Slovenija

Bi lahko bila zaradi Brezigarjeve ogrožena koalicija?

Ljubljana, 12. 03. 2010 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Zaresu naj bi zahtevali razrešitev Brezigarjeve, sicer bodo odločali o vztrajanju v koaliciji. V SD pa bodo počakali na pogovor Pahorja z Brezigarjevo in Zalarjem. V SDS sprašujejo, ali na njen odhod pritiska tudi Kučan.

Bo Zares zaradi Brezigarjeve odločal o vztrajanju v koaliciji?
Bo Zares zaradi Brezigarjeve odločal o vztrajanju v koaliciji? FOTO: Blaž Garbajs

V Zaresu naj bi zahtevali razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. V Zaresu so potrdili, da je predsednik stranke Gregor Golobič na četrtkovi seji vlade zahteval njen odhod, sicer da bodo v stranki odločali o vztrajanju v koaliciji. O zahtevi predsednika Zaresa in ministra za visoko šolstvo Golobiča danes piše Dnevnik.

O usodi Brezigarjeve naj bi na dopoldanskem sestanku razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal, vendar na stranki vsebine razprave niso želeli komentirati.

Predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkič je na vprašanje, kaj v SD menijo o takih zahtevah, pojasnil, da stranka "sledi temu, kar pravi predsednik vlade", torej bodo počakali, da premier najprej opravi pogovor s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Brezigarjevo.

"Če je res postopala v nasprotju z zakonom in ustavo, je jasno, da svoje funkcije ne more opravljati. Bi pa bilo treba natančno ugotoviti, ali je dejansko prišlo do takšnih kršitev zakona in ustave, kot navaja minister za pravosodje, pa pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec. V kolikor to drži, je zahteva za njeno razrešitev utemeljena, saj nihče ne more kršiti ustave in zakonov,'' meni Erjavec.

Po oceni predsednika SLS Radovana Žerjava gre v tem primeru zagotovo za neko vrsto političnega pritiska in tudi za poskus političnega vplivanja. V SLS si želijo, da bi predsednik vlade prisluhnil obema stranema. "Je pa gotovo v interesu javnosti, da se vse afere, ki so se v javnosti pojavile v zadnjem času, čim prej razrešijo," je dejal Žerjav. Ob tem pa še opozarja, da "ni bila najboljša izbira", da ena politična stranka obvladuje tako notranje kot pravosodno ministrstvo.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je v pisni izjavi ocenil, da minister Zalar skrbi "zlasti za interese kapitalskih lobijev in LDS". "Izjave ministra Golobiča, kjer napoveduje sestanek organov svoje stranke in na katerem bi odločali o vztrajanju v koaliciji, pa ocenjujemo kot dodaten političen pritisk na predsednika vlade Pahorja, da bi podprl zamenjavo Brezigarjeve," je še zapisal Gorenak.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zaplet med Zalarjem in Barbaro Brezigar ocenil kot Zalarjevo poseganje v tožilstvo po nalogu Kresalove z namenom, da bi "Kresalova preko svoje stranke prišla do nadzora in do upravljanja vseh represivnih in pravosodnih organov".

Kučan zahteva razrešitev Brezigarjeve?

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: SDS

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, ali drži, da se je premier Borut Pahor v sredo sestal z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom. Kot navaja Tanko, naj bi Kučan po nekaterih informacijah od Pahorja zahteval razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

V poslanskem vprašanju Tanko še navaja, da naj bi se Pahor po nekaterih informacijah v tem tednu brez vednosti Brezigarjeve sestal tudi z višjo tožilko Branko Zobec Hrastar, ki je 22. februarja odstopila z mesta vodje specializiranega oddelka tožilstva.

Svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk je povedala, da bo odgovor na poslansko vprašanje Tanka podala vlada, na katero je bilo vprašanje tudi naslovljeno, sam premier pa, da Tankovih navedb za zdaj ne bo komentiral.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je danes v pisnem odgovoru pojasnil, da je bila tema njegovih pogovorov s premierjem Pahorjem skorajšnja mednarodna konferenca o zahodnem Balkanu. "Govorila sva tudi o možnostih za rešitev makedonsko-grškega spora in odpravi ovir za začetek pogajanj Makedonije z EU. Izmenjala sva tudi poglede na prihodnost Mure in spregovorila o razmerah v Sloveniji, na katere vplivajo tudi problemi v zvezi s tožilsko organizacijo," je zapisal Kučan.

