Slovenija

Brez roka za umik iz Afganistana

Ljubljana, 26. 01. 2011 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor za zunanjo politiko (OZP) je vladi predlagal, da možnosti popolnega umika Slovenske vojske iz Afganistana ne umešča v nobene časovne okvire.

Člani OZP so poleg tega, da so se seznanili z vladnim gradivom o vlogi Slovenije v Afganistanu, sprejeli še sklepa, da bo odbor redno spremljal razmere v Afganistanu in konec leta obravnaval oceno vlade o nadaljnji prisotnosti Slovenije v deželi pod Hindukušem.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Aljoša Kravanja

Zunanji minister Samuel Žbogar je ob predstavitvi vladnih dokumentov poudaril, da rešitev v Afganistanu ne bo samo vojaška, ampak tudi politična, strategija slovenske vlade pa poskuša uravnotežiti civilno razvojno strategijo. Večji poudarek daje razvijanju civilne in razvojne dimenzije, Slovenija pa bo zmanjševala vojaško udejstvovanje v Afganistanu.

Osnovni namen strategije je ravno uravnoteženje teh dimenzij, je dejal minister Žbogar. Kot je dodal, vlada v časovnici tudi predlaga, da bi skupaj z DZ opravila oceno sodelovanja Slovenije v Afganistanu, končne odločitve pa bi sprejeli po tej oceni.

Glede vojaškega sodelovanja vlada predlaga, da bi slovenski vojaki v obdobju do leta 2012 delovali v štirih rotacijah operativnih skupin za mentorstvo in povezavo (OMLT), hkrati pa bi se začele priprave na druge aktivnosti po letu 2012 ter intenzivna krepitev civilno-razvojne dimenzije. Po letu 2012 vlada v tem trenutku in okoliščinah predvideva umik SV iz OMLT ter prehod v druge oblike podpore procesu prenosa odgovornosti v Afganistanu, predvsem prek izobraževanja in usposabljanja afganistanske vojske.

Vlada sicer ne izključuje možnosti, da bi se SV leta 2012 v celoti umaknila iz Afganistana, če bo presodila, da razmere to omogočajo. V obdobju po letu 2012 pa namerava krepiti civilno dimenzijo in razvojno pomoč, je še dejal vodja slovenske diplomacije.

Slovenski vojaki v Afganistanu
Slovenski vojaki v Afganistanu FOTO: Slovenska vojska

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je poudarila, da tokrat prvič v zgodovini slovenskega delovanja v mednarodnih operacijah in misijah vlada prihaja pred OZP z gradivom, ki vsebuje celosten pristop v operaciji, tako v preteklosti kot prihodnosti, opredeljuje delovanje v vseh mednarodnih organizacijah, v katerih je Slovenija, in govori o vseh dimenzijah (tako razvojni, humanitarni, vojaški, varnosti in razvojni) svojega delovanja. Tudi Jelušičeva je izpostavila nujnost uravnoteženosti vseh dimenzij v mednarodni operaciji v Afganistanu.

Anton Anderlič (LDS) in Franco Juri (Zares) sta izrekla načelno podporo vladni strategiji in časovnici delovanja Slovenije v Afganistanu, hkrati pa opozorila, da bi morali vladni dokumenti dopuščati tudi možnost umika Slovenske vojske iz Afganistana še pred koncem štirih rotacij OMLT. Predsednica OZP Janja Klasinc (SD) pa je med drugim dejala, da sama zagovarja predvsem možnost sodelovanja Slovenije v Afganistanu v nevojaških oblikah.

Po mnenju Jožefa Jerovška (SDS) vladni dokumenti o Afganistanu kažejo na "cagavost" sedanje koalicije in vlade, saj dokumenti nimajo jasne časovne dimenzije. Hkrati se je zavzel, da če do konca prihodnjega leta ne bo napredka pri prenosu odgovornosti z mednarodnih sil na pristojne oblasti v Afganistanu, bi morala SV od tam oditi. Slovenija bi morala po njegovih besedah že letos začeti priprave za umik iz Afganistana. Tako Žbogar kot Jelušičeva sta zavrnila njegove kritike.

Franc Žnidaršič (Nepovezani poslanci) je menil, da bi morala Slovenija v primeru, če v Afganistanu pride do izgube enega samega vojaka, takoj začeti z umikom Slovenske vojske iz Afganistana. Vsako govorjenje, da bi slovenski vojaki ostali v Afganistanu po letu 2012, pa se mu zdi nesprejemljivo.
Žbogar možnosti, da bi se slovenski vojaki pred letom 2012 umaknili iz Afganistana, ni izključil, poudaril pa je, da bi se moralo zgoditi "res kaj dramatičnega", da bi se to dejansko zgodilo.

Jelušičeva pa je med drugim opozorila, da se slovenski vojaki iz Afganistana ne morejo umakniti, dokler traja mentoriranje. "Prispevek k mednarodni varnosti je premosorazmeren z mednarodnim ugledom," je še dodala.

