Slovenija

Bruselj: Arbitražni sporazum je ustrezen okvir

Bruselj, 22. 01. 2011 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Evropski komisiji so v odzivu na živahno razpravo o hrvaškem ribolovnem pravilniku, ki poteka v Sloveniji, povedali, da je "dvostranski mednarodni sporazum ustrezen okvir za rešitev vprašanja meje".

"Evropska komisija je seznanjena s poročili o objavi zemljevida kot dela nove hrvaške regulacije o ribolovnih območjih. Kot razumemo, ta zemljevid vključuje opombo, da je izbrana črta preliminarna, dokler ne bo meja dokončno odločena," so izjavili v tiskovni službi evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja.

V Bruslju pravijo, da je arbitražni sporazum ustrezen okvir za razrešitev mejnega vprašanja.
V Bruslju pravijo, da je arbitražni sporazum ustrezen okvir za razrešitev mejnega vprašanja. FOTO: Reuters

Tako so odgovorili na vprašanje, ali spremljajo slovensko razpravo o hrvaškem ribolovnem pravilniku, ter se odzvali na navedbe slovenskih strank, da je gre z določitvijo meje po sredini Piranskega zaliva za "enostransko dejanje", s katerim Hrvaška krši arbitražni sporazum.

Ob tem so v Evropski komisiji izjavili še, da sta "Hrvaška in Slovenija novembra 2009 podpisali arbitražni sporazum, ki je bil nedavno uveljavljen". "Ta dvostranski mednarodni sporazum zagotavlja ustrezen okvir za rešitev vprašanja meje," so izpostavili v Fülejevi tiskovni službi.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unpoli
24. 01. 2011 02.05
Samo dva dvorna norca, le katera dva....
Kajetan
23. 01. 2011 19.59
11xwer11223.01.2011, 16:23 ti bom odgovoril zakaj: Zato ker v arbitraži delujejo ozr. sodelujejo ljudje, kot je vsem znano ljudje lastno mnenje pridobivajo na osnovi okolice in pod njenim vplivom. V kolikor bi šlo v tem primeru 100% za mednarodno pravo, bi bila vsakršna skrb odveč, vendar gre za nekaj kar je ta vlada imenovala naročilo arbitrom da določijo v tej smeri. Še v ameriki ima v takšnem primeru porota osamitev ko niso enotni, da nanj ne vpliva javno mnenje ozr. enostranska mnjenja obrambe ozr. tožilstva. Lahko je arbitrom reči da tega ne smejo upoštevati, ozr. ali si ti siguren da bo 100% odločeno tako kakor jim bo naročeno. Niti Pahor, Kresalova, Golubič in Erjavec ne upajo da bo v našo korist odločen arbitražni sporazum zastaviti svojega državljanstva, si to 100 % da to ne bo vplivalo, samo v vednost v arbitražnem določanju ne sodelujejo stroji ki imajo izhod 1 ali pa 0, tukaj so ljudje z mnenji ki jih pridobijo iz okolice..... Verjamem da je ta tvoja trditev zapisana v arbitražnem sporazumi, vendar ne pozabi da je zapisano tudi to da se morata obe strani na takšen ali drugačen način izogibati prejodiciranju mejnega vprašanja, ali se ga pa presodi sam....
nefretete
23. 01. 2011 19.26
Rha 22.01.2011, 17:12 11 AS = Stanje je na 26.junij 1991. Vsaka enostranka izjava ali dejanje je neveljavno - brezpredmetno. A vam mora človek narisat da vam bo jasno? Da vas samo palijo, mešajo meglo. Lahko rišejo oboji kar hočejo - brezpredmetno. Hec, kako si hoče veliki vodja spet pridobiti priljubljenost. Stranki SDS priljubljenost raste, njemu pa pada!!!!
MERDE-AVE-MERDE
23. 01. 2011 16.23
