Slovenija

'Brezpogojnega sodelovanja z vlado ne bo'

Ljubljana, 07. 07. 2011 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nepovezanih poslancev je vse več, po izstopu iz Zaresa sta se jim namreč pridružila še Posedel in Trofenik. Vse glasnejša pa so tudi ugibanja, da naj bi v poslansko skupino nepovezanih poslancev prestopil tudi poslanec Zaresa Alojzij Potočnik.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev se je danes prvič sestala v razširjeni zasedbi, potem ko sta se ji pridružila nekdanja poslanca Zaresa Alojz Posedel in Vili Trofenik. Razdelili so vloge na seji DZ ter razpravljali o njihovi zasedbi na delovnih telesih DZ. Nepovezani poslanci bodo po Žnidaršičevih besedah na kolegij predsednika DZ naslovili predlog, da Trofenik in Posedel ohranita enake pravice in članstvo v parlamentarnih delovnih telesih.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Medtem pa so po besedah Posedela s poslansko skupino Zares že dosegli dogovor, da s Trofenikom ostaneta v istih odborih, torej Trofenik na mestu vodje odbora DZ za regionalni razvoj, člana odbora za finance in komisije za nadzor javnih financ. Posedel naj bi ostal v odborih DZ za kmetijstvo, gospodarstvo in promet.

Glede sodelovanja z vlado nepovezani poslanci danes niso razpravljali in po besedah Žnidaršiča tudi ne nameravajo, dokler ne prejmejo povabila. Če bodo povabljeni, bodo pod določenimi pogoji poskušali doseči dogovor, "brezpogojno pa do sodelovanja ne bo prišlo".

O podpori rebalansu proračuna nepovezani poslanci danes niso razpravljali, saj bodo stališče do dokumenta zavzeli, ko ga bodo prejeli.

Magajna medtem meni, da bo formalno povabilo nepovezanim poslancem za vstop v vlado verjetno prišlo. "Če bi mi lahko vplivali na politiko v smislu socialdemokratskega koncepta, potem bi se videl zraven," pravi Magajna. Dejal pa je tudi, da sebe v vladi ne vidi, "saj je iz SD izstopil ravno zaradi nestrinjanja z nekaterimi vladnimi odločitvami".

Posedel pa na vprašanje, ali bi sprejel povabilo nepovezanim poslancem v vlado, odgovarja, da je treba vsak predlog ali potezo, ki bi pomagala rešiti krizo, pretehtati in se odločiti.

Potočnik med nepovezane poslance?

Vili Trofenik
Vili Trofenik FOTO: POP TV

Vse glasnejša so sicer ugibanja, da naj bi v poslansko skupino nepovezanih poslancev prestopil tudi poslanec Zares Alojzij Potočnik. "Če bi upoštevali razpoloženje poslancev v posameznih poslanskih skupinah, bi smeli pričakovati, da se jih bo poslanski skupini nepovezanih poslancev pridružilo še več," je glede Potočnika povedal Žnidaršič.

Potočnik pa ugibanj ni konkretno ne zanikal ne potrdil. Po njegovih besedah pa bi bilo glede na to, da je Zares opozicijska stranka, pri ključnih odločitvah vseeno, ali bi bil v Zaresu ali med nepovezanimi poslanci, ki prav tako niso v koaliciji. Njegova odločitev bo odvisna tudi od pogovora s prvakom Zaresa Gregorjem Golobičem, s katerim se bo sestal prihodnji teden. Odločitev o odhodu Zaresa iz koalicije je bila premalo prediskutirana in premalo premišljena, ocenjuje Potočnik.

Ali se jim bo Potočnik pridružil, je po besedah Magajne ugibanje, toda po Potočnikovem odnosu do politike vlade bi "pričakoval, da bo prestopil med nepovezane poslance".

Po besedah Žnidaršiča so se danes dogovorili tudi, da bodo v poslanski skupini poskušali čim večkrat doseči soglasje stališč, ko pa to ne bo mogoče, bodo spoštovali razlike.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
07. 07. 2011 22.08
PTIČI BREZ JAJC.
prehlad
07. 07. 2011 22.04
TO PA SO ŠLAPE PTICE SELIVKE
JanezNovakJohn
07. 07. 2011 18.36
Spremeniti je potrebno volilni sistem
lotmerzanec
07. 07. 2011 17.26
Ti nepovezani naj ustanovijo novo stranko pa bodo na volitvah videli kaj si volilci mislimo o takih dejanjih! To je najbližja pod na smetišče zgodovine!
bluestar
07. 07. 2011 16.51
PTIČKI BREZ GNEZDA.....
ich123
07. 07. 2011 16.34
Čimprej ven iz Zaresa, če hočejo še kdaj v parlamentu sedet.Po volitvah bo ta stranka zunaj parlamenta po zaslugi GG.
Tomaz Skof
07. 07. 2011 16.27
BOLJŠI V BOGA VRJET KOT PA V TOTE SDS ,SL
M_teorija
07. 07. 2011 16.26
~Če bodo povabljeni, bodo pod določenimi pogoji poskušali doseči dogovor, "brezpogojno pa do sodelovanja ne bo prišlo".~ Tole pa že malo diši po štantu Plemenitega !?
major1
07. 07. 2011 15.58
Goljufi volivcev.
meowrawr
07. 07. 2011 15.07
vprasanje je kdaj bo konec suznjelastnistva, ne pa kdo je kam prestopil v strankah ki suznjelasntistva nikoli ne odpravijo