Slovenija

Bruselj Sloveniji: Ukrepajte proti korupciji

Bruselj, 02. 06. 2014 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je iz Bruslja dobila osem priporočil za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem in poslovno okolje. ZSSS priporočilom nasprotuje.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, pravi, da jo priporočila ne presenečajo. V GZS poudarjajo, da Evropska komisija tokrat priporoča jasne zadolžitve s kratkimi izvedbenimi roki, v OZS pa nasprotujejo neselektivni deregulaciji poklicev.

Slovenija je iz Bruslja dobila osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015. Kot je ob predstavitvi poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn, se Slovenija odločno spopada s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, a se kljub temu še vedno sooča z veliki tveganji.

V odgovoru na vprašanje, ali ga skrbi, da priporočila zaradi političnih razmer v državi ne bodo izpolnjena, pa je Rehn izpostavil, da spoštuje načelo in prakso demokratične politike, a da ga obenem skrbi gospodarska vzdržnost Slovenije, zaradi slovenskih državljanov, zato je resnično pomembno, da se bodo oblasti sposobne učinkovito spopasti z izzivi, izpostavljenimi v priporočilih.

Ker so Slovenija, Italija in Hrvaška, ki se soočajo s presežnimi gospodarskimi neravnovesji, v svojih reformnih načrtih ustrezno naslovile glavne izzive, ki jih je komisija izpostavila v marčnem poročilu, ne predlagamo postopka zaradi presežnih neravnovesij, bomo pa vsekakor izvajanje današnjih podrobnih priporočil pozorno spremljali, je še pojasnil Rehn.

Slovenija je edina, ki se po presoji komisije že drugo leto zapored sooča s presežnimi gospodarskimi neravnovesji. Lani je namreč Bruselj presežna neravnovesja ugotovil v Sloveniji in Španiji, letos v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.

Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je opozoril, da bodo še posebej pozorno spremljali osem držav, ki so dobile zelo podrobna priporočila: Slovenijo, Francijo, Italijo, Irsko, Portugalsko, Hrvaško, Madžarsko in Španijo.

Gospodarska rast
Gospodarska rast FOTO: Thinkstock

Ureditev javnih financ

Slovenija naj okrepi proračunsko strategijo s podrobno opredelitvijo strukturnih ukrepov za leto 2014 in pozneje, tako da bo zagotovila vzdržno odpravo presežnega primanjkljaja do leta 2015 in tudi vzdržno zniževanje visokega javnega dolga, se glasi prvo priporočilo.

V sklopu tega priporočila Evropska komisija Slovenijo med drugim tudi poziva, naj čim prej konča postopek sprejemanja fiskalnega pravila ter sprejme pravno podlago za delovanje fiskalnega sveta in opredeli njegove pristojnosti v okviru proračunskega procesa.
Prav tako ji svetuje, naj za zagotovitev proračunskih prihrankov v letu 2015 in pozneje začne celovit pregled izdatkov, ki bo zajemal centralno in lokalno raven, neposredne in posredne uporabnike ter izvajalce javnih služb in storitev v lasti občin na področju zdravstva.

Prestrukturiranje bank

V drugem priporočilu komisija Slovenijo poziva, naj v skladu z načrti do konca leta 2014 privatizira Novo kreditno banko Maribor (NKBM), pripravi Abanko na privatizacijo v letu 2015 in nadaljuje hitro izvajanje načrtov prestrukturiranja vseh bank, ki prejemajo državno pomoč.

V priporočilu, ki se nanaša na bančno čiščenje, komisija Slovenijo tudi poziva, naj do konca avgusta konča celovit akcijski načrt za banke, vključno s posebnimi ukrepi za izboljšanje upravljanja, nadzora, obvladovanja tveganj in postopka za odobritev posojil.
Poleg tega komisija Slovenijo v bančnem priporočilu poziva, naj razjasni pristojnosti Družbe za upravljanje terjatev bank z objavo izčrpne strategije upravljanja in poslovnega načrta do septembra 2014 z namenom podrobnega opisa njene vloge pri prestrukturiranju državnih naložb.

