Slovenija

FOTO in VIDEO: Cesarčeva naj bi lagala glede dveh nujnih primerov

Ljubljana, 01. 10. 2013 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Žal mi je za to, kar se je zgodilo. Tudi moji kolegi obžalujejo podobne dogodke, ki so se, se in se bodo še dogajali. Želim, da vsi pristojni ukrepajo," je ob prihodu v zapor dejala zdravnica Nada Cesarec. Iz sodbe pa je razvidno, da bi na teren lahko odšla, saj ni imela dveh nujnih primerov hkrati, kot se je zagovarjala sama.

Brežiška zdravnica Nada Cesarec, ki jo je sodišče obsodilo zaradi opustitve zdravniške pomoči, je danes prišla v zapor na Igu, kjer je začela prestajati šestmesečno zaporno kazen. Predsednik republike Borut Pahor v ponedeljek ni ugodil prošnji za njeno pomilostitev.

"Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Tudi moji kolegi obžalujejo podobne dogodke, ki so se, se in se še bodo dogajali. Želim, da vsi pristojni ukrepajo. Ne jutri, ampak danes," je povedala pred vstopom v zapor. 

Zdravnica Nada Cesarec v zapor - 7
Zdravnica Nada Cesarec v zapor - 7 FOTO: Miro Majcen

Pred zaporom se je zbralo nekaj deset njenih zdravniških kolegov, ki so se ji postavili v bran. Nekateri so jokali, jo objemali in ji podarili cvetje – med njimi je bila tudi Gordana Živčec Kalan. Prepričani so namreč, da je Cesarčeva le žrtev sistema in da je bila v dotičnem primeru prekomerno obremenjena. Po mnenju predsednika sindikata Praktikum Igorja Muževiča je Pahor kot nekdanji premier soodgovoren za razmere, v katerih je delala.

"V zapor bi bolj sodil predsednik Pahor"

Napovedal je, da bodo zdaj pritisnili na odgovorne, da bi zakonsko prepovedali vzporedno delo na dveh delovnih mestih. "Ker to je stanje, ki si ga zdravniki nismo izbrali in ki ga ne želimo," je dejal. Ob tem je dodal, da ga ne zanima, kje bodo odgovorni našli denar (gre za okoli 10 milijonov evrov) za dodatne zdravnike.

Kako bodo stopnjevali pritisk, se bodo v sindikatu po besedah Muževiča še dogovorili, poudaril pa je, da so za zavoženo zdravstveno politiko odgovorni tudi tisti, "ki so odločali o pomilostitvi zdravnice". "Vendar je šla v zapor zdravnica, ne pa človek, ki bi tja bolj sodil, to je predsednik republike Borut Pahor," je dejal.

Živčec Kalanova pa je dejala, da je Cesarčeva pred težko preizkušnjo, vendar pri tem ni sama. "Za nas je naša kolegica, ki je pomagala tisočim. Kot tako jo poznamo in spoštujemo in jo imamo radi," je dejala. Glede potrebnih sprememb v zdravstvu pa je povedala, da so jih že večkrat predstavili, "rabimo pa še sogovorce". Po njenih besedah zdravniki potrebujejo predvsem to, da se jih razbremeni.

Da so zdravniki pri delu precej obremenjeni, je na shodu potrdila tudi zdravnica Zdravstvenega doma Grosuplje Iris Hvala Krušič, ki je na shod – začel se je ob 13. uri – prišla po koncu službe, v kateri je delala od ponedeljka od 19.30. Kot je dejala, se lahko prav zaradi obremenjenosti vsakemu zdravniku zgodi to, kar se je Cesarčevi, to je, da se mora odločati med dvema slabima možnostma.

Nussdorferjeva primera ne komentira, opozarja pa na težave

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je izrazila pričakovanje, da bo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije in drugimi združenji zdravstvenih delavcev pripravilo izboljšave mreže izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki bodo odpravile nevarnosti iz podvajanja zdravniškega dela. Konkretnega primera pa ne želi komentirati.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides ocenjujejo, da je kazen huda, zlasti ker zdravnici ni omogočeno alternativno prestajanje kazni. Menijo pa tudi, da so javni pozivi in pritiski, ki so jih na "predsednika republike izvajale nekatere skupine, v takšnih primerih nedostojen način izražanja stališč in so kolegici Cesarec prej škodovali kot koristili".

Še danes je imela paciente

Zdravniška zbornica Slovenije zoper Cesarčevo ne vodi nobenega postopka odvzema licence. Tudi po mnenju predsednika zbornice Andreja Možine je sodba prestroga, zdravnica pa je žrtev sistemske nedorečenosti v organizaciji zdravstva.

