Slovenija

Opozicija meni, da Zalar ne izbira sredstev

Ljubljana, 01. 04. 2010 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada ne bo razrešila Brezigarjeve, je pa zakon o državnem tožilstvu poslala v ustavno presojo. Pahor trdi, da ga Zalar z obtožbami tožilke ni prepričal, opozicija pa meni, da minister ne izbira sredstev.

Aleš Zalar in Barbara Brezigar
Aleš Zalar in Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji obravnavala poročilo o ravnanju generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki ga je pripravil pravosodni minister Aleš Zalar. Izpostavil je njeno neposredno komuniciranje s policistom specializiranega oddelka tožilstva, s čimer naj bi Brezigarjeva kršila zakon. Kljub temu ni predlagal njene razrešitve.

Brezigarjeva je komuniciranje s policistom označila kot nujno za pravočasno in dobro delo tožilstva.
Zakon, ki to določa, je po Zalarjevem mnenju urejen dvoumno in naj bi omogočal najmanj štiri različne razlage. "Vse tri so sicer enakovredne, vendar bistveno različne v posledicah, kar predstavlja položaj, ko imamo protiustavno stanje," je dejal. Zato ga je vlada poslala v ustavno presojo, postopek za razrešitev Brezigarjeve pa se je s tem ustavil, hkrati pa ministrstvo že pospešeno pripravlja spremembe zakona o državnem tožilstvu.

Tako je od ustavnega sodišča zaprosila za interpretacijsko mnenje glede 41. člena zakona o državnem tožilstvu, ki ureja postopek razrešitve generalnega državnega tožilca, je po seji vlade povedal pravosodni minister. V interpretacijskem mnenju po Zalarjevih besedah ustavno sodišče pove, kako je treba razlagati zakon oziroma kakšen postopek je treba izpeljati, da ta ni v neskladju z ustavo.

Pahor: Prepričanje ne sme ovirati opravljanja funkcije

Glede spora med Brezigarjevo in Zalarjem pa je premier Pahor povedal, da pričakuje, da bosta pravosodno ministrstvo in državno tožilstvo sodelovala, kot to predvideva zakon, in da bosta delovala v korist države. "Treba je presoditi, kaj je narava slabega sodelovanja, kaj je diagnoza in kje so rešitve," je menil premier. Pri tem je premier še poudaril, da je treba rešitve iskati ad rem in ne ad personam. Kot primer ravnanja po načelu ad personam je navedel primer nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, pri čemer je izpostavil, da sta javnost in politična opozicija pritiskala tako dolgo, dokler minister ni zapustil položaja. Sedaj pa se z razlogi za njegov odhod nihče več noče ukvarjati, s čimer pa se premier ne strinja. Poudaril je še, da Brezigarjeva svojega političnega prepričanja ne skriva, česar od nje tudi nihče ne pričakuje, sam pa pričakuje, da je njeno prepričanje ne ovira pri profesionalnem opravljanju funkcije. Za zdaj ga ministrove obtožbe o njenih napakah niso prepričale, ker če bi ga, bi bilo zdaj vse drugače, še dodaja.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Miro Majcen

Problem naj bi bilo sodno varstvo

Po pisanju Dnevnika, ki navaja pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata, je ključni problem, da sedanja ureditev razrešeni osebi ne zagotavlja sodnega varstva. To je pomembno, pravi Pirnat, saj ima razrešitev generalnega državnega tožilca škodljive posledice za njegovo nadaljnjo kariero. Kar tri leta namreč ne sme biti nikamor razporejen. Ob tem pa državnemu zboru razlogov za razrešitev sploh ni treba navesti.

Zalarjevo poročilo je označeno kot zaupno, javnosti pa bo dostopno, če bo vlada z njega umaknila stopnjo zaupnosti.