Evropska komisija je ob predstavitvi priporočil izpostavila, da je Slovenija dosegla napredek pri izboljšanju kakovosti pravosodnega sistema in zmanjšala število nerešenih primerov. Predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša je pozdravil ugotovitve in priporočila ter dodal, da se bo sodstvo še naprej intenzivno zavzemalo za krepitev kakovostnega in učinkovitega poslovanja ter krajšanje časa reševanja zadev.

Nadaljevanje načrtovane privatizacije

V tretjem priporočilu Bruselj Slovenijo poziva, naj nadaljuje načrtovano privatizacijo, in pri tem opredeljuje konkretne naloge: do novembra letos naj sprejme kratkoročni načrt odprodaje več jasno izbranih naložb, do septembra naj začne izvajati kodeks korporativnega upravljanja podjetij v državni lasti, sprejme naj strategijo za Slovenski državni holding z jasno klasifikacijo naložb v skladu s časovnim načrtom in opredelitvami.

Prestrukturiranje podjetij

V četrtem priporočilu komisija Slovenijo poziva, naj do konca leta 2014 konča krovni načrt za prestrukturiranje podjetij, ki bo vključeval jasno določene prednostne naloge, ustanovi centralizirano delovno skupino za prestrukturiranje podjetij, pripravi seznam podjetij, ki jih je nujno prestrukturirati in pri tem izterjati čim višje zneske za upnike.

V sklopu četrtega priporočila Bruselj Slovenijo še opozarja, naj do septembra letos oceni nedavne spremembe zakonodaje o insolventnosti in po potrebi uvede dodatne ukrepe. Poleg tega poziva, naj skrajša sodne postopke na prvi stopnji v civilnih in gospodarskih sodnih zadevah, ter zniža število primerov, ki čakajo na obravnavo.

Plačilo delavcu
Plačilo delavcu FOTO: Thinkstock

Problem gibanja plač, vključno z minimalno plačo

Poleg teh štirih ključnih in pričakovanih sporočil je komisija Slovenijo prav tako pričakovano znova opozorila tudi na problem gibanja plač, vključno z minimalno plačo, na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema ter na potrebo po izboljšanju poslovnega okolja, tako da bo to privlačnejše za neposredne tuje naložbe.

V petem priporočilu komisija Slovenijo poziva, naj do konca leta 2014 pripravi celosten socialni sporazum, s katerim bo zagotovila, da gibanje plač, vključno z minimalno plačo, spodbuja konkurenčnost, domače povpraševanje in ustvarjanje delovnih mest, ter naj ponovno opredeli sestavo minimalne plače in pregleda svoj sistem indeksacije.

V sklopu petega priporočila komisija Slovenijo tudi poziva, naj sprejme ukrepe za nadaljnje zmanjševanje segmentacije trga dela, predvsem z obravnavanjem učinkovitosti spodbud za zaposlovanje mladih in starejših delavcev, ter naj sprejme zakon o študentskem delu.

Novost je priporočilo, naj ukrepa proti korupciji.
Novost je priporočilo, naj ukrepa proti korupciji. FOTO: Thinkstock

Ukrepi za zagotavljanje vzdržnosti pokojninskega sistema

V šestem priporočilu Bruselj Slovenijo poziva, naj se dogovori o ukrepih za zagotavljanje vzdržnosti pokojninskega sistema po letu 2020, ki bodo zajemali prilagoditev ključnih parametrov, kot sta povezava zakonsko določene upokojitvene starosti s pričakovano življenjsko dobo in spodbujanje zasebnih prispevkov v drugi steber pokojninskega sistema.

V tem priporočilu komisija tudi svetuje, naj Slovenija omeji s staranjem prebivalstva povezane izdatke za dolgotrajno oskrbo z usmeritvijo nadomestil na najbolj pomoči potrebne in preusmeritvijo z institucionalne oskrbe na oskrbo na domu.

