Slovenija

Žerjav: DeSUS dvakrat na mesec napove svoj izstop

Ljubljana, 18. 04. 2011 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Erjavec bo DeSUS predlagal odhod iz koalicije. Vlada bi brez te stranke v državnem zboru izgubila večino. Kljub temu izstop DeSUS iz koalicije še ne pomeni avtomatičnega razpisa predčasnih volitev.

Bo po neštetih napovedih o izstopu iz koalicije to DeSUS naposled vendarle zapustil? In kaj to pomeni za vlado, kot jo trenutno poznamo?
Bo po neštetih napovedih o izstopu iz koalicije to DeSUS naposled vendarle zapustil? In kaj to pomeni za vlado, kot jo trenutno poznamo? FOTO: Miro Majcen

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan dejal, da bo izvršilnemu odboru stranke predlagal, da DeSUS izstopi iz koalicije.

Karl Erjavec pravi, da so ''okoliščine zrele, da se izvršni odbor stranke jutri odloči, ali bomo še sodelovali v koaliciji. Kot predsednik stranke bom predlagal, da zapustimo koalicijo. Izvršni odbor bo ob 11. uri, odločitev bomo sporočili jutri okoli 14. ure.''

V LDS predvsem pričakujemo, da se bo Desus jutri dokončno odločil, kje je, v koaliciji ali izven nje. Čas bi že bil, da se to zgodi. Potem nam bo vsem laže delati načrte, kako naprej. Katarina Kresal

Razprava na torkovi seji izvršnega odbora DeSUS bo povezana tudi s skorajšnjim referendumom o pokojninski reformi. Skupaj s predsednikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušanom Semoličem je namreč predlagal umik reforme, kar pa ni bilo upoštevano, je povedal Erjavec.

Potem ko bo izvršni odbor stranke DeSUS sprejel odločitev glede morebitnega izstopa iz koalicije, bo z njo takoj seznanil svet stranke, ki bo sklican v najkrajšem možnem času, pravi generalni sekretar stranke DeSUS Ljubo Jasnič.

Če DeSUS izstopi iz koalicije, bi to pomenilo, da bi koalicija, ki bi ostala, izgubila večino v državnem zboru. SD, LDS in Zares imajo skupaj namreč le 42 poslancev. Tudi če bi se jim pridružili trije nepovezani poslanci, bi jim za večino manjkal en glas. Poleg tega se eden izmed nepovezanih poslancev Andrej Magajna že pred nekaj časa ni strinjal, da bi kot nepovezani poslanci vstopili v koalicijo.

Predsednik vlade Borut Pahor bi tako v državnem zboru moral iskati ali začasno podporo ali sestavljati novo koalicijo, kar je manj verjetno. Če bi na svojo stran pridobil nepovezane poslance in dva poslanca narodne skupnosti, ki praviloma glasujeta za vlado, bi s tem koalicija pridobila zelo šibko večino – 47 glasov oziroma 46 (od 90), če se Magajna ne bi želel pridružiti.

Ostanejo še SDS s 27 poslanci, SLS s šestimi poslanci in SNS s petimi. Premier bi lahko iskal tudi podporo teh. Najverjetneje bi jo moral iskati za vsak zakon posebej, kar bi verjetno zahtevalo preveč časa.

Druga možnost je, da vlada pade in s tem tudi koalicija. Predsednik republike Danilo Türk bi lahko iskal novega premierja, ki bi sestavil novo vlado in koalicijo, če mu to ne bi uspelo, bi moral razpisati predčasne volitve.

Skupina nepovezanih poslancev Solidarnost se bo danes pogovarjala o stališču glede morebitnega vstopa v vlado oziroma izoblikovala stališče do tega vprašanja.
Skupina nepovezanih poslancev Solidarnost se bo danes pogovarjala o stališču glede morebitnega vstopa v vlado oziroma izoblikovala stališče do tega vprašanja. FOTO: Blaž Garbajs

Kdo bi šel v koalicijo?

