Slovenija

'Brez NOB ne bi bilo Slovenije'

Slovenska Bistrica, 10. 01. 2009 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Slovenci moramo biti ponosni na dediščino NOB," je ob obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona, v katerem je umrlo 69 borcev, dejal predsednik Danilo Türk.

V naslednjih dneh bo državni zbor obravnaval vojne zakone. S tem ima priložnost, da stori odločilen korak na poti sprave. Tudi tu je že marsikaj opravljenega, čeprav se vsega ne da urediti z zakoni, saj ni načina, kako bi odpravili vsa trpljenja iz tistega časa. Predsednik republike Danilo Türk

Ob 66. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona je na prizorišču bojišča pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju potekala spominska slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik države Danilo Türk.

Slovenski predsednik je poudaril, da moramo biti Slovenci ponosni na dediščino NOB in njegovega prizadevanja pred več kot 60 leti v globalnem spopadu, v katerem se je odločalo o usodi sveta. Brez NOB po njegovih besedah ne bi bilo slovenske države, najverjetneje pa ne niti slovenskega naroda, ki se je na ta način uvrstil v zmagovito koalicijo združenih narodov. Kot je dejal, ta ponos danes ohranjamo s svojo državo, ki je v zgodovini pomenila sanje večine Slovencev.

Türk se je dotaknil tudi notranje krepitve slovenskega naroda in pri tem omenil, da zadnja leta veliko govorimo o narodni spravi, kar je po njegovem prav, saj je potrebno premagati delitve iz preteklosti. Medtem ko je na ravni ljudi po njegovem že marsikaj doseženega, pa se zdaj to pričakuje tudi od slovenske politike.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: POP TV

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je umrlo 69 borcev Pohorskega bataljona.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja