Slovenija

Pahor podpisal zakone, za katere so delavci migranti predlagali referendume

Ljubljana/Litija, 04. 05. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor je po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki podpisal zakone, za katere so delavci migranti predlagali referendume. Gibanje Zedinjena Slovenija je zoper predsednika DZ Milana Brgleza vložilo kazensko ovadbo zaradi njegove odločitve, da zavrne referendumsko zahtevo. Odbor 2014 pa za četrtek pred parlamentom napoveduje kulturni upor proti eliti.

Predsednik Borut Pahor je danes podpisal ukaze o razglasitvi treh zakonov, ki mu jih je v torek v razglasitev poslal predsednik DZ Milan Brglez in za katere so delavci migranti predlagali referendume.To je storil po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki, ki so večinoma stopili v bran predsedniku DZ Milanu Brglezu

Po odločitvi predsednika DZ Brgleza, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov za referendume za tri zakone in zakone pošlje predsedniku republike Borutu Pahorju v razglasitev, je namreč Pahor danes na posvet sklical pravne strokovnjake.

Pravniki potrdili Brglezu

Na posvet je bilo vabljenih devet pravnih strokovnjakov. Udeležili so se ga Matej Avbelj, Franc Grad, Tone Jerovšek, Igor Kaučič, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič in Andraž Teršek. Pravna strokovnjaka Janez Čebulj in Jurij Toplak sta se zaradi nujnih obveznosti opravičila, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Pravniku Andražu Teršku se zdi Brglezova odločitev, da onemogoči zbiranje podpisov pod referendumske pobude, tudi z vidika ustavnega reda pravilna. Razlaga, ki jo je predsednik DZ podal v zvezi s tem, je po oceni pravnika primerna.

Kot je dodal, se v pravni državi vselej presoja, kaj je namen tistega, ki uporablja institute pravne države, in včasih je treba ta namen tudi dokazovati. V tem primeru pa pobudniki dejanskega namena niti ne skrivajo – ne skrivajo, da gre za protest, je povedal Teršek.

"Nenazadnje je storil nekaj, kar v našem prostoru ni prav običajno; prevzel je osebno politično odgovornost, kar je dobro," je poudaril Teršek. Predsednik republike po ustavi razglaša zakone in ko dobi gradivo iz DZ, opravi svojo dolžnost in ne izvaja nikakršnih analiz ravnanja parlamenta ali predsednika DZ, je še dejal pravnik.

Predsednik Borut Pahor se je posvetoval s pravnimi strokovnjaki.
Predsednik Borut Pahor se je posvetoval s pravnimi strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

Tudi po mnenju pravnika Toneta Jerovška je Brglez ravnal prav, zato sklepa, da bo predsednik republike "verjetno podpisal ukaz o razglasitvi zakonov". Končna odločitev je sicer njegova, je pojasnil.

Izpostavil je, da razen v sedmih primerih "nimamo v ustavi absolutnih pravic", med omejene pa sodi tudi pravica do referenduma. Se pa v tem primeru postavi vprašanje, ali so pobudniki za uveljavljanje pravic, ki nimajo zveze z zakoni, o katerih predlagajo referendum, uporabili takšen način, da lahko predsednik DZ zavrne določitev roka za zbiranje podpisov.

"Gre za šolski primer zlorabe pravice do referenduma," je prepričan tudi pravnik Matej Avbelj. Zloraba je namreč opredeljena kot uporaba v nasprotju z namenom, s katerim je dana. Pobudniki referendumov pa so jasno povedali, da nimajo nikakršnega interesa v zakonodajnih postopkih. Z njimi želijo izboljšati svoj davčni položaj, za katerega je ustavno sodišče že ugotovilo, da je nezdružljiv s slovensko ustavo, je pojasnil.

Po besedah pravnika je bil Brglez dolžan ravnati, kot je ravnal. "V nasprotnem primeru bi sam kršil ustavo," je poudaril. Tudi Avbelj je ravnanje predsednika DZ pozdravil tudi s vidika prevzemanja odgovornosti, medtem pa imajo pobudniki ustrezno sodno varstvo na ustavnem sodišču.

