Slovenija

'Breme krize smo pravično razdelili'

Ljubljana, 12. 06. 2010 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor je dejal, da želi vlada Slovenijo pripeljati med najbolj razvite države, saj bo samo tako mogoče blaginjo ohraniti za sedanje in prihodnje generacije.

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Reuters
Pahor je poudaril, da skupaj s strankarskimi kolegi iz vlade svoje delo opravlja z velikim veseljem, ker delajo v skupno dobro. Dokler bodo imeli ljudje občutek, da delajo v skupno dobro, bodo šli po njegovem prepričanju v korak z njimi, pa čeprav se z vsako potezo ne bodo strinjali.

Slovenija je po mnenju predsednika vlade Boruta Pahorja na točki, ko se lomi mentaliteta Slovencev, ki začenjajo videti sebe kot zmagovalce in vidijo sicer strmo pot navzgor, a so jo pripravljeni prehoditi. Prepričan je, da morajo vladajoči to moč in vizijo Slovencev spodbuditi.

Pahor je zbranim na rednem srečanju SD v ljubljanskem Mostecu ponovil, da želi vlada Slovenijo pripeljati med najbolj razvite države, saj bo samo tako mogoče blaginjo ohraniti za sedanje in prihodnje generacije. Pahor pot do tega cilja vidi v pravični razdelitvi bremen, ki so zanjo potrebna.

'Breme krize smo pravično razdelili'

Danes pa ljubljanski mestni odbor SD ni razkril, kdo bo njihov kandidat na lokalnih volitvah. Njihova predsednica Metka Tekavčič je dejala, da želijo, da bi se stranke levice dogovorile za skupni nastop na prihajajočih lokalnih volitvah v Ljubljani in za skupnega kandidata. "V mestnem svetu potrebujemo močno socialdemokratsko skupino, kajti ni vzorno, da v našem mestu svetnice in svetniki prevečkrat molčimo, ko se odloča o pomembnih vprašanjih," je povedala zbranim, med katerimi je bil tudi sedanji ljubljanski župan Zoran Janković. Tekavčičeva je zagotovila, da v Ljubljani podpirajo večino projektov, ki jih je začel Jankovič, ter tudi tiste, ki sta jih začeli že prejšnji županji Vika Potočnik in Danica Simšič (SD) in so se v tem mandatu zaključili.

Pahor medtem na vprašanje, ali podpira Jankovića za nov mandat na čelu ljubljanske mestne občine in kakšna je njegova ocena Jankovićevega županovanja, ni želel odgovarjati. Dejal je, da je to pristojnost mestnega odbora SD.

Prepričan je, da je Slovenija breme krize uspela razdeliti pravično in da "lahko z optimizmom gledamo naprej, kako bomo ob dvigu konkurenčnosti zagotovili trajne vzvode za razvito, močno in v svet vpeto gospodarstvo ter obenem močno socialno državo". Po Pahorjevi oceni obstajajo vsi razlogi zato, da se v Sloveniji z vero in upanjem gleda v prihodnost.

Pahor je priznal, da v tem letu in pol vladi ni uspelo vse in ne vse tako hitro, kakor si je želela, a v primerjavi z uspehi in neuspehi drugih držav članic EU je lahko Slovenija po njegovi presoji ponosna.

'Gospodarstvo okreva'

Ponovil je, da je slovenski bruto domači proizvod lani sicer strmo padel, a da gospodarstvo sedaj okreva, socialna povezanost v krizi pa je ostala. Spomnil je, da je Slovenija lani glede na 2008 za ukrepe za krepitev socialne povezanosti dala skoraj polovico več proračunskih sredstev od načrtov iz časov konjunkture, a obenem skozi druge ukrepe uspela povečati vzdržnost sistema, da se čez dve leti ne bi zrušil.

Omenil je rebalans proračuna in strukturne reforme, ki bodo boleče in kratkoročno nepriljubljene, a če želi Slovenija zagotoviti dolgoročno vzdržnost ne samo javnih financ, ampak družbe kot celote, se mora po njegovi oceni kot malo in odprto gospodarstvo prilagoditi tako, da "bomo gibki in vitki in se bomo lahko hitro odzvali na spremembe v svetu".

