Slovenija

Buren sestanek z dijaki

Domžale, 29. 03. 2006 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
O.Š./B.M.
Komentarji
16

Divjaški dijaki z domžalske poklicne šole so se opravičili, zato dijaška skupnost predlaga blažjo kazen.

Buren sestanek dijaške skupnosti: Večina dijakov se je sprva zavzemala na najstrožjo kazen - izključitev
Buren sestanek dijaške skupnosti: Večina dijakov se je sprva zavzemala na najstrožjo kazen - izključitev FOTO: POP TV
Dijakovo opravičilo: Želeli so posneti video za spomin na šolske dni
Dijakovo opravičilo: Želeli so posneti video za spomin na šolske dni FOTO: POP TV

Izredni sestanek dijaške skupnosti Srednje šole Domžale je bil zelo buren. Večina je za dijake, ki so posneli svoje divjanje pri pouku predlagala izključitev. Predstavniki razredov so natresli precej ostrih besed, sredi sestanka pa je nepričakovano prišel eden od petih pobudnikov razgrajanja in se opravičil v imenu razreda.

Dijaki so opravičilo sprejeli in predlagali manj strogo kazen. Ukor pred izključitvijo, javno opravičilo in javna dela.

Kasneje so se pokesali tudi ostali štirje dijaki, vendar pa njihovi starši izjav niso dovolili objaviti.

Profesor slovenščine Vladimir Kastelic se počuti osramočenega: Takoj bi ukrepal, če bi videl, da dijaki spričo njega povzročajo škodo
Profesor slovenščine Vladimir Kastelic se počuti osramočenega: Takoj bi ukrepal, če bi videl, da dijaki spričo njega povzročajo škodo FOTO: POP TV

Prvič doslej pa je za 24ur spregovorili tudi profesor slovenskega jezika Vladimir Kastelic, pri katerem je med poukom slovenščine nastala večina spornih posnetkov in mu nekateri očitajo pomanjkanje avtoritete.

Povedal je, da je bil zaradi objavljenih posnetkov "osramočen, saj je sprva izgledalo, kot da se je vse to dogajalo pri mojem pouku". Po Kasteličevih besedah so dijaki resda nemirni in klepetajo."Ampak če bi videl, da se pred mano dela škoda, bi takoj ukrepal," je še povedal Kastelic.

