Slovenija

Bučar opozoril na stanje v državi

Ljubljana, 17. 09. 2008 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik prve demokratično izvoljene Skupščine RS Bučar je dejal, da je problem slovenske družbe prevlada političnega podsistema kot "dokončnega arbitra".

Letošnje volitve so zelo pomembne za Slovenijo, je prepričan Bučar.
Letošnje volitve so zelo pomembne za Slovenijo, je prepričan Bučar. FOTO: POP TV


Problem slovenske družbe je prevlada političnega podsistema kot "dokončnega arbitra", je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik prve demokratično izvoljene Skupščine RS France Bučar. Posledica tega je po njegovo ta, da prehajamo v avtoritarno obliko vladanja, družbeni podsistemi pa lahko svoje interese uveljavljajo le preko politike.

Bučar, sicer eden od snovalcev slovenske ustave, je opozoril tudi, da smo dosegli "istost" zakonodajne in izvršilne oblasti.

Izvor tega stanja Bučar vidi v tem, da je mlada slovenska demokracija prevzela družbo, ki jo je socializem razgradil "na brezmočnega posameznika". Tako smo bili postavljeni pred paradoks, da "zgradimo demokratično družbo z instrumentarijem totalitarne družbe".

Omenjeni paradoks je po njegovo moral nujno pripeljati do notranjega konflikta. Za Bučarja je namreč "vsa moč skoncentrirana v političnem podsistemu, zato tak velikanski pritisk na osvojitev političnih funkcij, ker samo preko mesta v politiki lahko kaj vplivaš na spremembe v družbenem življenju".

Tako po "logiki stvari" prihajamo do avtoritarne oblike vodenja družbe, meni Bučar, ki pa je sistemska in potemtakem lastna vsaki vladi. "Politična stranka, ki je dobila na volitvah največje število glasov oz. največjo moč, oblikuje tako parlament kot vlado," opozarja ter dodaja, da se v sedanjem stanju zakonodajna in izvršilna oblast "prelijeta v eno samo oblast, katere vrh pa je pravzaprav ne v parlamentu samem, ampak izven parlamenta - v vodstvu politične stranke". Po njegovo to lahko pripelje celo do stanja, v katerem je v nevarnosti sam demokratični sistem.

France Bučar
France Bučar FOTO: Kanal A

Anomalije, s katerimi se srečuje družba, so zato po Bučarjevo "posledica tega načina vodenja družbenih zadev". Pri tem je omenil vlogo politike v gospodarstvu.

Koncentracija moči v politični podsistem po Bučarjevem mnenju škodi tudi gospodarskemu podsistemu. Tu po njegovo država ni izvajala dolžne funkcije nadzora, pač pa je ostala "gospodar" omenjenega podsistema.

Politični podsistem hoče po Bučarjevem mnenju "svojo prevlado na področju gospodarstva ohraniti tudi še naprej, vendarle z drugačnimi metodami". Geslo o umiku države iz gospodarstva "pri nas sploh ni prišlo do stanja operativne izvršljivosti", je še prepričan Bučar.

Iz tega prihaja po njegovo do tega, da funkcije države prenašajo na organe in posameznike "izpod nivoja države brez državne kontrole", to pa je po njegovo tudi vzrok za zadnje pojave na gospodarskem področju.

Nobena vlada se zato, meni Bučar, ne more sklicevati na to, da "so neki tajkuni izkoristili priliko". "Čim vlada ugotovi tako stanje, morajo vsi alarmni zvonci začeti zvoniti," je opozoril.

"Ni vse, kar je z zakonom dovoljeno, tudi etično sprejemljivo," je pojave v gospodarstvu, ki jih je sam omenil, še komentiral Bučar ter dodal, da "naše države nismo ustanavljali za to, da bomo dobili eno novo kapitalistično družbo", polno socialnih nesorazmerij. Zaradi vsega omenjenega je po Bučarjevo poglavitni problem, kako ustvariti pogoje, da tudi v institucionalni obliki pride do izraza nova družbena struktura oz. da se slednja dejansko odrazi tudi v parlamentu.

Bučar je med drugim zavrnil tudi v javnosti prisotno tezo o nepotrebnosti državnega sveta. Slednji ima po Bučarjevo dovolj močna orodja kot npr. zakonodajno iniciativo in pravico do odložilnega veta.

Na vprašanje, kako ocenjuje prisotnost političnih akterjev kot predstavnikov lokalnih oblasti v sami sestavi DS, je Bučar odgovoril, da "struktura državnega sveta mogoče ni najbolj posrečena prav zaradi tega, ker ob nastajanju ustave smo morali sprejemati določene kompromise".