Zmanjšanje poslovnih ovir

Sedmo priporočilo se nanaša na potrebo po zmanjšanju poslovnih ovir v Sloveniji na ključnih področjih gospodarskega razvoja, tako da bi postala država privlačnejša za neposredne tuje naložbe, zlasti s pospešeno deregulacijo reguliranih poklicev in zmanjšanjem upravnih obremenitev.

V sklopu tega priporočila komisija Slovenijo poziva, naj zagotovi zadostno in neodvisno financiranje agencije za varstvo konkurence ter racionalizira prednostne naloge in zagotovi skladnost strategije za raziskave in razvoj iz leta 2011 in strategije za slovensko industrijsko politiko iz leta 2013.

Novost: Slovenija naj ukrepa proti korupciji

Novost pa je osmo priporočilo, naj Slovenija sprejme učinkovite ukrepe za boj proti korupciji, poveča preglednost in odgovornost ter uvede zunanje ocenjevanje uspešnosti in postopke za kakovosten nadzor ukrepanja na tem področju.

ZSSS: Priporočilo ne zagotavlja dolgoročne vzdržnosti

V Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS) menijo, da se priporočilo Bruslja Sloveniji izogiba glavnim rešitvam, ki bi zagotovile dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne. Menijo namreč, da je potrebno za dolgoročno vzdržnost zagotoviti kakovostna delovna mesta za mlade, zmanjšati brezposelnost in dvigniti gospodarsko rast. Poudarjajo tudi to, da je treba prilagajati delovna mesta starejšim delavcem in usposobiti demografski sklad ter zagotoviti dosledno pobiranje prispevkov v pokojninsko blagajno.

Predlagani uvedbi avtomatizma podaljševanja pokojninske dobe glede na življenjsko dobo v ZSSS nasprotujejo. "To nas odvrača od pravih problemov trga dela v povezavi s pokojninskim sistemom. Vse staviti na krepitev drugega stebra, bi pomenilo odmik od medgeneracijske solidarnosti, ki mora ostati še naprej temelj našega pokojninskega sistema," poudarjajo.

Glede minimalne plače je po mnenju članov ZSSS potrebno, da bi se v podjetjih sprejemale takšne poslovne odločitve, ki bi prispevale tudi k dvigu delavskih plač. Po njihovih besedah minimalno plačo v Sloveniji prejema veliko zaposlenih. Ob tem izpostavljajo, da pravi problem ne predstavlja višina minimalne plače ampak nizke plače zaposlenih.

