Slovenija

Brecljeva ne bo sekretarka

Ljubljana, 28. 03. 2012 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktorica službe za razvoj sodne uprave na vrhovnem sodišču Tina Brecelj ne bo postala državna sekretarka za pravosodje in javno upravo. Po pojasnilih ministrstva kandidatki ministra Senka Pličaniča nasprotujejo koalicijske stranke.

Po poročanju Dela je direktorica službe za razvoj sodne uprave na vrhovnem sodišču Tina Brecelj potrdila sprejem ponudbe ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča za prevzem enega od položajev na pravosodnem ministrstvu.

Po informacijah Dnevnika naj bi njenemu imenovanju nasprotovali v koalicijskih vrstah oziroma predvsem v SDS. Uradne razlage za nasprotovanje ni. Menda pa ni pravih "političnih barv", saj je bila pred odhodom na vrhovno sodišče sekretarka takratnega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Aleša Zalarja.

Minister Senko Pličanič je še edini v Janševi vladi brez državnega sekretarja.
Minister Senko Pličanič je še edini v Janševi vladi brez državnega sekretarja. FOTO: Damjan Žibert

Tako Pličanič ostaja edini minister v vladi brez državnih sekretarjev, saj mu ni uspelo dobiti niti državnega sekretarja za javno upravo. Po poročanju Dela pa nekateri zavrnitev Brecljeve razumejo kot namig, da se je zaradi nekaterih svojih stališč v zvezi s prenosom tožilstva na notranje ministrstvo znašel v nemilosti največje vladne stranke SDS.

Po informacijah Večera pa je Pličaničev predlog za imenovanje Brecljeve na mesto državne sekretarke v torek na kadrovski komisiji vlade padel, ker so se "spremenile okoliščine". A naj bi Brecljeva ne bila prvo zavrnjeno Pličaničevo ime. Očitno predlogi ne ustrezajo SDS, piše časnik.

V ožjem krogu je na izbiro več kandidatov

Pličanič zaenkrat ne želi komentirati zadeve, zato ni odgovoril na vprašanje, ali je že opustil predlog za imenovanje Brecljeve na mesto državne sekretarke ali bo vztrajal pri njem. Prav tako ni komentiral koalicijskega dogovora, da si lahko minister izbere svoje sodelavce.

Je pa dejal, da načrtuje dva državnega sekretarja. Po njegovih pojasnilih že od nastopa funkcije išče primerne ljudi, vendar ni preprosto najti ljudi z ustreznimi strokovnimi referencami, ki bi želeli v takšno službo v državni upravi.

Z ministrstva so sporočili, da je Brecljeva ena izmed strokovnjakov, ki jih je minister Pličanič povabil k sodelovanju. "Koalicijske stranke se z njenim imenovanjem niso strinjale," so pojasnili. Poudarili so, da medtem ostaja nespremenjeno izhodišče ministra pri izbiri državnih sekretarjev, ki je, da gre za imenovanje kadrov z visoko stopnjo strokovnega znanja.

Dodali so, da je v ožjem krogu na izbiro več kandidatov, "o konkretnih imenih pa bo javnost obveščena po njihovem imenovanju na seji vlade, ki imenuje državne sekretarje na predlog ministra".

Iz DLGV, ki je tudi predlagala Pličaniča za ministra, so sporočili, da se še niso ukvarjali z zadevo. Dodali pa so, da "stojimo na stališču, da si vsak minister sam izbira državne sekretarje brez kakršnega koli vmešavanja drugih strank".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JezekTekaTeka32
29. 03. 2012 10.22
+1
JJ že ve kaj je dober ... kadrirati s pametjo ... popucat vso levo nesnago ... cm po cm ... brez popuščanja in temeljito ... BRAVO VLADA !!!
Tonček Balonček
29. 03. 2012 10.06
Kaktere dežavne sekretarje bodo imeli minsitri bo določil Tomaž MAjer, ne pa ministri. PA akj oni msilijo, da bodo sami kadrovali? Zaakj bi ozvočil kabinete, bolje je, če imaš tam svoje ljudi, pa še elektrike ni treba.
benko12345678
28. 03. 2012 15.36
-1
kaj pa je govoril Virant. To kar hoče Pličanič, kompetentno državno sekretarko, kar pa seveda SDS ne dovoli. Kaj pa ima potem pri tem Virant
kameltrajbar
28. 03. 2012 15.37
+3
kameltrajbar
28. 03. 2012 15.34
+3
,,kwa virantove vlečejo za uhlje...:))))))))
JanezNovakJohn
28. 03. 2012 12.58
+3
SANADARJEV SINDROM JE NAJMOČNEŠI. NE DAJ SE TOMAŽEK DA NE PRISTANEŠ NA DOBU. (Pardon za elito je Koper)
VOY
28. 03. 2012 12.37
-1
Rdečkoti tale je pa za vas....Časna TITOVA -Druže Tito, mi ti se kunemo [Zdravko Čolić] ha ha ha
titovka
28. 03. 2012 13.26
+1
kako pa se glasi za tabejle...boš povedal 20 aprila!
VOY
28. 03. 2012 12.30
-1
BRAVO g.Janša....smo čisti
titovka
28. 03. 2012 11.52
+4
VIRANT, saj si ti ja govoril, da se ne bo zaposlovalo po političnih barvah...kaj sedaj to....ja vi skorumpirani lopovi!t
crtomir2
28. 03. 2012 12.20
+4