SDS: Ravnanje vlade kaže, da so bili očitki le politična gonja

Za javnost pa se je na današnjo odločitev vlade odzvala tudi opozicijska stranka SDS. Zvonko Černač je zapisal: "Današnja odločitev vlade glede generalnega državnega tožilstva kaže na to, da so bili vsi očitki zoper generalno državno tožilko navadna politična gonja. Če bi obstajali minimalni razlogi za razrešitev, bi se jih vlada poslužila. To toliko bolj, ker je na tej točki pravosodni minister izgubil še tisto malo verodostojnosti, ki jo mora kot minister imeti za vodenje resorja. Z današnjo odločitvijo vlade bi se moral Zalar posloviti od ministrskega stolčka."

Černač meni, da ustavno sodišče ni tisto, ki razlaga zakon, še najmanj pa njegove pravilnosti. Zato bi moralo ustavno sodišče po njegovem mnenju zahtevo vlade zavreči. Tudi zato, ker bi morala vlada zahtevati avtentično razlago zakona, to pa po njegovem lahko da le državni zbor.

Po njegovem mnenju služi izhod z ustavnim sodiščem samo izogibanju neprijetni razpravi v državnem zboru, saj bi se vladajoča koalicija zelo težko ubranila očitka, da spreminja zakon samo zato, da bi se znebila generalne državne tožilke. "Temu pa se lahko reče tudi zloraba postopka pred ustavnim sodiščem," pojasnjuje poslanec.

"Premier oziroma vlada v celoti postaja iz dneva v dan večja talka izsiljevanja s strani ene izmed vladajočih strank, ki postaja vedno bolj brezobzirno in nasilno. Nujna bi bila torej celovita sprememba vladne ekipe z odstranitvijo tistih členov, ki onemogoča normalno delovanje izvršne veje oblasti," je v odzivu zaključil poslanec največje opozicijske stranke.

SLS: Minister ne izbira sredstev

Po mnenju SLS je napoved vlade, da bo ustavno sodišče vprašala glede postopka razrešitve generalnega državnega tožilca, "razkrila pravi namen celotnega dogajanja okoli postopkov državnega tožilstva v zadnjih tednih". Menijo tudi, da minister za pravosodje ne izbira sredstev za odstavitev generalne državne tožilke.

"Očitno zdajšnjemu vodji slovenskega pravosodja ni v interesu, da državno tožilstvo dela dobro, zakonito, strokovno in učinkovito, temveč je primarna naloga odstavitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar," ugotavljajo v stranki. "Po današnji seji vlade pa so se zadeve popolnoma razjasnile. Stanje v državnem tožilstvu je nepomembno, ključno je najti način, kako najelegantneje odstaviti generalno državno tožilko," so še sporočili iz SLS.

Jelinčič: Brezigarjeva je delala strokovno

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je prepričan, da pravosodni minister ni uspel najti nobenega ustreznega razloga, da bi razrešil Brezigarjevo, zato je šel v zahtevo po interpretaciji zakona. Poudaril je, da je generalna državna tožilka delala strokovno, navkljub vsem pomislekom o politični vpletenosti. "Mislim, da ni uporabljala svoje politične poti zato, da bi to implementirala v svoje strokovno delo," je dejal Jelinčič in dodal, da proti njenemu strokovnemu delu nima nobenih pripomb. V zvezi z današnjo premierjevo izjavo, da nima razlogov, da bi dvomil v delo Brezigarjeve, pa predsednik poslanske skupine SNS meni, da je Pahor potegnil pametno potezo, saj je prepustil zadevo strokovnemu premisleku.

SD: presoja je potrebna

Vodja poslanske skupne vladojče SD Bojan Kontič pa je prav nasprotno ocenil, da je presoja potrebna. "To je odločitev vlade, ki lahko predlaga razrešitev. In vlada je tista, ki lahko ustavi postopek razrešitve. To ni stvar državnega zbora niti poslanske skupine," je menil.