Zveza tudi meni, da bi morali socialni sporazum sprejeti do knca leta in se v njem celovito dogovorili o vseh tistih vprašanjih, za katere bodo socialni partnerji menili, da bo to koristno za socialne partnerje in našo družbo. Nasprotujejo tudi predlogu po povečanju deregulacije poklicev. "Že sedanje razmere pri nekaterih poklicih, ki so že predmet deregulacije, so pokazale, da se zaradi deregulacije znižujejo plače. Posledica posledica tega je, da se pojavlja velik primanjkljaj iskalcev teh poklicev", še pojasnjujejo v ZSSS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
03. 06. 2014 16.22
bruselj nekaj vpije, mi smo ukrepali pa je sds dvignil celo desno eu zoper naše sodstvo!
JE-BI-GA
03. 06. 2014 15.05
+2
Kaj pa to je KORUPCIJA??????, mi navadni smrtniki o tem vemo le malo, aja to velja za politike in menedžerje, oni so kradli kot srake !!!!!!!!!!!!!
odpisan2x
03. 06. 2014 14.28
+2
brusel,ne mormo ,so pri koritu vsi v žlaht
SLObunkeljn
03. 06. 2014 13.36
+3
A jih motijo naši previsoki minimalci? Najbolje, da delavci kar za stroji živijo in v kaki spalni vreči prespijo , pa kos kruha in toplo juho na dan .... lepo je biti v EU. Pa tudi, če bi res minimalno plačo razpolovili, bi razliko popapali naši vrli managerji .... pa ne bi bilo efekta.
ROMELS
03. 06. 2014 13.22
+1
S potrebo po reformi javnega sektorja so dodali še korupcijo v tem sektorju.
Ajmomali
03. 06. 2014 13.06
-2
@Yaponchik 03.06.2014 10:10:59 5 Nic ne bo, vsi so prepleteni, kot crevesje. ************************************* ZATO PA TRPAJO JANŠO V ZAPOR IN SI IZMIŠLJAJO "INDICE", ker NI TAK, KOT VEČINA OSTALIH, KER JE POŠTEN !!!!!
hinko.murovec@siol.net
03. 06. 2014 13.09
+2
Veš kaj, lepo je, da si za hece, ni pa dobro zate da si tumast kot noč.
hinko.murovec@siol.net
03. 06. 2014 13.10
+2
Lepo da si za hec, zoprno pa, da si z razumom šele na nivoju dveletnega otroka.
Ajmomali
03. 06. 2014 13.13
+0
@hinko.murovec@siol.net 03.06.2014 13:09:36 Veš kaj, lepo je, da si za hece, ni pa dobro zate da si tumast kot noč.************************************* TO SI ZAPISAL ZA SEBE !!!!!!!
ne bit kot voy
03. 06. 2014 13.27
+1
ahahahahahaha ahahahahaahah hahahahahahaah to pa je izjava janša pošten ahahahaha naivnost ne pozna meja
iGURT
03. 06. 2014 14.57
....Matoz zahteva izločitev dokazov hi hi hi
iGURT
03. 06. 2014 13.01
+2
........ spomnim se da sem obkrožil za SAMOSTOJNO IN SUVERENO DRŽAVO SLOVENIJO, kje je suverenost in samostojnost ? ... moram vprašat Gospodarje v Bruslju.
Ajmomali
03. 06. 2014 13.08
-3
Kar Alenko vprašaj, ali pa Cerarja pa Šoltesa, Milančka..... imač jih cel kup, ki jih lahko vprašaš. BO ceneje.
ne bit kot voy
03. 06. 2014 13.29
+2
mudri kako pa je Cerar ki je včeraj ustanovil stranko odgovoren, tvoj veliki lažnivec ki pa je že 20 let pri koritu pa ni kriv za nič, joj joj kdaj boste zasleplejnci spregledali
SLObunkeljn
03. 06. 2014 13.30
+1
Tudi Janeza in Lojza lahk vprašaš Gurt ;)
iGURT
03. 06. 2014 14.46
+2
joze drugi
03. 06. 2014 12.47
+1
So tudi Cerarja vprašali če ima namen zmanjšati JU, ki je prevelik strošek za našo državo pa ni odgovoril pritrdilno ampak se je nekaj zgovarjal, tako, da človek niti slučajno ni rešitev za Slovenijo.
Transformerji
03. 06. 2014 14.55
Jasno, najprej je potrebno spremeniti zakone, poenostaviti birokracijo, potem bo pa višek odpadel!
Jeanus1
03. 06. 2014 12.44
+1
Le kako lahko koruptivneži ukrepajo proti samim sebi? Težko bi rekel, tako da je takšno opozorilo brez veze, še bolje, brez efekta.
Mb128
03. 06. 2014 12.12
+4