Nekoliko bolj zadržan bo Brglezove odločitve je pravnik Rajko Pirnat. Dejstvo, da je prišlo do zlorabe pravice do referenduma, še ne pomeni, da lahko nek državni organ deluje brez zakonskega pooblastila. "To je namreč kršitev načela zakonitosti, ki je ravno tako ustavno načelo," je pojasnil.

Še večjo dilemo pa ima Pirnat do vprašanja, ali je zakon dopustno podpisati. Po njegovem prepričanju bi bilo treba zagotoviti vsaj učinkovito pravno varstvo pobudnikom, in to še preden bodo zakoni objavljeni. Predsednik DZ po mnenju Pirnata predsedniku republike zakonov niti ne bi smel poslati v objavo, meni Pirnat.

Protest in kazenska ovadba

Zaradi odločitve predsednika DZ Brgleza glede referendumskih zahtev Odbor 2014 napoveduje protest, Gibanje Zedinjena Slovenija pa je zoper Brgleza vložilo kazensko ovadbo.

V stranki Gibanje Zedinjena Slovenija ocenjujejo, da je Brglezova odločitev protiustavna in protizakonita, očitajo pa mu tri kazniva dejanja, zaradi katerih so ga tudi ovadili. Poleg zlorabe položaja in nevestnega dela v službi mu očitajo celo terorizem, saj da je "s svojim dejanjem hudo ogrozil ustavne temelje države ter izven okvira svojih pristojnosti napadel ustavno varovane človekove pravice in svoboščine volivcev". Brgleza so kazensko ovadili specializiranemu državnemu tožilstvu.

V Odboru 2014 pa so zapisali, da "predsednik državnega zbora misli, da lahko dela, kar hoče. Ne spoštuje ustave in zakona. Državljanke in državljane imenuje ulica ...". Ker menijo, da takšno obnašanje ni primerno za predsednika DZ, bodo svoj redni četrtkov shod, ki ponavadi poteka pred sodiščem, tokrat preselili pred parlamentarno poslopje.

Predsednik DZ Milan Brglez zagotavlja, da je odločitev o tem, da ne razpiše zbiranja podpisov pod zahtevo referendumov, sprejel zato, da bi ubranil institut referenduma pred zlorabo.
Predsednik DZ Milan Brglez zagotavlja, da je odločitev o tem, da ne razpiše zbiranja podpisov pod zahtevo referendumov, sprejel zato, da bi ubranil institut referenduma pred zlorabo. FOTO: Državni zbor

Sindikat proti sindikatu?

Medtem pa sindikate, zbrane v Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS), ki jo vodi Gvido Novak, skrbi, da bo zaplet s sindikatom delavcev migrantov pripeljal do zakonskih omejitev svobodnega delovanja sindikatov za uveljavljanje pravic v Sloveniji zaposlenih delavcev.

Obsojanje tega sindikata in napadanje vseh sindikatov "zaradi zlorabljanja instituta referenduma meče slabo luč na vse sindikate, ki imajo z ustavo zagotovljeno pravico do svobodnega delovanja, katerega del je tudi podajanje pobud volivkam in volivcem za referendumski preizkus zakonov, ki nedopustno posegajo v pravice delavcev".

Pred nadaljevanjem zapleta je po mnenju KSS sicer treba preveriti, ali je sindikat delavcev migrantov v Sloveniji sploh lahko registriran sindikat, saj po njihovi oceni ne more postati reprezentativen, ker nima zaposlenih v Sloveniji.

"Politiki lahko ta zaplet hitro zlorabijo za omejevanje delovanja vseh sindikatov pri njihovi ustavni pravici do svobodnega delovanja, katerega eden najmočnejših vzvodov je referendumski preizkus za delavce škodljivih zakonov. KSS že vnaprej ostro obsoja vse poskuse omejevanja delovanja sindikatov," so zapisali v KSS, kjer so še prepričani, da je skrajni čas za spremembe zakona o reprezentativnosti sindikatov.