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24kur1
02. 04. 2010 09.18
Zalar naj odstopi! In to takoj! Sam za zgago je!
bnam 2707
02. 04. 2010 07.35
PS: trava je zelena,ponekod manj,drugod bolj,vsekakor pa ima veliko odtenkov.V bistvu je pa zelena.
bnam 2707
02. 04. 2010 07.34
Zakoni,kot pravi Zalar se lahko razlagajo na več načinov.Seveda,odvisno ,kdo stoji pred sodnikom.Če je mali človek bo zakon izbran iz arzenala,ki je primeren za njega,drugače pa iz tistega,ki je za nedotakljive.Od tod tudi leglo zla pri razsodbah sodišč.Vse zakone,ki so dvoumni in imajo veliko razlag je treba odstraniti.Zakon mora biti jasen za vsakogar in nedvoumen.
Uporabnik113189
02. 04. 2010 07.01
Manndy02.04.2010, 06:46 Kako pa kaj tvoja mama. Je z njio vse v redu? Ona verjetno ne krši zakonov, edina težava ki jo ima je ta, da je dobila žulj od svetniškega sija na glavi..
sherum
02. 04. 2010 07.00
Ma kaj je P ahor vsevd da vse zna in tudi vse razume . Tožilci ne smejo bit strankarski in morajo delovat po kazenskem zakoniku ne pa da se skrivajo v luknje ko gre za kakšen primer ko je kdo udeležen iz njihove stranke v kaznivo dejanje ne ukrepajo
Milan Koleznik
02. 04. 2010 06.57
Klasik,imamo sodne oblasti,če za tebe Pahor ne ve,ve pa ljudstvo ki vidi nepravilnosti veliko oseb,kaj šele ugotavljati nepravilnosti v hiši sami,kdor hišo vodi vodi sodstvo,če se mu postaviš po robu letiš ali greš,zato ne govorit da imamo sodstvo,za pravilnosti pa Brezigarjevi ni treba odstopiti,če ni prej za kaj drugega.....
Uporabnik113189
02. 04. 2010 06.54
ssdnzalo02.04.2010, 06:37 To je sam še en dokaz kako je Kresalka lažniva... Očitno nimaš pojma, kako je če imaš svojega voznika in izhajaš iz predpostavke kaj bi počel sam med vožnjo. verjetno bi neprestano izza njegovega hrbta zijal v števec in ga učil kako voziti. Mislim da bi se kaj hitro znašel sam za volanom, voznik bi šel pa v prvo gostišče na kavico.. Če imaš svojega voznika, potem imaš čas med vožnjo, da se pripravljaš za sestanke ali karkoli..Mogoče tudi prebiraš Delo ali Dnevnik in ti okolica sploh ni mar. Zato sem prepričan, da Kresalova za hitrost sploh ni vedela. To ni njen problem, profi voznik mora vedeti kaj počne, saj je to njegova služba. Ne rzumem kako lahko tako morno trdiš da laže..Le zakaj bi? Je mogoče kršila kakšen zakon?
bnam 2707
02. 04. 2010 06.50
zdaj pa ne razumem.Ali ni prekoračitev hitrosti za 50 km predviden odvzem vozniškega dovoljenja?Jaz sem prekoračil 17 km in sem dobil 3 kazenske točke in 250 evrov kazni.Ujel me je radar.
Uporabnik113189
02. 04. 2010 06.46
Kar pa se tiče Zalarja, če je tako prepričan da je bil zakon kršen naj vztaja. Pahor mora izpolniti neke obljube na štiri oči, ker sicer jih tudi nasprotna stran ne bo in ima svojo politično matematiko. O kršitvah zakona prav gotovo ne more odločati Pahor, saj ni Pilat. Zato imamo sodno vejo oblasti in Zalar naj kar vztraja. Kaj pa bi bilo, če bi pravosodni minister odnehal in dopustil da se zakoni kršijo. V tej banana državi bi se še huje kršilo zakone, kot jih že itak..Zato Zalar gremo na vse možne instance, pa tudi na ustavno sodišče, da se izkaže resnica. Kakršnakoli že je. Najslabše bi bilo, če bi popustil ali odnehal.
