Slovenija

S predavanji je zaslužil okoli 20.000 evrov letno

Ljubljana, 13. 04. 2011 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar zaradi poziva komisije ne namerava odstopiti, saj pravi, da je delal zakonito. Pravi, da predava izven službenega časa skoraj vsem slovenskim podjetjem, svetovalnih pogodb pa ni sklepal.

Borut Brezovar
Borut Brezovar FOTO: POP TV

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar se je odzval na očitke Komisije za preprečevanje korupcije in na poziv, naj minister za delo Ivan Svetlik preuči možnosti za njegovo razrešitev. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč na ministrstvo za delo poslala ugotovitve in poročila glede postopkov, v katerih je bil Brezovar. Ministrstvu so tako predlagali, da pristojne službe opravijo analizo dejanskega stanja in ocenijo primernost politike inšpektorata za delo.

Na podlagi teh ugotovitev pa naj predlagajo ukrepe za učinkovit inšpekcijski nadzor. Poleg tega je komisija ministrstvu priporočila, naj Brezovar razkrije svoje avtorske in podjemne pogodbe za obdobje zadnjih štirih let in jih primerja z aktivnostmi delovne inšpekcije pri podjetjih, s katerimi so bile te pogodbe sklenjene. Zaradi ugotovitev komisije pa so na komisiji še predlagali, naj ministrstvo preveri odgovornost Brezovarja ter predlaga ustrezne ukrepe, "vključno morebitno preučitev razlogov za razrešitev s položaja".

Na komisiji so izpostavili nekaj postopkov, ki so jih vodili v zvezi z delom inšpektorata. Leta 2009 so inšpektorat obvestili o sumih za trpinčenje in nezakonite odpovedi delovnega razmerja javnemu uslužbencu Zavoda za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov. Ti naj bi nastali, ker je uslužbenec prijavil izginotje 93.500 litrov državnega bencina iz skladišča. Komisija je inšpektorat obvestila, da so razlogi za odpoved delovnega razmerja dokazljivo neresnični. Komisija naj bi pozneje dobila dopis inšpektorata, da v tem primeru niso ugotovili nepravilnosti. Kot pravijo, naj bi nadzor opustili in ga želeli predati drugemu organu.

Kot drugo so opozorili na problem Vegrada, kjer je inšpekcija opravila številne preglede in ugotovila veliko število kršitev, da delodajalec ni plačeval prispevkov ali pa da delavca ni prijavil. Kot pravijo na KPK je pri tem odprto vprašanje, zakaj inšpektorat ni sprožil stečaja podjetja ali zakaj ne prepove opravljanja dejavnosti, kar lahko stori, če ugotovi večje število kršitev.

Poleg tega so v KPK inšpektoratu tudi očitali, da je inšpekcija za delo dala predhodno soglasje delodajalcu za odpoved delovnega razmerja uslužbenki v času nosečnosti. Po tem pa naj bi javna agencija, ki je to uslužbenko odpustila, z Brezovarjem sklenila avtorsko pogodbo za svetovanje s področja varstva pri delu. Pozneje pa je delovno sodišče ugotovilo, da je bila odpoved delovnega razmerja v času nosečnosti nezakonita.

Na komisiji tudi sicer pravijo, da ima Brezovar vsako leto večje število avtorskih pogodb za podobne storitve, o čemer naj bi jih obvestil tudi eden izmed sindikatov.

Brezovar: Skoraj vsem podjetjem v Sloveniji predavam le v prostem času

Brezovar je na današnji novinarski konferenci dejal, da je v 18 letih predaval na skoraj vseh slovenskih podjetjih, večinoma o delovni zakonodaji. Kar se mu ne zdi nič sporno in tudi ni vplivalo na morebitne postopke zoper ta podjetja, ki jih vodijo posamezni inšpektorji in ne on sam. Kot pravi, kot vodja inšpektorata ne sme opravljati svetovalnega ali kakšnega drugega dela, lahko pa opravlja pedagoško in znanstveno delo. Pogodb za predavanja je imel okoli eno ali dve na teden, v letu 2010 pa naj bi s temi predavanji zaslužil okoli 20.000 evrov. Nekatera predavanja so brezplačna, druga pa stanejo od 100 do 400 evrov na predavanje, je še dejal. Da bi kadar koli podpisal kakšno svetovalno pogodbo, pa je Brezovar zanikal.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dejal, predava izven svojega delovnega časa, če so ta predavanja v dopoldanskem času, pa je ta čas nadomestil v popoldanskem času. Za takšen način dela pa naj bi imel tudi soglasja vseh ministrov, ki so vodili ministrstvo za delo.

Glede očitka o Vegradu je dejal, da so leta 2010 opravili 66 nadzorov in po tem podali tudi pet kazenskih ovadb. Zakaj niso vložili predloga za stečaj, pa je pojasnil, da to področje ureja zakon o prisilni poravnavi, likvidaciji in stečaju, ki te možnosti inšpektoratu ne daje. Pa tudi, če bi imeli to možnost, ne bi imeli toliko denarja, kot ga je treba pri takem podjetju zastaviti ob predlogu za stečaj, je še dejal.