Brglez se je namreč odločil, da ne določi roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov za novelo zakona o upravnih taksah, novelo zakona o varstvu kulturne dediščine ter zakon o izvajanju carinske zakonodaje EU. Na ta način želi po njegovih besedah zavarovati pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečiti njene morebitne zlorabe.

Brglezovi odločitvi so sledili številni odzivi. V koalicijskih DeSUS in SD so opozorili, da Brglez prevzema pravno in politično odgovornost za tako odločitev, v SDS pa so vložili predlog za njegovo razrešitev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1079)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
05. 05. 2016 19.05
-1
Mislim, da ta leva vlada je zadnjič...
290ktober
05. 05. 2016 21.38
+1
prašek
05. 05. 2016 18.12
+3
He, he, he. Brglez je ustavil še ostale referendume ! Milan presenečaš me, ampak pozitivno ! Končno eden, ki ne poklekne pred Ivanom !!!!!!
prašek
05. 05. 2016 18.14
+2
Moje iskrene čestitke dr. Milanu Brglezu !
prašek
05. 05. 2016 18.14
+2
prašek
05. 05. 2016 18.17
+1
Miličnik dr. Vinko pa bo zopet rdeč, kot kuhan rak !
srebrnibreg
05. 05. 2016 18.19
+2
Je kaj drugega normalno? Za svoj denar naj se iz nekoga norčujejo ne iz našega davkoplačevalskega.
staridida
05. 05. 2016 18.39
-3
Prašek-smejal si se tudi pri Patriji-nevem, če se boš smejal, ko bo treba seči v denarnico za odškodnino...
prašek
05. 05. 2016 18.39
+2
prašek
05. 05. 2016 18.43
+3
Seveda se bom smejal ! Sploh ni dvoma, he, he, he.
prašek
05. 05. 2016 18.44
+4
Kdaj bo pa kriminalec dokazal da ni kriv ? sam prašam
staridida
05. 05. 2016 18.53
-1
On nima kaj dokazovati-dokazat mora tožilec-in ta je dal zdaj rep med noge....
srebrnibreg
05. 05. 2016 18.56
+0
lopov- o kakšnem nakazilu je pa pisala CIA in kakšen denar Emil ni nekomu izplačal in kakšnih 900 tisočakov si dediči enega vidnejšega člana sekte ne morejo razdeliti?
staridida
05. 05. 2016 19.07
+0
Da ima Stefania Kucan 220 milijonov dolarjev na mehiški banki...o tem so pisali...
M_teorija
05. 05. 2016 17.19
+1
Zanimivo, da Gor enak Brglezu očita, da njegova dejanja niso v skladu z pravnimi čitabami. Tistega Gor enakega, ki trdi, da so njegove vrednote nad zakonom, Tistega Gor enazga, ki bi nekatere zadeve kr s pendrekom rešvov!?
mallonge
05. 05. 2016 17.23
+0
Poglej Brglezov smeh in postavi diagnozo. Kaj je že zakon? Zakaj se uporablja? Ja že iz nasmeha vidiš, da ne razume.
M_teorija
05. 05. 2016 17.27
+0
Pr Janezovem, Vinkotovem in Gor enakem kot dol ni treba nobene diagnoze postavljat. Se s Triglava vid!?
srebrnibreg
05. 05. 2016 17.33
+1
Najprej ta sekta sprejme zakon o delavcih v tujini v času svoje vladavine in potem ga pa hoče z referendumom odstraniti po izgubi oblasti. In takšni bi radi spet vladali.
mallonge
05. 05. 2016 17.42
-2
srebrni@ Bolezen, ko se spomniš starih dogodkov in pozabljaš nedavne, je res neprijetna. Pa se vseeno potrudi spomniti o čem govorimo ali pa preberi še enkrat članek.
srebrnibreg
05. 05. 2016 17.51
+3
mall govora je o tem, da je za ves ta cirkus teh delavcev kriv tisti sprejeti zakon s strani vas t. i. desničarjev in kateremu zakonu je US dalo prav. Baje se pa po vašem odločitev US mora spoštovati.