Ukrepajte proti korupciji? No ja, tudi tako se da izraziti. Dejansko so pa rekli. To je ena izmed zadnjih možnosti, če že ne zadnja da ukrenete nekaj zoper to izprijeno politiko in se spremenite kot narod, družba ali pa pojdite na smetišče človeške zgodovine ker ste takšni. Takšni kot ste sedaj vas ne potrebuje ne Eu ne preostal svet. Ste del problema, postanite del rešitve!
Timy15
03. 06. 2014 11.36
+7
Ja,naša vlada pa se vedno bolj spravlja na te najšipkejše,ki se borijo za prežovetje z delom na črno,velike ribe pa so še vedno zaščitene na vseh vejah oblasti.
chucknorris
03. 06. 2014 11.28
+11
S TO POLITIČNO NESNAGO NAM NI REŠITVE. Naslednjo izjavo je podal predsednik uprave SID (državne banke) : Banke lahko dolgo živijo brez gospodarstva. Banka kupi obveznice Republike Slovenije in zasluži štiri odstotke. Nam ni treba dajati kreditov ali pa damo kredit posamezniku za nakup hiše ali avtomobila, kjer je vračilo 90-odstotno zagotovljeno. Banke nimajo problemom, banke so se sanirale. IN MI IDOTI SMO SANIRALI DRŽAVNE BANKE !
iGURT
03. 06. 2014 13.01
+2
sanacija bank, reševanje bank, je ukaz EU, po celotni EU se bodo reševale banke z denarjem, nikjer ne bo kot recimo v Islandiji .....
Ajmomali
03. 06. 2014 13.02
-2
Naša Alenka je NAJBRIHTNEJŠA PREMIERKA.................................... ma za zjokat !!! Zdaj pa ustanavlja stranko V URADNEM ČASU IN SPET NA NAŠE STROŠKE.................................... SE ŠE KJE DOGAJA, KAJ TAKŠNEGA ????????
Ajmomali
03. 06. 2014 13.03
-3
Gurt........................ ne jezi nas, prosim, ker je že prav bolano, kar pišeš........................................
Transformerji
03. 06. 2014 11.05
+3
Bruselj Sloveniji - ukrepajte proti korupciji! Saj bomo, takoj se začne, ko dobimo novo vlado. Ampak to vemo tudi sami, brez vaših navodil!
Ajmomali
03. 06. 2014 13.04
-2
To boš, ka r ti določil in napravil, nje?
muci007
03. 06. 2014 11.01
+6
Vse bomo plačali državljani, krivci pa sedijo na milijardah.
comment123
03. 06. 2014 08.53
+15
NALOGA NOVE VLADE, TUDI ZA NAZAJ IN VSE ZAPRET IN KAZNOVAT, KI SO KRIVI ZA TOTALNO UNIČENJE SLOVENIJE..........
pečeni majer
03. 06. 2014 08.58
+6
pravih krivcev ne bomo nikoli našli.kaznujemo lahko samo tiste ki so izvrševali ,tisti ki so idejne vodje ostajajo tam kjer so vedno bili
Yaponchik
03. 06. 2014 10.10
+5
Nic ne bo, vsi so prepleteni, kot crevesje.
chucknorris
03. 06. 2014 11.33
+2
vsi glavni lopovi izhajajo iz enega legla : ZVEZA KOMUNISTOV SLOVENIJE !
aligator14
03. 06. 2014 11.40
+0
chucknorris - to ti dam pa povsem prav, saj tudi desni politiki izhajajo od tam, predvsem politiki SDSa (gorenak, janša...)
flamengo
03. 06. 2014 08.52
+2
Reeees, kaj nimamo vsa ta leta najboljšo KPK na svetu
JE-BI-GA
03. 06. 2014 08.47
+1
Eno znamo in težko bo izkoreninit, toda, da se vse le če je človeška volja in zaupanje............................upam da jo ob Cerarjevi stranki dobimo.
pečeni majer
03. 06. 2014 08.52
-1
nič bistvenega se ne bo spremenilo.prostovoljno smo se predali v okupacijo in suženjstvo,zdaj moramo poslušati gospodarje.
Ajmomali
03. 06. 2014 13.09
Tebi ni hudeha, ker še vedno sanjaš. Hudo je tistim, ki trdo delajo za pest drobiža.
pečeni majer
03. 06. 2014 08.46
+2
priporočila????? to so ukazi ne pa priporočila!!!in zaradi teh ukazov je praktično vseeno kdo bo na vladi!!
godhead
03. 06. 2014 08.18
+10
čelo je že twitnil kako o poštenju?
pečeni majer
03. 06. 2014 08.44
+5
saj mu niti ni treba,majeristi itak vedo da je poosebljena poštenost.ostale pa itak ne bo nikoli prepričal.
murglpal?ek
03. 06. 2014 08.11
+6
Slovenija JE korupcija.