Cesarčeva je izrazila zadovoljstvo ob vsej podpori. "Zdravniki se trudimo, da svojim pacientom damo najboljše, da delamo po zakonu in z moralo. A na žalost so okoliščine nesprejemljive, zdravniki pa moramo zaradi njih celo v zapor. Pozdravljam vse kolege, ki v svojih pesteh verjetno vsak dan nosijo en vroč krompir, kot sem ga tudi jaz," je dejala.

Kot je povedala, je še danes imela paciente. Podpirali so jo, jokali z njo, ona pa z njimi. "Žal so tudi oni kaznovani, čeprav niso nič krivi," je povedala. Njen mož, ki jo je spremljal, je dodal, da bi se, če bi imela v enakem primeru še eno priložnost, težko odločila drugače.

Gantar: Bile so tudi druge nepravilnosti

Danes se je na primer Cesarčeve odzval tudi minister za zdravstvo Tomaž Gantar. Zaporna kazen bi se mu zdela neprimerna, če bi bil edini razlog za predlagano kazen to, da je morala zdravnica izbirati med dvema slabima možnostma. "A ker je govora o nekaterih drugih nepravilnostih, zato težko ocenjujem težo kazni," je dejal.

Živčec Kalanova je Cesarčevi podarila cvetje v podporo.
Živčec Kalanova je Cesarčevi podarila cvetje v podporo. FOTO: Miro Majcen

Kot je znano, je bila Cesarčeva na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti hkrati – imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu. Cesarčeva je na sodišču pojasnila, da se je ob klicu o poškodovanem delavcu odločila na teren poslati zgolj reševalno vozilo s tehniki, saj je imela v ambulanti prav tako nujen primer. Poškodovanec je pozneje v bolnišnici umrl.

Naknadno popravila obrazec, a za to ni obsojena

A sodišče je ugotovilo, da je imela zdravnica nujnen primer v ambulanti že pred klicem o usodni nesreči na železniški postaji, zato bi po mnenju sodišča lahko odšla na teren in nudila nujno medicinsko pomoč poškodovancu. Tožilstvo ob tem dodaja, da so med podrobno analizo ugotovili, da je zdravnica nujen primer v ambulanti obravnavala eno uro pred nujnim klicem z železniške postaje. Ob tem tožilstvo je tožilstvo še ugotovilo, da bi lahko zdravnica v zdravstvenem domu prosila drugega zdravnika za nadomeščanje, sama pa bi se morala odpraviti na teren.

Pritožbeno sodišče je zavrnilo tudi ugotovitve Zdravniške zbornice Slovenija, ki je zapisala, da obdolženka ni kriva opustitve nujne medicinske pomoči. Sodišče dodaja, da zbornica očitno ni napravila celotne analize vseh dejstev in okoliščin.

V uredništvu smo pridobili sodbi prvostopenjskega in pritožbenega sodišča. Ljubljansko višje sodišče je junija potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v Brežicah in Cesarčevo pravnomočno obsodilo na šest mesecev zapora zaradi opustitve zdravniške pomoči. Tožilstvo ji je očitalo tudi, da je priredila listine o okoliščinah smrti ponesrečenega delavca, potem ko je izvedela, da bo opravljen interni nadzor, a je bila tega oproščena.

V zapisnik naj bi namreč naknadno vpisala, da je bila ekipi nujne medicinske pomoči na voljo po telefonu. Pritožbeno sodišče je ugotovilo, da je pripis v obrazec dodala, da bi opravičila svoje opustitveno ravnanje, hkrati pa dodalo, da obrazec ni javna listina, dokazati pa bi ji morali še direktni naklep, česar pa tožilstvo po mnenju sodišča ni storilo.

