Slovenija

Janševa napoved – politična bomba

Ljubljana, 10. 05. 2009 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katja Šeruga
Komentarji
182

Potem ko so se na Janšev predlog ustavnih sprememb ostro odzvali v vrhovih koalicijskih strank, sta svoje mnenje povedala še snovalca prve ustave. Za Petra Jambreka je polovica predlogov dobrih, polovica nepotrebnih, France Bučar pa meni, da gre zgolj za politično akcijo.

Največja politična konkurenta imata, glede na včerajšnje Janševe napovedi in dosedanjo Pahorjevo politiko, povsem enaka izhodišča. Prvo je, po poročanju oddaje 24ur, gospodarska kriza, ki je udarila tako močno, da smo tudi v Sloveniji zdaj na točki, ko so potrebne velike spremembe. Drugo pa, da tako Janez Janša kot Borut Pahor pravita, naj Slovenija iz krize izide kot zmagovalka. Vprašanje ostaja le, kako priti do te zmage.

Janša in Pahor imata enaka stališča.
Janša in Pahor imata enaka stališča. FOTO: Dare Čekeliš

Janša predlaga deset sprememb ustave, ki bi bile tako korenite, da bi se z njimi rodila druga slovenska republika. ''Jaz mislim, da je čas, ko bi za te ideje potrebovali podporo Boruta Pahorja že zdavnaj minil. Morda je bil na začetku mandata, zdaj potrebujemo podporo tistih, ki imajo po ustavi oblast – in to je ljudstvo,'' pravi Janša.

Zelo zanimivo pa je to, da je drugo slovensko republiko omenjal tudi že Pahor, in to leta 1998, ko je bil v parlamentu na mizi predlog ustavne obtožbe tedanjega premierja Janeza Drnovška. Proti gospodarski krizi pa gre zdaj Pahor drugače kot Janša, in sicer z napovedjo strukturnih reform. Gre za reformo zdravstva, modernizacijo pokojninskega sistema in s spremembami na trgu dela. Pri Pahorju sta v ospredju dve vrednoti: socialni dialog in solidarnost. Je pa Pahor v svojem zadnjem govoru že povedal, da širšega družbenega soglasja za te reforme še ni, vendar ga išče.

Vendar pa Janša meni, da je recept Pahorjeve vlade premalo, saj nezadovoljstvo med ljudmi raste. Šef opozicije zato ne izključuje možnosti, da se bo Pahorjevi vladi zgodilo ljudstvo, morda celo ulica. ''Če bo gospodarska kriza, ki ob teh zadnjih številkah o brezposelnih, ki jih dobivamo, postala socialna in posledično politična kriza, bo njihov mandat zagotovo krajši od štirih let,'' pravi Janša, ki je prepričan, da deset ustavnih sprememb, to je premik paradigme, vodi v novo družbeno ureditev, zato tudi govori o drugi slovenski republiki.

Bučar meni, da Janšev predlog služi predvsem političnim namenom.
Bučar meni, da Janšev predlog služi predvsem političnim namenom. FOTO: POP TV

Eden od očetov sedanje ustave, Peter Jambrek, pa je prepričan, da bi pet Janševih sprememb še šlo, pet pa nikakor ne. Vsaj 15 pa jih po njegovem mnenju manjka. In tudi pobudnik po njegovem ni pravi. Jambrek Janši na poti do druge republike sicer želi vse dobro, v skupini pravnikov, ki jo že zbira Janša, pa ga ne bo.

Kritičen pa je še en oče sedanje ustave. Za Franceta Bučarja je Janšev predlog bolj zabava za nedeljsko popoldne in nič resnega, "prepričan pa sem", pravi, "da služi predvsem političnim namenom".