prašek
05. 05. 2016 18.04
+2
Brglez je izvedel, da bo Gor enak zahteval njegovo razrešitev ! Zato ta nasmeh !
mallonge
05. 05. 2016 18.34
-1
srebrnibreg
05. 05. 2016 18.50
+1
290ktober
05. 05. 2016 21.37
srebrni očitno si plačano trobilo in nepismen saj še nisi uspel prebrat kaj zahtevajo delavci migranti ,ker imaš vse po diktatu napisano:Z inteligenco si tudi skregan!
ONniON
05. 05. 2016 16.48
-2
kar ste izvolili to imate
prašek
05. 05. 2016 16.50
+2
Mi ki smo to izvolili, smo s tem zadovoljni ! Še več, smo navdušeni !
ONniON
05. 05. 2016 16.52
-1
pravilno zato je pa potrebno vam dvigniti davke da boste dobro živeli, boste še bolj navdušeni ane srček
srebrnibreg
05. 05. 2016 16.53
+2
Na vso srečo. Vi se pa še naprej jočite in še zaradi podražitev paštete razpišite referendum.
prašek
05. 05. 2016 16.54
+1
Jaz nikoli ne jamram zaradi davkov ! Celo želim si, da uvedejo še davek na nepremičnine !
prašek
05. 05. 2016 17.01
+2
Tolar ..... A imaš tudi ti podobne želje ?☺
prašek
05. 05. 2016 17.08
+2
srebrnibreg
05. 05. 2016 17.19
+2
M_teorija
05. 05. 2016 17.22
+3
Pa davk za sektaštvo bi bil tud dobrodošel!? Bolj kot kak protikadilski zakon!?
PS2Xministri
05. 05. 2016 17.34
-1
prašek ..ti bi davek na nepremičnine....aja .....saj je vse od brata.......aaaaaahhhhaaa---hhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaa
prašek
05. 05. 2016 18.01
+3
Čez dva dni ti bom pojasnil ☺ Razen če si si že premislila ?
prašek
05. 05. 2016 18.19
+2
srebrnibreg
05. 05. 2016 16.45
+2
Kot vidim iz slame spet po celem portalu pleve letijo.
srebrnibreg
05. 05. 2016 16.48
+2
prašek
05. 05. 2016 16.50
+2
prašek
05. 05. 2016 16.52
+1
prašek
05. 05. 2016 16.55
+2
Pa naj jo vzamem vsaj malo v bran ; staršev si ne izbiraš sam !
srebrnibreg
05. 05. 2016 16.56
+1
kointros23
05. 05. 2016 16.24
-2
Res, zakaj tu ni normalnih komentatorjev ? Sam star odpad.
srebrnibreg
05. 05. 2016 16.46
+2
Še na odpadu te ne bodo vzeli slamnati koin.
kointros23
05. 05. 2016 16.23
-3
Ta forum je javen ali je to praškova zaprta skupina ? Ker kadarkoli pogledaš, laja prašek, bevska korintos23, cvili pa Tunek. Drugi so že na britofu?
prašek
05. 05. 2016 16.24
+2
To je moja zaprta skupina, zato se ti ne oglašaj !
prašek
05. 05. 2016 16.24
+1
kointros23
05. 05. 2016 16.26
-1
Pridi mi povedat. Aha, sem pozabil. Ne upaš :)
prašek
05. 05. 2016 16.28
+2
Pridi k meni, ti bom vse pojasnil . Aja, ne upaš !
kointros23
05. 05. 2016 16.30
-2
Ja daj že končno podatke kam naj pridem ? Lepo, ime priimek naslov. Saj se ne bojiš ?
prašek
05. 05. 2016 16.36
+3
Dovolj ti je naslov ! Želiš da napišem da sem Janez Novak ?
prašek
05. 05. 2016 16.36
+2
No kdaj boš prišla ????? Skupaj z PS2Xministri ? ☺☺☺
kointros23
05. 05. 2016 16.40
-2
Ne, želim da stopiš za svoje laži. Levičarji imate velike težave s tem. Ste pa najbolj glasni proti ljudem, ki se ne bojijo stopiti pred kamere in ne skrivati svoje identitete ? Če bi se vI morali podpisati pod vse svoje laži, vas sploh tu ne bi bilo. In takšni osebki ste zame ničvredni. Jaz bom vedno stal za svojimi besedami. In jaz se ne bojim ne vas, ne kogarkoli. Če si pošten, lahko stopiš pred kogarkoli. Ponosno, z dvignjeno glavo.
