Slovenija

'Za pravo stvar ni napačnega trenutka. Levica bo pri vprašanju Palestine vztrajala naprej'

Ljubljana, 04. 04. 2018 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, An.V.
Komentarji
75

Matej T. Vatovec (Levica), prvopodpisani pod predlog, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo, je izrazil nasprotovanje današnji odločitvi odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), da ne more odločati o tej pobudi, ker da niso izpolnjeni zakonski pogoji. Pričakuje, da bo DZ o tem vprašanju vendarle še odločal v tem mandatu.

Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je dogajanje na odboru označil za nekorektno. Vabljen je bil kot minister za zunanje zadeve, a mu predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) sploh ni dal besede.

Dal jo je predstavniku predlagateljev Mateju T. Vatovcu (Levica), predstavnici zakonodajno-pravne službe DZ Nataši Goršič, predstavniku državnega sveta Bogomirju Vnučcu in zunanjepolitičnemu svetovalcu predsednika republike Ernestu Petriču, nato pa prekinil razpravo in predlagal postopkovni sklep, da ni pravne podlage za odločanje o predlogu, ker bi morala biti v skladu z zakonom o zunanjih zadevah in dosedanjo prakso priznavanja držav predlagateljica vlada.

Ta predlog je na koncu podprlo deset članov odbora, šest pa jih je bilo proti. Za ta sklep so glasovali Horvat (Nsi), Janez JanšaŽan Mahnič in Anže Logar iz SDS, podprli pa so ga tudi poslanci SMC Simon ZajcKsenija Korenjak Kramar, Mitja HorvatBranislav Rajić in Aleksander Kavčič. Proti so ob predlagatelju Vatovcu glasovali še Milan Brglez in Izidor Kamal Shaker iz SMC, Matjaž Nemec iz SD ter Julijana Bizjak Mlakar in Marinka Levičar iz DeSUS.

Pred tem sta svoj glas utemeljila še Janša in Bizjak Mlakarjeva. Janša je predlagani sklep podprl, "da se preneha delati farso iz tega vprašanja". V SDS so tudi načelno proti priznanju Palestine v tem trenutku, ker da Palestina niti nima vseh atributov, ki so potrebni za državo. Poleg tega priznanje Sloveniji ne bi prineslo nobene koristi, le škodo, je menil.

Erjavec se s tovrstnim razpletom ni strinjal. V izjavi novinarjem po seji odbora je poudaril, da vprašanje priznanja Palestine kot samostojne in suverene države v Sloveniji ni samo vsebinska razprava in ne gre zgolj za to, ali so pogoji izpolnjeni.

Spomnil je, da je vlada to vprašanje večkrat obravnavala. Marca, še pred odstopom premierja Mira Cerarja, je predlagal sklepe, da bi Palestino priznali, a je bilo to umaknjeno z dnevnega reda, ker v vladi ni bilo soglasja, je povedal Erjavec.

V OZP brez odločitve o priznanju Palestine.
V OZP brez odločitve o priznanju Palestine. FOTO: POP TV

Argumentacija, da DZ ne more izpeljati postopka priznanja brez predloga vlade, je po njegovem mnenju napačna. Tudi se ne strinja z mnenjem vladne zakonodajne službe, da priznanje države ne sodi med tekoče posle vlade.

Kot je poudaril Erjavec, ne gre za dokončno odločitev vlade, pač pa za to, da vlada podeli možnost parlamentu, da v celoti izpolni svoj mandat. Po Erjavčevem mnenju tako prihaja do omejevanja DZ, saj tovrstna interpretacija pomeni, da če predloga vlade ni, se DZ sploh ne more opredeliti do priznanja Palestine.

Erjavec prepričan, da je stališče vladne zakonodajalne službe nepravilno

Prepričan je, da je stališče vladne zakonodajne službe nepravilno, "ker ne gre za dokončen sklep vlade, pač pa za predlog parlamentu, ki je tisti, ki po naši zakonodaji prizna posamezno državo".

"Kar se je zgodilo, ni v skladu z ustavo, ni v skladu z delitvijo oblasti. Vlada mora dati DZ, ki ima polna pooblastila, možnost, da se opredeli," je poudaril Erjavec, ki se sicer ne želi spuščati v to, kako se bo potem DZ odločil. Spomnil je tudi, da je bilo v koaliciji ves čas soglasje, da bodo v tem mandatu Palestino priznali.