Kakšna bo kazen, se bo odločil učiteljski zbor predvidoma v tednu ali dveh.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tina.afna@email.si
31. 03. 2006 15.40
+1
to je bla res čist navadna objestnost, postavlanje pred drugimi pač. ta filmček je pač pršu ven, sto drugih pa ne.
tone.racki@s5.net
31. 03. 2006 14.28
+1
Ali bi se nehali sprenevedati in pogledali resnici v oči. Trdim, da se na tej šoli ni dogodilo nobeno nasilje, ampak stalinistični proces proti dijakom, ki so priznali krivdo in ponižno sprejemajo kazen, čeprav vedo, da niso naredili ničesar napačnega. Nehajmo nakladati nasplošno o grozotah nasilja, rajši pomagajmo dijakom, ki so resnične žrtve nasilja. Njihovi starši in učitelji jih očitno ne znajo zaščititi. Dijakom, avtorjem filma pa predlagam, da ga prijavijo na festival dijaškega filma. Prijavnico najdejo na internetni strani www.videomanija.org
onlyme.katja
31. 03. 2006 12.54
jaz pa sem mnenja, da temu incidentu ni botrovalo nasilje oziroma agresivnost učencev ampak je bila to navadna objestnost. Mogoče zaradi prestrogih staršev učenci v šoli mislijo da lahko počenjo kar hočejo. saj otroci danes samo še poslušajo kakšne so njihove pravice, zščiteni so z vseh strani, ko pa pridejo na vrsto njihove dolžnosti pa se jim velikokrat pogleda skozi prste. Poleg tega pa šola ni ustanova za preživljanje prostega časa, ampak je namenjena učenju, za kar pa je potrebno vzpostavljanje nekega reda in kjer se mora upoštevati neka pravila, ki veljajo za vse. Torej ne razumem, zakaj nekateri pravijo, da je kriv profesor, ki ne zna vzpostaviti avtoritete, če bi morali biti že učenci prvotno od staršev in kasneje v šoli preko pravil vzgojeni tako, da bi se obnašali razumno in letom primerno, predvsem pa da ne bi ogrožali okolice. Če pa bi že prišlo do nekega incidenta, pa bi se moralo ukrepati takoj,v tistem trenutku in podati neko ostro sankcijo proti učencu ali učencem, ki so se vedli neprimerno, ne pa da se te stveri potlačijo in vlečejo v nedogled!???' seveda to učenci potem izigravajo, če vedo, da se jim ne bo zgodilo nič..??? Saj je dandanes celotna družba taka, da če posameznik ve, da mu ne bo hudega, zakaj potem ne bi nadaljeval ...? Potem pa še ravnatelj pravi, da on ni vedel za te stvari??? HALOOOOOO? KAJ POTEM POČNE NA ŠOLI???.... Pa ne mi reči, da ima preveč obveznosti....za take stvari je zbornica in se o takih stvareh obvezno posvetuje in sprejema sankcije...Poleg tega je ravnatelj PEDAGOŠKI VODJA šole, kar pomeni, da mora biti on še posebej seznanjen s temi stvarmi in kako ukrepati v takih primerih!!!!! ne pa čakati, da to pride v javnost.....!!!!! Predvsem pa ne razumem, kako ne kateri starši lahko dopuščajo tako vedenje pri svojih lastnih otrocih.....kaj jim niso privzgojili nobene vesti, spoštovanja...To se je še vedno kasneje obrestovalo in se tudi kmalu pokaže, ali otrok zna ceniti dobrine in podporo, ki mu jo nudijo starši...saj otrok sam po sebi ni nasilen/agresiven, ampak ima samo trenutke objestnosti in igrivosti...in če se jim že doma privzgojijo določene vrednote in vrline, se bo znal brzdati in obnašati doma, v šoli, povsod...Seveda pa je potrebno pri taki vzgoji ukrepati TAKOJ in ne samo prenašati krivdo iz enega na drugega....Seveda mediji, televizija, današnja družba, seveda da vplivajo na posameznika, včasi pozitivno, včasih negativno, toda to ni izgovor....V šoli nek red mora biti, avtoriteta mora biti sama po sebi...saj tudi na delovnem mestu ne počneš vsega kar se ti zljubi...Me pa prav zanima, kako so reagirali starši teh otrok.....če so jim samo povedali par stavkov, kako so se obnašali letom neprimerno in kako se to ne sme nikoli več zgoditi in podobe kvazibedarije, se bodo ti otroci samo posmehovali celi šoli in svedea profesorju, kako so jih prinesli okoli....!!!!
tone.racki@s5.net
31. 03. 2006 11.33
Koliko nasilja! Pa ne v filmu, ki so ga posneli dijaki, ampak v komentarjih o njem. Kaj vse bi komentatorji naredili tem dijakom, če bi lahko, eden bi jim celo potrgal glave. Drugi bi jih pometali iz šole, jih gnali na prisilno delo. Najbolj smešni so tisti, ki bi jih poslali delat v fabriko. V katero? Kje so fabrike, ki bi zaposlovale mladino brez dokončane šole. Še s končano šolo bodo težko našli zaposlitev. Saj to, da ne vidijo prave perspektive v svojem življenju, je ravno vzrok za mnoge deviacije med mladimi. Ali si kdo od nasilniških komentatorjev predstavlja, kaj pomeni za življenje mladega človeka, če ga vržejo iz šole. Pa še to samo zaradi nestrpnosti odraslih, ki nasedejo medijski manipulaciji. Če bi televizija ta film predstavila kot ustvarjalnost dijakov na tej šoli, bi v njem nihče ne videl nasilja, ampak samo razposajenost najstnikov.
tinka2005
30. 03. 2006 23.01