Kučan zanika, da bi zahteval razrešitev katerega koli državnega funkcionarja.
Kučan zanika, da bi zahteval razrešitev katerega koli državnega funkcionarja. FOTO: Dare Čekeliš

Upravljanje države ni postavljanje zahtev

"Poslanec Tanko gotovo ve, da še kot predsednik republike nisem zahteval, niti mogel zahtevati razrešitve nobenega državnega funkcionarja. Toliko manj počnem to sedaj iz 'ozadja', kot mi hoče pripisati, ker si odgovornosti za upravljanje države nisem in si ne predstavljam kot postavljanje zahtev," odgovarja Kučan.

Poudaril je, da bo odločitev o morebitni razrešitvi Brezigarjeve odločitev vlade. "Verjamem, da bo vlado pri tem še naprej vodilo prizadevanje za zakonitost delovanja državnih organov in za uspešen pregon kriminala, s tem pa tudi odgovornost za povečanje zaupanja v pravno državo," je še dodal nekdanji predsednik.

Brezigarjeva ni zanikala protipravnih dejanj

Zalar in Brezigarjeva nadaljujeta s korespondenco.
Zalar in Brezigarjeva nadaljujeta s korespondenco. FOTO: POP TV
Pravosodni minister Alež Zalar je v svojem današnjem odzivu na včerajšnje pismo generalne državne tožilke Barbare Brezigar premierju Borutu Pahorju zapisal, da omenjeno pismo vsebuje vrsto neresničnih informacij in podtikanj, ki jih je po njegovem mnenju treba zaradi objektivne obveščenosti javnosti zavrniti.

''Minister za pravosodje nikoli ni trdil, da je generalna državna tožilka od policistov specializiranega oddelka zahtevala, da speljejo postopek zoper generalnega direktorja policije Janka Gorška, zato je ta navedba Barbare Brezigar laž,'' piše Zalar.

Kot sam pojasnjuje, je Zalar Brezigarjevo zaprosil, naj mu pojasni vse relevantne okoliščine v zvezi z zadevo, v kateri je po navedbah tožilke Branke Zobec Hrastar Brezigarjeva nezakonito usmerjala delo policistov. Vendar Brezigarjeva Zalarja ni obvestila o ničemer, trdi minister, tudi o tem ne, da naj dežurni preiskovalni sodnik in dežurni državni tožilec ne bi bila popolno in pravočasno obveščena o dogodku ter da naj ne bi mogla sprejeti odločitve o udeležbi na kraju dogodka. ''Zato je skrajno neprimerno, da generalna državna tožilka v pismu predsedniku vlade ministru za pravosodje očita nekaj, o čemer bi ga bila dolžna sama obvestiti, pa ga kljub njegovemu zaprosilu ni,'' piše.

Zalarja o tem ni obvestil niti predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani niti vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, zato minister po lastnih besedah ni imel nobene podlage za ukrepanje. Ker iz pisma generalne državne tožilke izhaja, da naj bi šlo za pomanjkljivosti pri obveščanju pravosodnih organov, je minister danes zahteval ustrezno pojasnilo o tem tudi od začasne predsednice okrožnega sodišča in vodje okrožnega tožilstva.

Branka Zobec Hrastar
Branka Zobec Hrastar FOTO: POP TV

''Natolcevanje o pojavljanju ministra v mreži, kot jo prikazujejo mediji in ki naj bi bila vpletena v zadevo napada psov na lastnika, je dovolj zgovoren dokaz razmišljanja in delovanja generalne državne tožilke, ki si ne zasluži in ne terja nobenega dodatnega komentarja,'' pravi minister.

''Če generalna državna tožilka meni, da obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda niso v skladu z ustavo ali zakonom, ima vso pravico, da uporabi ustrezna pravna sredstva, ne pa politične diskvalifikacije. Generalna državna tožilka zavaja javnost z navedbo, da izdaji obveznih navodil nasprotuje Služba vlade za zakonodajo, kajti vse pripombe te službe, ki so se nanašale na uskladitev besedila omenjenih navodil z Zakonom o državnem tožilstvu in državnotožilskim redom, so bile upoštevane,'' piše Zalar.

