Slovenija

Braxova: Sojenje bo verjetno še letos

Ljubljana, 17. 03. 2009 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
3

Finska ministrica za pravosodje Tuija Brax je z Zalarjem govorila o sodni praksi na Finskem in spremembah v slovenskem sodstvu. Z Brezigarjevo pa sta govorili tudi o preiskavi posla s Patrio.

Tuija Brax je na obisku v Sloveniji obiskala tudi generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.
Tuija Brax je na obisku v Sloveniji obiskala tudi generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. FOTO: POP TV

Finska ministrica za pravosodje Tuija Brax je ob koncu obiska v Sloveniji dejala, da se Slovenija in Finska srečujeta s podobnimi problemi v pravosodju. Z ministrom Alešem Zalarjem sta izmenjala izkušnje s področja reforme pravosodja in obravnavala aktualne EU teme. Z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar pa so govorili tudi o zadevi Patria.

V ponedeljek so na delovnem srečanju izmenjali izkušnje s področja reforme pravosodja, zlasti glede upravljanja in vodenja sodišč, zagotavljanja učinkovitosti sodišč, proračunskega financiranja ter vzpodbujanja sodnikov in predsednikov sodišč k čim večji učinkovitosti.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Po Zalarjevih besedah ima Finska na tem področju zelo dobre izkušnje in zato so se želeli o teh izkušnjah nekoliko podrobneje informirati. "Na pravosodnem ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, ki bodo šle v podobni smeri, zato da zagotovimo optimalno funkcioniranje našega sodstva," je poudaril minister.

Braxova z Brezigarjevo tudi o preiskavi v zvezi s Patrio

Zalar je po sestanku z Braxovo in Brezigarjevo povedal, da so na sestanku opravili razpravo o vseh odprtih vprašanjih, povezanih s preiskavo afere Patria. Glede na to po njegovem obstaja realna možnost, da se v bodoče pri tem ne bi pojavljale več nobene ovire.

Pojasnil je tudi svojo izjavo na odboru DZ, kjer naj bi dejal, da ga skrbi, da bi nekatera dejanja v aferi Patria utegnila zastarati. Po njegovem je to eden izmed odgovorov, ki ga je tožilstvo posredovalo v okviru mednarodne pravne pomoči. Kot je dejal, je generalno državno tožilko že zaprosil za pojasnilo, ki ga je tudi dobil. "Več pa v tej fazi ne morem reči," je dejal.

Glede nekaterih zastojev, ki naj bi nastajali med finskimi in slovenskimi preiskovalci v začetku preiskave afere, pa ocenjuje, da to ni nič nenavadnega, saj je šlo "za prvi tak primer, prav tako nismo imeli izkušenj, sodni funkcionarji pa so pri tem naleteli na nekatere ovire pri različnih predpisih obeh držav".

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Brezigarjeva je glede skupne komisije slovenskih in finskih državnih tožilcev, ki preiskujejo posel, povedala, da ta še vedno preiskuje sume kaznivih dejanj in preverja podatke. Podrobnosti ne pozna, prepričana pa je, da ne stoji na mestu.
Ob tem je Brezigarjeva zavrnila navedbe, da naj bi bila skupna komisija finskih in slovenskih tožilcev oblikovana prepozno. "Takoj, ko so me s Finske obvestili o želji po ustanovitvi takšne komisije, so pogovori o njenem oblikovanju stekli, v 14 dneh pa smo podpisali tudi sporazum," je dejala.

Zavrnila je tudi možnost, da bi pri preiskovanju prišlo do političnih pritiskov. "S tem slovenski tožilci nimamo težav, saj sume preiskujemo po strokovnih kriterijih," je dejala in dodala, da se tožilka, ki vodi primer, s svojim delom resno ukvarja.

Braxova pa je pojasnila, da preiskava afere Patria ni bil razlog za njen obisk Slovenije. Dejala je, da so tako s prejšnjim kot s sedanjim ministrom pri preiskavi zadeve dobro sodelovali in še sodelujejo, o podrobnostih pa tudi ona ni govorila. Kot je povedala Braxova že v ponedeljek, točnega datuma kdaj se bo proces na Finskem pričel ne ve, bo pa verjetno še letos, je dodala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 03. 2009 21.27
JANŠA JE TOŽIL,IN TOŽBE MORAJO BITI,ČE BODO ZAVLAČEVALI SLOVENSKI LENUHI,BO ŠLO NA EVROPSKO SODIŠČE,TOLIKO BOLJE,BO PODKURJENO POD LENUHARSKE RITI SLOVENSKIM SODNIKOM,IN ZALARJU JUHUHU
Braveheart
17. 03. 2009 17.02
zakaj bi pa JJ sodili? zaradi cvikla? lol