Slovenija

Evropski komisar: Slovenija gre v pravo smer, reforme so nujne, a nujen je tudi socialni dialog

Ljubljana, 17. 09. 2012 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor se bo z ministrom Vizjakom pogovoril o predlagani reformi pokojninskega sistema in trga dela. Bruselj Ljubljano že vrsto let opozarja na nujnost obeh reform.

Vlada je predlog nove pokojninske zakonodaje, ki ga je socialnim partnerjem že predstavila, objavila na svoji spletni strani.
Vlada je predlog nove pokojninske zakonodaje, ki ga je socialnim partnerjem že predstavila, objavila na svoji spletni strani. FOTO: Thinkstock
Predlagani reformi trga dela in pokojninskega sistema gresta v pravo smer, je danes v Ljubljani ocenil evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor. Reforme so nujne, pomemben pa je tudi socialni dialog, je menil. Minister za delo Andrej Vizjak je napovedal sodelovanje s socialnimi partnerji, glede kompromisov je optimističen.

Reforme sprožajo obsežne razprave ne le v Sloveniji, temveč v celotni EU, je povedal Andor. Prihodnost trga dela in pokojninskega sistema je zelo pomembna, je dodal. Prav zato je Evropska komisija spomladi predstavila sveženj o zaposlovanju. Ta predvideva bolj dinamičen in vključujoč trg dela, je poudaril. Poleg tega želi Bruselj z njim socialne partnerje spodbuditi, da na napore vlade gledajo s pozitivno naklonjenostjo. Reforme je namreč glede na petletno obdobje krize treba izpeljati, je zatrdil.

Andor pa je priznal, da se pri ukrepih, če naj bodo ti uspešni, ne sme pozabiti na kompromise in dosežke iz preteklosti, socialni dialog. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bodo slovenske oblasti gotovo pogajale z vsemi socialnimi partnerji in da bodo prisluhnile stališčem vseh vpletenih. Pomembno se mu zdi, da se v Sloveniji vzpostavi dinamičen trg dela, znotraj katerega se bo posebej povečalo možnosti za mlade. Kot je ocenil, so namreč ravno mladi največja šibkost slovenskega sistema. V tej luči je spomnil, da ogromno mladih pri nas dela prek pogodb za določen čas ali pa imajo sploh velike težave pri vključitvi na trg dela – in to kljub temu, da so precej bolje usposobljeni kot generacije pred njimi.

Andor: Slovenija je izgubila že kar nekaj časa

Na reformo trga dela je treba v Sloveniji po njegovih besedah gledati v kontekstu širše slike, torej kot del projekta, katerega cilj je poskušati povečati možnosti rasti. S strukturnimi reformami bi Slovenija poslala tudi pozitiven signal trgom, je izpostavil. V zvezi z reformo pokojninskega sistema je dejal, da je Slovenija izgubila že kar nekaj časa. Državi je zato svetoval, naj pri reformiranju tega področja sledi tujim izkušnjam. Tako predlagana reforma trga dela kot predlagana pokojninska reforma gresta v pravo smer, verjame. Ključni elementi predlogov so namreč zadovoljujoči in skladni z nasveti Evropske komisije. Podrobnosti komisar ni komentiral. Njihova uskladitev je na socialnih partnerjih, je menil.

Prav to, da gredo predlagane rešitve v pravo smer, je pomembno sporočilo komisarjevega obiska, pa je ocenil Vizjak. Strinjal se je z Andorjem, da se reforme trga dela ne da sprejeti brez visoke stopnje dogovarjanja s socialnimi partnerji. Prepričan je sicer, da skuša vladni predlog najti ravnotežje med pričakovanimi potrebami gospodarstva in podjetij, vezanimi na konkurenčnost, in željami zaposlenih in sindikatov, vezanimi na varnost. Koncept enotne pogodbe o zaposlitvi je možen kompromis, je dejal. Na ta način bi mladi oz. iskalci prvih zaposlitev po njegovih besedah lažje prišli do stabilnejših služb.

Minister je obljubil, da bodo tudi vnaprej poslušali argumente in predloge delodajalcev in delojemalcev. Je pa zadovoljen, ker nobena od pogajalskih strani ni vnaprej zavrnila razprave o nobeni rešitvi in da so se socialni partnerji pripravljeni pogovarjati o vsem. Za naprej je zato optimističen. Kot je še zatrdil, je jasno, da reforma trga dela ni zadosten pogoj za izhod Slovenije iz krize, vendar pa je potrebna za boljšo konkurenčnost. Hkrati je za večjo konkurenčnost potrebno še marsikaj drugega. Pri tem je naštel sanacijo bančnega sistema, spremembe na področju upravljanja s kapitalskim premoženjem države, ukrepe za spodbujanje gospodarstva ipd.