Pismo Brezigarjeve Pahorju Zalarja utrjuje v prepričanju, da so vsi očitki višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar glede nedopustnega vmešavanja generalne državne tožilke v postopek odločanja v konkretni zadevi utemeljeni, ''saj generalna državna tožilka nobenega od zatrjevanih protipravnih dejanj ne zanika''.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant1
19. 03. 2010 19.06
AMANITA ali veš kdo je prekinil preiskavo o orožju, če ne veš ti jaz povem to je Drnovšek
zajebant1
19. 03. 2010 19.03
če to naredijo vejo,da več ne pridejo na ablast
blanla
15. 03. 2010 11.47
ta madam ki je tako čista kot vsi svetniki okoli janše hvala bogu da ni edina v mariboru imamo več takih dam ki so vodile firme pa so jih spravile vstečaj ena od njih se je hvalila v pravi stranki moraš biti pa lahko delaš kaj ti paše (prejša vlada ) sedaj pa ima dobro plačano delovno mesto (tega pa skoraj ni mogoče spraviti v stečaj ker mrtvih bo vedno dovolj) bilo bi smešno če ne bi bilo žalostnooooooo
Drago Hmelina
13. 03. 2010 16.55
Zadnji čas je,da se Brezigarjeva poslovi od svojega stolčka.Zadosti dolgo je "kraljevala"na tem položaju in marsikaj se je pometlo pod preprogo z njeno pomočjo. Orožarska zadeva,Depala vas ,Patria i.d.čaka na dokonča vse to kar,je Brezigarjeva leta skrivala v svojih predalih. popolnoma pravilna je zahteve koalicije,da se jo razreši.
Nastja77
13. 03. 2010 09.15
Tukaj se vidi ,da malček še vedno diktira iz ozadja .
standard
13. 03. 2010 02.41
Ta, tako opevana Barbara, je poskrbela, da orožarske afere ni bilo. Gospa je tako strankarska, da se ji preprosto ne sme zaupati. Kaj res kdo misli, da je Hrastarjeva odstopila brez razloga?
zek
12. 03. 2010 22.40
Če je res ,da ZALAR zahteva odstop BREZIGARJEVE zato ker naj bi se zanimala zakaj se v primeru BARIČEVIČ nič ne premakne potem bom počasi res začel verjeti JANŠI ,da prehajamo v mafisko državo. JAZ OSEBNO VELIKO BOLJ ZAUPAM BREZIGARJEVI.
J83
12. 03. 2010 20.26
Levaki-tajkuni ,ne žene ali sestrične,ona dva sta bratranca. In tako sta šla na sprehod Tito in Kardelj.Na križišču opazi Kardelj križ z pribitim Jezusom.Ti,Joža,zakaj je pa ta tukaj pribit? A pusti,bil je prevarant,baraba,goljuf,lopov....Saj sva midva tudi,kaj če še naju pribijejo?Nič se ne boj Bevc,se pa bomo toliko zapufali,da še za žeblje ne bo.Pahor,situacija je enaka.
J83
12. 03. 2010 20.17
Ne daj se Barbara,tvegaj in povej vse kar veš o teh barabah ki niso vredni niti počenega groša,vsaj kar se tiče poštenja.
Moichyrable
12. 03. 2010 19.53
Ta vlada ni nič drugega kot, skupina ljudi, ki v boju za visoke položaje ne izbira sredstev in je pripravljena odstraniti vsakega, ki ni iz njihovega tabora.
matijagubec1
12. 03. 2010 19.50
Ljudje ! nehajmo se že enkrat sami deliti na leve in desne,ker je to vsm strankam samo v korist ter raje rasterajmo to politično mafijo
levaki-tajkuni
12. 03. 2010 19.37
IN SEDAJ APELJUJEM NA RAZNE GOSPODE NAJ TO RAZIŠČEJO IN TUDI MOŽNO KORUPCIJO
Slovanec
12. 03. 2010 19.36
Lunamenosi: res te, ja...
levaki-tajkuni
12. 03. 2010 19.36
435677@ toliko da veš sem iz murske in to je rekel eden ki je skoraj sosed. Pa ker je starejši mu verjamem nisem sicer mogel verjeti mu pa verjamem. Da sta Jankovičeva žena in Kučanova žena ali sestri ali sestrični. Ti si pa sigurno levak...
selector
12. 03. 2010 19.19
Jst mislm da je zarad Golobiča ogrožena koalicija! Ne pa Brezigarjeva.. Ona je strokoven kader, Golobič je pa ceste gradil po 28 mio eur za kilometer medtem ko so jih v istem obdobju zunaj za 11 mio eur za km. Kje je torej korupcija??
levaki-tajkuni
12. 03. 2010 19.15
Saj sem slišal pa ne vem točno če sta sestri ali sestrični. Sta pa v sorodstvu. Jankovičeva žena in Kučanova žena sta ali sestri ali sestrični. Jaz sem danes slišal da sta sestri.. Je to res..ali kdo ve kaj več?
gomulka
12. 03. 2010 19.14
Bi lahko bil POP TV ogrožen zaradi odhoda Mirana Alešiča?
RXG
12. 03. 2010 19.09
Slovenski Stalin = G Golobič
spidi33
12. 03. 2010 19.07
ja "levaki-tajkuni", mislim da imaš prav, jaz sem slišal nekaj podobnega, zdi se mi da sta sestrični......
DarthRevan
12. 03. 2010 19.07
Eh kdor verjame da bi Zares res šel z oblasti zarad Brezigarce je pa res malo preveč naiven. To je samo retorika.