Franc Žnidaršič iz skupine nepovezanih poslancev pravi, da se bodo ti o morebitnem vstopu v koalicijo še danes poskušali uskladiti med seboj. Če jim to ne bo uspelo, ima vsak pravico, da se do tega vprašanja opredeli po svoji vesti. Na vprašanje, ali se sam nagiba k vstopu v koalicijo, ne želi dajati izjav, dokler se o tem ne pogovori z nepovezanimi.

Pravi tudi, da ''izvršni odbor stranke DeSUS ne odloča o izstopu iz koalicije, temveč je ta odločitev v pristojnosti sveta stranke''. Glede predčasnih volitev mu je vseeno in ne verjame, da bo do njih prišlo.

O Erjavčevi (ponovni) grožnji z izstopom DeSUS iz koalicije pravi, da je ''to pametna odločitev, prva po dolgem času. Bolje da gredo, saj tako povzročajo samo sitnosti.''

SNS: Mi v to vlado nikakor ne moremo

Zmago Jelinčič (SNS) na vprašanje, ali bi njegova stranka po morebitnem odhodu DeSUS iz koalicije vstopila vanjo, odgovarja, da v to vlado nikakor ne morejo vstopiti, ''ker je gospa Kresalova rekla, da bi z vsemi šla v vlado, z Jelinčičevo Nacionalno stranko pa nikoli''.

Na vprašanje, ali podpira predčasne volitve, Jelinčič odgovarja, da ''ne bo nobenih predčasnih volitev, ker jih praktično ne more biti. Zadostno podporo bo vladi še naprej dajala Slovenska ljudska stranka, ki po mojem prepričanju tudi po morebitnem odhodu DeSUS-a iz koalicije ne bi vstopila vanjo, bi pa vladi priskrbela potrebne glasove''.

SLS: Ne bomo vstopili v koalicijo

Radovan Žerjav pravi, da bi bilo najbolje, da vlada parlamentu ponudi svoj odstop.
Radovan Žerjav pravi, da bi bilo najbolje, da vlada parlamentu ponudi svoj odstop. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik SLS Radovan Žerjav se je odzval na trditve o pogovorih SLS za vstop v aktualno vladno koalicijo: "Kot sem že neštetokrat javno dejal in tudi zapisal, te navedbe v SLS v celoti odločno zavračamo. Slovenska ljudska stranka ne bo vstopila v aktualno vladno koalicijo in bo do konca tokratnega mandata delovala v opoziciji."

Glede napovedanega izstopa stranke DeSUS Žerjav pravi, da ''DeSUS praktično vsak mesec enkrat do dvakrat napove svoj izstop iz aktualne vlade, kar pač ni resna drža odgovorne vladne stranke oz. odgovorne politične stranke nasploh – znova in znova napovedovati izstop, sprožiti ugibanja in spustiti meglo na konkretno delo tako vlade kot stranke same in si potem znova in znova premisliti."

Po besedah tiskovne predstavnice SLS Lejle Kogelj je stališče stranke glede predčasnih volitev takšno, da bi bilo najbolje, da ta vlada parlamentu ponudi svoj odstop.

Kogeljeva zavrača navedbe o tihi podpori vladi in pravi, da ''SLS podpira tiste predloge zakonov, ki jih ocenjuje kot dobre, in zavrača tiste rešitve, za katere je prepričana, da so slabe ne glede na to, ali predlogi prihajajo z vladne strani ali s strani opozicije. Naša podpora pokojninski reformi ne pomeni avtomatične podpore tej vladi, saj smo, recimo, nasprotovali zakonu o malem delu in nasprotujemo tudi zakonu o delu na črno''.

SDS: Slovenija na nek način talka Pahorjeve koalicije

 Podpredsednik SDS Zvonko Černač pa je po Erjavčevi napovedi dejal, da je Slovenija na nek način talka koalicije Boruta Pahorja. Spomnil je, da so v SDS že pred dvema letoma pozvali k oblikovanju tehnične vlade.

