Slovenija

Brez strahu si jo privoščite, saj vsebnost živega srebra ni bila presežena

Ljubljana, 10. 03. 2015 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Test tunine v oljčnem olju je pokazal, da vsebnost živega srebra ni bila presežena v nobenem vzorcu, so pa velike razlike v količini soli, kakovosti oljčnega olja in senzoričnih lastnostih. Strah, da bi zaužili nevarne kovine, je odveč.

Pod drobnogledom Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je bilo enajst vzorcev tunin, in sicer devet v oljčnem olju in dva v ekstra deviškem oljčnem olju. Kot ugotavljajo, so med preizkušenimi vzorci opazne razlike v vsebnosti soli, kakovosti oljčnega olja in tudi pri senzoričnih lastnostih. Poudarili so, da se je ponudba tunine v primerjavi s tisto pred štirimi leti, ko so testirali tunino v oljčnem olju, precej spremenila.

Dobri rezultati testa tunine v konzervah.
Dobri rezultati testa tunine v konzervah. FOTO: Thinkstock

Prav vsi vzorci so vsebovali bistveno manj živega srebra, kot je zakonsko dovoljena zgornja meja. Ker so v zadnjih nekaj letih po svetu in v Evropi odkrili kar nekaj goljufij s hrano, ki so občutno zmanjšale zaupanje potrošnikov v živilsko industrijo, so na ZPS v okviru testa preverili tudi, ali proizvajalci tunini v pločevinki res dodajo le oljčno olje in kakšna je kakovost dodanega oljčnega olja. Izkazalo se je, da je v pločevinkah res oljčno olje, vendar dokaj različne kakovosti.

Strahu, da bi zaužili nevarne kovine, ni

"V ribah je živo srebro predvsem v metilirani obliki, ki je najbolj toksična oblika živega srebra, kar je bil tudi razlog, da smo preverili, koliko živega srebra je v tunini," je izpostavila Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala, da je dobra novica ta, da so vsi vzorci vsebovali bistveno manj živega srebra, kot je zakonsko dovoljena zgornja meja. "Zaradi previdnostnega načela pa velja, naj nosečnice, ženske, ki nameravajo zanositi, doječe matere in (majhni) otroci ne uživajo rib, ki bi lahko vsebovale več kovin. To so ribe, ki so na koncu prehranjevalne verige, to pa so predvsem tun, morski pes in mečarica. Seveda pa to ne pomeni, da naj te skupine potrošnikov sploh ne bi uživale rib, le izbirati morajo med tistimi vrstami, ki so na (naj)nižji stopnji prehranjevalne verige in se torej prehranjujejo z manjšimi ribicami in z rastlinsko hrano (npr. škarpina, sardela, inčuni, slanik, skuša), saj običajno vsebujejo manj kovin," pojasnjuje Pajk Žontarjeva.

Soli v tunini preveč

Pri vzorcih tunine so preverili tudi vsebnost soli in njeno vrednost ocenili s pomočjo 'semaforja'. "Tunina je vsebovala dokaj različno količino soli, in sicer od 0,6 do 1,6 grama v 100 gramih," je izpostavila Pajk Žontarjeva in pojasnila, da "je po besedah senzoričnih preizkuševalcev primerna slanost za tovrstne izdelke že 1 gram ali manj soli v 100 gramih tunine in takšnih vzorcev je bilo pet od enajstih, zato ne bo odveč namig, da v primeru, ko uporabimo bolj slano tunino pri pripravi solate, soli ni potrebno dodati."

V pločevinkah je res oljčno olje, vendar različne kakovosti

Med živila, s katerimi se pogosteje goljufa, sodi prav oljčno olje in tudi ribe. "Pristnost oljčnega olja smo preverjali z analizo sestave sterolov. To so bioaktivni sestavni deli vseh rastlinskih živil, tudi olj, ki so v njih naravno. Rezultati so dobri, saj so vsi vzorci vsebovali oljčno olje, kar nekaj razlik pa smo ugotovili pri njegovi kakovosti, ki smo jo določili na podlagi maščobno-kislinske sestave oljčnega olja," še pojasnjuje Pajk Žontarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
10. 03. 2015 18.52
+1
Spet polovicarski zavajajoc clanek. Se vedno ne vem kaksne so koncentracije metiliranega zivega srebra? Potem pa kar nekaj o koncentraciji navadne soli. Zivo srebro v ribah je torej, nosecnicam in otrokom se odsvetuje - vse povedano....
Našvasan_zob
10. 03. 2015 15.18
+3
Test radiacije mesa ste tut opravili? Fukušima.....
Domen Dolenc 1
10. 03. 2015 14.17
+10
kakšen članek. odkrisi smo v 5ih vzorcih od enajstih... pri katerih? ?????
Krta?a 21
10. 03. 2015 18.53