Lokalne volitve 2018

Popovič se bo pritožil še na občinski svet

Koper, 07. 12. 2018 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po zavrnitvi koprske občinske volilne komisije, ki je v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana, ki naj bi po vnovičnem štetju dobil 17 glasov več od Popoviča, je ta že potrdil, da se bo v vsakem primeru pritožil na občinski svet. Konstitutivna seja občinskega sveta v novi sestavi bo 20. ali 21. decembra.

Več videovsebin
  • Matoz in Senčur po večurni seji občinske volilne komisije
    01:38
    Matoz in Senčur po večurni seji občinske volilne komisije
  • Iz 24UR: Za Popoviča zgodba še ni končana
    02:43
    Iz 24UR: Za Popoviča zgodba še ni končana
  • Iz 24UR: Se lahko zgodi, da vodenje za kratek čas prevzame tretja oseba?
    01:10
    Iz 24UR: Se lahko zgodi, da vodenje za kratek čas prevzame tretja oseba?

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je v četrtek v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana. Število glasov se je spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja župan.

Zmago bodo očitno vendarle proslavljali v štabu Aleša Bržana.
Zmago bodo očitno vendarle proslavljali v štabu Aleša Bržana. FOTO: Aljoša Kravanja

Popovičev odvetnik Franci Matoz je po večurni seji poudaril, da so z ugovorom dokazali, da so napake mogoče. "Napake so bile odkrite, niso sicer spremenile volilnega izida, vendar so se potrdile moje trditve, da so bile pri delu volilnih odborov storjene napake," je nadaljeval.

Ker so bile nekatere napake očitne, volilni odbor pa je v celoti zavrnil ugovor, se bo zdaj posvetoval s Popovičem, ali bodo zoper to odločitev vložili pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep OVK.

Na OVK so danes pojasnili, da so odločbo že poslali predstavnikom obeh kandidatov, Popovič pa je dejal, da njihovega sklepa še ni prejel, kljub temu pa je že napovedal, da se bo pritožil na občinski svet s predlogom, da ta naloži vnovično štetje glasovnic.

Kot je opozoril aktualni župan, je OVK v eni sami skrinjici ugotovil, da so deset glasov narobe prešteli (prvotno je bila razlika v prid Bržanu sedem glasov), pri 86 voliščih pa je lahko napak še veliko več. Gre za načelno vprašanje, tudi če bi bile vse napake v prid Bržana, zato Popovič meni, da bi morali ponoviti volitve tam, kjer so se zgodile nepravilnosti.

Popovič se bo zdaj pritožil še na občinski svet.
Popovič se bo zdaj pritožil še na občinski svet. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je še napovedal, bo konstitutivna seja novega občinskega sveta 20. ali 21. decembra. Če mu občinski svet ne bo ugodil, se bo obrnil na upravno sodišče. Če bo po sklepu tega postal župan, "podam takoj odstopno izjavo in gremo na ponovne volitve v celoti".

Bržan je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval

OVK je v četrtek zavrnil tudi Bržanov ugovor, ki se je nanašal na neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Bržan je danes povedal, da je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval, s samo odločitvijo komisije pa je zadovoljen: "To je bila samo potrditev volje ljudi," je poudaril. Dodal je, da "je bil premočen signal za to, da ljudje hočejo spremembo, in do tega je tudi prišlo".

O potrjevanju mandatov na občinskem svetu je Bržan ocenil, da se bodo svetniki odločili tako, kot mislijo, da je prav: "Pravilna odločitev bi bila po mojem ta, da se potrdi novega župana in da se začne končno delati."

Če niti mestni svet na konstitutivni seji, ko se bodo potrjevali mandati, ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik. Ta bo v koprskem primeru svetnica italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate.

Izid ostaja isti, razlika v številu glasov se je spremenila 

Kot je po več kot sedemurni seji včeraj povedal predsednik OVK Miloš Senčur, je komisija oba ugovora v celoti zavrnila. "To pomeni, da imata oba vložnika ugovorov možnost na to odločitev vložiti pritožbo na občinski svet, in sicer rok je do začetka konstitutivne seje novega občinskega sveta," je dodal.