Na vprašanje, ali meni, da bo DeSUS res odšel iz koalicije, Černač odgovarja, da je to predvsem stvar strank vladajoče koalicije. "Ne glede na tako ali drugačno odločitev pa je vlada že nekaj časa neoperativna, z DeSUS ali brez njega," je menil podpredsednik SDS. Po njegovem mnenju vlada namreč ni sposobna uveljaviti potrebnih odločitev, ki jih Slovenija potrebuje.

Bo koalicija tokrat res ostala brez Erjavca?
Bo koalicija tokrat res ostala brez Erjavca? FOTO: Aljoša Kravanja

SD: Z vidika koalicije je to neodgovorno

Poslanec SD Miran Potrč je ravnanje Erjavca ocenil kot mogoče razumljivo z vidika stranke DeSUS, a neodgovorno z vidika koalicije. Potrč sicer še ne ve, kako se bodo v DeSUS odločili, meni pa, da bi se bilo neodgovorno umakniti sedaj, ko bi bil čas, da bi skupili skupaj in do konca mandata opravili posel. Vendar pa "vsak ravna, kot ve, da njemu najbolj odgovarja".

Zares: Tako kot je DeSUS vstopil v koalicijo, lahko tudi izstopi

V Zares menijo, da ima DeSUS legitimno pravico, da iz koalicije, tako kot je vstopil, tudi izstopi. Dodajajo pa, da je Erjavčevo potezo težko razumeti. Namreč, ob vsebinsko pomembnih zadevah, kot sta po besedah Zares pokojninska reforma ali interventni zakon, stranka DeSUS ni zagrozila z izstopom, pa čeprav je tem zakonom nasprotovala. "Zato pa takšno grožnjo uporablja, tako v tej kot tudi v prejšnjih vladah, v zvezi z imenovanjem kandidatov DeSUS na posamezne javne funkcije,“ so menili v Zares. "Nenazadnje je bila tudi ministrica Trobec Bučanova imenovana z grožnjo DeSUS, da bo v primeru, da ne bo imenovana izstopil iz koalicije,“ so dodali.