Izrazil je tudi kritike na del poslanske skupine SMC, ki da "ne želijo izpeljati tega postopka". S prstom je pokazal tudi na Cerarja, ker da je s svojim odstopom dodatno zapletel vso zadevo. Po njegovem mnenju je bilo nekorektno, da je Cerar odstopil po seji vlade in partnerjev s tem ni prej seznanil, saj če bi to vedeli še v času seje, bi gotovo podprli tudi to razpravo.

"Na nek način se počutim izigranega, ker je ministrstvo pripravilo predlog. Bil je umaknjen, ker se je po ministrstvih ponovno iskalo mnenje o posledicah priznanja Palestine. Prvič ni bilo posledic, drugič, ko je to mnenje želel kabinet predsednika vlade, so se kar naenkrat pojavile nekatere negativne posledice," je še dejal Erjavec.

Prepričan je, da bi priznanje Palestine pomenilo korak k nadaljevanju bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Prav tako je prepričan, da bi s tem dali Palestini enakopravnejši položaj.

Tako Erjavec pričakuje, da bo v četrtek vlada vendarle obravnavala to vprašanje. "Na vsak način moramo v vladi razčistiti to vprašanje. Ali predlaganje zakonov in drugih aktov v DZ pomeni, da prekoračujemo svoje tekoče posle. Če jih ne, potem bi bilo prav, da vlada predlaga DZ priznanje Palestine in s tem omogoči, da ne bo prišlo do omejevanja izvajanja pristojnosti DZ," je še dejal Erjavec.

Julijana Bizjak Mlakar pa je protestirala predvsem zaradi Horvatovega vodenja seje, ki da je "ugrabil sejo". Opozorila je, da sploh ni dal besede zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, edinemu na seji prisotnemu predstavniku vlade, ki sicer opravlja tekoče posle. Omejevanje razprave na odboru je označila za omejevanje demokracije. Kljub temu Horvata ni prepričala, da bi spremenil svojo odločitev glede zaključka razprave in glasovanja o omenjenem postopkovnem sklepu.

Vatovec pričakuje odločanje o Palestini še v tem mandatu DZ

Danes je z nezakonitim predlogom sklepa, ki nima poslovniške podlage in ki za brezpredmetnega označuje tri leta star predlog Levice o priznanju Palestine, šokiral predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat. Levica bo ostro protestirala proti nezakonitemu manevru, katerega namen je povsem prozoren: prestaviti odločanje o priznanju Palestine na "primernejši trenutek", ki za nekatere očitno ne bo prišel nikoli, je Levica zapisala v sporočilu za javnost.

Vatovec je dogajanje na seji označil za "eminentno predstavo nenačelnosti in dvoličnosti", ki da jo je vodil predsednik odbora Jožef Horvat. "Vse skupaj se je lahko zgodilo, ker je SMC to predstavo tudi podprla," je razplet seje komentiral Vatovec.

Ocenil je, da je ta sklep "nezakonit sam po sebi". DZ oz. odbor namreč po njegovih besedah ne more sam ugotavljati zakonitosti aktov, ampak da so za to pristojna sodišča.

"Kratko, a jasno sporočilo Levice vsem, ki s figami v žepu čakajo 'pravi čas' za načelno dejanje priznanja Palestine, je naslednje: za pravo stvar ni napačnega trenutka. Levica bo pri tem vprašanju vztrajala naprej,'' je še povedal v sporočilu za javnost. 

Spomnil je, da je Levica vztrajala, da se vsaj glasuje o tem predlogu in da se pokaže, kdo načelno podpira priznanje Palestine in kdo ne. Ključno po njegovem mnenju je, da ima DZ pristojnost, da to priznanje izvede, ne glede na različne interpretacije, predvsem zakonodajno-pravne službe DZ, na stališču katere je tudi temeljil na koncu sprejeti sklep OZP.

Po njegovem mnenju se ta zgodba danes ne bo končala. Pričakuje, da bodo še odločali o Palestini v tem mandatu. Kaj konkretno nameravajo storiti, ni povedal, ker da morajo še preučiti odprte možnosti.