prašek
05. 05. 2016 16.45
+1
No, ker si poštena, pridi k meni . Saj se menda ne bojiš ! Pa mimogrede, v tistem starem svinjaku v MB ne poznajo nobenega Marjana, še najmanj Dolinarja
Nightyfly
05. 05. 2016 15.31
+3
prašek 05.05.2016 13:39:18 -1 1 2 Enega lepega pozdrava Night. Sem prebral tvoj komentar spodaj, odgovoril ti bom pa kar tule ! Veš zadeva je čisto enostavna : Brglez (predsednik parlamenta) ni želel razpisati rok za zbiranje podpisov za referendum, ampak je dal zakone direktno predsedniku države, ki je pa dolžan vse zakone ki jih dobi iz parlamenta podpisati ! Za vsak slučaj si je Pahor pustil še svetovati od , mislim da, šestih ustavnih pravnikov, ki pa so dali prav Brglezu. Zato je Pahor opravil svojo dolžnost in podpisal zakone !*********************hvala za pojasnilo . Nekaj me pa moti . Pravis , da je predsednik dolzan podpisati zakone iz parlamenta . Se strinjam , da je parlament izvrsnik ,eksekutor volje ljudi , toda nad njim je se ustava . Prdsednik je samo sluga te ustave .Torej ce mora predsednik kot varuh ,sluga te ustave podpisati zakone , je malo cudno ,ker samo potrdi nekaj .Meni manjka v tej verigi se en verifikator ,ki bi prevetril in uravnotezil zakone ,ki jih proizvaja parlament , obenem pa tudi upravicil ,ali ne , zahteve za referendume .
prašek
05. 05. 2016 15.39
+1
Živjo Night . Ni več nobenega verifikatorja ! Iz DZ direktno k predsedniku, čigar dolžnost je podpis !
prašek
05. 05. 2016 15.40
+1
In ker je Brglez (pameten ptič) zavrnil pravico do zbiranja podpisov za referendum, je direktno odnesel v DZ že sprejete zakone v podpis predsedniku Pahorju !
prašek
05. 05. 2016 15.45
+1
Si včeraj, ob obletnici, zvrnil kakšen kozarček v spomin na Starega ?
Nightyfly
05. 05. 2016 15.53
+1
hahahaha , Medko , zvrnil se nisem , ker zaradi dela in zandarjev na cesti nisem hotel . Toda sem ze dobil od mojega partizana Dolenjca opozorilo , da je dan za ta spomin . Ker pa si ze tudi ti omeni l , danes in jutri bom naknadil .... ;)))
prašek
05. 05. 2016 15.55
+1
Naj ti zlahka pade tja, kjer hrbet izgubi svoje pošteno ime ☺
Nightyfly
05. 05. 2016 15.57
+1
....samo se to - kaj zakoni ne gredo v drugo kamero , zgornji dom v verifikacijo ? .saj obstaja a ne !.
Nightyfly
05. 05. 2016 15.59
+1
Hehe , naj se zgodi tvoja volja ..... bomo nazdravili , vsekakor .
prašek
05. 05. 2016 16.01
+1
Ne, ne obstaja ! Obstaja sicer drugačna varianta , namreč Državni Svet, ki včasih ponagaja in zakone zavrže. Ampak potem mora DZ v roku 60 dni še enkrat sprejet isti zakon z isto okvalifikacijo z obvezno večino 46 poslancev ! In zadeva je končana !!!!
prašek
05. 05. 2016 16.03
+2
Če pa prav premislim, bi lahko Državni Svet bil tisti verifikator, po katerem sprašuješ !
kointros23
05. 05. 2016 16.19
-2
korintos23
05. 05. 2016 15.24
+0
Marjan še dela?
prašek
05. 05. 2016 15.29
+2
prašek
05. 05. 2016 15.31
+2
Nightyfly
05. 05. 2016 15.32
+1
kointros23
05. 05. 2016 16.20
-4
Zeeeh. Tovariši, a vam še kar bi jasno ? Tu sem ko hočem in povem kar hočem :)
Migrant
05. 05. 2016 14.55
-1
Prebiram vaše komentarje ....Večina je zašla itak na drugo temo,ostali pa sekate po nas SLOVENSKIH migrantih na polno...Najhuje je pa to,da nimate zadostnih ali relevantnih podatkov
