Slovenija

Bratuškova za CNN: Slovenija ne potrebuje pomoči, ampak čas

Bruselj/Ljubljana, 10. 04. 2013 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je dobila resno opozorilo iz Bruslja, da so makroekonomska neravnovesja velika, razmere pa je mogoče obvladati le s hitrim in odločnim ukrepanjem. Premierka pa pravi, da se naša država lahko sama izkoplje iz težav, a potrebuje čas.

Slovenija se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Nujno je takojšnje ukrepanje za ustavitev hitrega kopičenja teh neravnovesij in za njihovo odpravljanje. Evropska komisija

Slovenija se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, ukrepanje je nujno, opozarja Evropska komisija v poglobljenem pregledu makroekonomskega stanja v 13 problematičnih članicah EU. Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja le v Sloveniji in Španiji. Vlada mora zdaj opredeliti podroben načrt za reševanje tega problema.

Današnje svarilo Bruslja je še eno v nizu opozoril, ki jih dobiva Slovenija v senci ugibanj o potrebi po mednarodni finančni pomoči. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn ob tem pravi, da so razmere še obvladljive, a je treba ukrepati hitro in odločno.

Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja le v Sloveniji in Španiji. Pod drobnogledom je bilo sicer še 11 članic – Belgija, Bolgarija, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Italija, Malta, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija. Za preostale članice je komisija že prej ocenila, da niso problematične, Grčija, Irska, Portugalska in Ciper pa ta problem že rešujejo v okviru programa pomoči.
Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja le v Sloveniji in Španiji. Pod drobnogledom je bilo sicer še 11 članic – Belgija, Bolgarija, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Italija, Malta, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija. Za preostale članice je komisija že prej ocenila, da niso problematične, Grčija, Irska, Portugalska in Ciper pa ta problem že rešujejo v okviru programa pomoči. FOTO: Reuters

Čas za odločno ukrepanje

Gospodarske razmere so še obvladljive, a se precej hitro slabšajo, tako da je ukrepanje nujno. Olli Rehn
Komisar sicer poudarja, da "to niso koraki proti programu pomoči, temveč je treba današnje sporočilo razumeti kot potreben poziv Sloveniji in drugim članicam z resnimi ali presežnimi neravnovesji, naj se predramijo in odločno ukrepajo, da obrnejo negativen trend".

Rehn je tudi izrazil prepričanje, da je slovenska vlada pripravljena ukrepati, in povzel njene prioritete. Na prvem mestu je stabilizacija bančnega sektorja, takoj za njo pa konsolidacija javnih financ in privatizacija. V postopek privatizacije bi lahko prva šla ena od bank; omenja se Nova kreditna banka Maribor.

Kaj mora storiti Slovenija?

Slovenija mora dokončati začete reforme ter pripraviti celostne in konkretne ukrepe, ki jih mora opredeliti v proračunskih in reformnih načrtih, ki ju mora poslati v Bruselj "v prihodnjih tednih", je še opozoril Rehn.

Kje so največja tveganja?

Bruselj Slovenijo opozarja predvsem na velika tveganja v finančnem sektorju, ki izvirajo iz zadolženosti podjetij in negativnih učinkov procesa njihovega razdolževanja.

Ta tveganja po oceni komisije zaostrujejo tudi prepletenost težav finančnega sektorja z javnimi financami, omejena sposobnost prilagajanja kapitalskega trga in trga dela ter gospodarska struktura, v kateri prevladuje državno lastništvo.

Bruselj opozarja tudi na to, da so obdobja negotovosti in pravne ovire pri sprejemanju reform Sloveniji onemogočila ustrezno soočanje s temi neravnovesji ter s tem okrepila njeno ranljivost v času povečanega stresa pri financiranju držav v Evropi.

Kako bomo ukrepali?

Vlada mora torej zdaj v proračunskem in reformnem načrtu, ki naj bi ju poslala v Bruselj na začetku maja, opredeliti celostno in konkretno strategijo za reševanje problema makroekonomskih neravnovesij.

Če ne bomo upoštevali priporočil, bodo sledile kazni

Komisija bo nato ta načrta podrobno pregledala in ocenila ter podala priporočila za ukrepanje, ki jih bo razgrnila 29. maja. Če Slovenija priporočil ne bo upoštevala, jo v skrajnem primeru čaka kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Bratuškova: Potrebujemo čas

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v pogovoru za CNN poudarila, da je Slovenija zmožna sama rešiti svoje težave ter da bo to tudi storila. "Ne potrebujemo pomoči, potrebujemo le čas," je dejala.

