Slovenija

Brezposelni, pohitite s spremembo šifre in si zagotovite cenejše zavarovanje

Ljubljana, 31. 05. 2013 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Različne šifre, ki so povzročile, da so nekateri za prostovoljno pokojninsko zavarovanje plačevali 59 evrov, eni pa kar 190 evrov, ne bodo več povzročale težav. Na zavodu za zaposlovanje ali na ZPIZ lahko uredite spremembo šifre, a pohitite, saj je rok le do 7. junija.

Šifra je pomembna, zato jo spremenite in si zagotovite nižji znesek zavarovanja.
Šifra je pomembna, zato jo spremenite in si zagotovite nižji znesek zavarovanja. FOTO: Thinkstock

Potem ko smo poročali, da brezposelne osebe, ki so vključene v prostovoljno pokojninsko zavarovanje, zaradi različnih šifer plačujejo dva povsem različna zneska (eni 59 evrov, drugi 190 evrov), je ministrica za delo, družino in socialne zadeve obljubila, da bodo razlike glede šifer odpravljene. Tako naj bi imele vse brezposelne osebe, ki so bile v prostovoljno pokojninsko zavarovanje vključene na zadnji dan lanskega leta, ne glede na šifro, nižji znesek zavarovanja, ki se bo postopno višal do leta 2020. Za vse preostale, ki so se v zavarovanje vključili po 1. 1. 2013, pa velja višji znesek.

Nekateri pohiteli na ZPIZ, a ostali praznih rok

Ker nas je kar nekaj bralk in bralcev opozorilo, da kljub zagotovilom ministrice Anje Kopač Mrak, da je treba vse zavarovance obravnavati enakopravno ne glede na to, pod katero šifro so bili prijavljeni 31. 12. 2012, na ZPIZ spremembe šifre niso mogli urediti, smo na omenjenem zavodu preverili, ali morda z zadevo niso seznanjeni oziroma le-ta še ne velja.

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da so ZPIZ o spremembi zakona obvestili v torek, 28. maja popoldne, zato dopuščajo možnost, da so imeli nekateri zavarovanci v torek in sredo še težave pri urejanju spremembe zavarovanja.

Na ZPIZ so za 24ur.com pojasnili, da jih je ministrstvo o dopolnitvi zakona obvestilo v torek, 28. maja. 30. maja so tako na svojih spletnih straneh objavili obvestilo o spremembah in dopolnitvah zakona ZPIZ-2A ter v njem pojasnili, kakšen je postopek za vse zavarovance, ki bi radi uredili svoje zavarovanje.

Ključna je sprememba v izvajanju 3. člena zakona ZPIZ-2A. "Določba 3. člena ZPIZ-2A velja za zavarovance, ki so bili do 31. decembra 2012 prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje na podlagi sedme alineje prvega odstavka 34. člena ZPIZ-1, in zavarovance, ki v postopku ureditve prostovoljnega zavarovanja dokažejo, da so bili na dan 31. 12. 2012 kot brezposelne osebe vpisani v katero izmed evidenc pri ZRSZ in bi bili lahko tako v prostovoljno zavarovanje vključeni tudi na podlagi sedme alineje 34. člena ZPIZ-1 s šifro prostovoljnega zavarovanja 207."

Na ZPIZ tako pojasnjujejo, da bo na predlog zavarovanca zavod začel postopek ugotavljanja dejanskega stanja, kar pomeni, da lahko stranka v postopku dokaže, da je bila dne 31. 12. 2012 kot brezposelna oseba vpisana v katero izmed evidenc pri zavodu za zaposlovanje in bi bila lahko tako v prostovoljno zavarovanje vključena tudi na podlagi sedme alineje 34. člena ZPIZ-1. "Zavod bo po tej interpretaciji tako izvajal ugotovitvene postopke, v katerih bo imela stranka možnost dokazati, da je predmetnega dne izpolnjevala vse pogoje za vključenost v prostovoljno zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1 , vendar pa je bila v prostovoljno zavarovanje vključena na drugi podlagi." Na podlagi navedenega se bo torej tudi osebam, ki so izpolnjevale pogoje po sedmi alineji prvega odstavka 34. člena ZPIZ-1, vendar pa so bile vključene v prostovoljno zavarovanje na drugi podlagi, omogočilo znižano plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kako urediti spremembo?

