Slovenija

V Šentilju postavljali šotorišče, Madžari trdijo, da je bila njihova ograja 'poskus'

Ljubljana, 26. 09. 2015 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bodeča žica na madžarsko-slovenski meji je bila postavljena zgolj kot poskus, je sporočilo madžarsko notranje ministrstvo. Madžarska je žico sicer že odstranila, Orban pa je poudaril, da jo morajo uvažati s Kitajske, ker "v Evropi ni toliko bodeče žice, kot bi jo potrebovali".

Bodeča žica na madžarsko-slovenski meji je bila postavljena zgolj kot poskus, je v sporočilu za javnost danes poudarilo madžarsko notranje ministrstvo. Madžarska je sicer žico, ki jo je napeljala znotraj schengenskega območja, v petek že odstranila, njena namestitev pa je pred tem sprožila številne kritike znotraj Evrope.

Kot so še sporočili s tamkajšnjega notranjega ministrstva, se bosta notranja ministra obeh držav, Sandor Pinter in Vesna Györkös Žnidar sestala v ponedeljek.

Madžarski premier Viktor Orban je sicer v petek na Dunaju poudaril, da mora Madžarska bodečo žico za varovanje svojih meja s sosednjimi državami uvažati s Kitajske, ker "v Evropi ni toliko bodeče žice, kot bi je potrebovali". Po navedbah medijev naj bi bilo za pomanjkanje bodeče žice na Madžarskem krivo dejstvo, da je glavni nemški izvoznik prekinil dobavo bodeče žice na Madžarsko.

Slovenija podaljšala nadzor na meji z Madžarsko

Slovenija je sicer opolnoči podaljšala nadzor na meji z Madžarsko, so sporočili z notranjega ministrstva. Pojasnili so, da so o tem pisno obvestili Evropsko komisijo ter vse države članice EU in schengenskega območja.

Kot je znano, je Slovenija v luči migrantskih pritiskov na Madžarsko uvedla nadzor na madžarsko-slovenski meji 17. septembra, a takrat napovedala, da gre za začasen, 10-dnevni ukrep. Da bi lahko prišlo do podaljšanja, je že včeraj popoldne na novinarski konferenci napovedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. "Menimo, da je ta ukrep prispeval k temu, da na tem območju nismo imeli nobenih težav, tudi promet je bil ne glede na ta poostren nadzor tekoč," je pojasnil.

Krepitev zmogljivosti

V pričakovanju morebitnega novega prihoda beguncev so se sicer nadaljevale priprave dodatnih namestitvenih zmogljivosti. Šotorišče so postavljali v Šentilju, kjer so zaradi tega na regionalni cesti proti mejnemu prehodu počivališče zaprli za tovorna vozila. S pripravami nadaljujejo tudi v Lendavi, ki jo je danes obiskala notranja ministrica.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se je tam sestala z županom Antonom Balažkom. Sogovornika sta ocenila, da so predstavniki občine in prostovoljci zelo dobro opravili svoje delo pri nastanitvi in oskrbi prvega večjega števila migrantov, ki so prišli v Slovenijo, so sporočili z ministrstva.

Župan občine je ministrici zagotovil, da je lokalna skupnost v skladu s svojimi zmožnostmi pripravljena na sodelovanje in pomoč državnim organom. Po pogovoru si je ministrica s sodelavci ogledala tudi sprejemni center v Lendavi in mednarodni prehod Petišovci.

RKS zaprosil za dodatnih 300.000 evrov

Rdeči križ Slovenije (RKS) pa je svojo mednarodno federacijo v Ženevi že zaprosil za 300.000 evrov, s katerimi nameravajo kupiti spalne vreče, odeje in ostale predmete, s katerimi bi begunce ogreli v prihajajoči zimi, je v intervjuju za Večer povedala predsednica RKS Nataša Pirc Musar. Zelo jih namreč skrbi, kaj bo, ko bo begunce ujela zima.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: 24ur.com
Pirc Musarjeva pravi, da imajo v svojih skladiščih že nekaj toplih oblačil, ljudje jim zdaj nosijo predvsem otroška zimska oblačila.

Komentirala je tudi odziv države na prvi migrantski val. Prepričana je, da se je Slovenija pokazala kot izjemno organizirana država. Ko je država aktivirala civilno zaščito, ni bilo več komunikacijskih šumov med njo in ministrstvom za notranje zadeve, ki da jih je bilo v začetku preveč. "Do naše vlade sem bila na začetku zelo kritična, ker se mi je zdelo, da je bilo preveč neorganiziranosti. Ampak jo lahko razumem, ker Bruselj ne daje natančnih napotkov," je povedala. Od EU namreč pričakuje, da bodo povedali, kakšna je politika "do te največje migrantske katastrofe po drugi svetovni vojni".