Uvodoma je predsednik DS Blaž Kavčič podal nekaj informacij v zvezi s prihodnjim delom državnega sveta. Ta se bo tako naslednjič sestal 8. februarja 2009, na kateri naj bi obravnavali predlog novele zakona o posledicah dela z azbestom. Pred tem pa bo DS v mesecu novembru pripravili posvet ob 20-letnici t.i pisateljske ustave.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 09. 2008 22.05
Bučarja in Pučnika smo že zdavnaj odpisali, Pučnik je dobil letališče, Bučarja čaka pa kakšno parkirišče v Grosupljem, Janša bo gotovo zraven!!
hakihak
17. 09. 2008 20.52
SNS!!!!!!!!!!
hakihak
17. 09. 2008 20.51
pajtlerblanka 17.09.2008, 17:41 2004.leta ,je Bučar napovadal tej vladi 57 ooo delovnih mest izgube,ne pozabit ljudje , 57 000 delovnih mest naj bi zapravila ta vlada,ki je zmagala na takratnih volitvah,,, tako je goreče ropotal Bučar--- ČE BUČAR ROPOČE, KAJ POL DELAŠ ŠELE TI!!! PA ŠE TOLE, VSA DELOVNA MESTA, KI SO SE USTVARLA NI PLOD DELA VLADE AMPAK DELODAJALCEV. PLOD VLADE JE PA 150000 DELOVNIH MEST JAVNE UPRAVE!!!!!! KOT DA SO ONI ZASLUŽNI ZA VSE????? ALI JAVNA UPRAVA USTVARJA???? UKINITEV VSE JAVNE UPRAVE, ZAJEDAJCI!!!!!!!!!!!!!! KAJ PA NAVADEN KLJUČAVNIČAR??? ??????????????????????????????????...
hakihak
17. 09. 2008 20.46
moose3 17.09.2008, 17:59 ČAS JE ZA SPREMEMBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ?????????... SD, LDS, ZARES??????? kar na enkrat imajo vsi ti zdravilo za spremembe!!!! EDINO SPREMEMBO LAHKO NAREDO SNS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VSI OSTALI SO ŽE BILI NA OBLASTI!!!!!!!!!!!!!!!!
bema1201
17. 09. 2008 20.40
A mu je Golobič oblubil povišico pokojnine če rdeči zmagajo na volitvah. Leta 1996 v intervjuju na televiziji Slovenija je govoril popolnoma drugače in skoraj obžaloval ker je bil proti lustraciji partijskih veljakov. Tudi Bučar se včasih zmoti.
fb_2017
17. 09. 2008 18.26
kje ste zdaj janševiki. Ko takšna eminenca kot je Bučar reče, da gremo v totalitaritem bo to že verjetn držalo. Al pa bote janševiki spet tulili o letečih slonih. Lopovska sodrga. V nedelo v čim večjem številu na volitve, da se losamo teh črnih fašističnih barab. Svoboda narodu,smrt fašizmu !!!
moose3
17. 09. 2008 17.59
ČAS JE ZA SPREMEMBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprememb... pa pomeni zmaga levice, ki jo lahko doseže le Pahorjeva SD. Moj glas gre njim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
17. 09. 2008 17.45
PICRI KAJ PA GOVORIŠ,KDO NAM KUHA ZAMERE,UPS,AFERE kuhajo si jih v svojih kotlih,in pojest jih bodo morali sami,v vsak pajzelj pa tud Slovenci ne rinemo,kaj ne????
Buena Vita
17. 09. 2008 17.41
2004.leta ,je Bučar napovadal tej vladi 57 ooo delovnih mest izgube,ne pozabit ljudje , 57 000 delovnih mest naj bi zapravila ta vlada,ki je zmagala na takratnih volitvah,,, tako je goreče ropotal Bučar--- a se ni ujedinila niti ena njegova slavna napoved--vlada je obdržala vseh 57 ooo delovnih mest in še več kot toliko pridelala novih,,povečala je dohodek,povečala je zaposlenost,pogumno je predsedovala EVROPI, ZDEJ PA ROPOTAJTE BOLJ KONSTRKTIVNO RDEČE -LIČNEŽI,VSE VAM GRE PO GOBE,KAR IZJAVITE ZVODENI,RES STE KAVELJCI,,,,SAMO MORAM PREŠTUDIRAT ČIGAVI,,,,,,SLOVENCI VAS MAMO DOST
priest
17. 09. 2008 17.36