Slovenski in hrvaški vojaški inštruktorji skupaj v Afganistanu

Jelušičeva je po današnjem srečanju s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem v Rakitju pri Zagrebu napovedala, da se bosta dva slovenska vojaška inštruktorja pridružila usposabljanju afganistanske vojaške policije v Kabulu v policijski šoli, ki je bo vodila hrvaška vojska v okviru misije Isaf.

Božinović je dodal, da nova "dimenzija mednarodnega sodelovanja" hrvaške in slovenske vojske ne bo pomenila pošiljanja dodatnih vojakov v Afganistan, temveč bodo inštruktorji iz vrst sedanjih enot hrvaške in slovenske vojske, ki so že razporejene v deželi pod Hindukušem.

Jelušičeva je poudarila, da bosta omenjena slovenska inštruktorja poleg usposabljanja bodočih afganistanskih vojaških policistov spoznala tudi veliko novih stvari, ki bodo uporabne za razvoj slovenske vojaške policije. Kot je pojasnila, so hrvaški vojaki s svojimi dolgoletnimi izkušnjami med vodilnimi inštruktorji v Afganistanu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
27. 01. 2011 23.46
Sicer pa ce si ti zraven ko je negdo nekoga ubil se to ne pomeni da si ga ti ubil.
badi 27
27. 01. 2011 23.45
porka.malorka od gdaj so pa nasi v iraku. ha ha ha ha. Posledicno si potem tudi ti morilec ker mogoce placujes davke in z tem podpiras to vojno.
porka.malorka
27. 01. 2011 14.51
badi 27 Seveda ubijajo nedolžne v iraku.Sicer ne direktno. Pač pa posledično,ker pomagajo morilcem Po tvoje če greva dva ropat. Eden oropa banko drugi pa vozi. A un ki vozi ni nič kriv hahahaha
rageinblack
27. 01. 2011 14.01
No, jaz tega ne vem, sicer se dobro sliši...
badi 27
27. 01. 2011 12.31
rageinblack vem
rageinblack
27. 01. 2011 02.34
badi 27 kako pa ti to veš?
badi 27
26. 01. 2011 23.34
slovenija-tone se nobeden slovenec ni v afganistanu nikogar ubil ali ranil
slovenija-tone
26. 01. 2011 20.29
slovenci ne ubijajte druge ljudi
beri66
26. 01. 2011 18.59
Domov vrnit plačance...naj se igračkajo doma na Počku in se pripravljajo branit Slovenijo doma, ne v Afganistanu, tam su okupatorji.
kumunalc
26. 01. 2011 17.43
Bo že Obama manekenu povedal kdaj bomo lahko šli.Če se bo pa slikal in rokoval z njim smo pa zapečateni tam.
linntveren
26. 01. 2011 17.39
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan! ... ... Hlapci! Med vas bi Kristus ne prišel z besedo, prišel bi z bičem! ... (Ivan Cankar: Hlapci, 1910, str. 65) Slovenski fantje bodo zmeraj "meksikajnerji" - nosili glave naprodaj tam nekje daleč za nekoga drugega - na TV!
petdan
26. 01. 2011 16.29
Vlada naj raje razmišlja kako naj ljudje preživijo s 500 € plače skozi mesec, kot pa da se ukvarja z Afganistanom. Tam nismo slovenci ničesar izgubili, zato bi morali naše vojake takoj vrniti v domovino.
MK89
26. 01. 2011 16.15
Ameri pa pridno kasirajo od aFganistanskega opija, v to sem prepričan.
korintos1
26. 01. 2011 15.27
MK89 Američani se bojijo, če avganistanci prenehajo s opijem, ker potem bo fasala ena druga država. Koreje se pa bojijo kot hudiča. Mao je zraven.
major1
26. 01. 2011 15.21
Razpravlja tisto o čem lahko sprejemajo načelne sklepe, ker je naloga SV vezana na naše članstvo v NATO in EU. Mnogo preveč mlatenja prazne slame, le odgovornega dela je malo.
major1
26. 01. 2011 15.20
Razpravlja tisto o čem lahko sprejemajo načelne sklepe, ker je naloga SV vezana na naše članstvo v NATO in EU. Mnogo preveč mlatenja prazne slame, le odgovornega dela je malo.
Libra77
26. 01. 2011 14.28
Umik iz misij, bojna oprema pa v pripravljenosti nazaj v Slovenijo, v primeru, če pride do državnega udara, kateri je glede na norčevanje politike iz državljanov zelo blizu.
MK89
26. 01. 2011 14.10
Vlada naroda nikol ne vpraša, ko je odgovor NE že vnaprej znan. Žal.
HLAPCI.HLAPCI
26. 01. 2011 14.06
Naj narod vprašajo če podpira to da naši sodelujejo v tej vojni !! kako lahko peščica odloča o tem kdaj se državo pahne v vojno ?!
MK89
26. 01. 2011 13.58
In nikar si ne misli, da bi Afganistanci sami od sebe prenehali z opijem. To je za marsikoga edini dohodek, če ne edini pa vsaj mastnen dodatni zaslužek in ko se gre za denar VRJEMI da se marsikdo požvižga na restrikcije, ki mu jih nalaga njegova vera ;)