Starec
Starec FOTO: Reuters

Cilj reforme: okrepiti varnost zaposlenih in prožnost trga dela

Trg dela v Sloveniji ne deluje optimalno, cilj predlagane reforme delovnopravne zakonodaje pa je okrepiti tako varnost zaposlenih kot tudi prožnost trga dela, je ob odprtju mednarodne konference Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo Patricia Čular.

Kot je poudarila, bodo celostni ukrepi na trgu dela odigrali pomembno vlogo pri srečevanju z morebitnimi nadaljnjimi neugodnimi gospodarskimi razmerami.

V tej luči je spomnila, da je ministrstvo za delo pred kratkim predstavilo predlog reforme trga dela. V Sloveniji je po njenih besedah mogoče iz odziva zaznati konsenz, da so spremembe na tem področju pomembne, glede na to, da smo šele na začetku javne razprave, pa se ji ne zdi čudno, da nastajajo razhajanja pri podrobnostih.

Čularjeva je izpostavila, da analize, statistike in priporočila, ki jih država prejema od mednarodnih organizacij, kažejo nedvoumno sliko: trg dela ne deluje optimalno. Na eni strani imamo namreč delavce s pogodbo za nedoločen čas, katerih pravice so močno varovane, na drugi strani pa delavce, predvsem mlade, s pogodbo za določen čas in prekerne oblike dela, ki ne zagotavljajo nikakršnega pravnega varstva. Poleg tega trg dela ni dovolj prožen, postopki odpuščanja so prezapleteni in predolgi. "Z reformo želimo doseči oboje, varnost in prožnost," je zatrdila.