Rok za ponovno prijavo v zavarovanje oziroma uveljavljanje nižjega zneska prispevka je 7. junij 2013.
Rok za ponovno prijavo v zavarovanje oziroma uveljavljanje nižjega zneska prispevka je 7. junij 2013. FOTO:

Ker rok za prijavo in ureditev spremembe šifre poteče 7. junija, pohitite z ureditvijo svojega statusa. Na spletni strani je ZPIZ objavil, kakšen je postopek dokazovanja, da je zavarovanec izpolnjeval vse pogoje za vključenost v prostovoljno zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1 (sprememba šifre).

Spremembo šifre lahko zavarovanec, na podlagi predloženih dokazil, da je na dan 31. 12. 2012 izpolnjeval zakonske pogoje za zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1, uveljavi neposredno pri prijavno-odjavni službi ZZZS na podlagi predložitve ustreznih dokazil ali posredno prek vložitve zahteve za spremembo šifre PPZ pri ZPIZ.

Največ bo primerov, ko je zavarovanec z 31. 12. 2012 zaradi višjega prispevka za prostovoljno zavarovanje vložil odjavo iz zavarovanja. Ker iz dokazil izhaja, da je na dan 31. 12. 2012 izpolnjeval zakonske pogoje za zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1, se mu omogoči vložitev prijave v prostovoljno zavarovanje (obrazec M1) z dnem 1. 1. 2013, z izpolnjeno rubriko vrsta prostovoljnega zavarovanja, kjer se vpiše šifra 207.

Precej bo tudi primerov, ko je zavarovanec vključen v prostovoljno zavarovanje, vendar ne na podlagi sedme alineje 34. člena ZPIZ-1 (odprto zavarovanje). Iz dokazil izhaja, da je na dan 31. 12. 2012 izpolnjeval zakonske pogoje za zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1, zato se mu na podlagi predloženih dokazil omogoči vložitev odjave iz zavarovanja (M2) z dnem 31. 12. 2012 in vložitev nove prijave (M1) v zavarovanje z dnem 1. 1. 2013 z izpolnjeno rubriko vrsta prostovoljnega zavarovanja, kjer se vpiše šifra 207.

Če ste prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje s podlago zavarovanja 007, vendar nimate izpolnjene rubrike vrsta prostovoljnega zavarovanja, pa lahko na podlagi predloženih dokazil vložite odjavo iz zavarovanja z obrazcem M-2 s šifro 16 (storno) ter vložite nov M-1 obrazec z izpolnjeno rubriko vrsta prostovoljnega zavarovanja, kjer se vpiše šifra 207.

Za vse, ki so zaradi višjega prispevka za prostovoljno zavarovanje vložili odjavo iz zavarovanja v obdobju od 1. 1. 2013 do 6. 6. 2013, pa velja, da se jim na podlagi predloženih dokazil omogoči vložitev obrazca M-3 za stornacijo obdobja prostovoljnega zavarovanja ter vložitev nove prijave ter odjave v zavarovanje za obdobje pred 1. 1. 2013 s šifro PPZ 112 ali 212 in od 1. 1. 2013 prijavo v zavarovanje (M-1) z izpolnjeno rubriko vrsta prostovoljnega zavarovanja, kjer se vpiše šifra 207.

Za vse to potrebujete dokazila

Izpolnjevanje zakonskih pogojev na dan 31. 12. 2012 za zavarovanje po sedmi alineji 34. člena ZPIZ-1 se dokazuje s potrdilom zavoda za zaposlovanje, da je bil zavarovanec na dan 31. 12. 2012 vpisan kot brezposelna oseba v katero od evidenc pri omenjenem zavodu.