Slovensko gospodarstvo je izvozno usmerjeno, javni dolg je nižji od povprečja v EU, že lani pa so bile izvedene nekatere reforme, je dejala. Poudarila je, da Slovenija absolutno ni Ciper in izpostavila, da je naš bančni sistem manjši od ciprskega.

Finančno ministrstvo: Izzivi so usklajeni s prednostnimi nalogami vlade 

Finančni minister Uroš Čufer bo na neformalnem zasedanju evroskupine v petek v Dublinu predstavil načrt nove vlade, sicer pa razprave o Sloveniji ne bo, je povedal visoki vir pri evroskupini. Ob tem je poudaril, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, a opozoril, da so reforme nujne. Zavrnil je tudi vsakršne primerjave s Ciprom. "Če pogledate makroekonomske podatke in velikost finančnega sektorja, so primerjave s katerim koli bolj ali manj nedavnim primerom preprosto napačne," je poudaril.

Izzivi, ki jih Evropska komisija izpostavlja za Slovenijo, so usklajeni s prednostnimi nalogami vlade, pravijo na ministrstvu za finance in ob tem spominjajo na izvedbo pomembnih reform v zadnjem letu, ki naslavljajo tudi makroekonomska neravnovesja.

Na ministrstvu so v odzivu na ugotovitve Bruslja spomnili na sprejetje zakonodajnega okvira za krepitev kakovosti bančnega sistema, na okrepitev sistema upravljanja podjetij v državni lasti z ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga, ki bo olajšal postopek privatizacije podjetij, na sprejetje pokojninske in reforme trga dela, na bistveno znižan javnofinančni primanjkljaj in na restriktivno plačno politiko, ki je močno znižala rast stroškov dela, kar je prispevalo k dvigu konkurenčnosti gospodarstva.

Vlada je odločena in se strinja, da velja primarno pozornost usmeriti v izvedbo prestrukturiranja bančnega sektorja, zagotovitev boljšega upravljanja podjetij v državni lasti, vključno s privatizacijo, ter v nadaljevanje javnofinančne konsolidacije na način, ki bo pozitivno vplival na gospodarsko okrevanje, zagotavljajo na ministrstvu.

Finančno ministrstvo intenzivno nadaljuje z vzpostavljanjem pogojev za začetek delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank, ki je že ustanovljena in katere izvedbena zakonodaja (uredba o izvajanju ukrepov za krepitev stabilnosti bank) je bila sprejeta prejšnji mesec. Cilj je, da se prenosi aktive iz bank na to družbo začnejo tekom poletja, vzporedno pa se na podlagi zadnjih gibanj stabilizira banke tudi s krepitvijo kapitala. Vzporedno se nadaljuje delo na izboljšanju upravljanja podjetij v državni lasti.