Manndy
02. 04. 2010 06.46
Ali so mže zaprli tisto Frideriko ki si hotela prilastiti Fizioterapijo, nezradno smo izvedeli in tako se šušlja da so to Frideriko podtaknili Katarini za mamo.
ssdnzalo
02. 04. 2010 06.44
@Klasik Dobro da so kaznovali je prav in pošteno, vendar so ga po mojem tudi samo zaradi tega, da nebi nastal še večji bum če ga nebi... To da pa je Kresalka izjavila da ni vedela da njen voznik drvi 200km na uro, to pa lahk ona gre otrokam v vrtec razlagat, pa še tisti ji po mojem nebi verjeli... Mogoče bi ji vrjel samo ti !!!
Uporabnik113189
02. 04. 2010 06.39
ssdnzalo02.04.2010, 06:32 Ne razumem kaj bi rad s tvojim komentarjem povedal. Voznika so obravnavali kot vse ostale, kazen bo plačal, dobil je točke in še večji popust kot v Mercatorju. Nisem vedel da so po novem krivi tudi potniki na zadnjem sedežu. Lahko bi se razburjal, če bi voznika spustili, ne bi ujeli, ali kaznovali..Pa se to ni zgodilo. Torej je vse v redu..
ssdnzalo
02. 04. 2010 06.37
To je sam še en dokaz kako je Kresalka lažniva... Ni vedela da njen šofer divja po cesti z 200km na uro...torej so vsi drugi takrat po avtocesti tudi vozili 200km na uro...ker kajti če bi vozili po omejitvah, potem bi še moji babici blo jasno da jaz divjam če bi vozil tako hitro !!! Zadnji čas je da ta Kresalka res odstopi in se Pahor že enkrat prebudi !!!
Penzic
02. 04. 2010 03.10
Politična opredelitev Brezigarjeve mi ni všeč, imam pa občutek, da je zelo fer kar se tiče strokovnosti in funkcije, ki jo opravlja, vsekakor kaj takega ne moremo reči za Zalarja, ki mu manjka strokovnosti, da o političnosti niti ne govorimo. Prepričan sem, da bo tudi ustavno sodišče potrdilo Pahorju, da se je končno odločil prav, se pa kar bojim kakšna bo cena.
rok77
02. 04. 2010 03.07
Vsi isti noben nic kriv ,Brezigarjevo ni treba nic zagovarjat..nesposobna imela ves cas tega sveta ,se je izkazala,Zalar se en nesposobnez vso to nesposobnost pa vodi Dr nesposobnez Pahor....kaco je treba za glavo prijet ne za rep ..lp
Jan...
02. 04. 2010 02.12
pahor je faca
RADO62
02. 04. 2010 01.49
Zajler in njegova šefica Prdalova sta tokrat dobila dobro lekcijo od Pahorja..... heh
Martuljek
02. 04. 2010 00.04
Zalarju so pa razni bulmastifi tako zmešali pamet, da že nekaj časa ne ve kaj dela. To je sicer delal že prej pa ni uspel dokončati. Bivši minister gospod Šturm ga je zelo natančno ocenil za karierista in nesposobnega.
sandi101
01. 04. 2010 23.18
S tem odlokom je pravna država odpovedala! Korupcija na vsakem koraku ...
imp62
01. 04. 2010 23.15
BRAVO PAHOR, ŠE SI DEC. NA VRSTI STA ZALAR IN KRESALKA. DA ŠE TA DVA SUNEŠ V RIT, POTEM BOŠ LAHKO V MIRU DELAL. UPAM, DA TI JE JASNO, KAM BULMASTIF TACO MOLI.........