Ne glede na razne zaplete na političnih ravneh pa z organizacijami Rdečega križa v okolici dobro sodelujejo in imajo stike, saj jih vodijo humanitarnost, univerzalnost in politična neopredeljenost, je pojasnila. Tako se z madžarskimi kolegi ne pogovarja o politiki njihovega predsednika vlade Orbana ali s Hrvati o arbitražnem sporazumu. Komunikacija je namreč namenjena temu, kdo kaj potrebuje, in izmenjavi informacij.

Od hrvaških kolegov so tako v prvih nekaj dneh izvedeli precej več kot od njihove države. Vsako uro so slišali, da so jim sporočali, od kot prihajajo migranti, koliko jih je in v katero smer gredo.

Pohvalila je tudi odziv posameznikov in podjetij, ki so v dnevih, ko so v Slovenijo prišli begunci, prinašali materialno pomoč. Bodo pa, sploh v jesenskih in zimskih dneh, potrebovali nove, mlade moči za na teren, saj da je veliko njihovih prostovoljcev starih 70, tudi 80 let.

Priznala je, da so se morali ob odhodu migrantov soočiti tudi z veliko smetmi, ki so jih ti pustili ob odhodu. A kot pojasnjuje, je treba razumeti, da ko jim je rečeno, da morajo takoj naprej, vse pustijo in gredo. "Ne moremo jim zameriti, da ne tlačijo v svoje nahrbtnike še smeti," je menila.

Odgovorila je tudi na nekatere bojazni, da bi bili socialno šibki slovenski državljani prikrajšani zaradi pomoči, ki jo RKS nudi beguncem. Pirc Musarjeva zagotavlja, da nihče ne bo prikrajšan in da po ustavljenem dnevnem urniku pomagajo pomoči potrebnim ljudem.

begunci v Tovarniku
begunci v Tovarniku FOTO: Reuters

Rusija, Sirija, Irak in Iran skupaj v boj proti IS

Medtem se nadaljuje iskanje rešitev, ki bi prinesle mir v regiji, iz katere bežijo begunci. Rusija, Sirija, Irak in Iran so ustanovile skupni center za izmenjavo informacij, ki bo služil skupnemu boju proti Islamski državi (IS). Center bo imel sedež v Bagdadu, v njem pa bodo sodelovali vojaški strokovnjaki iz vseh štirih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Center naj bi v prihodnosti služil tudi za koordinacijo vojaških operacij proti IS, ki ima pod nadzorom obsežne dele Iraka in Sirije.

Po pričakovanjih naj bi ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljkovem govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov spregovoril tudi o omenjenem centru.

Rusija je glavna zaveznica sirskega režima v boju proti IS in mu tudi dostavlja orožje, kar povzroča zaskrbljenost na Zahodu.

Sirska vstaja, ki se je leta 2011 začela kot vstaja proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, se je sprevrgla v državljansko vojno, v kateri sodeluje več skupin, od provladnih sil, številnih islamskih upornikov, do Islamske države in Kurdov, še navaja dpa.

Merklova Nemce pozvala, naj se spomnijo časov združitve

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je danes Nemce pozvala, naj obudijo duha iz časov nemškega združevanja leta 1990, da bi tako pripomogli k premagovanju sedanje begunske krize, ko Nemčijo preplavlja na sto tisoče migrantov in beguncev.

"Nemška enotnost je bila nekaj posebnega," je Merklova dejala v svojem tedenskem nagovoru pred 25. obletnico združitve Nemčije, ki bo 3. oktobra.

Čeprav je priznala, da sta obvladovanje trenutne begunske krize in spopadanje s posledicami združitve Nemčije zelo različni stvari, je Merklova poudarila, da bo integracija ljudi, ki bežijo pred vojno in revščino, zahvala podobne napore celotne nemške družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Merklove je spomin Nemcev na združitev vzhodne in zahodne Nemčije številne od njih spodbudil, da so se pridružili naporom za obvladovanje aktualne begunske krize.

Nemčija je postala glavna destinacija za več sto tisoč migrantov in beguncev, ki bežijo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu in v Afriki v smeri Evrope. Samo letos naj bi v Nemčijo prišlo okoli milijon migrantov, kar je okoli petkrat več kot lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3