Kajetan23.01.2011, 14:34 ZAKAJ bi EU, ali bilo kdo "reagiral ostro" če pa vsak normalen ve da po AS so vsa enostranska dejanja brezpredmetna? Ne vplivajo na nič. Lahko si mejo rišejo pri Ljubljani če hočejo, in naši pri Zagrebu - brezpredmetno.
Kajetan
23. 01. 2011 14.34
Tako kot se je odzval Bruselj je obsojanja vredno, smo članica EU in v monetarnem sistemu EU, Hrvaška ni članica in tako bi morali tudi reagirati. Če vodimo skupno zunanjo politiko pomeni da bi moral Brusel odreagirati zelo ostro, kar našim lolotom ne uspeva. Z to izjavo so stopili v bran Hrvaške in prav ta Bruselj v katerem združenju smo tudi mi enako prejudicira mejo, kar neugodno vpliva na rezultat arbitražnega sporazuma, kje je sedaj naše zunanjo ministrstvo, da izvrši pritisk na EU, to ni samo naše vprašanje ampak vprašanje kompetentnosti oblasti v EU. Če že ene normalne izjave ne morejo dat, kak lahko pričakujemo pomoč od njih ko bomo konsolidirali vse državne bilance.... Pa počem recimo sedaj v mandatu te vladajoče struje poznejo slovenijo, po tem da je pahor v manj kot letu dni 5 x videl Gadafija, mogoče po tem da so Zidarja v Nemčiji obsodli za podkupovanjem, po tem da Adria trnutno ni več siguren potniški prevoznik, po tem da imajo Slovenske železnice težave, po tem da ne znamo niti enega mejnega spora rešiti, po tem da sploh nimamo začrtanih temeljev zunanje, kaj šele gospodarske politike, poznajo nas po tem da zmiraj kimamo, da smo skurompirana država do konca, da ima Pahor čudne in klečeplazne izjave, da če nekoga pošljemo na mednarodno vojaško misijo ga ne zmoremo pripeljati več nazaj, da smo prvi v evropi po številu samomorov, da se z našimi pokojninami ne da preživet........ Mislim da bi moral nasmešek Pahorju ob teh dejstvih izginiti iz obraza, ter da se malo zamisli se postavi pred ogledalo in sporoči celotni Sloveniji: FANTJE IN DEKLETA ZASRALI SMO NIMAMO VEČ IDEJ KAK PELJAT TO NAPREJ...
MERDE-AVE-MERDE
23. 01. 2011 13.35
vsakršno enostransko dejanje, nekao risanje ipd. ne vpliva na nič - samo palijo folk, to je vse. in eni jim nasedejo "sledilci"
jursonb
23. 01. 2011 13.16
jursonb 22.01.2011, 22:13 11 plusov Ko bodo končno določili mejo med Slovenijo in Hrvaško, Jadranka Kosor že dolgo ne bo več predsednica vlade. Jadranka se bo že letos poslovila od premierskega stolčka. Pahor pa naslednje leto. ----------- vsi ki ste mi dali za ta koment: ne se preveč veselit. Tut Janša nebo premier leta 2012 ;)
Uporabnik113189
23. 01. 2011 12.22
Po preteku destih let, po potem mogoče isti Štefana Füleja ugotovil, da z začano mejo ni bilo nobenih težav, zato ni razloga ta tako kar ostane, to bodo potrdili tudi arbitražni sodniki, ki se vedno radi oprimejo argumenta da je tisto, kar dela najmanj problemov tudi pravilno.
Uporabnik113189
23. 01. 2011 12.16