Izvrstne misli G.Bučarja,profesionalne,kot vedno!Vse pohvale,da ste nam svetilnik in pot Slovenskega naroda.Brez vas,bi bila vsaka misel nedopolnjena,v Slovenski politiki.Ste svetilnik Slovencev v ključnih,pomembnih pogledih in razpotjih.Lahko postanete vsi člani SDS stranke poštarji časopisa EKSPRES,pa ne boste uspeli! S tem se kaže samo potrditev vaše umazane narave,skorumpiranih,polnih obrekovanj in zaničevanj-TO STE VI-VAŠE OGLEDALO! ZA MANJ BESED ZA VAS .BO TREBA RAZJAHATI KONJE PO ŠTIRIH KORUPTIVNIH LETIH!Nasploh,pa BOG sije na vse liste drevesa-V PODUK JANŠI.Pozdravljeni.
Jozsef
17. 09. 2008 15.49
@izbruh Odlicno razvita misel. Mi je vsec in se z njo strinjam. Se spomnis angleske humoristicne nadaljevanke Gospod Minister. Tam je to odlicno prikazano, kako so v resnici ministri lutke, ki jih vodijo sekretarji, sekretarj vodijo direktorji in tako naprej in tako naprej. To je resnica. Tudi prejsnji sistem je padel zaradi teh \'prijateljev\', ki so v bistvu upravljali drzavo.
Jozsef
17. 09. 2008 15.41
Kljub visokim letom se vedno zdravega duha.
titovka
17. 09. 2008 15.23
janševa vlada je dela po vatikanskem nareku!!!!! krjavelj je drago plačal svojo izdajo....sedaj se bodo tudi njem odpovedali...svoj nemen so dosegli...potem takšne odvržejo, izpljunejo, kot izmeček!!!!!
titovka
17. 09. 2008 15.20
zdravo borec!
izbruh@gmail.com
17. 09. 2008 14.59
Politiki so samo manekeni v medijski areni. Mene bolj skrbi podsistem tisočev \"prijateljev\", ki npr. pri vsakem javnem razpisu za 300% podcenijo razpisno vrednost, potem pa jo popravljajo z aneksi. Zelo težko bo tožilstvo dokazalo Janši, da je dobil od Patrije podkupnino, medtem ko je pod razpisnimi pogoji nekdo podpisan. Tega človeka ni treba sodno preganjat, dovolj je, da se ga zaradi očitne nestrokovnosti premesti na manj pomembno delovno mesto. Takšen človek namreč ni podkupljen. Morda pa njegov tast igra golf s svakom od pomočnika \"potencialnega izvajalca\" ali kaj podobnega. In ko bo rabil službo za svojega otroka, neprofitno stanovanje, pošten popust pri nakupu avta, ugoden kredit, ipd., bodo njegovi prijatelji poskrbeli za to. Kot on poskrbi za \"primeren\" javni razpis, ko ga prijatelji prosijo za to. Ko bomo razčistili odgovornost na nižjih mestih, kjer je brezpogojno možno dokazat nestrokovnost in čoveka premestit tja, kjer ne bo več delal škode, takrat bomo lahko od politikov zahtevali 100% odgovornost. Tako pa te strukture furajo politike - leve in desne - in ne obratno.
Prvo Borec
17. 09. 2008 14.35
titovka imaš prav !! Živega ga ne smem videti, ko filozofira in njegova demokracija !!
titovka
17. 09. 2008 14.14
JANŠA JE BIL VSEH 17 LET V VLADI IN PRI DEMOSU NA OBLASTI???
ime.priimek
17. 09. 2008 14.06
bučar ima najverjetneje (tako kot skoraj vedno) prav, le malo neroden trenutek za takšnole analizo si je izbral, ker jo vsi berejo v luči predvolilnih izjav. ne vem, zakaj morate takšno genialno ugotovitev takoj popredalčkati na za-proti janši? kakor jaz razumem, je bučar le ugotovil, da naša družba še ni zrela za demokracijo, ker so jo gradili na \"totalizirani\" družbi. če pa se prav spomnim, janša ni na oblasti že 17 let, ampak le 4...
titovka
17. 09. 2008 14.04
OOOOO ŠE JOKALI BOSTE ZA STARIMI CAJTI......VELIKO VAM NE MANJKA!!!!!
titovka
17. 09. 2008 14.02
turbo4ever....nikoli ne OBUPAM...NIKOLI...SEM PRAVA BORKA!!!!!