Slovenija

Brezovar pod drobnogledom komisije

Ljubljana, 12. 04. 2011 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija je resno zaskrbljena nad stanjem na področju kršitev pravic delavcem, h kateremu je po njenem mnenju "nedvomno prispevala tudi premalo aktivna drža glavnega inšpektorja za delo pri izvrševanju njegovih vodstvenih pristojnosti in odgovornosti".

Borut Brezovar
Borut Brezovar FOTO: POP TV

Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da obstaja utemeljen sum kršitev dolžnega ravnanja in nasprotje interesov v ravnanju glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja, izhaja iz dokumenta, ki so ga poslali ministrstvu za delo. V preteklih letih je komisija sicer prejela več prijav o sumu kršitev dolžnega ravnanja inšpekcije za delo.

Zaradi varovanja osebnih podatkov je protikorupcijska komisija v dokumentu, ki ga je pridobila STA, sicer zakrila podatke o prijaviteljih in podjetjih, a so iz vsebine razvidne ugotovljene kršitve.

Komisija v dokumentu ugotavlja, da je glavni inšpektor za delo z zavračanjem zakonskih pristojnosti oblikoval takšno politiko in prakso organa, da je prišlo do kršitev dolžnega ravnanja v postopkih delovne inšpekcije pri zagotavljanju varstva človekovega dostojanstva in drugih temeljnih pravic v delovnem okolju.

Primer javnega uslužbenca

V enem primeru je inšpektorat za delo denimo opustil obravnavo primera, ko je obstajal sum trpinčenja in nezakonite odpovedi delovnega razmerja javnemu uslužbencu. Na inšpekciji za delo so primer namreč želeli prenesti na inšpekcijo za sistem javnih uslužbencev, čeprav je slednja trditve o nepristojnosti inšpekcije za delo v celoti zavrnila, je razvidno iz dokumenta.

Primer Vegrad

Vegradov delavec
Vegradov delavec FOTO: Miro Majcen

V primeru podjetja Vegrad je delovna inšpekcija po navedbah glavnega inšpektorja izvedla večje število inšpekcijskih nadzorov, pri katerih naj bi ugotovili več kršitev – da delodajalec delavca ni prijavil oziroma zanj ne plačuje prispevkov, da je delodajalec omogočil delo tujcu ali osebi brez državljanstva v nasprotju s predpisi. Komisija za preprečevanje korupcije pa se sprašuje, zakaj delovna inšpekcija ob tako izrazitih in pogostih kršitvah ni ravnala v skladu z 21. členom zakona o inšpekciji in delodajalcu ni prepovedala opravljanja dejavnosti ter podala pristojnemu organu predloga za začetek postopka za njegovo prenehanje, likvidacijo in stečaj.

Komisija resno zaskrbljena

Protikorupcijska komisija izraža resno zaskrbljenost nad stanjem na področju kršitev pravic delavcem, h kateremu je po njenem mnenju "nedvomno prispevala tudi premalo aktivna drža glavnega inšpektorja za delo pri izvrševanju njegovih vodstvenih pristojnosti in odgovornosti".

Primer noseče uslužbenke

V dokumentu protikorupcijske komisije je naveden tudi primer, ko je inšpekcija za delo dala predhodno soglasje delodajalcu za odpoved delovnega razmerja noseči uslužbenki. Uslužbenka je na delovno inšpekcijo naslovila pritožbo, ki jo je glavni inšpektor Brezovar sredi maja 2007 zavrgel, sam pa je v začetku junija tega leta s podjetjem, ki je nosečnico odpustilo, sklenil avtorsko pogodbo za svetovanje s področja varstva pri delu. Medtem je delovno sodišče ugotovilo, da je bila odpoved uslužbenki v času nosečnosti nezakonita.

Brezovar in avtorske pogodbe

Podatki, ki jih je komisija pridobila, sicer kažejo, da ima glavni inšpektor Brezovar vsako leto večje število avtorskih pogodb za podobne storitve, čeprav so predstavniki ministrstva za delo v pogovoru že leta 2009 pojasnili, da zakon o javnih uslužbencih določa, da uradniki na položaju predstojnika organa v sestavi ne smejo opravljati pridobitne dejavnosti in da tudi delovni inšpektor ne more izvajati pridobitne dejavnosti.

Ugotovitve komisije in kaj predlaga

Tako komisija ugotavlja, da obstaja utemeljen sum kršitev dolžnega ravnanja in nasprotje interesov v ravnanju Boruta Brezovarja.

Ministrstvu za delo so zato predlagali, naj njihove pristojne službe opravijo analizo dejanskega stanja, od Brezovarja pa da naj zahtevajo, da razkrije svoje avtorske in podjemne pogodbe za obdobje zadnjih štirih let. Te naj nato primerjajo z aktivnostmi delovne inšpekcije pri pravnih subjektih, s katerimi je Brezovar sklepal omenjene pogodbe.

Prav tako naj ugotovijo odgovornost Brezovarja in proučijo razloge za morebitno razrešitev s položaja.

Minister za delo Ivan Svetlik je pojasnila inšpektorja Brezovarja že prejel, so potrdili na ministrstvu, vendar še ni sprejel odločitve o nadaljnjih ukrepih.

Brezovar bo na očitke odgovoril na sredini novinarski konferenci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 04. 2011 07.33
18 let inšpektor vseh inšpektorjev
dukenukem
12. 04. 2011 23.03
ljudje sploh ne veste kaj se dogaja v gradbeništvu,kakšna tiranija se dogaja nad delavci ,tako negre več naprej enkrat bo počilo
botjabotja
12. 04. 2011 20.07
Brezovar je javno rekel v oddaji Svet na kanalu A, ob aferi bullmastifi, ko so se pojavili sumi, da zdravniki delajo v Barsosu na črno, da bo osebno obiskal kliniko najkasneje v nekaj dneh.... ...do danes še ni uspel...
Daniel Fras
12. 04. 2011 19.53
ne,ne to ni možno,kako lahko človek laže pred kamerami tolko let.Kdo si ga je nastavil,z zakoni ki obremenjujejo tlačane.Ni čudno,da se tajkuni smejijo celi sloveniji.
D34THD34L3R
12. 04. 2011 19.37
Že 18 let kr@deš davkoplačevalski denar s svojim nesposobnim inšpektoratom ... Helgi tovšak je dal 200 eur kazni ker je 2000 ljudi vsakodnevno šikanirala in ne plačevala za pošteno delo na koncu so ostali lačni in so jih vrgli ven iz države kot kakšne cig@ne... Brezovar pa reče potem da je pa poostren pregon preprodajalcev košarkaških kart pred stožuicami, ki morda zaslužijo ekstra 200 eurov medtem ko drugi lopovi kradejo nas državljane... Rabimo nekoga sposobnega ki se bo spravil na velike ribe ...
jann78
12. 04. 2011 19.19
Pa kako lahko rečete da gospod nič ne dela. Poglejte kake kupe dokomentov ima na mizi pa ja nemora vse naenkrat uredit :))
MOSSAD001
12. 04. 2011 19.00
Ata Brezovar bo letu,to je enkrat ena !!! En pa more bit malo kriv-Nekoga je treba žrtvovati,da se vidi da smo pošteni do vseh !!??
ovcerejec
12. 04. 2011 18.53
ta bi mora že zdavna skupaj s hildo sedet v zaporu
Cifra01
12. 04. 2011 18.43
U čuzo z njem
robba
12. 04. 2011 18.37
vrana vrani ne izkljuje oči...