja, saj predstavlja nabava semen kot tudi ureditev njivskih površin velik strošek za lastnike. Zaenkrat kmetovalcem še ne morejo svetovati, kaj naj naredijo, da bi kar najbolj omilili posledice divjanja burje. "Najprej bo potrebno počakati na padavine in na otoplitev, da bodo vzklila tista semena, ki so še v zemlji. Večino je namreč odneslo skupaj z zemljo, saj male rastlinice še niso imele močnega koreninskega sistema," je še povedala Koruza.

Kmetovalci pri kmetijsko-svetovalni službi že povprašujejo po tem, kaj lahko naredijo in kako lahko zemljo, ki se je nabrala v jarkih ob njivah, pridobijo nazaj. "Čeprav trenutno še nimamo odgovora na to vprašanje, bo potrebno pohiteti, saj bomo, če bomo čakali preveč časa, izgubili še to zemljo," je še pojasnila vodja KS Ajdovščina.

Škodo si je danes med obiskom Vipavske doline ogledal poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj. Ogledal si je nekaj objektov, ki jih je odkrila burja. Strinjal se je z vodstvi občinskih štabov, da bi morala občina določiti nekaj primernih kritin za novogradnje ali sanacije obstoječih objektov, da lastniki ne bi imeli tako velikih problemov zaradi vremenskih razmer.

Savinja
Savinja FOTO: Bralka M.B.
Medtem davčna izpostava Ajdovščina spet deluje na svojem starem naslovu. Burja je namreč odkrila streho objekta in tako so v ponedeljek morali zaradi poškodb na objektu poslovanje izpostave preseliti v prostore ajdovske upravne enote. Zdaj je objekt spet ustrezno zavarovan.

Spet zelo močna burja

Po podatkih agencije za okolje se bo burja še pred koncem tedna znova okrepila. V petek zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne bo predvidoma spet zelo močna. Najmočnejši sunki bodo od 100 do 140 kilometrov na uro. Na najbolj izpostavljenih mestih bodo sunki lahko dosegali tudi 170 kilometrov na uro. Burja bo začela slabeti v soboto popoldne, zmerna burja bo pihala tudi še v nedeljo in ponedeljek. Nadaljevalo se bo zelo mrzlo vreme.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko, se že pripravljajo na petek. Šole, vrtci in javne ustanove sicer ostajajo odprte, saj po napovedih meteorologov računajo na to, da bodo občani večinoma že doma, preden se bo začela burja spet krepiti.

V Mestni občini Koper ob poslabšanju vremenskih razmer občane opozarjajo, da je glede na napovedi mogoče pričakovati povečano število izrednih dogodkov, kot so podrta drevesa, odkrite strehe in zrušeni dimniki.

V republiškem štabu so za petek že sklicali sestanek pristojnih za promet, na katerem bi se dogovorili o pogojih zapiranj cest ob močni burji. Zaradi prepovedi tovornega prometa po Vipavski dolini v času močne burje imajo podjetja in obrtniki precej škode. Vozniki tovornjakov opozarjajo, da so ukrepi z zapiranjem ceste, tako hitre kot magistralne, neprimerni. Prav tako bi ob ustrezni protivetrni zaščiti na hitri cesti promet tudi ob močni burji nemoteno potekal dalje.

V Mestni občini Koper (MOK) so prejeli številne telefonske klice občank in občanov, ki so občinske redarje pozivali, naj intervenirajo na cestah ob Luki Koper. Ceste ob luki so namreč te dni zasedla številna tovorna vozila, ki čakajo na vstop na kamionski terminal luke.

Redarji MOK so si situacijo na terenu že ogledali in ugotovili, da se omenjena vozila nahajajo na državnih cestah, na katerih pa občinsko redarstvo nima pristojnosti. Zato je MOK pristopila k reševanju cestnega zastoja s pobudo za skupni sestanek predstavnikov občine, Policijske postaje Koper in Luke Koper, so še zapisali v MOK.

Več o vremenu ...