CITAT: Kot razumemo, ta zemljevid vključuje opombo, da je izbrana črta preliminarna, dokler ne bo meja dokončno odločena," so izjavili v tiskovni službi evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja PRELIMINARNA??????? Malce sem si ogledal kje se izraz uporablja..Npr. preliminarna študija (dokler ne izide dokončna v kateri gre za malenkostne popravke), preliminarno poročilo ( do dokončnega v katerem bodo popravki), preliminarna čistilna akcija slovenske vojske (pred večjo akcijo) in tako naprej. Skratka besedo preliminarno se uporablja v smislu "začasno pred dokončnim kjer se bodo spremenili več ali manj samo detajli". Naša vlada pa zopet nič. Tudi preiskavo pri Hotizi so prepustili hrvatom z izgovorom v tem smislu izogibanja kaj vem čemu. Le čemu se izogibajo hrvati? Zakaj pa oni kar naprej prevezmajo vse kar je možno ( preiskave, rišejo črte, si izmišljajo imena itd). Torej druga stran se ne izogiba ničemur, nasprotno stalno so v ofenzivi. Naša oblast bi morala na to "preliminarno" svinjarijo ostro reagirati. Vsak hrvat, ki se bo pojavil v Piranskem zalivo bo aretiran in ga bomo odvlekli v našo kapetanijo,ga orubili do gat in obdržali na sončenju v celici za več mesecev. Žal nima ustreznih besed ogorčenja nad ravnanjem naših oblasti, tiste ki bi uporabil pa niso za javnost..
Horst
23. 01. 2011 11.16
Če bi naši politiki imeli še kaj v hlačah razen kakcev bi tudi naročili izdelavo zemlevida na katerem bi bila "preliminarna" črta meje na Sušaku (Reka).
semtam
23. 01. 2011 10.21
24 ur, grdo od Vas, ne govorim o tem članku. če preberete o arbitrazi, mejah itn. področje člankov in komentarjev na Vašem portalu, boste opazili če imate vsaj kanček objektivnosti da pišete mnogokrat napihnjene laži, spodbujate takšno in drugačno diskriminacijo, to pa je po slovenski zakonodaji kaznivo, lahko preverite, saj ste novinarji... Če bo kdaj pri nas bolje delovalo sodstvo in pristojne institucije, Vam grozijo krepke kazni, tudi ukinitev portala... prav tako pa ste dolžni državnim organom, ki bi bili pripravljeni opravljati svojo nalogo posredovati informacije o komentatorjih vašega portala, ki počnejo isto bodisi zaradi svoje naivnosti ali česa drugega..
korintos1
23. 01. 2011 09.56
murinar razlika je moja njiva vpisana v hrvaškem registru, ali pa njiva hrvaškega lastnika vpisanega v slovenski register.
murinar
23. 01. 2011 08.34
Mislim ,da je tu Velika Pahorjeva naivnost.Verjeti hrvatu je isto kot dati mački klobaso varovat.No kje so zdaj nacionalni interesi in kaj sploh so ??Kaj zavraga pa spet dela naša policija oz.preiskovalni sodnik v Hotizi??Ta sodnik ne sme niti trenutka več biti na tem delovnem mestu!!!!!!!!!Kaj ima hrvaška policija delati na našem ozemlju ???SAJ TO NI RES -PA JE IN TO JE MOŽNO SAMO V SLOVENIJI.ZA HLAPCE ROJENI
MERDE-AVE-MERDE
23. 01. 2011 02.59
korintos22.01.2011, 20:47-7 sainjozef Janša je frišni mož od 91' se že skozi pase tu, to ni frišno niti malo
prehlad
22. 01. 2011 23.13
HA HA PINKI PONKI.
jursonb
22. 01. 2011 22.13
Ko bodo končno določili mejo med Slovenijo in Hrvaško, Jadranka Kosor že dolgo ne bo več predsednica vlade. Jadranka se bo že letos poslovila od premierskega stolčka. Pahor pa naslednje leto.
korintos1
22. 01. 2011 20.47
sainjozef Janša je frišni mož, ima mlado ženičko, pa ga ne siliti nekam v tujino.
major1
22. 01. 2011 20.43
Delovno predsedstvo društva za prepričevanje o meji na morju.
saintjozef
22. 01. 2011 19.00
Zakaj brišete, če predlagam, da bi bilo najbolje, da SDS pošlje Janšo v Zagreb vprašat kaj je zdaj s tem?
CheGaucho
22. 01. 2011 18.11
za skupno državo hehe