Glede odpovedi delovnega razmerja na Zavodu za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov pa je Brezovar dejal, da na področju mobinga v javni upravi inšpektorat nima pristojnosti, saj zakon o javni upravi določa, da nadzor na tem področju opravlja inšpektorat za javno upravo. Ker se niso mogli dogovoriti, kdo bo to počel, je zadevo prevzel inšpekcijski svet, ki pa o tem ni odločal. Na inšpektoratu za delo so MJU predlagali, da glede tega popravi zakon, da pa lahko zadevo sami še enkrat pregledajo.

Inšpektorat sicer ne more ugotavljati, ali se je zgodil mobing v podjetju, saj to ugotavlja sodišče, je dejal Brezovar. Inšpektorat pa lahko preveri, ali je delodajalec ravnal tako, da bi mobing preprečil. Lahko tudi svetuje žrtvi, če ugotovi sume kaznivega dejanja, pa lahko to prijavi policiji.

Glede noseče uslužbenke, ki so jo odpustili, pa je Brezovar dejal, da so detektivi ugotovili, da je med bolniškim dopustom smučala na Jahorini. Zato je inšpektorat izdal soglasje za odpoved delovnega razmerja. Sodišče pa je odločbo razveljavilo zaradi postopkovnih napak, saj je delodajalec uslužbenki vročil odpoved delovnega razmerja pred pravnomočnostjo odločbe.

Na koncu je še dejal, da ne namerava odstopiti, saj ni storil nič nezakonitega, nasprotno, meni, da inšpektorat vodi dobro in neodvisno. Opozoril je tudi na to, da sam ne vodi postopkov, zato tudi na njih ne more vplivati.