korintos23
05. 05. 2016 15.22
+1
Daj nam frišne pšodatke da vemo za kaj se tu gre!
Nightyfly
05. 05. 2016 15.33
+1
migrant ....... se pridruzujem korintusu .Tudi sam tavam v tunelu in ne vidim luci na koncu . ;)
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.27
+2
Zahtevamo kolektivni odstop SDS-a. Pravniki so pritrdili Brglezu, torej so SDS z zahtevo po njegovem odstopu ponovno na napačni strani in zaj naj dosledno odstopijo.
mallonge
05. 05. 2016 14.31
+2
Nedorasli ste kakršnikoli opoziciji. Rešuje vas samo argument moči.
prašek
05. 05. 2016 14.40
+0
Vi pa ste brez argumentov in brez moči ☺
prašek
05. 05. 2016 14.42
+0
mallonge
05. 05. 2016 14.43
+0
Pri kršenju zakonov in ustave argumenti ne pomagajo.
sinhron
05. 05. 2016 15.21
+1
Zato pa imate liderja , ki je pravnomočno obsojen , pa še vedno straši po parlamentu !
kointros23
05. 05. 2016 16.20
-1
Sinhron :) Pravnomočno obsojen :)) Kje že ?
mallonge
05. 05. 2016 17.12
Pravnomočno pri nas ne obstaja. Obstaja samo lobistično- začasnomočno. Potem vsakega spustijo in mu plačajo odškodnino. TO JE DOMET NAŠIH PRAVNIH STROKOVNJAKOV.
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.20
+2
Čujte, noben zakon ne more biti tako napisan, da ne bi vložili referednumske pobude zoper njega. Zato je popolnoma logično, da gre za zlorabo samega postopa referendumske pobude, česar niti ne skrivajo in javno povejo.... Brglez si upa celo v tem sistemu uporabljat pamet, zato mu gre fsa čast! Če bi le Slovenci meli več takih.... FHalozah nas je takih kar nekaj !!!
mallonge
05. 05. 2016 14.28
+0
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.16
+1
Čujte, ko so šli delat v Afstrijo so poznali zakone, vedeli so, da morajo fSloveniji plačat dohodnino, marsikdo pa je namerno zamolčal, da dela v tujini in ni prijavil dohodkof. Zdaj pa v jok in hočejo zase same privilegije....Plačaj pa bodi tiho... Kapish???
mallonge
05. 05. 2016 14.19
+0
Tema je Brglezovo kršenje zakona in ustave. Ponovno sprevračate temo obravnavanega problema.
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.21
+1
Tema je to, da maš ti temo v glavi... kapish???
mallonge
05. 05. 2016 14.22
+0
Šmarnica ti pri razumevanju problema ni v korist.
mallonge
05. 05. 2016 14.24
+1
prašek
05. 05. 2016 14.31
+0
mallonge
05. 05. 2016 14.35
+3
prašek
05. 05. 2016 14.38
-1
mallonge
05. 05. 2016 14.41
+1
Migrant
05. 05. 2016 14.57
-1
FoggloffTunnek...Nimaš tri čiste zakaj se gre in kje je problem!!!Brcaš v meglo!!!kapish!!!!
mallonge
05. 05. 2016 17.14
GRE SE, DA SE KAM PRIDE. Gre pa za Brglezovo kršenje zakona in ustave. Ne obvladaš ničesar niti Slovenščine.
mallonge
05. 05. 2016 14.16
+0
Kršenje zakonov stranki SMC prehaja v rutino.
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.12
+2
Bravo Milan Brglez. Edini je, ki mu je do drzave.
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.14
+4
Zaradi Milanov je še v tej državi upanje... En je bil predsednik države...en je predsednik parlamenta... Samo tako naprej!!!
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.11
+3
Čujte desnosučni... Brglez bo verjetno zavrnil še tri referendumske pobude... hahahahahahahahahaha...
