Slovenija

Po soglasje na upravne enote?

Ljubljana, 25. 04. 2008 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Špela Zupan
Komentarji
20

Prehod mladoletnikov: Slovenija in Hrvaška sta tik pred sklenitvijo dogovora, da bi strošek za sodnega tolmača odpadel.

Če mladoletnik potuje na Hrvaško ali preko hrvaškega ozemlja v katero drugo državo brez spremstva staršev, mora imeti pri sebi posebno soglasje.
Če mladoletnik potuje na Hrvaško ali preko hrvaškega ozemlja v katero drugo državo brez spremstva staršev, mora imeti pri sebi posebno soglasje. FOTO: Damjan Žibert

''Zaradi velikega interesa slovenskih državljanov v zvezi s pogoji vstopa mladoletnih oseb na Hrvaško, ki je zaradi načina obveščanja dobil nepotrebne dramatične razsežnosti'', je hrvaško veleposlaništvo v Ljubljani pojasnilo, da sta zunanji ministrstvi obeh držav ''v zaključni fazi dogovarjanj o poenostavitvi postopka, z namenom izognitve stroškom overitve in prevoda soglasja staršev oziroma skrbnikov v hrvaški ali angleški jezik''.

''Slovenske upravne enote so pripravljene tiskati obrazec v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku, ki bi ga obenem tudi overjali za zainteresirane državljane brez potrebe dodatnega prevajanja. Hrvaška stran je pripravljena sprejeti tak obrazec, saj bi tako slovenskim mladoletnim državljanom poenostavila potovanje s tretjimi osebami in zmanjšala precejšnje stroške. Takoj ko bodo s slovenske strani omenjeni obrazci dostopni slovenskim državljanom, bo mogoče pričeti s poenostavljenim postopkom, o čemer bo slovenska javnost obveščena,'' so sporočili.

Zanimivo, danes dopoldne so bili na slovenskem zunanjem ministrstvu na vprašanje, ali je Hrvaška že odgovorila na predlog Slovenije, skopi. Potrdili so le, da ''informacije v zvezi s tem še pridobivajo''. Podaljšani prvomajski prazniki se medtem začenjajo, zato ne pozabite, da hrvaška zakonodaja do preklica od vseh mladoletnih oseb, ki ne potujejo v spremstvu staršev, zahteva pri sodnem tolmaču prevedeno in overjeno soglasje. Brez njega vstop na Hrvaško ne bo mogoč.

Naj spomnimo

Če potuje mladoletnik na Hrvaško v organizirani skupini (šolska ekskurzija), posebnega soglasja staršev ne potrebuje.
Če potuje mladoletnik na Hrvaško v organizirani skupini (šolska ekskurzija), posebnega soglasja staršev ne potrebuje. FOTO: Damjan Žibert

1. januarja 2008 je na Hrvaškem stopil v veljavo nov Zakon o tujcih, kasneje pa je bil sprejet še Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizumih in o načinu ravnanja do tujcev. Slednji predvideva, da morajo mladoletne osebe, ki prečkajo hrvaško mejo brez spremstva staršev, pri prehodu meje pri sebi imeti soglasje staršev oziroma njegovega zakonitega zastopnika. S soglasjem mladoletniku zakoniti zastopnik dovoljuje samostojno potovanje v tujino oziroma potovanje v spremstvu polnoletne osebe, ki ni zakoniti zastopnik mladoletnika. Prvotno gre za zaščito mladoletnik oseb, ki bi na Hrvaško in čez njeno ozemlje lahko potovale zgolj s privoljenjem staršev.

Nov pravilnik pa za slovenske državljane postopek pridobivanja vseh potrebnih dokumentov skupaj zelo zaplete. Po slovenskih zakonih državljan Slovenije za vstop na Hrvaško potrebuje poleg osebnega dokumenta dovoljenje, ki ga dobi na upravni enoti in stane 0,71 evra. Gre za kartonček, na katerem so osebni podatki o mladoletni osebi, osebni podatki starša oz. zakonitega zastopnika in osebni podatki spremljevalca, s katerim bo mladoletna oseba potovala v tujino. Dovoljenje velja eno leto od dneva izdaje. Z novim zakonom, ki ga je sprejela naša soseda, pa je temu dovoljenju potrebno dodati še pisno soglasje staršev oziroma zakonitega zastopnika, da dovoljuje potovanje na Hrvaško. To soglasje mora biti prevedeno v hrvaški ali angleški jezik in overjeno s strani sodnega tolmača.

Dovoljenje za prehod meje za osebe mlajše od 15 let
Soglasje za vstop na Hrvaško za mladoletne osebe
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baltbaltazar@email.si
25. 04. 2008 11.31
A so šli Hrvatje sami sebi v skledo pljuvat pred poletno sezono, ko je največ turistov ravno slovencev? Me res zanima s kakšnim razlogom so šli to naredit. Sicer so pa verjetno to uvedli za vse tujce in ne samo slovence? In še ena stvar je, zaslužili bodo naši prevajalci in sodni tolmači, mar ne?
501688
25. 04. 2008 11.14
katastrofa res se norca delajo iz nas.....