Predlagana reforma trga dela ima po njenih besedah tri cilje: povečati učinkovito pravno varstvo zaposlenih, zmanjšati obseg zaposlovanja na črno in izboljšati položaj iskalcev zaposlitve.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
18. 09. 2012 12.35
Evropski komisar nima pojma ali pa blefira da ne ve, kakšne lopovščine so se delale in se še delajo v političnih, bančnih in sodnih vrstah. Če ne bo pri teh lopovščinah reform jih DRUGJE NE POTREBUJEMO.
Pesostar
18. 09. 2012 11.02
Sploh mi ni jasna ideja teh reform...starejši dlje delali, mladi nimajo dela, ljudi je več in več, služb vedno manj, kar je sicer itak logično glede na to, da bo prej ko slej stroj nadomestil človeka, totalno nas bodo zatrli zaradi "ušivih" obresti. Kdo vse to, kar mi noter damo, kasira? Kam gre ves ta denar s katerim se dokapitalizira? Same neke fiktivne rešitve, ki v bistvu sploh niso rešitve ampak samo podaljšujejo in poglabljajo problem. "Moramo sprejeti reforme", da nam potem proti obrestim spet posodijo denar, ki ga itak nikoli ne moremo vrnit. Samo poglabljajo vse skupaj, hkrati pa obračajo glavo stran od prave rešitve. Problem je denar oziroma monetarni sistem in nič drugega...ni važno kdo kje "sedi". Če ne eden pa drugi. Politika je prav tako vodena z denarjem. Dokler ne bo sistem deloval za VSE ljudi, bo vedno isto. Pa to ne velja samo za eno malo Slovenijo. Povsod je isto in "Sile Zla" delujejo na svetovnem nivoju. Bo treba začet drugače razmišljat. Dokler bo papir več vreden od človeka, bo pač tako. Ne da se znivilirat nečesa, ki je namenjeno temu, da nas ločuje. Kaj pa so sloji??? Višji sloj, srednji sloj, nižji sloj...HALOOOO??? Vsi smo ljudje. Vsako delo je časti vredno. Sploh pa...produktivnost je večja kot kadarkoli prej. Za vse je vsega dovolj. A ni smešno, da bi podjetja rada proizvajala in prodajala pa nimajo komu, ljudje pa stvari potrebujejo vendar ne morejo do njih, ker nimajo "papirčkov"??? Namesto, da bi se resnično razvijali, se zatiramo in sedaj se je krog ustavil. Kaj se bo zgodilo, ko bo tehnologija tako daleč, da človek kot delovna sila ne bo več potreben? Kdo bo potem komurkoli karkoli prodal? Si je res potrebno prodajat?! Kaj sploh je služba? Kaj si sploh želimo doseči? Kako si sploh lahko nekdo lasti znanje, ki je prišlo skozi generacije ljudi? Vse bi lahko super teklo za vse ljudi. Vse se odvija točno tako kot si je elita zamislila. DENAR = KONTROLA Za moje pojme ZEITGEIST lepo razloži kako bi se dalo ustvarit sistem, ki bi sočloveka dopolnjeval namesto, da si mečemo polena pod noge zaradi "usranega" papirja, ki itak zavira razvoj. Imamo cel kup alternativnih tehnologij, ki ne prodrejo na površje, ker niso dobičkonosne. Elita ne želi zastonj energije, ker se je ne da prodajat in seveda potem NE kontrolirat. Saj pravim, potrebno se je globoko zamisliti. Toliko z moje strani...sicer lahko tule cel dan pišem :) Pa lep in čimbolj sproščujoč dan vsem...
osnmse1s
18. 09. 2012 10.46
Številne nasvete Sloveniji, ki dežujejo iz kapitalistične zahodne Evrope, bi lahko strnili in jih pravilno razumeli: \"Dragi Slovenci, delajte kar hočete, samo ne tistega, kar lahko naredimo mi in vam (drago) prodamo! Sliši se kot teorija zarote, ni pa daleč od resnice.
tron3
18. 09. 2012 09.43
+2
Madžar nam bo sedaj pamet solil, kaj ga je Vizjak potegnil iz naftalina, namesto da bi ga napotil v domovino njegovo, ki je že čisto v razsulu!
JanezNovakJohn
18. 09. 2012 09.41
+1
Evropski komisar si zatiska oči pred lopovščinami, ki so se in se še dogajajo v Sloveniji. Dokler se to ne ustavi in lopove pošteno sodi, bo Slovenija v krču, EU bo pa imela bolnika. Noben diplomatski jezik in leporečje tu ne pomaga.
terran
17. 09. 2012 21.54
+4
madžar je pršuinpovedal kaj je prav.....ja ja madžarska je ena svetlejših zvezd v eu...ja ja,,,
FAUSTOS1
17. 09. 2012 17.30
+6
KO BI TA KOMISAR VEDEL DA SE PRI NAŠIH POLITIKIH ENO GOVORI DRUGO PA DELA NEBI BIL TAKO NADVDUŠEN
JanezNovakJohn
18. 09. 2012 09.42
Ne gre za navdušenje. Vrana vrani oči ne okljuva. Prišel je podprt lopovščine.
odpisan2x
17. 09. 2012 17.15
+4
evropski komisar v slo nima kaj početi-ampak birokrati in vlada ne met mehurčkov v glav-misija nemogoče-tok časda boste vsi movzel da naz bo vzel hudič
Strelja?ko
17. 09. 2012 16.36
+4