Po sodbi pritožbenega sodišča je zagovornik Cesarčeve v Pahorjev urad poslal prošnjo za pomilostitev. Hkrati je sodišče zaprosil, da bi zdravnica namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar pa je sodišče zavrnilo. Kot so v ponedeljek sporočili iz urada, sta bili za Pahorjevo presojo odločilni negativni mnenji sodišča in tožilstva ter predlog pravosodnega ministrstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ANV22
02. 10. 2013 17.59
-2
zdravnica je ravnala malomarno, ker ni tudi sama odšla na kraj nesreče. to je njena napaka. vendar ona ni kriva, da je človek umrl. Umrl je šele po 3 tednih v kliničnem centru Ljubljana, kar pomeni da je imel vso možno oskrbo 3 tedne in bi nažalost umrl v vsakem primeru,, če bi zdravnica šla na kraj nesreče ali ne..
jaka
02. 10. 2013 19.06
+2
Če bi dobil takojšnjo pomoč od tako malomarnega dohtarja, bi lahko takoj umrl...
klldmoll
02. 10. 2013 21.26
+1
ANV22 - na kateri MF si pa ti medicino študirala ?? ......... a mi lahko zaupaš ?
bb38150
03. 10. 2013 10.29
+1
@ANV22 Po tvojem pisanju sploh ne rabimo intervenciskih vozil, ne dežurnih zdravnikov, saj ljudje vseeno umirajo in jim ni potrebno pomagat ob nesrečah? Zakaj bi jih sploh šli pogledat in jim pomagali tako, ali tako bodo umrli? Koliko si stara, da pišeš take neumnosti?
trava@pinkponk.com
02. 10. 2013 14.58
+7
jaz bi jo podpirala če bi bila iskrena ob svojih izjavah.pa žal ni.lagala je in ujeli so jo.saj če ne bi umrl saj ne bi vedeli. izgovarjajo se na vse mogoče.moj mož dela po 12 ur dnevno 12 nočno in potem je 1,5 frej.ker pa v podjetju ne znajo organizirat dela mora mož delat še 12 ur namesto da bi počil.to se pravi.da je ta teden delal 12 ur dnevne 12 ur nočne in spet gre za 12 ur na nočno.drug dan pa spet na 12 ur dnevno in spet 12 ur nočno,potem pa bi moral biti 1,5 pol frej.pa mi povejte kdo bo odgovarjal če se mojemu možu kaj zgodi zaradi utrujenosti.delat pa mora na ukaz podjetja.po mojem nihče.iskali bodo izgovore. sedaj pa še ostali ki morajo v zapor da gredo.jankovič,janša,bavčar,zidar išče izgovore da je bolan.pra.ec ko je kradu pa je bi zdrav.
klldmoll
02. 10. 2013 14.13
+4
zdravnik Muževič javno poziva TUDI predsednika Pahorja, naj se spokori ter se samoiniciativno javi na prestajanje zaporne kazni ! ......... hahahaha, swaSCHta !! ......... only in ZLOvenia ! :-)) a da bi kaj & karkoli očital VSEM dosedanjim t.im. ministrom za zdravstvo v RS - to je, SVOJIM kolegom zdravnikom na ministrskih položajih, HINAVEC pokvarjeni svetohlinski, tega pa NE, a ne !?? ...
vicente
02. 10. 2013 14.07
+4
ni naredila svojega dela in zato mora odgovarjat
Ezav
02. 10. 2013 13.01
+3
Stvar je enostavna: UBILA je ČLOVEKA in pika. In vsi, ki storijo to iz malomarnosti ali pod vplivom kakih substanc ( s tem mislim predvsem na šoferje) ali celo namerno, si zaslužijo NAJHUJŠO MOŽNO KAZEN PO ZAKONODAJI. In podporniki ne uganjajte neko teorije zarote. Dokumenti jo postavljajo na laž. Khm sicer pa verjetno velja, da so MORILCI dostikrat tudi LAŽNIVCI. Jaz bi pa še pregledal dokumentacijo njenih pacientov, ki niso umrli zaradi starosti. Se bojim, da bi se še kaj našlo.
Razumnež
02. 10. 2013 14.12
+4
Ni ga ubila, ampak mu zgolj ni pomagala... denar pa vseeno vzela.
Razumnež
02. 10. 2013 12.21
+5
Če se bo slučajno zbirala kakšna peticija za pomilostitev, potem srčno upam, da se bo tudi kakšna za NEpomilostitev, in jo grem takoj podpisat, pa magari v Lendavo.
topo
02. 10. 2013 12.20
+5
Če res laže in zavaja javnost ji zvišajte kazen na eno leto..
o22
02. 10. 2013 13.20
+4
klldmoll
02. 10. 2013 14.19
+3
ne zalagajte sedaj Pličaniča še z dodatnimi zadolžitvami na ministrstvu za pravosodje, prosim - NAJPREJ naj dokonča tiste stvari, katere sem mu jaz s telegramom TELEKOMA "serviral" ! ...
JEBEM_STARE_KOMUN_JARE
02. 10. 2013 12.11
+4
še ena posebna lažnji*vka po vrhu !! In takim zdravnikom naj zaupamo svoje zdravje, marš pokvar*jenka laž*njiva !! 10 let v keho, še to bi bilo premalo !!
kure bedne
02. 10. 2013 12.09
+12
Kaj pa dela ta Živčec Kalanova tam v skupini?. Itak bi morala biti že zraven Hilde. Podarila ji je cvetje. Kako hinavsko.
