Slovenija

Preiskava zašla s poti?

Ljubljana, 02. 06. 2009 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskava v aferi Patria ni zašla v slepo ulico, pa tudi politika se vanjo ne meša, je dejal prvi policist v državi Goršek. To poudarja tudi Kresalova, Janša pa meni, da je afera le predvolilna manipulacija.

Poslanec SDS Zvonko Černač
Poslanec SDS Zvonko Černač FOTO: SDS

V preteklih mesecih se je del preiskave v zadevi Patria odvijal v napačni smeri, žrtev tega pa naj bi bila generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik  Zvonko Černač (SDS). Po njegovem mnenju je nekomu v interesu, da se zadeva še dolgo ne razišče.

Na vprašanje, ali bi lahko šlo za politično zlorabo kriminalistične policije, je Černač odvrnil, da je namen komisije, da vsak tak poskus preprečijo. "Glede na nekatere izjave pred meseci v medijih pa si na to vprašanje lahko sami odgovorite – tudi glede na nekatere informacije, ki so prišle v medije in potem čudežno relativno hitro potihnile," je pojasnil.

Černač je še povedal, da je pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami v aprilu opravila nenajavljen nadzor na Generalni policijski upravi. Ta preiskava je po njegovih besedah pokazala, "da gre v določenem delu za nekaj drugega, ne pa za učinkovito preiskavo". Kot je poudaril, naj bi bila "kolateralna žrtev" tega tudi generalna državna tožilka.

Goršek: Preiskava končana do konca leta

Generalni direktor policije Janko Goršek
Generalni direktor policije Janko Goršek FOTO: Policija.si
Dejstvo je, da slovenska kriminalistična policija pod sodelovanjem in usmerjanjem ter vodenjem vrhovnega državnega tožilstva izvaja neodvisno kriminalistično preiskavo, tudi v sodelovanju s kolegi s Finske. Janko Goršek

Kriminalistična preiskava v zadevi Patria ni pod vplivom političnih insinuacij in do tega trenutka še ni zašla v nobeno slepo smer, pa je v odzivu na Črnačeve navedbe ejal v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Kot je zatrdil, tudi intenzivnost preiskave ne pojenja.

Po njegovih besedah ni do sedaj nihče poskušal preiskave "usmerjati po poti, ki bi bila všečna samo določenim". O poteku preiskave, kot je zatrdil, policisti ne obveščajo ne predsednika vlade, ne ministrice za notranje zadeve. "Nobenih političnih pritiskov ni, ne name, ne na tiste, ki vodijo kriminalistično preiskavo. Kriminalisti, ki delajo v tej konkretni zadevi, so popolnoma samostojni in suvereni, njihovo edino merilo je, da delajo na podlagi stroke in zakonitosti," poudarja. Tudi sodelovanje z vrhovnim državnim tožilstvom, ki "ves čas intenzivno usmerja in vodi preiskavo", je po Gorškovih besedah "zelo dobro".

Ob tem je Goršek še zagotovil, da bodo vse aktivnosti, ki so jih načrtovali, potekale "tako, kot smo si zastavili". Preiskava bi lahko bila po njegovih besedah končana do konca leta, prepričan pa je, da bo zaključena "veliko prej" kot v dveh letih.

Kresal: V operativno delo ne posegam

Očitno je, da kolegi v SDS ne morejo doumeti, da se je način dela na ministrstvu za notranje zadeve spremenil, pa se je na Černačeve obtožbe odzvala notranja ministrica Katarina Kresal. "Ne dajem navodil, ne posegam v operativno delo policistov in tega pod mojim vodenjem tudi ne bo," pravi.

Kot je dejala Kresalova, ji je policija zagotovila, da v zadevi Patria opravlja svoje delo tekoče in da je tudi sodelovanje s tujimi preiskovalci odlično. Dodala je, da nima nobenega razloga, da temu ne bi verjela. Ministrica sicer meni, da je treba vse izjave pred volitvami gledati tudi skozi prizmo tega. "Morda pa dajejo svoje izjave na podlagi svojih lastnih dejanj," je dodala.

