Slovenija

Brez okuženih pasov

Ljubljana, 02. 05. 2006 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veterinarske oblasti so ukinile zadnje okuženo območje okrog žarišča ptičje gripe v Sloveniji.

Kokoši v Italiji
Kokoši v Italiji FOTO: Reuters

S koncem aprila so slovenske veterinarske oblasti, približno tri mesece po odkritju prvega primera ptičje gripe, ukinile še zadnje trikilometrsko okuženo območje s pripadajočimi ukrepi okrog žarišča ptičje gripe v Sloveniji.

Gre za pas na območju Maribora, kjer bodo 5. maja ukinili še desetkilometrski ogroženi pas. Odtlej bodo tudi na tem območju tako kot v preostali Sloveniji v veljavi ukrepi, ki veljajo za območje z izrazitim tveganjem.

Perutnina naj bi še naprej zaprta

O morebitnem nadaljnjem spreminjanju ukrepov, povezanih s ptičjo gripo, bo Državno središče za nadzor bolezni predvidoma odločalo v petek, je povedala generalna direktorica Veterinarske uprave RS (VURS) Vida Čadonič Špelič. VURS sicer rejce perutnine na celotnem območju države še vedno poziva, naj imajo do nadaljnjega perutnino zaprto.

Kljub ukinitvi še zadnjega okuženega območna, na VURS svetujejo, naj bo perutnina do nadaljnjega zaprta
Kljub ukinitvi še zadnjega okuženega območna, na VURS svetujejo, naj bo perutnina do nadaljnjega zaprta FOTO: Reuters
Kmetijski ministri EU, med njimi tudi slovenska ministrica Marija Lukačič, so 25. aprila na zasedanju v Luksemburgu potrdili finančno podporo perutninskemu sektorju v povezavi, ki ga je močno prizadela kriza s ptičjo gripo. Sledeč njihovi odločitvi se bodo stroški ukrepov za podporo trga v sektorju jajc in perutnine delno krili iz skupnega proračuna EU: natančneje do višine 50 odstotkov, medtem ko bo drugo polovico morala kriti članica sama.

Že v začetku aprila je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep o ukinitvi desetkilometrskih ogroženih območij s pripadajočimi ukrepi okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera. Trikilometrske okužene pasove okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera so slovenske veterinarske oblasti ukinile že konec marca.

Že 8. marca pa so po izteku 21-dnevnega obdobja od zadnje razkužbe po zadnjem primeru ptičje gripe ukinile trikilometrski okuženi pas okrog Mute. Nato so 17. marca, po izteku 30-dnevnega obdobja, ukinile tudi desetkilometrski ogroženi pas okrog Mute.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji je bil potrjen 11. februarja pri labodu, ki so ga našli v Koblerjevem zalivu pri Mariboru. Doslej je bilo sicer v Sloveniji potrjenih skupno 44 primerov ptičje gripe pri divjih pticah, je pojasnila Čadonič Špeličeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.