santamaura
02. 10. 2013 12.21
+4
Z cvetjem v rokah jo je prišla vprašati, kam naj sedaj da tiste modre tablete, ki jih je preko veze zrihtala za njenega moža
santamaura
02. 10. 2013 11.57
+4
Kriv je sistem? Da res je kriv sistem, ki nam po osemnajstih letih šolanja ustoliči takšne dohtarje, ki jim je sočutje zgolj hiba v njihovem poklicu. Laganje in ponarejanje listin jim gre pa odlično od rok
devlon
02. 10. 2013 11.54
+5
da se je še breclju treba s tem ****** mazat...
caspera1
02. 10. 2013 12.04
+3
Ja, čeprav Kalanova tukaj s to rožo in zoprno pozo pa ni nobeno presenečenje.
JEBEM_STARE_KOMUN_JARE
02. 10. 2013 12.11
+2
še ena posebna lažnji*vka po vrhu !! In takim zdravnikom naj zaupamo svoje zdravje, marš pokvar*jenka laž*njiva !! 10 let v keho, še to bi bilo premalo !!
o22
02. 10. 2013 11.52
+6
Že par dni spremljam to zadevo in vidim _berem ,da ta G.DR.Cesarec ni preveč priljubljena med pacienti.Moti me pa predvsem dejstvo ,da je celo šla ponarejat zapise.Mora biti pa tudi žleht ,kot je njena podpornica KALANOVA.
24vohomurckov
02. 10. 2013 11.47
+3
...kam ste pa brecljevo izjavo skrili??
24vohomurckov
02. 10. 2013 11.46
+3
Nekdanji policist, ki naj bi decembra 2009 v Novem mestu povzročil nesrečo, v kateri je bila hudo poškodovana nosečnica, je bil obsojen na eno leto pogojne kazni. Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbo. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ....pravna država deluje....kakopak!!!
bus303
02. 10. 2013 11.30
+6
klldmoll
02. 10. 2013 14.20
Franciska Pavlin
02. 10. 2013 11.19
+9
kaj pa porečejo zdravniki na to, kot ti pove, položi 2.000 eur in te bom operiral jutri kot koncesionar, če ne pa čakaj na operacijo nekaj mesecev in te bom operiral v javnem zdravstvu. jaz temu rečem "prasci2.
Ajmomali
02. 10. 2013 11.21
-2
Tole vprašanje pa prosim naslovi na SLOVENSKO VLADO, ali pa kar na PREDSEDNIKA DRŽAVE. ON TO VE:
Franciska Pavlin
02. 10. 2013 11.27
+6
Saj to vsi vedo, ne to je njihov pohlep po denarju in preobremenjenost na delovnem mestu.
yokerxdinterfan
02. 10. 2013 11.41
+2
ko jim rečeš da jim položiš 2k ti malo da ne ne jejo iz roke
majazmaja2
02. 10. 2013 11.50
+0
435677, zakaj pa ti nisi šel na medicino? :)
chucknorris
02. 10. 2013 12.04
+0
če imaš denar, si (pogojno) lahko zdrav, če ga nimaš, pa ... in to zdravniki dobro izkoriščajo... kaj pa zdravniška prisega ? k.rc jo gleda , si mislijo !
Ajmomali
02. 10. 2013 11.19
-2
TEGA MOGOČE MARSIKDO, KI TULE DEBATIRA NE VE:....................................."SDS=VOY-c...pa to .. 02.10.2013 07:59:27 60 60 Če ti pa Živčec Kalanova pride moralno podporo devat...pol veš kok je ura ...pa to ..."..............................Mislim, da Živčec Kalanove,, Nada Cesarec zagotovo ni POKLICALA ZA PODPORO, ampak Gordana Živčec Kalanova je očitno rada v centru pozornosti in IZKORISTILA JE PRVO PRILOŽNOST...............................LEPO IN ZELO REALNO JE O TEM DOGODKU SPREGOVORIL IN JASNO POVEDAL njen mož (tudi zdravnik) Željko Cesarec....................... Sicer pa Nada Cesarec je iz BREŽIC, Gordana Živčec Kalan pa menda nekje iz PRIMORSKEGA.
Franciska Pavlin
02. 10. 2013 11.21
+5
ni pa tega povedal, da si je zaračunala obisk na terenu in tega, da če je stara 63 let zakaj je šla takrat ko bi lahko šla v pokoj med koncesionarje?
Ajmomali
02. 10. 2013 11.33
-2
Kako pa ti to veš, če ni povedal ? Očitno delaš v sodstvu, ali pa si novinar, ki držiš štango zdajle, ali pa si si enostavno izmislil.
santamaura
02. 10. 2013 11.15
+8
Hkrati je sodišče zaprosil, da bi zdravnica namesto zapora opravljala družbeno koristno delo To pa ne bi šlo. Če bi na primer pobirala smeti, bi vsako tretjo pustila na tleh, ker se bi ukvarjala z prvima dvema
AtaAuffix
02. 10. 2013 11.05
+14
Saj imamo 250 brezposelnih zdravnikov ... Jo bo ze kdo zamenjal
devlon
02. 10. 2013 10.54
+11
za 10 let jo naj dajo nudit brezplačno oskrbo sojetnicam. in prenocisce naj ima tam, seveda. ko se žepi filajo, ne vidijo nobene napake v sistemu, ko zagusti, se pa na zadnje noge postavljajo