Rok za ustrezno ureditev prostovoljnega zavarovanja oziroma spremembo šifre vrste prostovoljnega zavarovanja izhaja iz 6. člena ZPIZ-2A in se torej izteče 7. 6. 2013. Do vključno tega dne lahko zavarovanci uredijo prostovoljno zavarovanje sami pri prijavno-odjavni službi ZZZS, če pa bodo zahtevo za spremembo vrste prostovoljnega zavarovanja vložili pri ZPIZ do vključno 7. 6. 2013, bodo lahko ti zavarovanci na podlagi ustreznega potrdila zavoda uredili spremembo vrste prostovoljnega zavarovanja tudi po poteku navedenega roka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spacepan
31. 05. 2013 18.19
+1
1. to je svinjarija prve vrste kako je drzava pokradla denar tem ljudjem 2. ostalim za obrazlozitev "porstovoljni" samoplacniki v pokojninsko blagajno, so povecinoma ljduje ki so v zadnjih letih izgubili sluzbo in imajo do penzije se kaksno dve ali tri lete - zahvaljujoc novemu pokojninskemu zakonu, cene bi bili ze itak v penziji. Sicer pa niti ne ne funkcionir na prostovoljni bazi, ampak oblj na tem ce ned as se lahko pod nos obrises tud za tistih preostali 30 let... 3. Generacije ki pa so/smo stopale na prve karierne poti v zadnjih 5-8 letih pa MORAMO imet privat pokojninska zavarovanja, ker od drzave nebmo vidl nic. Ljudje na taksnih ali drugacnih zavodih pa so po vecini katastrofa, briga njih, glavno da majo oni sluzbo v JU, za nedelocen cas, ko prides jih tja kaj vprasat je pa kot da bi sprasweval kazga akgenta KGB-ja, ne dobis in ne dobis informacij vcasih celo zavestno lazejo da do cesa nisi upravicen. Zato ko ste naslednjic tam kr vzemite mobi iz zep in povejte da poste pogovor snemal - se zdi neumno, ampak boste videli kako boste preseneceni.
lunin mrk
31. 05. 2013 16.57
Jaz delam polovični delovni čas 4 ure in sem zdaj plačevala polovico od 190e to je 95e pa me zanima ,če za nas tudi velja manjši znesek in kaj moram storiti ,da se mi bo znesek znižal.
matej42
31. 05. 2013 17.19
+1
zakaj bi delal nafukaš kup otrok kaj ukredeš pa še podoro dobiš
pinky_girl85
31. 05. 2013 16.55
+3
Danes dobim obvestilo iz ZPIZ-a v poštni nabiralnik kjer piše, da moram urediti zavarovanje in plačati zamudne obresto od 1.1.2013 do datum ko bom zavarovanje spremenila, ker so ugotovili, da znesek, ki ga plačujem ne zadostuje pravicam do katerih sem upravičena. Sedaj pa se sprašujem zakaj moram sedaj jaz plačevati zamudne obresti za nekaj kar niso bili oni sposobni urediti? In zakaj me do sedaj ni nobeden obvestil, da sem pol leta plačevala nekaj kar sploh ni to kar sem mislila, da plačujem. Kaj če bi se mi v tem času kaj zgodilo in bi rabila zdravniško pomoč? Ja seveda, rekli bi mi.. o ne gospa, za to pa niste zavarovana, tega ne bomo pozdravili razen če nam plačate. Zakaj se ne posvetijo tistim, ki posedajo v kafičih in dobivajo sociano pomoč. Ljudje, ki so sposobni delat ampak nočejo, ker se jim "ne splača". Pa veste koliko je takšnih, ki vem zanje in dobivajo takšno socialno pomoč, da se jim ne splača delat?! Halo?! Pa kje je tu oblast. A tukaj pa ne boste nič ukrepali? Dajte zmanjšat socialne pomoči oziroma še bolje, preverjat kdo je sploh upravičen do nje. A saj res, seveda ne boste, ker vas (po vaših super dragih in natančnih izračunih strokovnjakov) več stanejo inšpektorji kot pa nam brezposelnim dvignit mesečni prispevek za zavarovanje. Za moje pojme so to totalno nesposobni politiki kateri niso vredni plače, ki jo kasirajo vsaki mesec. Škoda je naše lepe dežele, da jo vodijo tako gnili in pokvarjeni ljudje. Sistem je pokvarjen in nas žal vodi le še v večjo pogubo. Svetle točke pa žal (še) ni videti.
Matej K
31. 05. 2013 16.15
-3
