Slovenija

Brez poroštva za Teš 6 se lahko zgodi razprodaja HSE

Ljubljana, 29. 05. 2012 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

AUKN opozarja, da bi lahko zavrnitev državnega poroštva za posojilo za gradnjo Teša 6 ogrozila skupino HSE, vključno s premogovnikom Velenje. Pomenila bi lahko razprodajo slovenske energetike.

Direktor HSE Matjaž Janežič
Direktor HSE Matjaž Janežič FOTO: Blaž Garbajs

Zavrnitev državnega poroštva za trenutno izjemno ugodno posojilo pri EIB za gradnjo Teša 6 bi lahko pomenila resno grožnjo nadaljnjemu obstoju skupine HSE, vključno s Premogovnikom Velenje, menijo v AUKN. Agencija bo zato poskušala čim prej doseči vzpostavitev pogojev za sprejem zakona o državnem poroštvu.

Zavrnitev poroštva bi po mnenju agencije posledično pomenila razprodajo slovenske energetike (predvsem Dravskih elektrarn in elektrarn na Soči) v zgodovinsko najbolj neugodnem trenutku za prodajo, kar nekateri po drugi strani vidijo kot izjemno priložnost za poceni privatizacijo znatnega dela slovenske elektroenergetike.

Agencija je sicer v ponedeljek prejela dopis Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarne Šoštanj (Teš) glede zagotavljanja finančne konstrukcije šestega bloka Teša in s tem povezanih poroštev države za posojilo Evropske investicijske banke (EIB) v znesku 440 milijonov evrov.

Škode bi lahko bilo celo za milijardo evrov

Agencija dopis proučuje in bo v najkrajšem času poskušala doseči, da se v največji možni meri vzpostavijo pogoji za sprejem zakona o poroštvu države in da se na ta način prepreči ogromna materialna in finančna škoda (ocene se gibljejo med 500 milijoni in milijardo evrov) za državo in družbi HSE ter Teš, ki bi nastala zaradi suspenza pogodbe z Alstomom.

Kot izpostavljajo v AUKN, je vprašljiv nadaljnji obstoj ne samo Teša, ampak tudi skupine HSE oziroma znatnega dela slovenske elektroenergetike, ki pa je hrbtenica slovenskega gospodarstva.

Direktorica Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami Dagmar Komar.
Direktorica Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami Dagmar Komar. FOTO: Kanal A

AUKN: HSE je kapitalsko dovolj močan

Ob tem AUKN poudarja, da je HSE v primerjavi s primerljivimi podjetji v regiji nadpovprečno kapitaliziran in ima dovolj prostega kreditnega potenciala oz. gotovinskega toka, da ob primernem financiranju sam izpelje projekt in ga na osnovi nadpovprečnih dosedanjih operativnih rezultatov blokov petih blokov Teša tudi učinkovito upravlja.

Obe zadnji vladi sta se tudi pozitivno odzvali na finančno konstrukcijo, ki je vključevala državno poroštvo. Teš in HSE sta imela v času izdelave finančne konstrukcije več alternativnih možnosti financiranja projekta, za katere pa se tako HSE (Teš) kot tudi vlada kot 100-odstotni lastnik niso odločili, ker je finančna konstrukcija z državnim poroštvom in posledično boljšimi kreditnimi pogoji v življenjski dobi projekta prinesla več kot 100 milijonov evrov prihranka, državnemu proračunu pa zaradi nadomestila za izdano poroštvo približno 50 milijonov evrov prihodkov.

"Glede na lanski padec bonitete države po padcu referendumov sredi leta in ob izrazito negativni javni kampanji proti Tešu je vprašljivo, ali bi ob teh neugodnih zunanjih pogojih HSE (Teš) sploh še bila sposobna zagotoviti nadomestna kreditna sredstva brez državnega poroštva za nadaljevanje projekta oz. za povrnitev škode podizvajalcem," še pojasnjujejo v agenciji.

HSE: Nesprejetje zakona o poroštvu in/ali ustavitev projekta TEŠ 6 bi imeli katastrofalne posledice

Iz HSE so sporočili, da so danes prejeli dopis AUKN, ki ga je posredovala vladi in državnemu zboru. Kot pravijo, so v zadnjih dveh letih storili vse, kar je bilo možno, da je projekt obvladan in transparenten. Vse do danes pa niso prejeli navodil, v kakšni obliki bi vlada želela prejeti zagotovila, vezana na gradnjo TEŠ 6, niti niso imeli možnosti načinov uresničevanja sklepov vlade osebno predstaviti. "Odločitev o nadaljevanju postopka sprejemanja Zakona o poroštvu se je premaknila na področje politike, na katero pa poslovodstvi TEŠ in HSE nimata vpliva. V takšnih razmerah tudi ni mogoče sprejeti kakršne koli odločitve, saj vsaka od njih pomeni dodatne stroške," so zapisali. Kljub temu ocenjujejo, da še vedno obstaja minimalna možnost, da bi lahko državni zbor obravnaval Zakon o poroštvu na junijski seji.

Nesprejetje Zakona o poroštvu in/ali zaustavitev projekta TEŠ 6 bi imeli za TEŠ in HSE katastrofalne posledice, navajajo. Med njimi so dodatni stroške v višini najmanj dveh milijard evrov v naslednjih dveh letih, manjšanje energetske samozadostnosti RS in s tem potencialno višje cene električne energije, problem nadaljnje ekološke sanacije Šaleške doline, vprašljivost nadaljnjega obstoja TEŠ in PV ter s tem nekaj tisoč delovnih mest, na dolgi rok pa tudi vprašljivost obstoja HSE.

"V primeru uveljavitve suspenza bomo sicer takoj pristopili k izdelavi programa finančnega prestrukturiranja v skladu z veljavno zakonodajo. Že sedaj pa vemo, da bo v načrtu finančnega prestrukturiranja potrebno predvideti dokapitalizacijo obvladujoče družbe Skupine HSE, ki bo omogočila tudi izvedbo finančnega prestrukturiranja v TEŠ," so zaključili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
29. 05. 2012 21.41
+3
itak je končni cilj te vlade razprodat družbeno premoženje, kar ga je še ostalo, pograbit provizije in potem "kud koji, mili moji" - Argentina, Avstralija....
Buena Vita
29. 05. 2012 21.10
+2
hudo,potem naj dajo denar iz svojih žepov
olyca
29. 05. 2012 17.31
+0
Za "Komarje" je uredu PIPS, samo pošpricaš..................
tron3
29. 05. 2012 15.17
-1
Kokica si že rihta novo delovno mesto, ko bodo AUKN ukinl bo pa šla k ennergetiki delat, tako je treba brati njeno gobezdanje
saintjozef
29. 05. 2012 14.53
+7
Aha, scenarij je bil že davnega leta 2006 napisan.
wsharky
29. 05. 2012 14.24
+3
... Tes6 je itak jama brez dna in kravica za molzenje in pretakanje denarja tistim blizu korita ...
luka.ki.muka
29. 05. 2012 14.11
-4
Kakšen prihranek? A ni ravno zadnjič cena poskočila za ubogih 100 miljonov? Baje so pozabili nekaj priračunati!!! Verjetno so to novi priskledniki in podpisniki, ki se pojavijo ob menjavah vlad. Prodajte takoj, pa bo mir!!!
titovka
29. 05. 2012 13.15
+5
najbolj bo, da državo spravite v stečaj!!!!!