Čeprav izid ostaja isti, se je razlika v številu glasov med kandidatoma spremenila, in sicer rahlo v prid Bržana. To se je zgodilo kljub zavrnitvi ugovorov, saj so na OVK pretresali navedbe iz ugovora, da so te navedbe lahko preizkusili, pa so morali opraviti tudi štetje na enem od volišč.

Bržan torej po odločitvi komisije ostaja župan: "To je dokončna odločitev volilne komisije, ki jo mora spraviti še v tako imenovano poročilo OVK, za katerega pa imamo čas do sobote v tem tednu." Neuradno je, kot že omenjeno, Bržan sicer po vnovičnem štetju dobil 17 glasov več od Popoviča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
15. 01. 2019 17.00
+1
Takoj razveljaviti Popovič mora biti župan kako bo pa Popovič denarnice si polnil če nebo župan zakaj takšne neumnosti počenjate če bo denarnica prazna boste vsi tisti krivi ki niste Popoviča volili.
anakondabox
17. 12. 2018 08.02
Zdaj bomo pa videli ali bo obstala ali padla pravna država. #eksperiment
Acohonda Majhonda
15. 12. 2018 12.23
o madona a še nebo nehov
lahunin
10. 12. 2018 11.10
+3
TO JE SLOVENIJA NA VSEH NIVOJIH POLOZAJIH KORUPCIJA
Romantik
10. 12. 2018 08.48
-4
pregnali mafijo s Kopra - upam, da se ne bo pojavila kakšna druga mafija, Bržan tudi ni nek biser
Špela mamina
09. 12. 2018 20.41
+10
Volitve potekajo v skladu s predpisano zakonodajo. Menim, da na volišču, kjer so se pojavile nepravilnosti in to za 10 glasov, to ni le 1.glas, menim, da bi morali odgovarjati.
1kopr?an
09. 12. 2018 10.50
+1
@Sputnik, komentiraš v prazno. Ponovno štetje bi zahteval vsak.
Sputnik
09. 12. 2018 10.10
+6
popo se pritožuje nad demokracijo. lepo od njega res
Sputnik
09. 12. 2018 10.09
+2
potrdilo da demokracija diši dokler je tebi v +. ko je nekomu drugemu se dogajajo pritožbe kot se tukaj
Tinca85
09. 12. 2018 09.55
+2
Le kaj skrivajo glasovnice? Bomo res šli v potrjevanje mandata, ne da bi izvedeli, kdo je dejansko zmagal na podlagi dodeljenih glasov? Štetje je nujno...
1kopr?an
08. 12. 2018 19.57
+7
Stroka se strinja, da bi blo potrebno ponovno štetje vseh glasovnic. Tu se ne zagovarja nobenega kandidata, ampak pravičnost.
Pozitivne_misli
08. 12. 2018 22.41
+6
Zelo lepo napisano. A če bi protikandidat in njegove maske bili sigurni v svojo zmago se nebi tako otepali ponovnega štetja. Se vam ne zdi?
Koprcanka
08. 12. 2018 18.31
+7
Ne glede na to kdo bo zmagal je prau da se vsi glasovi ponovno prestejejo. Ce so napake na enem voliscu so lahko na vseh.
srebrnibreg
08. 12. 2018 17.59
+7
S tem, da se Popo tako krčevito na vse možne načine upira predati oblaste je nekaj v tem gnezdu imenovana občinska uprava zelo gnilega.
Pozitivne_misli
08. 12. 2018 22.43
-14
Srebrnibreg o čem vi to? O županu katerega si želi skoraj vsaka občina v Sloveniji? Ta gniloba katero omenjate je bila tudi prej 😉
Psi99
08. 12. 2018 17.10
-5
Kmalu boste ugotovili kako vas je Brzan prelesicil. Ko bodo zacele podgance delat in prihajat na obcino. Kaj hitro bo polovica Kopecani ugotovila komu je dalo glas. Srecno Koper. Dobor so vas zaj.....
Anamarie22
08. 12. 2018 17.01
-8