Ob tem so tudi v Zares spomnili, da predčasne volitve niso pogojene zgolj z izstopom DeSUS iz koalicije. "Konec koncev je dokaz za to dejstvo, da je DeSUS že pri glasovanju o proračunu in pokojninski reformi glasoval proti koaliciji pa so bili ti zakoni vseeno sprejeti," so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcico
19. 04. 2011 19.07
Končno Kahl izginja, vsaj za zdaj iz umazane politike. In zdaj bo stranka v levem rovu Postojnske jame prepustila umazana dela desnemu rovu Postojnske jame. Dokler ne izgineta oba rova nimamo nobenih resnih možnosti.Levi v svoj žep, desni prav tako, vendar pri desnih je še cerkveni žep. In Portugalska je cvetoča država za Slovenijo.
beri66
19. 04. 2011 10.29
ja, borčevske pokojnine od 200-300 evrov so pa res ogromen denar, vzet partizanom in dat belčkom in RKC... še premajne so te pokojnine za to kar so nam priborili...koliko pa je še živih partizanov z temi pokojninami, 100? 200? Domobrancev je veliko več...koliko že ima SDS članov?
beri66
19. 04. 2011 10.27
Webb77, kdo ti je kriv če so ti starši bili belčki in nimajo borčevsjkih pokojnin, so pač izbrali napačno stran.
beri66
19. 04. 2011 10.26
Žalostno da smo vsi mi ujetniki neke skupine senilnih starčkov ki se imenuje DESUS in izsiljuje državo...za njihove pokojnine in privilegije so pripravljeni žrtvovati državo in vse nas....reforme so nujne da nebo jutri še slabše....tudi to je možno, ne se zavajat da ima Janša čarobno paličico, briga njega za Slovenijo on kupuje otroški voziček in Pampersice....on živi v preteklosti in ni oseba za prihodnost....Z njim bi bili danes na istem ali še slabšem, tudi on je kriv da je v času debelih krav pustil v blagajni pajčevino....za prilizovanje volilcem je razmetaval naš denar...brezplačniki,"poštene" vinjete, Patrije..........
Lux Ferre
18. 04. 2011 23.24
Zavajanja in podtikanja so plod trenutnih oblastnikov in to jim je bilo javno večkrat dokazano... Toliko o poštenju
Tonček Balonček
18. 04. 2011 22.58
Ka kaj niso večian borcev sami bivši direktorji in politiki ter potemtakem ne rabijo borčevskih pokojnin, saj so imeli že plače takšne kot današnji managerji?Pa dajte že enkrat pisati na temeljih podatkov! Enkrat so anm vs epokradlikomunisti, drugič ti po "zlomu" itd. Kaj so pokradli, eč pa ničesar bveč ni nilo?Jaz ne viim nobenega borca in bivšeha komunista,, ki bi imel svoje ghelikopterje, teelsne stržarje in nepremičnine po Floridah, Cioru itd. Kam so poskrili ves denar? V Vatikan?
Lux Ferre
18. 04. 2011 22.51
Saj bi jaz prav tako zagovarjal Boruta in njegovo bando,kakor vi, če bi imeli moji starši borčevske penzije in politično nastavljene dobro plačane službe. Pa ni bilo nič iz tega. Tako da vas po eni strani popolnoma razumem, težko se je odreči privilegijem, ki so Vam bili dani.
Lux Ferre
18. 04. 2011 22.40
Ssi potem ti iz stare garde z borčevsko penzijo, ki se boji spremeb na bolje? Ja banda dnevi so vam šteti tako ali drugače...
pupa_od_anbot
18. 04. 2011 22.24
@webb77: dete, pejdi kakšno knjigo prebrat in potem se vključi v pogovore odraslih
Lux Ferre
18. 04. 2011 22.18
ppupa_od_anbot 2. tudi t.i. desni so pred 21 leti živeli v neki drugi državi in nekem drugem sistemu... niso kontaminiriani ne, kje pa! le kdo jih je šolal? 3. kolikokrat vam bo treba še to ponovit IJJ fani? Ne moreš desnice primerjati s tem kar je trenutno na vladi... Ker take žalosti kot se dogaja pod Borutom ni bilo še nikoli... Glede na to kaj je bil kdo 21. let nazaj, je pa samo vlečenje Boruta iz dreka in zavajanje poštenih ljudi!!!
galjot
18. 04. 2011 22.15
I nominus patrus il spiritus santus pojdite v miru-dovolj vas imamo-amen !!!
wizeman
18. 04. 2011 22.09
Lol121 18.04.2011, 21:07 0 vsi so enako pokvarjeni Še posebej desni.
wizeman
18. 04. 2011 22.08
Hja, na notranji strani. Ko se suknjič obrne zopet navzven......
korintos1
18. 04. 2011 22.03
pupa_od_anbot Všite imajo v suknjičih. Nikoli ne veš.
pupa_od_anbot
18. 04. 2011 21.51
kaj mislita, kam so dali knjižice?
korintos1
18. 04. 2011 21.38
wizeman kdo pa še danes razsaja po vaških odborih v malih občinah? V večini desničarji iz partijsko socialističnih zvez.
Danijel Fric
18. 04. 2011 21.25
Erjavc bi ga rad dobil pa vseeno nedolžn ostal. pravi kalimero
pupa_od_anbot
18. 04. 2011 21.14
@wizeman: itak, samo njihov podmladek noče tega zastopit, kaj misliš bo kdo odgovoril?
wizeman
18. 04. 2011 21.08
@pupa_od_anbot 18.04.2011, 21:01 Hah, večina desničarskih jastrebov je nekoč razsajala po raznih partijskih socialističnih zvezah in vaških odborih...
Lol121
18. 04. 2011 21.07
vsi so enako pokvarjeni