Predsednik vlade Pahor je pojasnil izjavo o svojih mesečnih dohodkih. "Če je kdo razumel izjavo kot žalitev, se opravičujem," je dejal in dodal, da morda ta izjava ni bila potrebna, je pa resnična.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikajana
14. 06. 2010 12.43
Premier Pahor je dejal, da želi vlada Slovenijo pripeljati med najbolj razvite države, saj bo samo tako mogoče blaginjo ohraniti za sedanje in prihodnje generacije. G. Pahorju je najbolj pomebno, da jemlje državljanom, ki komaj preživijo, da pomaga uspešnim podjetjem do še večjih dobičkov, da polni državno blagajno.
nikajana
14. 06. 2010 12.39
ne moreš varčevati pri nekomu, ki dobiva minimalno plačo....varčuješ lahko pri tistih na 3.500, (3002,00 je malo težko, ker niti ti g. Pahor ne preživiš), vzemi tistim, ki jih plačujemo davkoplačevalci, ki imajo nad 3.500 pa bo ostalo kar precej denarja. Pa tudi slaba plača to ne bo..... Ne pa da nas ponovno "utrujaš" z podražitvami, nam z minimalno plačo se to precej pozna...... Predsednik vlade Pahor je pojasnil izjavo o svojih mesečnih dohodkih. "Če je kdo razumel izjavo kot žalitev, se opravičujem," je dejal in dodal, da morda ta izjava ni bila potrebna, je pa resnična. 3002,00 mesečno pa ne preživi, res nas žali. G Pahor jaz preživim z minimalno plačo, imam dva otroka, ki se šolata. Po očetu, ki se je smrtno ponesrečil dobivata 115,00 eur pokojnine.Pa še živa sem....Res vas je lahko sram takšnih izjav........
dule100
14. 06. 2010 06.58
Ta človek je enostavno nor. Ali pa misli, da smo nori mi, ki poslušamo njegove nore izjave !
Buena Vita
14. 06. 2010 06.48
PAHORJEVO ENOUMNJE
Buena Vita
14. 06. 2010 06.48
HE,HE,HE HA HA HA HO,HOHO.HO.HOHO PA KJE JIH POBIRA--ZAKAJ NE NAREDI ŠOVA NA POP TEVEJU,DA SE SMEJE TEM NJEGOVIM BLJEZGARIJAM CELA SLOVENIJA
SEBASTI
14. 06. 2010 06.45
Kje živi ta človek? Ko berem njegove izjave nisem popolnoma prepričan ali živiva v enaki dimenziji. Pahor je v nekem vzporednem svetu, kjer vse temelji na rožnati barvi.
RADO62
14. 06. 2010 00.32
'Breme krize smo pravično razdelili' ??? Bolj gre tle za breme neznanja Križaniča pa Gasparija.... Skupaj ne premoreta niti znanja povprečnega srednješolca ekonomske smeri.... heh
victoriosus
13. 06. 2010 23.28
Poanta ekonomije je v tem, da se "breme" krize razdeli nekje drugje, ne pa pri nas. Vlada bi morala zagotoviti pogoje, da krize sploh ne bi občutili, ne pa da pokleknemo in počakamo, da mine!!
M-teorija
13. 06. 2010 21.40
'Breme krize smo pravično razdelili' Še dalečod tega. Kvečjemo lahko govorimo, da glede na predhodnike delajo nekaj več na tem, da je delitev nekoliko manj krivična. Pa še to bolj na račun in pod pritiski recesije kot pa, da bi šlo za za nekakšno lastno iniciativo.
12345s
13. 06. 2010 21.03
Bo malenkost bolj pravično razdeljeno, ko bomo zasegli njihovo imetje.
-gorenjka-
13. 06. 2010 20.55
A.L.O 13.06.2010, 15:15 0 -gorenjka- 13.06.2010, 12:12 BABA pejd za štedilnik, ne pa da cele dneve za kompom visiš pša klattiš neumnosti! ....ejga,meni za štedilnik ni treba :-)......sicer pa za šporhet podi svojo BABO......kaj ?? je nimaš??....res čudno !!!!
servo.marcus
13. 06. 2010 20.28
Eh pustimo eno sito lisico v kokošnjak, da naredi malo zmede, spet kure ne bodo nesle jajc, zaradi stresa seveda.
servo.marcus
13. 06. 2010 20.23
Eh pa spet zavajajo naši politiki. Kako pripeljati državo med najbolj razvite, ko pa imamo vso tehnologijo in znanje pred vrati. Raje preprečimo množično razprodajo državnega premoženja oz. velikih podjetij in kupimo politikom jajca.
schutzstaffel
13. 06. 2010 20.19
'Breme krize smo pravično razdelili' - ne nismo. Katoliška cerkev ni nosilec ne ene dvanajstine bremena. Da ne govorim, kaj bi bilo,č e bi jo obdavčili...