Janša: Kdo sploh so osumljenci?!

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš
Janša je bil kritičen tudi do ravnanja ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Slednja je namreč, kot je spomnil, napovedala, da za nakup patrij v rebalansu proračuna ni dovolj denarja, nato pa so, kot je dejal, na ministrstvu začeli iskati napake, zaradi katerih bi lahko prekinili pogodbo. Če bo šel finski partner s tem na sodišče, bo lahko tudi zaradi tega hitro dokazal, da se je napake začelo iskati zato, da bi se prekinilo pogodbo, ker ni dovolj denarja za nakup, je prepričan.

Afera Patria se vse bolj zapleta, s tem pa postaja očitno, da je šlo za predvolilno manipulacijo, meni predsednik SDS Janez Janša. Tudi zaradi tega bodo po njegovem pristojni "postopke skušali zavlačevati toliko časa, da bodo ljudje pozabili, za kaj pravzaprav gre". Vse bolj jasno je, da sodnega procesa, ki so ga "napovedovali v zvezi z sumom korupcije pri nakupu patrij, ni, ne na Finskem, ne v Sloveniji". Ob tem je spomnil, da so na Finskem takšen proces napovedovali že za konec prejšnjega leta oz. začetek tega leta. Prav tako po besedah predsednika SDS danes ne vemo, "niti kdo je osumljenec, niti ne, koliko časa bo preiskava še trajala oz. kdaj lahko pričakujemo neko končno besedo".