Se strinjam z županom Popovičem, kjer so nepravilnosti, naj se ponovijo volitve, to je najmanj, kar lahko storijo. Sploh ce zelijo, da ljudje pridobijo zaupanje v pravno državo. Volitve so še edina možnost za ljudi, da izražajo svojo voljo. Sicer pa, menim da bo bilo prav šteti znova, ja vseh voliščih, to ne stane nič. Nato pa naj se trezno odločajo, kako dalje.
Pozitivne_misli
08. 12. 2018 17.00
-4
Edino pravilno. Naj se dokaže kdo je delal napake. Večina medijev je proti njemu in sirijo negativne informacije po celi Sloveniji. Ljudje se vam posmehujejo in si mislijo svoje. Ubistvu tu vas je par ki imate več profilov iz katerih bombardirale negativne komentarje. A je to cilj do zmage? Vasi favoriti se bodo sami zakopali v tem negativizmu😉
Psi99
08. 12. 2018 16.52
-5
Kot navaja dr. Andraž Teršek: OVK je ugotovila, da so bile napake storjene, posledica njihovega popravka pa je večje število glasov za novoizvoljenega župana: še za 10 glasov, skupaj 17 glasov prednosti. Zelo pomembno, glede na tesnost izida. A na mestu je vprašanje: kaj pa, če bi OVK ugotovila nasprotno, da popravek napak pomeni prištetje desetih glasov drugemu kandidatu? To bi pomenilo, da je zmagovalec volitev dosedanji župan. Kako bi se odzvali mediji? In javnost? S "teorijo zarote" in trditvami o koruptivnem ravnanju, prevari ipd.? Verjetno.
Pravicaje
08. 12. 2018 19.02
+6
Kaj če bi ..... npr. tvoja mama ne srečala tvojega očeta , bi sedaj ne brali tvojih glupih komentarjev ! Vidiš sedaj kako je s temi hipotetičnimi vprašanji - ustvarjajo polemiko ne spremenijo pa dejstva !!!! Pa nič verjetno ,kar pribito !!
1kopr?an
08. 12. 2018 19.55
-2
Ne gre za verjetno, ugotovljena je bila nepravilnost, to je dejstvo! Ponovit štetje, pa naj zmaga, kdor zmaga.
KlaraIstranka
08. 12. 2018 16.44
+3
Bi bilo prav zanimivo spremljat ja, kaj bi bilo če bi Bržan zgubljal za 7 glasov in bi zahteval vnovično štetje? Pa kaj je to čudnega? Si ne želimo vsi vedeti, ali so bile res nepravilnosti, ali je bilo vse ok v najlepšem redu in je pač Bržan zmagal? Sedaj je na potezi občinski svet. Nato pa še štetje! Go go go
Natali99
08. 12. 2018 16.36
+1
Na enem izmed regionalnih spletnih portalov sem prebrala, da se je odbor pri štetju 452 glasov zmotil za 10 glasov, tako da se samo po sebi poraja vprašanje, za koliko so se zmotili tudi pri štetju na drugih voliščih. Legitimna pravica vsakega kandidata je, sploh če se gre za razliko 7 glasov, da poda ugovor, saj mora biti na koncu volitev odpravljen najmanjši sum oziroma pomislek, da rezultat ni pravilen. Zato preseneča odločitev OVK-ja, da je pri taki majhni razliki, že zaradi higienskih razlogov, v celoti zavrnila ugovora obeh kandidatov. Povsem razumem Borisa Popoviča, da želi, ne glede na končni izid, volitve zaključiti brez sence dvoma o rezultatu ...
1kopr?an
08. 12. 2018 19.58
-1
Jogi
09. 12. 2018 07.31
+2
čudno da so se zmotili vkorist popovića.!
Psi99
08. 12. 2018 16.31
-8
vsak bi se pritozil. ne vem zakaj taksna polemika okrog tega. Popovic je vec kot odlicen zupan in je za nas Koper naredil veliko. Zdaj ste vsi pametni. Najhujse pa je, ko berem tako nizkotne komentarje. Mislim, da si vseh teh besede, ki jih navajate enostavno ne zasluzi.