Zaposlen z minimalno plačo mora plačati 190 EUR. Ne vem zakaj so brezposelni še vedno privilegirani, da jim za veliko manj denarja teče delovna doba. Prav bi bilo da je za vse enako, ker je tako za brezposelne to neobvezno in se vsak sam odloči, če bo vplačeval ali ne.
matej42
31. 05. 2013 17.21
dejansports
31. 05. 2013 17.31
zato k je ze to da morjo sploh kej plačvt katastrofa, če nima nič nima nič. Ko se bodo ljudje začeli zavedat da je drzava dolžna poskrbet za drzavljane in da drzava ni javni sektor in vlada ampak vsi od prvega do zadnjega in šli na ulice se bo pa začelo kej spreminjat prej pa ne.
Liisha
31. 05. 2013 15.38
+7
Kdo pri zdravi pameti bi prostovoljno vplačeval v slovensko pokojninsko blagajno? Raje v štunf!
slovenc59
31. 05. 2013 14.41
+7
Pa kakšne šifre, porčinale. Pa ta kasta sploh ve kaj dela. ??? Prvič slišim za kakšne šifre, pa sem se sedaj že drugič prijavil ! In kaj, če ne bi novinarji pisali o tem, bi pač šlo mimo ! Pa to res človek ne more več verjeti, kaj se gredo za eno birokracijo !!!!!! Sramota !
Roxy79
31. 05. 2013 14.41
+4
ČAkam da se Virant oglasi... in jim zaukaže da naj za to poskrbijo URADNIKI in ne ljudje, kateri nemajo pojma zakaj se sploh gre.
Liisha
31. 05. 2013 15.41
Ko pristane birokrat na vrhu podjetja, gre to po pravilih le še v maloro....z državo je enako!
Brabus
31. 05. 2013 14.14
+14
Glede na vso informatiko in delovno silo na ZZZS in SPIZ-u, bi lahko za vse to zaposleni sami naredili, ampak, ne, bo kdo zamudil in bo denar ostal. Barabe.
498983
31. 05. 2013 14.32
+2
Heinke
31. 05. 2013 13.57
+21
Očitno noben ne dojame Einsteina: "Samo izobraženi butalci lahko preprosto stvar zakomplicirajo do onemoglosti."
Brabus
31. 05. 2013 14.14
+3
moj i
31. 05. 2013 13.40
+26
Spostovani Cppodisriano, sram naj vas bo za te izjave, če imate privilegij, ki se mu reče imete službe še ne pomeni, da smo brezposelni lenuhi, delomrzneži ipd. Smo tudi taki, ki smo trideset let dajali družbi, sedaj pa nikakor ne dobimo služb in še enkrat, z veseljem bi šli delat če bi imeli službo. Le čevlje sodi naj kopitar ...
medo357
31. 05. 2013 12.47
+10
Mi pa znamo zakomplicirati vsako stvar in potem ni čudno da smo v...
BobbyP
31. 05. 2013 11.47
-61
Brezposelni, pojdite delat pa vas bo bolel * za šifre.
blacknwhite
31. 05. 2013 11.54
+40
BobbyP
31. 05. 2013 11.56
-51
Kdor išče, najde.Problem je ravno v tem "daj mi delo".
pedritsegonita
31. 05. 2013 13.30
-5
Problem je, ko se ponujajo samo takšna dela, ki jih nihče noče delat. Fizično naporno,
natinat
31. 05. 2013 13.43
+10
Capodistrano ti verjetno še živiš pri starših in ti dajejo žepnino, zato pa ne veš kako je stanje v realnem svetu!!
limitt
31. 05. 2013 13.44
+4
nobeden se ne šola, da opravlja fizična dela, razen če so plačana, kar seveda niso
pinky_girl85
31. 05. 2013 16.58
-2
Žal je dandanes tako, da tudi če delaš ni zagotovljeno da dobiš plačano. Potem pa si mislim, da raje rožice na vrtu sadim kot pa za nekoga delam in od njega nič ne dobim.
sodabikarbona
31. 05. 2013 11.15
+44
U sm že mislu da piše, brezposelni pohitite zagotovite si nova delovna mesta! Zgleda preveč sanjam o tem..
Slovenc07
31. 05. 2013 11.18
+2
RED_line
31. 05. 2013 11.11
+27
190€ jhahahahahahhahahahahaa. kaj jih bom dajal državi če pa jih ne bom nikoli več videl :)
mirsad miro muhar
31. 05. 2013 12.00
+2
Duhec3
31. 05. 2013 11.01
+16
Zakaj, če se obetajo nova delovna mesta?!? Matr so vas nategnil, ne morm verjet.
moare
31. 05. 2013 10.59
+39
Zakaj bi sploh plačevali, saj itak kmalu ne bo več penzij.
Mane..pa to ...
31. 05. 2013 10.58
+16
Kwa pa zagon gospodarstva...Nova delovna mesta...a nu nč ...pa to ...
en lisjak
31. 05. 2013 11.01
+6
kva...kva ...kva ...kva....kva ...kva na lipi to počnejo črni ptiči ...
Sebastjan Lajkovi?
31. 05. 2013 12.52
+3
Mane ... Ja delovna mesta bodo iz dons na jutr. Sicr ne re