Janša pa vsem kritikom vrača. ''Gotovo nas boste omalovaževali, nas zasmehovali, a na koncu vam bo žal, da niste bili zraven,'' pravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
12. 05. 2009 19.41
manjakranjc 11.05.2009, 12:42 Ah, manjica, vidim, da je tvoj prijatelj shaman, ki je avtor tvojega prispevka spet dobil devet točk.
sugarhill
12. 05. 2009 13.00
Desnica bo morala dati še za kako mašo. Prodajanje megle je v upadu.
djdj
12. 05. 2009 00.42
Kaj se buni janeze je pač izgubil.
Pošten Zvezdaš
11. 05. 2009 20.15
Jenša neve kaj bi rad.Gospod vladajoči presednii vlade sedaj more popravit napake ki ji je janezek narejal 4,leta.
cupofmarja@email.si
11. 05. 2009 17.56
Bog nam pomagej........SLO je ena sama pamet......pa smo kjer smo......ponižni, poslušni in brezjajčni slovenceljni, ki že desetletja sledimo enim in istim facam tako ali drugače....
kazenx
11. 05. 2009 14.57
Gremo Janša!!!!Slovenijo je potrebno peljati boljšim časom naprej.Trenutno sta JANŠA in VIRANT najbolj sposobna politika.In ne glumca kakršni so trenutni.Z upanjem v boljše čase z JANŠO!!!
manjakranjc@hotmail.com
11. 05. 2009 14.41
Komunisteki skakljate po sceni kot petelinčki brez glave, ter za potrebe agitpropa, za svojo nesposobnost krivdo valite na domnevno organizirano delovanje neke fantomske “organizacije” globalizatorjev.
hakihak
11. 05. 2009 14.35
nepotreben je sam janša
vetlan
11. 05. 2009 14.30
heavyg22, koliko si star, revček? Očitno bolje od mene veš, koliko krat sem šel na led. Ali si iz vrst JJ-vohljačev? Saj je to vaša metoda, kaj ne? Lahko bi pogruntal kaj svojega, bolj izvirnega, kot da mi odgovarjaš z mojimi besedami. Otroški vrtec. Ali je zate tudi glavno mesto Amerike Velika Britanija?
Ro-Zy-YoZi
11. 05. 2009 14.24
vetlan dlje ko boš tule jasneje ti bo da nasportna stran le redko operira z argumenti (vzdržljivimi) in vse več je nekega nabijanja v prazno, kar pa na žalost še kupuje ruralno intelektualno podhranejno ljudstvo, ki je na žalost pri nasd še večinsko. Saj se marsikomu ne ljubi ukvarjati s primitivizmi te opozicije (včasih vlade) in raje ne gredo/mo na volitve itd.... Prvič ko bo kdo iz tega pola prišel pred kamere ali v jasvnost z relevantnimi dejstvi mi bo zaprlo sapo.....
rahlo_nepristranski
11. 05. 2009 13.57
vetlan: ti si osel, ki si šel že velikokrat na led in zopet kažeš interes da bi še enkrat šel na, pameten osel gre samo dvakrat .
Tonček Balonček
11. 05. 2009 13.51
Kakša politična bomba, gre za pasjo bombico!!!
vetlan
11. 05. 2009 13.43
Samo nakladate kaj je vse naredil JJ in nobenega odgovora KAJ, konkretno? To je pa že res fanatizem.
vetlan
11. 05. 2009 13.40
Osel gre en krat na led, Slovenci očitno nešteto krat.
Tonček Balonček
11. 05. 2009 13.06
Prejšnja sanjska ekipa je imela vse možnosti parlamentu, kjer je iamla večino "pomlad", predlagati kompletno spremembo zakonodaje na področju privatizacije, zakonov o družbah in druge protitajkunske ukrepe, pa se ni zgodilo nič, vse je ostalo pri demagogiji in sporu med Janšo ter Boškom Šrotom. Tožilstvo kot da ne obstaja, vsi se zgovarjajo na zakone, ti spremenijo pa le najdaljšo zaporno kazen in povečajo višino kazni za prometne prekrške. Še najbolj pa ej bil nuijen zakon o medijih!! Skratka samwe besede, enako je seveda zdaj, Janša bi imel drugo republiko, spet novo igračko! A sicer bo pa tožil?
manjakranjc@hotmail.com
11. 05. 2009 12.42