Kaj ti računajo? Heh.. Naj zračunajo kolko mora upokojnc plačvt za elektro, plin... otroke... bo zneslo bančni analitik... Saj ne veš kaj nucajo radi... niso taki kot ti. Drugač živijo drugač ... eh lajf...
Strelja?ko
17. 09. 2012 16.37
+8
cucjetina
17. 09. 2012 14.18
+9
in pravite suverena slovenija hehehe večjo suverenost smo imeli v jugi kot pa zdej kar bruselj reče tak mora biti
gordo
17. 09. 2012 15.02
+6
JanezNovakJohn
18. 09. 2012 09.44
+1
Slovenski narod smo Butalci, ki ne znajo pri sebi pospraviti, izvoliti verodostojno oblast, lopove pa zapreti.
Danijel Fric
17. 09. 2012 13.53
+13
Brusell naj raje preveri delo v NLB in KBM
24uric
17. 09. 2012 16.54
+10
za kravatarje v bruslju niso bankirji krivi za recesijo lol,ampak narod,ki premalo naredi...oni hočejo da evropski narod dela kakor kitajci,da bodo oni več imeli, delavcem dali pa za pest riža na dan ...kililuminati!
JanezNovakJohn
18. 09. 2012 09.46
WikiX
17. 09. 2012 11.50
+5
Ja normalno, da rabimo reforme, če imamo pa povprečne plače 1.700 evrov, 500 evrov socialne in vsemogoče druge podpore, čoveku praktično ni treba plačevati niti položnice, zato paso subvencije. Ker, čene bi bili takšna država, potem smo pa ja romi, že 20 let lažemo celi Evropi v obraz, da smo neka jara gospoda, v resnici pa nimamo niti doma, hranijo in oblačijo nas akcije. Edino,karres imamo, je ogromen birokratsko represivni javni aparat, ki je samozadosten, popolnoma nesposoben,predvsem pa vsako leto zapravi več kot si vzame, čeprav državljanom ves čas dopoveduje, da nemoremo zapraviti več kot zaslužimo, še sami ne morejo dojeti, kako je to vseeno mogoče. Povejmo raje Bruslju, da smo se zmotili in jim pomotoma dostavili podatkeod Savdske arabije,mi smo klošarji, volili bomo Fani, pošteno lahko dela lekakšnih 100.000 ljudi, za ostale je bolje, če smo čim prej v penziji, itak ni take razlike od socialne,ker od lakote na cesti, na svoji zemlji, pred lastnim pragom, nas pa menda ja ne bodo pustili umirati. Kakšne reforme neki, zakaj, s kakim učinkom, saj smo že vse povedali na referendumu.
Tonček Balonček
17. 09. 2012 11.39
+9
A nek Madžar in Vizjak nam bosta rihtala pokojninski sistem!
wsharky
17. 09. 2012 12.35
+8
.. itak, se prej bosta pa 3 litre cvicka spila ...
lodz68
17. 09. 2012 16.40
+1
Pazi kaj govoriš Tonček,Soros je tud madžar,pa oni ki je rubikovo kocko zmislo tudi......
demokracija
17. 09. 2012 11.29
+12
Gospa Čularjeva, če ne bi bili sds-ova, še dolgo ne bi videli Ljubljane, kaj šele kakega ministrstva........
demokracija
17. 09. 2012 11.26
+12
namesto beograda smo dobili bruselj, živela samostojna in neodvisna Slovenija......bravooooooooo
Tonček Balonček
17. 09. 2012 11.35
+13
No, Beograd nam ni zapiral tovarn in pšrepovedoval sajenja in sejanja določenih kultur ter plačeval za to, d azemlje sploh ne obdelamo! PA imeli smo svoje ministrstvo oz. komite za kulturo. No, tega nam pa ni ukinil Brusewlj, ampak "demokratična" oblast!
pika poka ježek
17. 09. 2012 11.07
-3
Rezultate ankete Dela pa na 24ur ne objavite, je boleče za kvazi levico. HEH
Tonček Balonček
17. 09. 2012 11.38
+7
Izjemno je boleče, kar 68 odstotkov ocenjuje delo vlade kot zanič oz. slabo! In Turek in PAhor sta še evdno na prvih dveh mestih! Katastrofa! Po mojem so te ankete spet rezultat Murgelčana!
tron3
17. 09. 2012 11.05
+10
Takoj začeti postopek za IZSTOP iz EU!
Tonček Balonček
17. 09. 2012 11.38
+3
Najprej Nova revija, potem pa referendum! Janša v akcijo!
sslavc
17. 09. 2012 10.06
+17
Naj preveri še Slovenske plače....
Adi Luka?i?
17. 09. 2012 18.14
+3
Ja naj preverijo plače od politikov,potem pa še od delavcev pa bodo takoj na jasnem kdo je pri plači prikrajšan...
wsharky
17. 09. 2012 09.21
+12
... he he he ... bruseljska palica ze prihaja .... ce bi pred leti sprejeli reforme in ne bi bilo javno izreceno 3x NE bi bilo vse ok ...
kameltrajbar
17. 09. 2012 09.45
+5
pikksi
17. 09. 2012 10.12
-3
cirenij
17. 09. 2012 09.03
+19
Tile psihiči nas bodo res nekam zavozili. Pa nimamo nobenega vpliva. Na žalost nas vozijo kot kup d.,.re...k..a. Sami imajo postlano vsi od enega do zadnjega. In vsi nihovi potomci. Kdo ne bi s 3000, 5000, 6000, 8000, 15.000 ..EU plače preskrbel še svojih otrok. Tisti s 500 EU še sebe ne more.
Kozorog65
17. 09. 2012 11.38
+9
Izstopit iz EU pa če cr.knemo, bomo vsaj crk.nali s stilom...