ocitno bo tudi v nasi drzavi moralo priti do pokola v razredu, da se bo javnoct in oblast malo zamislila nad situacijo. tovrstne nesramnosti se v razredih - pa ne samo po srednjih ampak tudi po osnovnih solah - dogajajo ze kar nekaj let, pa se za to nihce kaj dosti ne zmeni. najlazje je reci, da je ocitelj nepsosoben in se tako 'odkrizati' konstruktivnega resevanja problema. nihce pa ne omeni da ucitelj pa pravno sploh nima nikakrsih pravic tovrstno obnasanje krotiti - razen z mirnim opozorilom (ha ha). osebno bi priporocala obvezno snemanje pouka v vseh razredih, saj mislim, da se bo le tako dalo ukrotiti danasnjo generacijo, ki ji je najslajsi cilj le se objestnost in izzivljanje nad drugimi - za kar pa jih tudi ne moremo povsem obsojati, saj nas psihologija uci, da moramo v mladosti vsi raziskati in vcasih tudi prestopiti meje dovoljenega, zato da se naucimo kaj se sme in kaj ne. v danasnjem sistemu, kjer pa tovrstnih meja prakticno sploh vec ni (kazni so zares samo posmeh ucitelju in solstvu saj ucencev ne prizadanejo) je popolnoma razumljivo, da bodo otroci 'iskali meje' dokler jih pac ne bodo nasli... pa se to: dragi starsi ki zagovarjate objestnost in lenobo vasih otrok - morda mislite, da si z njimi s tem gradite prijateljski odnos. toda pomislite, da boste tudi vi enkrat stari. in ce svojih otrok sedaj ne boste naucili sposotovanja, bodo tudi vas zelo kmalu poslali v p.m.!!! (pa se veseli boste lahko ce vam ne bodo naredili se kaj hujsega)
boyzl@email.si
30. 03. 2006 20.55
po toči je zmeraj prepozno zvoniti... kesati se po prekršku pa žal v življenju ne pomaga, vsaj ko smo polnoletni ne - pa najsi gre za prometni prekršek, davčno utajo ali kakršenkoli drug prekršek ali kriminal. Žal je stanje v naši družbi tako, da učitelju še dodatno zmanjšuje vrednost in mu jemlje avtoriteto, nemalo krivde pa pri tem nosi tudi država. Kazni, ki jih ima učitelj na voljo pa so itak take, da učencem in dijakom ne pomenijo nič. Kam lahko nemoč učiteljev v Sloveniji privede pa si poglejte prav danes v nemških poročilih, kjer je oblast za neko berlinsko šolo odobrila od jutri naprej policijski nadzor, po tem ko so učitelji zaprosili šolske oblasti za pomoč, saj v določene oddelke zaradi vandalizma, nasilja in groženj sploh niso več upali v razred. Res, da je nacionlana sestava tiste šole čez 80 % priseljencev (34% Libanonci, 28% Turki itd) ampak tudi tista šola je odraz stanja in perspektiv v družbi. Država, Ministrstvo, družba in starši bodo na tem področju morali pri nas storiti mnogo več, kot sedaj počnejo, če se bomo hoteli takim primerom pri nas izogniti. PS: ja, res je, sem delal precej let v šolstvu...
kim2@siol.com
30. 03. 2006 17.47
Kot vidimo in slišimo, javnost
kim2@siol.com
30. 03. 2006 17.38
Kot vidimo in slišimo, javnost
soncece123
30. 03. 2006 14.11
Profesor ima tolk avtoritete kot si jo sam ustvar.-točno tako, popolnoma se strinjam s tem. tudi mi smo imeli v srednji šoli take profesorje-pri nekaterih si lahko počel kar si hotel pri nekaterih si pa tudi klepetati nisi upal med poukom. vse je odvisno od profesorjev.
Zdravc
30. 03. 2006 11.29
Profesor ima tolk avtoritete kot si jo sam ustvar. Ni vsak primeren za delo profesorja. Poleg znanja na področju ki ga uči, more bit tudi pedagošlo podkovan. Iz lastnih izkušenj govorim, da so lahko tud največji težaki pr profesorjih tih k zid, sam profesor more znat obvladat razred, s tem pa ne mislm da more nevem kakšne kazni uporabljat al pa da se more dret. Z pravim pristopom se da vse narest.
tajger
30. 03. 2006 10.59
Prfoks ni mogel nič. Profesor dandanes nima več nobene avtoritete. Tko kot so ucenci sami povedali na zasedanju: ucenci se zavedajo samo svojih pravic in premalo svojih dolznosti. Take bi morali avtomatsko vreči iz šole, brez možnosti oprostitve. In kaj bojo zdj dosegli? Ukor bodo dobil, pol se bo pa to sam se ponavljalo.
jungle@email.si
30. 03. 2006 09.56
Mene zanima kdo bo pokril škodo ki je nastala pri tem divjanju, kuker je v navadi v tej državi bodo škodo moral pokrit tisti ki so pošten, tko je to( to je politka ki ščiti žlehtnobe in kriminalce)
Svarun 1
30. 03. 2006 08.29
Po toči zvoniti je prepozno. Naj bi pa malo uporabljali sive celice, ko si ves čas delali kažin v šoli. Kot smo slišali jim znanje ni vrednota, torej zakaj se potem sploh še trudijo? Če že kdo dobi opozorilo naj bo to profesor, saj ni dovolj očitno opozarjal na te probleme, sicer pa kaj več od vpisa v dnevnik tudi ne more narediti. Ravnatelj pa je od vseh najmanj kriv, in zanj je že dovolj velika kazern to, da je imel te dni medije za vratom in slab glas na šoli.
POP1
30. 03. 2006 08.21
Da starši niso dovolili objave ostalih štirih, ki so se pokesali se ni čuditi, da je do tega sploh prišlo. Torej odobravajo ta dogodek. Strahopetni starši ni kaj.
tumplpumpl@email.si
30. 03. 2006 07.38
Vse skupaj je treba spravit iz šole - dijake (staršem pa zaračunati stran vržen denar za njihovo šolanje), učitelja - ker ni sposoben ukrepati in narediti reda, ravnatelja - ker je objektivno odgovoren in dovoli, da se mu take reči dogajajo na šoli. Za dober primer ostalim, da šolanje ni čisto samoumevno, služba pa tudi ne.
killy55@hotmail.com
30. 03. 2006 06.47
O cem za bozjo voljo pa imajo tej razpravljati? Izkljucitev iz sole za vse akterje je sama po sebi umevna brez moznosti pomilostitve. Vse ostalo je lahko le navadno sranje in vnovicna sramota, blamaza. Ce so ze dijaki tako primitivni, menda ja ne bodo solniki se nagrajevali taksna razdejanja z nekimi ukori, ki ne sluzijo nicemer. Sramota na celi crti'