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 02. 2012 08.05
-3
Bodo vsaj pridobili nova zazidljiva zemljišča in nekaj zaslužili, tudi podeželje imapravico do razvoja!
zbut
10. 02. 2012 08.00
kernc
10. 02. 2012 04.50
-1
> ...topla oblačila in dejstvo, da delo imajo, pa delavcem pomagajo preživeti še tako hud mraz. če pa nimajo dela, naj si ga pač vzamejo. :-)
Nimivseeno
10. 02. 2012 00.09
+3
Zemlja je pokrita s snegom in ledom.
Peter Kralj 1
09. 02. 2012 23.02
+3
Burja odnesla najboljšo obdelovalno zemljo, škoda bo velika A zato so črnogorci razglasili teden žalovanja?
smod.lak
09. 02. 2012 23.48
+1
Alora kaj se toti kmetje vse ne spomnijo. Alora a tam burja piha prvič?
Znalec
09. 02. 2012 21.14
+14
Naši Primorci se niso uklonili fašizmu, pa tudi burja jih ne bo podrla!
on39
09. 02. 2012 21.53
+12
itak da se ne bomo uklonili samo tle pišejo čudne štorije mi mamo še vso zemljo na polju
GRoman
09. 02. 2012 18.16
+1
Bo pa manj škode zarad škodljivcev.. anede..
mužik
09. 02. 2012 17.33
+11
o, moj MARIBOR ,usrcu si mi ti -KAK JE LEP TOTI NAŠ MARIBOR --POGLEJTE GA !!!
svetaKrava
09. 02. 2012 18.29
+12
res je, lepe slike iz MBja. kdor pa minuse deli na to, pač faušija ven vre iz njega
Kromar
09. 02. 2012 17.30
+2
Zima pač. Meni se to ne zdi 0 nenavadnega. Ali pač?? ;)
pro_gamer
09. 02. 2012 18.05
+4
Če pa to ni normalno, da je pozimi sneg, burja, mraz!! Hallo! Oni bi raje meli zimo, ko je 15 stopinj... ljudje so čisto zmešani. Zima mora biti.
hrhrek
09. 02. 2012 17.28
+32
IN POL NEMŠKA NOVINARKA PRAVI DA MARIBOR NI LEPO MESTO -.- (in ja kr dejte mi minuse pristaši Ljubljane)
vezuv
10. 02. 2012 00.22
+2
uh mogoče je bil kje v Celju pa je mislil, da je v Mariboru. V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so bil zime hude in je Drava zamrzovala, pa nobene panike nismo zato delali. Smo preživeli, a smo se razvadili zaradi milih zim, zdaj pa stokamo in jokamo. No tako pravim, če je mrzlo me ne moti, samo da ni snega - kar je zapadel je in naj bo, za naprej pa naj da mir in ne pada.
buta88
09. 02. 2012 16.49
-1
Bol ko hočem povedat, da je SAVA ZAMRZNILA v svojem spodnjem toku..največja reka pr nas!..bol se omenja samo Savinja, Krki, Reka, Mura..pridte pogledat Savo..to se ni zgodil že več desetletji da bi zamrznla!
zbut
09. 02. 2012 17.24
+2
mužik
09. 02. 2012 17.37
+1
bozicek_
09. 02. 2012 17.56
+2
SONY11
09. 02. 2012 16.35
+0
A SE NISO AJDOVCI SMEJALI, DA JE TO ZA NJIH LE SAPICA??? SEDAJ NAJ PA DRŽAVA POMAGA
MatejF
09. 02. 2012 16.47
+22
seveda je le sapica, saj smo je vajeni, objektom strehe odkriva samo tistim na novo zidanim ker ni prav narjano, na naši hiši je samo par korcev zmetalo in to je to. to ta burja ni nič, 2010 je blo kr preko 200! Glede poljedelščin pa je blo glih tko, samo majn se je pisalo o tem. V ljubljani pop tv pa itak pozna samo meglo in se jim zdi že 20 km/h vetriča preveč. sonyy ti pa se odprav malo vn in ne samo na kompu viset
isse