Vztrajal je še, da je že samo stališče, da je sklep o priznanju Palestine nezakonit. Po drugi strani je sporen tudi način, na kakršnega se je seja končala; proces naj bi bil po njegovih besedah zelo neregularen in daleč od postopkov, ki so predvideni v poslovniku.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
05. 04. 2018 14.34
+5
Verjetno ima združena levica že kak seznam par 10000 palestincev za uvoz v Slovenijo!!
dragan krstic
05. 04. 2018 14.30
+3
Video: Muslim Britain kill jews march. In ta mob hoče priznati Erjavec. A ima ta človek sploh kaj možgan? Ima, ima za svoj varžet.
mallonge
05. 04. 2018 14.16
+3
Česarkoli se loti ali je samo prisoten šarlatan Čarli je obsojeno na pogubo.
dragan krstic
05. 04. 2018 14.09
+3
V Londonu pred US ambasado in po ulicah so konec marca muslimani s protesti praznovali bitko v Khaybaru med muslimani in Židi iz leta 628. Muslimani so tedaj umorili nekaj manj kot 100 Židov in to slavijo še danes. Video demonstracij v Londonu si oglejte: Chants calling for death to Jews on the streets of London. Kljub izredno žaljivim vzklikom, tarnsparentom in pozivom k pobojem Židov policija ni reagirala, še manj pa župan Londona Sadiq Khan, musliman iz Pakistana.
dragan krstic
05. 04. 2018 13.45
+3
Pa se levakarji nič ne vprašate kaj so muslimani odvzeli krščanski Evropi, Turčija, Grčija, Bolgarija, Grčija, Srbija, Bosna, Španija, Južna Francija. Prišli so ropat in morit vse do Wienerneustadta, kjer jih je ustavila vojska Habsburgov in Poljska vojska pod vodstvom Jana Sobieskega. Če teh morilcev ne bi ustavili bi zavzeli in izropali vsaj pol Evrope. Podobnost z današnjo situacijo je zgolj naključna.
jg57
05. 04. 2018 13.01
+3
jaz se pa čudim kako Izraelci mirno prenašajo obnašanje Palestincev. Se kdo spomni kako je Rusija utišala uporne Čečena, ali pa Kitajska uporne muslimane v mestu Urumči ? Tu pa vidiš palestinsko mladenko ki klofuta izraelskega vojaka in ta stoično prenaša to ponižanje. Katerikoli drug vojak bi jo udaril s kopitom puške, da bi bilo hudo. No menda je bila pozneje tudi aretirana, ampak to bi naredili tudi v vsaki drugi državi-
KladivoSi
05. 04. 2018 12.16
+2
Nimajo morda pomembnejšega dela,.. Za to tratite delovni čas katerega vam mi plačujemo.
olimpija35
05. 04. 2018 11.53
+2
Ave Moshe Dayan!!
olimpija35
05. 04. 2018 11.53
+3
če bo šarac premier..potem bodo ziher še poskušali in tudi dosegli to..če bo premier janša....bo levici ostal samo še papir,ki ga bodo lahko uporabili za podlago med rolanjem jointov
mallonge
05. 04. 2018 14.17
-1
Krainerland
05. 04. 2018 10.37
+5
Kje je Vatovec kupil doktorat??? Model spokaj s temi svojimi obleci se po njihovo, ker Slovenci spadamo v evropsko judovsko civilizacijo ne boš verjel!!!!
SLO-SURVIVAL
05. 04. 2018 10.17
+6
levičarji ste pravi butalci, kaj boš nekaj priznal, kar se razprostira čez nekaj držav, obenem pa častite soroša?????
Heretik1
05. 04. 2018 08.01
-5
Janšo bi vprašal, če je Kosovo imelo vse atribute, ki so potrebni za državo, ko so jo svečkarji priznali ali je bila to le dobra volja Janše do svoje kosovske žlahte?
Fifi 24
04. 04. 2018 22.51
+7