Z ministrstva za delo so sporočili, da bo minister do konca prihodnjega tedna sprejel ukrepe glede tega primera.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 04. 2011 21.02
Gre za tipično politično gonjo, zakaj pa Rupla, Viranta, vseh profesorjev na pravni in ekonomski fakulteti ter drugih visokih javnih uslužbencev ne prefganjajo! Rupel je emd minsitrovanjem celo ustabnavljal neke diolom,atske fakultete in akademije, univerze itd. Menda ja ni ejmal dopustov za to?In nikoli ni predaval azstonj. Clinton za par minut nakladnja, kako smo dobri in sposobni, pokasira 100.00 plus stroške, res pa je, d aje upokojenec.
Tonček Balonček
14. 04. 2011 13.09
Po pogodbi seveda, pa saj ni edini, ki predava!!! A Makarović predava pa ponoči?
Tonček Balonček
14. 04. 2011 12.53
Vsi pač ne moremo živet nad Bovcem in prejemati potnih stroškov, večjih od plače in pri tem nič predavati!
LaStellaRossa
14. 04. 2011 12.41
Možno samo v Sloveniji... človek 20 let pobira DOBRO plačo za NEOPRAVLJENO DELO ! V Sloveniji imamo sodobno obliko SUŽNJELASTNIŠTVA in smo lahko v ponos sistemom oz. režimom, ki množično kršijo pravice ljudi. In človek med delovnim časom še PREDAVA...in to firmam, ki po možnosti IZKORIŠČAJO delavce, ki naj bi jih ta človk ŠČITIL... Res banana republika. Kje so zlati časi golega otoka,...
mamica55***
14. 04. 2011 11.10
. . . . po službenem času, pogodb pa ni sklepal . . . če to ni delo na črno! kako so mu pa plačal, a kr na roke?
mamica55***
14. 04. 2011 11.06
. . . o službenem času, pogodb ni sklepal . . . če to ni delo na črno !
Tonček Balonček
14. 04. 2011 10.09
tito-idol, pa daj že enkrat sprejeti dejstvo, da je bilo tričetrt dasnašnjih politikov, rojenih pred letom 1960, tako ali drugače povezanih z UDBO in/ali Partijo. Ne le da med službo pripravljajo predavanja, takrat tudi predavajo, sedijo na sejah nadzornih svetov in še kaj! Direktorji pa po bankah rihtajo managerske odkupe in gruntajo, kako bi iz plač delavcem plačevali anuitete za odkupne kredite! To je pač slovenska managerska folklora, Kordež je bil obseden od predavanj, Tajnikar je pa od članstev v nadzornih svetih itd. Tisti Kovač, predhodnik Čadonić-Špeličeve je imel pa potnih stroškov za pardeset tisoč EUR na leto, dnevnic pa skoraj toliko, kot je dni v letu! Vse te tipe seveda nastavlja politika, zakaj bi politika sploh obstajala, če ne zardai tega. Menda ni za 90 poslanskih mest po več kot 1000 kandidatov za to, ker imamo toliko domoljubov? Vsi bi bili radi zraven! ja kdo bo pa minister ali državni sektretar ali kaj podobnega za 3.000 EUR, če je pa recimo profesor ali zdravnik in lahko dela in razmišlja po svoje? Lahovnik ima zdaj uradno večje dohodke kot minister, Erjavc pa pač ne more predavati, išče službo, čaka na predčasne volitve! Vsakd ima pač svoje interese, vsi ne morejo biti v Bruslju ali Strassbourgu!
Kukulkan
14. 04. 2011 09.32
normalno da je delal zakonito, in kdo se v naši državi drži zakona? policaji ko nek siromak prevozi 5 ali 10 km/h preveč od dovoljenega, placat davke.... zakon bil ali ne bil za ostale
Uporabnik113189
14. 04. 2011 09.27
Tonček Balonček14.04.2011, 09:09 Jep Tonček. Med službo pripraviš predavanje, po službi pa predavaš. Itak vsem država dodeljuje mačehovske plače, samo nekaj tisoč, pa morajo revčki zaslužiti s popoldanskim malim delom. Le tisti na tekočem traku in na okencih ne morejo nič, ker jim delo pada na prste..
tito-idol
14. 04. 2011 09.22
Tudi moj komentar je ZBRISAN.Brezovar je bil član UDBE!On ni sposoben in pameten ampak ga je nastavila POLITIKA!pika.
Tonček Balonček
14. 04. 2011 09.19
Ampak pri nas je vedno tako, d apotem najdeno enega in ga gonijo po vseh mogočih komisijah in sodiščiš, češ da pregon in zakon delujeta, vsi ostali pa naprej mirdno "delujejo". Tako je tudi v zdravstvu (primer Nekrep), na policiji in inšpekcijah ("bulmastifi") in še kje. In zakaj bi ta inšpektror odstopil, tako delajo vsi pri nas, Brezovar ni nikakršna izjema! Janša gre zdaj v Nigerijo, najel ga je nek fantomski Mednarodni republikanski inštitu - IRI). A kdo misli, d abo Ivan v parlamentu vzel redni dopust in v Nigeriji "opazoval" zastonj? Poročilo v angleščini mu bodo itak spisali drugi....
Tonček Balonček
14. 04. 2011 09.09
Pa toliko jih v Sloveniji s predavanji zasluži na tisoče! Vprašajte Viranta, Lahovnika ali Simiča recimo! Pa tiste, ki predavajop v Jablah na nekih tečajih za diplomate (Center za evropsko prihodnost). Nenavadno je bilo namreč že imenovanje v strokovnih krogih neznanega Elvina Klobasa na mesto direktorja CEP. Klobasove reference so bile prodaja avtomobilov znamke Toyota in to, da je Ruplov prijatelj in sosed v Strunjanu. Velika večina stroškov CEP tako bremeni MZZ, ki je po uradnih podatkih od 2006 do lani za ta fantomski CEP namenilo skoraj štiri milijone evrov. Tam so predavali razni Viranti, Boštjani Romihi, pa tudi levaki, denar ne smrdi nikomur, le da ga je dovolj in še več. In takšnih "inštitutov" imamo v Sloveniji na desetine, predavateljev pa an stotine. Ne bi s ečudil, če bi s eSvetlik zlegodoval po Virantovih turnejah predavanj o plačnih sistemih in začel predavati o malem delu ali pokojninskih reformah!
denisobala
14. 04. 2011 08.53
Živi dokaz, kakšna aroganca, samoušečnost, neupoštevanja komisije za korupcijo iz strani gopoda Brezovarja in 90% vodilnih v podjetjih. šE DOBRO NAM GRE!!!
pepeprvi
14. 04. 2011 08.16
Kaj gospod urednik. A se vam moj komentar ne dopade. Ni problema saj obstajajo še drugi mediji....
sebaLatino
14. 04. 2011 07.36
kot inšpektor mora nadzirati izpolnjevanje zakonodaje ... po moje bi v njegov delovni opis k temu spadalo tudi izobraževanje in predavanje o delovni zakonodaji, vendar v okviru rednega dela in ne neke posebne pogodbe... odpustit, gre za izkoriščanje položaja, ki ga je dobil itak politično
partizan71
14. 04. 2011 02.30
Isti je ko un skorumpiran Romun, al pa Zidar . Eni res se sebi verjamejo da delajo nekaj dobrega za druzbo. Ali ce sem G. Golobic se lahko ukvarjam z Ultro. Obicajen ignorantski odgovor : Pri tem ne vidim nic spornega.
Tonček Balonček
13. 04. 2011 22.34
Le koliko bo zdaj pokasiral Janša, ki gre preko ene privat firme"nadzorovat" volitve v Nigeriji! Pa pravijo, d as eposlanci en smejo ukvarjati s pridobitno dejavnostjo!
Tonček Balonček
13. 04. 2011 22.33
A je ta inšpektor rdeč ali črn, to ej zdaj vprašanje. Virant je emd ministrovanjem blazno intenzivno predaval o plačni reformi,. po ministrovanju je pa prejemal nadomestilo 3.000 EUR predaval še ve! To je pri ans itak obilajno, Thaler bo dobil še odpravnino...
pupa_od_anbot
13. 04. 2011 22.11
vmajor1: najboljše, da se vse rojene pred '83 pobije, ker so okuženi s komunajzarsko šolo, al kaj?
major1
13. 04. 2011 21.48
Še eden večnih, ki izhaja iz komunajzarskih šol in deli pamet in znanje vsevprek, le za njegovo odgovornost se ga ne sme vprašati.