FoglofffTunekkk
05. 05. 2016 14.11
+2
tankopiš
05. 05. 2016 14.32
+1
muci007
05. 05. 2016 13.37
+8
V zgodovinskih učbenikih bo čez 100 let pisalo: Slovenija je zagrešila največjo napako v zgodovini, da ni izvedla lustracije! Dokaz za to so uspešne države: Češka. Polska, Slovaška,... , ki jih Slovenija v naslednjih 50 letih niti teoretično ne more dohiteti.
prašek
05. 05. 2016 13.42
-1
V bistvu imaš prav . Če bi jo izvedli, SDS ne bi obstajala in prepirov med Slovenci (posledično) ne bi bilo !
muci007
05. 05. 2016 14.05
+1
prašek: točno to in tudi ostalih rdečih stricev ne bi bilo!
kam51
05. 05. 2016 14.15
-2
• NARODNA POMIRITEV ZDAJ (podpisana Pepca Kardelj-Maček, nekaj dni pred smrtjo leta 1990) Izjava predsedstva o »narodni pomiritvi« kaže, da predsedstvo še vedno ni dojelo, kakšno je razpoloženje prebivalcev Slovenije do tega vprašanja. Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu na slovenskih tleh zadnja ura. Komunisti bodo morali kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev, ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je bil izvršen v imenu neke ideje - komunizma. Ne gre tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako izrazimo. Ti »tovariši« so danes nosilci visokih državnih odlikovanj in v večini člani ZKS - Stranke demokratične prenove! Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo, objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu odškodnin svojcem. Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči. Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki so živi, ki so delali v varnostno-obveščevalni službi, pa niso klali, tistih partizanov, ki se danes čutijo ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih ljudi, torej! Pepca Maček Tacen
Nightyfly
05. 05. 2016 13.13
-1
kointros23 05.05.2016 11:18:42 -2 2 Tovariš, vaše besede samo dokazujejo, kako se ta rdeči borite proti resnici. Lahko pa napišeš, kdaj sem jaz blokiral svoj nick. Bo šlo ?*************************************** za vas sem gospod , za prijatelje pa tovaris . .... upam , da razumete.
prašek
05. 05. 2016 13.39
-1
Enega lepega pozdrava Night. Sem prebral tvoj komentar spodaj, odgovoril ti bom pa kar tule ! Veš zadeva je čisto enostavna : Brglez (predsednik parlamenta) ni želel razpisati rok za zbiranje podpisov za referendum, ampak je dal zakone direktno predsedniku države, ki je pa dolžan vse zakone ki jih dobi iz parlamenta podpisati ! Za vsak slučaj si je Pahor pustil še svetovati od , mislim da, šestih ustavnih pravnikov, ki pa so dali prav Brglezu. Zato je Pahor opravil svojo dolžnost in podpisal zakone !
prašek
05. 05. 2016 13.40
-2
In samo kot mimogrede : Brglez ni dovolil, da bi izsiljevali z referendumi. Upam , da bo storil danes isto !
Skunk Works
05. 05. 2016 13.03
+5
Partijskim priviligirancem tukaj se zdi 300-400 eur penzije, ki jo sedaj dobivajo delavci za 40 let garanja na realnem trgu, čisto sprejemljivo, glavno da je za njih poskrbljeno, saj oni niso drugorazredni......kot zgarani delavci....
muci007
05. 05. 2016 12.59
+6
Kdor je pameten, se bo prijavil v Avstriji. Pa še penzijo bo imel zagarantirano.