Jahm levica imate težavo z zgodovino tako kot svečkarji izgleda in vam je važna samo ENA zgodovina ..... Sicer DRŽI da so Izraelci odvzeli palestincem ozemlje pred recimo 60 leti...........SAMO drži tudi da so muslimani to ozemlje odvzeli pred tem ( ca. 600let) krščanom le ti pa pred tem židom...TOREJ kdo ima sedaj tukaj pravice al židi ki so nastarejša vera al katoliki, ki so druga nastarejša vera al muslimani ki so najmlajša vera ?? Namreč nemogoče je da bi mlajša vera bila na nekem ozemlju pred starejšo vero ker jih takrat še ni bilo!
dragan krstic
05. 04. 2018 13.39
+2
Vprašaj kakšnega bošnjaškega muslimana kdo je bil Jezus. Povedal ti bo da je bil musliman in da je muslimanska vera nastala pred krščansko. Tako jim lažejo v mošejah in džamijah. Ko mu poveš da so njegovi daljni predniki bili krščanske vere pa čimprej steci, ker te bo namahal.
kaplja?
04. 04. 2018 22.16
+3
Dej Vatovec umiri se.
morituri
04. 04. 2018 20.48
-2
Edina možnost, da bi Palestino priznali kot državo je ta, da se Palestina dogovori z Izraelci, da jim vrne vsaj toliko ozemlja, da bi imela možnost ustanoviti državo. Izrael je Palestincem odvzel vsaj 80% ozemlja, torej Izrael ni nedolžna ovčka, to moramo pač priznati. Brez tega dogovora med njimi Palestina ne bo nikoli priznana, ker Amerika bo naredila vse, da zaščiti Izrael, seveda je situacija zdaj veliko hujša ko imajo Amerikanci Trumpa za predsednika. Vse to bi naš nesposoben rjavec moral znati in zakaj se zaletava z glavo v zid res ne razumem!!!!! Razumem pa levico, ki tako ali tako nima treznega politika, žal je tudi mesec podlegel neumnostim nekaterim v stranki.
mallonge
04. 04. 2018 20.45
+7
To je primer, kako Erjavec ponovno umešča svoj pralni stroj pred Špelina vrata. Sledil je popolni popušak bedaka, ki se želi smejati drugim.
V3SO86
04. 04. 2018 20.04
+0
Saj dobenega ne boli tukaj nic ker se pac tu pri nam nic ne dogaja ko mi tu uzivamo in iz kavca gledamo in lahko otroke vsak dan pobozamo po glavi in se stisnemo s svojo druzino med tem pa gledamo trplenje druge druzine in izseljevanje iz lastnih domov da se lahko drugi narod vseli in je iz tvojega kavca mislim da nam nebi bilo to pogosu takrat bi drugace gledali ce bi kaj preziveli takega sami
fafajonka
04. 04. 2018 19.43
+7
Kako bi priznali neko področje brez državnih atributov, brez treh vej oblasti in najpomembneje, brez določene meje? Lahko kdo, ki se zavzema za priznanje Palestine, pove kje naj bi bila meja, Gaza povezana z Zahodnim bregom in z glavnim mestom, ki si ga lastita obe strani? Lahko Palestinci preživijo brez tujih donacij, brez možnosti dela v Izraelu, bi se lahko potem zgodilo, da bi bežali v Evropo kot begunci? Erjavčeva trditev, da bi priznanje Palestine spodbudilo mirovni proces, je navaden hokus pokus.
V3SO86
04. 04. 2018 20.01
+0
Izraelci so naselili palestino s pomocjo amerike kak pa lahko priznate IZRAEL ko je najmlajsa drzava palestina je pa bila ze krepko casa naseljena pa da neboste mislili da PALESTINCI niso samo MUSLIMANSKI NAROD AMPAK KRISTJANSKI TUDI
dragan krstic
04. 04. 2018 20.58
+2
Fifi 24
04. 04. 2018 22.42
+2
V3SO .... To sicer drži če pogledaš v zgodovino 70 let nazaj če pogledaš v zgodovino 700 let nazaj pa so muslimani prevzeli to področje katolikom in židom
starcov
04. 04. 2018 19.34
+10
pa kaj majo za odlocat a so to tekoci posli
bb5a
04. 04. 2018 19.05
+11
Kaj me briga Palestina, nočem da jo priznamo.