Ministrstvo pripravlja tudi podlage za rebalans letošnjega proračuna, ki bo ne glede na slabše domače makroekonomske napovedi zagotavljal nadaljnje zniževanje strukturnega primanjkljaja. Vlada pri tem ostaja zavezana ambiciozno zadanim ciljem strukturnih reform in njihovemu pravočasnemu sprejemu ter implementaciji in bo konkretne ukrepe predstavila v nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti, so še dodali na finančnem ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2651)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
12. 04. 2013 17.53
samo zakaj le?
zdrava.pamet
12. 04. 2013 17.53
raaaaaabimo samo čas....hahahahahahaha
SysOP
11. 04. 2013 19.11
+7
ojoj joj in njo mamo za premierko??? takšne nesposobneže bi blo treba takoj odstavt...
prašek
11. 04. 2013 19.15
+2
Odstavite jo ! Njena naloga je že opravljena . Janša je odpeketal !
gulmor
11. 04. 2013 18.00
+15
Obupno znanje angleškega jezika imajo naši velecenjeni politiki. Prav sram me je bilo poslušati Alenkino angleščino.
el che
11. 04. 2013 18.38
+9
prašek
11. 04. 2013 19.09
+5
DrugaŠvica
11. 04. 2013 17.35
+3
Ameriški javni dolg - 10.945 milijard EUR Slovenski javni dolg - 17 milijard EUR 644 X večji puf, ima pa 151 X več prebivalcev "Kaj tukaj ni jasno...... Mr.Quest?!!"
CyberWorm75
11. 04. 2013 13.38
zaniiwo adminka : )))) wčas če sm mogu,,,,dajat pred postom ni blo ok : )))))
etul
11. 04. 2013 13.45
+0
ka je z tvojim w a si ti en katajc al kako
prašek
11. 04. 2013 13.34
-9
Alenka je čisto lepo odgovarjala. Ne vem sicer, kaj ste vi pričakovali, morda da bo učila novinarja, ali pa kaj podobnega ! Povedala je samo, da pomoči ne bomo potrebovali, rabimo pa čas da vse majerjeve sv.inj.arije počistimo ! Ne verjamem da ji bo v doglednem času to uspelo !
etul
11. 04. 2013 13.41
+0
etul
11. 04. 2013 13.42
+0
ne rabijo čas da do kraja popucajo sam se ne morejo odločit kam nakazat v Cipru ni več ziher se je Zoki opekel
24vohomurckov
11. 04. 2013 14.43
+1
CyberWorm75
11. 04. 2013 13.31
+2
uglawnem jež pa ostali si ga weč ne drka.jo na glanzkopfa : )))))
CyberWorm75
11. 04. 2013 13.33
+2
Andreja Springer
11. 04. 2013 13.23
+4
Pred tujino smo zavozili!!! Naredili smo si sramoto, da jo bo težko popravit! Sram me je...
24vohomurckov
11. 04. 2013 13.16
+3
....zakaj pa novica tone "v pozabo??....
V3PI7D3
11. 04. 2013 13.18
+4
V3PI7D3
11. 04. 2013 13.19
+7
24vohomurckov
11. 04. 2013 13.58
+3
...še dobro,da je govedo po protokolu zaklano.....in umirajoče v mukah!
zdrava.pamet
12. 04. 2013 17.56
vohomurček...da te malo potolažim...pri nas je tak zakol z zakonom prepovedan...zadosti pa je da pred zakolom zmolijo svoje molitve, potem pa se živali zakoljejo na naš, bolj kulturen način
El Koronito
11. 04. 2013 12.59
+3
To je prava novica: Hrvaški urad za pregon korupcije in organiziranega kriminala Uskok je v akciji, imenovani Mama mia obiskala vodilne ljudi in lastnike Karlovačke banke, ki naj bi iz banke črpali sredstva za razvejano mrežo podjetij, ki so bila v njihovi lasti oziroma so jih z visokotveganimi bančnimi posojili prevzemali, je poročal hrvaški dnevnik Jutarnji list. Upam, da bodo tudi naši bančniki kmalu klicali mamike na pomoč...
Terezinka
11. 04. 2013 13.02
+4
Hrvati so daleč pred nami. Začeli so že s Sanaderjem
El Koronito
11. 04. 2013 13.03
+5
Me zanima, če bodo tapravi odgovarjali tudi pri nas... tovšakova že prav lepo čivka. Bomo videli.
24vohomurckov
11. 04. 2013 13.18
+0
...se bojim,da je hildegarde kolateralna škoda......žrtvovana za višje cilje?
blokirani
11. 04. 2013 13.24
+1
Čakam na Zidarja in Černigoja. Zaenkrat se vsa gonija vrši le bolj na desni polovici igrišča. Zoki celo šeta po parlamentu!
El Koronito
11. 04. 2013 13.24
+1
24 ... enako. Po moje nikoli ne bomo prišli do bistvenih podatkov. Par žrtvenih ovčic in to bo to. Ostali pa s polnimi žepi naprej...levi in desni.