Glede "na ogenj in žveplo, ki je bil bruhan v predvolilni kampanji z izjavami, da je pogodba koruptivna in da jo bodo prekinili takoj ko priseže nova vlada", Janša slednjo sprašuje, zakaj se v zvezi s tem do zdaj ni zgodilo še nič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 06. 2009 10.47
A to je tisto Delo, ki ga je v zameno za Mercator kupila prejšnja garnitura un za direktorja postavila Slivnika, za urednika pa Jančiča, potem sta se jim pa zgodila ASK in nov ljubljanski župan, Šrot pa ni bil več prijatelj in je postal tajkun?
SPICELJ
03. 06. 2009 09.16
vse je zašlo s poti,le 57 mio€ podkupnin je šlo po pravi poti in na prave račune...
zakretene
03. 06. 2009 08.58
Delo? A to je tisto Delo, katerega so leta 2000 Milijevi kadri prodali Gorenju, da bi ohranili kontrolo nad njim? In to brez prevzemne premije ali kakšnega javnega razpisa? Neeee, to pa že neeeee. A smo "pozabili"...?
SPICELJ
03. 06. 2009 08.49
Mercator je moral prodati tajkunom,saj bi drugače to firmo prevzel še večji tajkun Jankovič,vse kar je zahteval pri tem poslu je par člankov na teden v časopisu Delo,da bi nagovoril svoje ovčice,pa kakšnega ljubčka od Adrijane...
zakretene
03. 06. 2009 08.46
Kako je pa Mili Von Murgelstein nabavljal s parlamentarnim pretepačem Kacotom havbice v Izraelu? Kaj pa tajni vojaški sporazum, ki ga je solatni krožnik protiustavno sklenil z Izraelom? Ojej, smo "pozabili"...
zakretene
03. 06. 2009 08.42
Le kako so lahko naši "raziskovalni novinarji" pozabili na to, da je Mili Von Murgelstein prodajal Bin Ladnovo orožje Bosni...?
zakretene
03. 06. 2009 08.40
Čakajo se novi "dokazi" raziskovalnih novinarjev iz Cicibana, hehehe... Za domovino s Fidotom naprej!
Tonček Balonček
03. 06. 2009 08.30
Čudno, da temu junaku ne podtikajo še ropa sefov Aurum in prodaje Mrrcatorja Šrotu in Bavčarju. ne bi s ečudil, kajti rdečkarji so derjansko zmožni produciranja najbolj absurdnih in gnusnih podtikanj!
SPICELJ
03. 06. 2009 08.17
ne vem zakaj vse orožarske afere podtikajo Janši,ki razen štafete mladosti ni imel nikoli kaj ognjenega v rokah.....povezujejo ga s prodajo orožja hrvatom,pa tisto orožje na Mariborskem letališču naj bi tudi on skril,pa rop njegovih specijalcov v Celovcu,Depala vas ga je celo odnesla,pa on s tem seveda ni imel nič,afero Patria pa je itak murgeljski klan zakuhal.......ne daj se Janša....
Tonček Balonček
03. 06. 2009 07.52
Točno tako, sami rdečkarji so to, generalna tožilka je bila nekoč celo partijska sekretarka Temeljnega tožilstva v Ljubljani, kaj bi sploh lahko pričakovali od takih kadrov?
Neurath
03. 06. 2009 07.38
MEne vedno znova preseneča plitka pamet Slovencev in SLovenk-in se ne čudim, kako da smo tako nazadnjaški in nas ta večina tišči k tlom. Recimo aferam kot želimo-tudi afera vseh afer-a dejstvo je eno. Prav pri vseh aferah je bil glavni podpisnik rdečkar, tako kot tisti iz leta 91, kot pri PAtrijah. Poglejte ljudi na takratnih položajih ter "družbeno shemo". Prvi ki bo zanikal tako očitno dejstvo je zrel za bolnišnico in ni vreden, da ga pes poš..je
Tonček Balonček
03. 06. 2009 07.08
Že afera s prodajo orožja (mati vseh afer) je že skoraj polnoletna, zdajbi pa ti komunajzarji radi to Afero" kot andomestilo. Vlom v seve >SKB sploh ni bila afera, stalno samo neka podtikanja poštenim Slovencem! Ne bomo nasedli!, ampak bomo kupili več patrijj!
Mihec.pihec
02. 06. 2009 22.17
Kje pa je sedaj glasnogovornik Cvikl, skorumpirani novinarji, pa Kos, ki so se tako nastavljali pred kamerami in zavajali vso slovensko javnost. Slika se vse bolj bistri in prej ko slej bo jasno, da so s pomočjo umazane afere, ki so jo podtaknili levičarji, prišli na oblast. Ko vsaj škode ne bi delali, bi se nekako še dalo vzdržati do naslednjih volitev.....in ko ljudje ne bi bili več tako naivni in se na tako poceni način pustili speljati na led....
manco-capac
02. 06. 2009 21.42
Černač je tak al tak zašel s poti...
abeceda123
02. 06. 2009 21.21
najverjetne mu je sporočilo narekoval KOS, ki se mu zelo slabo piše................kajti, svoji ga "radirajo", če ne ustvari nečesa, kar bo še nadalje služilo, kot manipulacija.
Lakom
02. 06. 2009 18.45
ker še ni toliko daleč, da bi lahko zašla.... ;) Slovenski politiki in državni funkcionarki so prava sramota za državo. če bi se bilo treba danes osamosvojiti, bi nas vsi prodali za ščepec zlata.
ekskluziv.scena
02. 06. 2009 18.07
trn v možganih, Lahko bi vsaj napisal, zakaj sem zmene. Aja? Zato, ker ne razmišljam kot ti. Dober argument, ni kaj.
ekskluziv.scena
02. 06. 2009 17.58
trn v možganih, Kaj ata te je zlorabljal?
TRN V PETI
02. 06. 2009 17.52
Kaj se tako dolgo na finskem sojenje vleče. Kaj je koga strah, da je mimo kiksnil? Da se je pustil od balkanskih komunajstov nategnit?
TRN V PETI
02. 06. 2009 17.50
ENKG. Verjetno je to tako, kot da tvoj ATA zagotavlja, da te ni zlorabljal. Tako zmene kot si.