Ampak hitro se pozablja podmizništva, ki so novejše dobe in vsekakor ne vsa v tisti znameniti dobi vladanja-preveč bi bilo tega: 1. Danes je pereč predvsem umazan primer podmizniške privatizacije, kjer je levica na čelu z Golobič in Pahorjem daleč prehitela Janšo, ko sra poskušala pri Delu, Laškem in IB: tipičen primer sta DZS in Dnevnik preko Golobičevega prijatelja in nekoč LDS podpornika, enega prvih in največjih tajkunov, ki jim je LDS trasiral pot v nebo: Bojana Petana. 2. Kramar je zadnjih 10 let vodil NLB in tudi najbolj odgovoroen za številna tajkunska posojila, ki nimajo logike z zdravo pametjo in zahodno poslovnostjo bankirja. Kramar je kot rečeno Golobičev človek. Golobič ga je nastavil na vrh NLB brez posebnih izkušenj. Kramar je celo pobasal 1 mio € veliko nagrado, ker je rdečim direktorjem lepo dajal čudna posojila za njihove managerske odkupe. 3. Lahovnik je pred 6 in 7 leti delal ekonomske študije s katerimi je pomagal na noge tajkunom, da so v imenu nacionalnega interesa v svoj žep pospravili številna slovenska podjetja. Lahovnik je tudi že en teden kot minister na listi ZARES za evropskega poslanca. 4. Šrot je do poletja ves čas skrbel za medijsko pojavnost Golobičevega zaresnega polit-podjetništva. Šrot je bil dolgo časa Zaresov najboljši prijatelj in sosed. Skratka, spet imamo novo igro, ki se očita napačnim. Spet nas glavni režiser vleče za nos. Tistim, ki ne spregledajo in se mu pustijo vleči za nos pa – ubogi!
Ro-Zy-YoZi
11. 05. 2009 12.17
Manja ti si eno neokusno bitje, ki poleg brezpredmetnega blebetanja ne spravi skupaj več kot tistih nekaj obtožujočih in vsebinsko nepovezanih trditev! Tipično za predstavnika nasportne strani pri nas in žalostno je, ko janšistem zmanjka relevantne municije začenjate zgodbe iz leta 1991, kdo je bil na čigavi strani, kdo vse je kaj ogoljufal in za.je.bal.... Na bruhanje me sili, če se spomnim bo.lanega oglasnega sporočila vaše vodje, ko je našteval kaj vse ste nardili v preteklih 4 letih, med drugimi samo nekaj najnebuloznejših cvetk: - uvedli smo vinjete (še danes imamo zaradi tega težave) - ukinili davek na plače (manipulacija) - v preteklem obdobju se je rodilo xy (podatek mi je ušel) število otrok več kot v preteklih letih -uvedli smo brezplačen obrok za vse šolobvezne (bruh)!!!!!!!!!!!!! In zdej je zmanjkalo municije bi on naredu SLOVENIJIO desničarsko al kaj....pa dejte si špegu nastavt uklopte možgane in učite se kako se dela!
manjakranjc@hotmail.com
11. 05. 2009 12.05
Pozdravček Nefretetka Bučar ne prakticira nič novega, žal zgolj paranoično blebetanje kot vsi politiki do sedaj, ko so stopili med politične mrtvece heh. Sicer pa sistem teče po vstaljenih tirnicah. Tudi v sferi »ekonomije« poznamo podoben pojav. Slovenski domačijski ekonomisti in večina managerjev F21 se zavzema, “da vse ostane v družini”. Koliko svinjskih zlorab se pojavlja zaradi tega rasističnega in pedofilskega nacional-socialističnega obnašanja v gospodarstvu. Kako srečen je priden slovenski delavec, ko ga zlorablja slovenski Fritzl iz F21? Kot hčerka, ki jo Fritzl v kleti vsak dan posiljuje. Hčerka postaja skozi bolj in bolj vdana v usodo, pasivna, čakajoča na pomoč od zunaj, na čudež od zunaj. Kot vedno se tudi tu kaže podobna dvoličnost socialistov o neki stvari: ena skrajnost v teroiji in popolnoma nasprotna skrajnost v praksi!
resslovenka
11. 05. 2009 11.16
Kakor koli že obračate vendar v kaj dobrega vse skupaj sedaj res ne pelje. Preveč škode je narjene, preveč besed in obljub požrtih, preveč napak narejenih. Meni osebno je vseeno kdo bo potegnil ta voz iz blata, da ga le bi. In ljudje se bomo verjetno podali v novo avanturo, ne glede na to kaj pravijo zdajšnji oblastniki. Zaradi vere v boljši jutri in zaradi spoznanja, da to ni to za kar smo se odločili na zadnjih volitvah. Žal.
nefretete
11. 05. 2009 11.13
Napoleon je končal na Sv. Heleni, Janša pa bo na sv. Urški. Cesarska usoda.