Strelec74
11. 04. 2013 12.53
+2
Pipl mast trast maj a.s.s. :))
Arija7
11. 04. 2013 12.44
+5
Britofškova še vedno prisega na tekstilno 'stroko'. V Bruselj se je namesto opremljena s podatki odpravila v kiklci kratki.
mirsad miro muhar
11. 04. 2013 12.48
+0
volek
11. 04. 2013 12.43
+3
Na pozareportu je posnetek intervjuja, kjer je razvidno, da je Bratuškova potrebovala plonk cegelc.
johanca123
11. 04. 2013 12.45
+5
Arija7
11. 04. 2013 12.51
+6
Vse, kar je uspela izdavit na konkretna vprašanja, je bilo JES, VI KEN. JES, VI VIL! Kot Jure brez mature je papagajsko-pingvinsko ponavljala z odgovorom, ki je enak prejšnjemu.
prašek
11. 04. 2013 12.41
-6
Če izvzamemo Reporterjeve komentarje, bi rekel, da je Alenka čisto dobro pričela opravljati zadeve. Seveda so desnosučni guruji komentiranja pričakovali, da nam bo po vseh majerjevih polomijadah , kar naenkrat šlo kot v sedmih nebesih ! Na žalost to ni mogoče ! Ampak Alenka se vsaj trudi. Meni že to veliko pomeni, da ni v Bruslju razlagala, kako bomo že poleti potrebovali pomoč, da ima upanje, da se še lahko izvlečemo.
etul
11. 04. 2013 13.33
+3
ti praško ženšče lepo zokija uboga baje model po novem prisotvuje na sejah vlade
prašek
11. 04. 2013 13.42
-2
etul
11. 04. 2013 13.48
+1
pozanimaj se malo se je izgovarjal da ga je Jani povabil kao da bez njega ne gre
volek
11. 04. 2013 12.39
+10
Hahaha, Bratuškova je odgovore brala iz plonk cegelca, ki ga je imela skritega na mizi. In to je naš predsednik vlade. Sramota, pa vendar bolje kot če bi imel intervju Zoki.
johanca123
11. 04. 2013 12.42
+4
etul
11. 04. 2013 13.31
+2
srebrnibreg
11. 04. 2013 15.39
+1
Ta vajina trditev sto procentno drži. Zoki je namreč tako jasnoviden, da ve kaj bo novinar vprašal in ji je že v naprej napisal odgovore. Morata pa biti brihte, ker sta to ugotovila. Jaz se tega ne bi nikoli spomnil. , ker se neumnosti ne spomnim.
*rozlee
11. 04. 2013 12.37
+8
Tudi ona bo Slovenka leta... še malo pa bo res letela..
johanca123
11. 04. 2013 12.40
+4
Kratko vladanje kot je kratka kikla! Mal jo skušajo podalljšat na FDVju pa ne bo šlo
Terezinka
11. 04. 2013 12.42
+4
In Hilda tudi, ko bo na izboru za tajkunko leta sporočila s kom vse je delala. Se bo spucalo politično igrišče. Bomo počasi videli, da korupcija ni leva in desna ampak umazana
johanca123
11. 04. 2013 12.43
+2
tudi ona ima svojo Siničko (Cviječanina možza i Jankoviča)
Terezinka
11. 04. 2013 12.47
-1
Če bi imeli zares kaj konkretnega povedati o njej je ne bi pljuvali s kratkim krilom, z slabo obleko in slabo angleščino ter nekimi prepisovanji same sebe pri magistrski nalogi. Janša bi že pred mesecem udaril z vsemi topovi. Kar pa se tiče Jankoviča je komisija PKK povedala svoje tako kot tudi še za koga drugega
CyberWorm75
11. 04. 2013 13.30
+0
terzinka plus : )))) glanzuopf je pa puklast itd : ))))))
BobbyP
11. 04. 2013 12.31
+4
A kdo kupi bakrene žlebove?
seljakseljo
11. 04. 2013 12.32
-1
milancku bi jih jst zastojn nazaj zmontiru !
seljakseljo
11. 04. 2013 12.33
+0
etul
11. 04. 2013 12.34
+3
El Koronito
11. 04. 2013 12.27
+2
danes ful vleče iz greznic...
seljakseljo
11. 04. 2013 12.29
+3
etul
11. 04. 2013 12.32
+2
kaj so milanu tud dekle za greznice ukradli?
El Koronito
11. 04. 2013 12.51
johanca123
11. 04. 2013 12.26
+7
Najnovejši plagiat plagiatorjev - uresničevanje Janševega programa
etul
11. 04. 2013 12.29
+1
a misliš slabe banke pred časom oj in joj čez njo danes pa briljantna rešitev za levico
johanca123
11. 04. 2013 12.30
+1
johanca123
11. 04. 2013 12.30
+2
johanca123
11. 04. 2013 12.31
+1
johanca123
11. 04. 2013 12.31
+1
pa izvajanje projektov ki jih sploh še na papirju ni
johanca123
11. 04. 2013 12.31
+0
etul
11. 04. 2013 12.35
+2
dokler zoki prisustvuje na sestankih vlade je vse pod kontrolo le kako se je Virant počutil še ni znano