vinadap.
13. 06. 2010 19.15
dmalalan dmalalan 13.06.2010, 16:55 13.06.2010, 17:05 13.06.2010, 16:42 13.06.2010, 16:29 --- Vidiš: to se zgodi, če slabo travo kadiš!
dmalalan@mac.com
13. 06. 2010 17.05
...in bodi cist-k solza-se splaca ti povem in zbrisi vse...ves kako gre branjevki na trgu stranka k vsak krompircek posebej prebira...bodi hladen ali vroc, drugace te pljunem proc...bi prej Slovenijo med razvite vrglo...samo je to Sifko ze davnej zapel in pel, pa se nic ni prjelo...hehehe...ce ze sta Admini k mali Duhovi...potem vsaj Sveti Duhovi poskusajte bit...koncni cilj Slovenca v Dezelci je. Harmonikar je cel dannspilu-Harmonikar ni nikoli spal...jest sem jemu pec lonceno, noter goru je plamen... tako pocasi pojejo, kokr jaz tipkam...Admin uzivaj sz mano bebotom...vem kako kelnerji Goste vidijo-poznam miljone opisov kelnerskih Gostov...sigurno mate isto sceno...povsod je...bi moral se vice dohtarjev o pacientih slisat, koliko jih jaz slisim...no zdej bodo Raste...bom zraven musce delu...Ti uzivaj sz svojimi zabavnimi trenutki, naprej.
dmalalan@mac.com
13. 06. 2010 16.55
Admin-ce se je sme rec kr se vidi in cuje...se u nacizem, fasizem, komunizem vraca...u Dezelci, ki premier pravi, da mora med razvite, to ni lepo...sigurno mas tako kariero, k sefica studentov...Pahor take obozuje-takoj vidi da razumejo, kaj je to Pravicno!!!
dmalalan@mac.com
13. 06. 2010 16.42
Zanimiva je Pravicnost socialistov...en Obraz Pravicnost med Delavkami Mure stoji, drugi obraz pa pred jankovicem se smehlja ... se dobro, da se ene hcerke nimas, z hcerkami se da bl nalagat, so pa tudo drazje...sz Mamo volit, sz Prjatli zurirat...Mame Sina ni blo videti, da bi rekli-ma kasna Srecna Druzina-vse ma pravicno razdeljeno...in pol Studentom razlozi, da Sinu ne bo treba Delat. ...ja dosti-krat sem cutil in videl in slisal-kaj je za nase Pravicnost in Pravica...eno samo veliko Srce in Mozgane male ima ta Resnica...sicer pa po slovensko se Pravica na Pras... najboljse rima...tako sta si blizu Pravica&Pras...
dmalalan@mac.com
13. 06. 2010 16.29
'Breme krize smo pravično razdelili'...pravilno...Ostanke YU, ki Smo jo do bonov zafurali,Smo izbrali , Tiste, ki so k propadu samoupravnega socializma, najvec prispevali, da izberejo kdo bo kej dobil in kdo kej zgubil, ker je pa bl malo iz Yuge blo-ostalo, smo se kredite vzeli, kolikor smo zmogli, da smo izbrane zadovoljili, ostale pa pozabili, Delat pa tako in tako nikoli nismo in ne bomo znali. ... Pahor-a ti sepetalci v bolezni, niso se prsepnli, da sz Resnico se najbl dalec pride-med razvite...in v Razpolozenju in kakor Zvezde stojijo je to edina Pot, da glavo resis...da ne bos samo za Sinovo prihodnost skrbel...Sin se bo bl slabo pocutil med Revezi-bo osamljen in zagrenjen starec ratu...k tvoji prjatlski sefi iz slik-ni za verjet kako nicevo bitje je lahko Clovek, ga nobena kravata ne resi, edino odresi lahko, kot pripomocek za se ubit-obesit...groza, kdo se po stranki seta...vse je normalno, da je Slovenija zgubljena...ja glih tako se je u samoupravljanju delilo-kot ta zdej nalaga-ta, kaj so starci sz tvojga zbora delili...sz Narodom...bebavost...so vsaj upali, da so posejali in tudi pozeli.
29350
13. 06. 2010 16.29
g. Pahor, sram vas je lahko za vsako vaso besedo. Breme ste pravicno razdelili in to tako, da ste revnim pobrali vse, svojim pa ste napolnili zepe.Pravite, da je z EUR 3000 tezko ziveti kako pa naj zivijo ljudje z 400 EUR ali brezposelni, ki ne prejemajo nicesar. In vsem nam sedaj dvigate se ceno elektrike in plina. To delate zato, da boste napolnili prazno malho drzave in, da boste cez umazane posle zopet polnili svoje zepe.