09. 02. 2012 17.01
-1
da neboš jutr glih ti tisti ki bo steho popravljal pa ti tega res ne želim vendar se mi zdi da preveč na sigurno govoriš.. nikol nemorš vedt kaj bo jutr
Medo72
09. 02. 2012 18.13
+6
MatejF Ne vem,če je ravno tako kot praviš.Če se stiskač v hiši pri TV je to le sapica a če moraš delat zunaj je pa malo drugače.In ne se hvalit s streho,ker nigdar ne veš gdaj jo lahko odkrije.Tud jaz sem iz vipavske doline in imam dve novi strehi (ena 8 mesecev in ena 3 leta)a mi ni nič razmetalo(hvala bogu),tako,da ni res,da so nove slabše.
spravitelj
09. 02. 2012 16.13
+16
Sedaj imam priložnost da brezplačno obiščem Blejski otok...upam da mi bo vsaj zdaj uspelo, če mi še ni do sedaj! Juhu!
rogerrabbit
09. 02. 2012 19.44
+1
Da se ne okopaš v jezeru... tako, mimogrede... ;)
Sunshine73
09. 02. 2012 15.50
+5
Ste pa pametni. Sposodite si pri policiji nemški MG42, pa upalte uzdolž reke rafal in to je to :D
SirNoxy
09. 02. 2012 15.15
+42
'Na led nikoli ne hodite sami!' ...vzemite sabo še soseda in ga potegnite s sabo :)
brabusednet
09. 02. 2012 15.22
+15
Soseda moraš poslat naprej mu zavezat oči ter ga usmerti na tanek led.
Gregcxd
09. 02. 2012 15.54
+9
Tone 12345
09. 02. 2012 15.12
+2
Ja jest pravim da dr. še ne pomeni da lahko kr filozofiraš nekaj na internetu videno kot od nekega gora politika ki cel svet straši o nekem segrevanju!To kar se naših ekologov tiče!!Ne moreš kar na podlagi par vročih poletij in nekaj milih zim v preteklosti sestavljat filme o globalnem segrevanju!!Tisti ki to sploh posluša in verjame je nebom rekel kaj-morda naiven!!Ampak jest bi sedaj vseeno poklical na odgovornost za svoje izjave ,tukaj v sloveniji in v svetu-Ekologe!!!!!! Poslušali bi slovenskega strokovnjaka magistra . sedaj se ne morem spomniti priimka ki je za playboy z argumenti iz daljne in bližne preteklosti dokazal da so te izjave zavajanje in laži!!!
Taurid
09. 02. 2012 16.49
Če ti par vročih poletij in milih zim ni argument za trend segrevanja, ena mrzla zima potem je dovolj za ovreč globalno segrevanje? :) Sploh pa, tudi če se globalno segreva še to ne pomeni da bo pri nas bolj vroče. Poglej severnoatlantsko termohalino cirkulacijo, mlajši dryas, Heinrichove dogodke... Globalno segrevanje ne pomeni nujno tudi lokalnega.
dajno
09. 02. 2012 14.36
+0
In podnebje se segreva :-):-) :-)
saintjozef
09. 02. 2012 14.36
+8
Z malo dobre volje in dinamita se vse postori.
GTR
09. 02. 2012 14.22
+6
Dejte mi povedat kje ste vidli -89°C na Antarktiki danes? To ste mel po poročilih.... Res je to rekordna temperatura iz leta 83... ampak ni mi jasno kako bi lahko blo danes tolko, ker najnizje temperature na Antarktiki so v našem poletju in ne zimi. Najnižja februarska tam do sedaj je bla -64....
mužik
09. 02. 2012 17.38
+2
drekcpekc
09. 02. 2012 13.22
+14
Vesel sem da imamo končno pravo zimo
DarthRevan
09. 02. 2012 14.22
+1
tesroz
09. 02. 2012 16.55
+0
DarthRevan, razloži mi kakšna potem zima je.