Slovenija

Štefanec: Predlog za razrešitev je pritisk in napad na delo KPK

Ljubljana, 12. 04. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci poslanskih skupin NSi in nepovezanih poslancev so v parlamentarno proceduro vložili predlog sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev predsednika KPK Štefaneca. Po njihovem mnenju namreč komisija ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom. Štefanec meni, da očitki niso utemeljeni in da gre za pritiski ali celo napad na delo KPK.

Poslanci poslanskih skupin NSi in nepovezanih poslancev predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca očitajo marsikaj. Zato so v parlamentarno proceduro vložili predlog sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev Štefaneca.

Podpisani poslanci menijo, da komisija ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom. Prav tako ugotavljajo nezakonito in samovoljno ravnanje ter kršenje ustavnih pravic, ugotovljeno s strani upravnega sodišča, nezakonito ravnanje KPK pri pridobivanju in hranjenju bančnih podatkov vseh državljanov Slovenije ter nezakonito in neprimerno ter neučinkovito reagiranje predsednika komisije v primeru ravnanja v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu.

Predlog so napisali v ZaAB Alenke Bratušek.
Predlog so napisali v ZaAB Alenke Bratušek. FOTO: POP TV

Predlog so sicer napisali v ZaAB, je danes pojasnila njegova predsednica Alenka Bratušek. V obrazložitvi predloga, ki ga je predstavila na današnji novinarski konferenci, je med drugim zapisano tudi, da je delovanje komisije in opravljanje njenih, za družbo pomembnih nalog in pristojnosti, popolnoma onemogočeno, odkar je funkcijo predsednika komisije leta 2014 prevzel Štefanec.

"Boris Štefanec že od prevzema vodenja komisije dokazuje, da je 'stopil v prevelike čevlje' in da za opravljanje svoje funkcije ni niti osebnostno, niti strokovno primeren, niti ne razpolaga z ustreznimi vodstvenimi in organizacijskimi sposobnostmi, ki bi mu omogočile vodenje takšnega organa," so med drugim zapisali predlagatelji.

Komisiji očitajo, da ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom, da ravna nezakonito in samovoljno ter krši ustavne pravice. Poleg tega ji očitajo nezakonito pridobivanje in hranjenje bančnih podatkov vseh državljanov Slovenije, predsedniku komisije pa tudi nezakonito ravnanje v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu.

V poslanskih skupinah so večinoma zadržani do tega, da bi DZ predsedniku republike podal predlog za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Med pomisleki je tudi ta, da ni najbolj primerno oz. okusno, da predlog za razrešitev podajo tisti, ki jih KPK nadzira.

Po navedbah predlagateljev Štefanec s svojo neomajnostjo, zlasti pa trmo in nestrokovnostjo že od svojega imenovanja dosledno uničuje najpomembnejše orožje, ki ga je nekoč premogla KPK – zaupanje javnosti in težo javnega mnenja. Ker je kredibilnost komisije zmanjšal na minimum, ugotovitve komisije po navedbah predlagateljev izgubljajo na veljavi.

"Od njegovega prihoda naj bi komisijo zapustilo že več kot 20 uslužbencev, med njimi nekateri ključni ljudje za delo komisije. Tako je institucija že lep čas brez vodje službe za nadzor in preiskave, ki predstavlja enega od dveh pomembnih stebrov KPK. Delo komisije  poleg upada prijav, kar govori o izgubi zaupanja javnosti v komisijo  pomembno zaznamuje spor med predsednikom in njegovo namestnico Almo Sedlar, govori pa se tudi o sporu z drugim namestnikom, Igorjem Lambergerjem," navajajo.

Tudi podatek, da so uslužbenci KPK ustanovili sindikat, veliko pove o odnosih v ustanovi, so opozorili. Poleg tega so spomnili, da se je morala s sumljivimi poslovnimi praksami v KPK ukvarjati tudi policija. KPK je po besedah predlagateljev "pod Štefanečevo taktirko prava Slovenija v malem". "Leglo sporov, intrig in prevar oziroma tisto, proti čemur bi se morala v tej družbi boriti," so zapisali.

V NSi, ki so sopodpisali predlog za razrešitev Štefaneca, poudarjajo, da so se za to odločili, ker je "zaupanje javnosti v Komisijo za preprečevanje korupcije pod vodstvom sedanjega predsednika močno upadlo".

"Njegov dosedanji mandat so zaznamovale nepravilnosti pri poslovanju, kršitev zakonodaje in ustavnih pravic ter spori s sodelavci, kar KPK jemlje verodostojnost in onemogoča nadaljnje kvalitetno delo. Zaskrbljenost nad stanjem v senatu KPK je izrazila tudi OECD, kar dodatno kaže na potrebo po nujnih spremembah v delovanju tega organa," so še zapisali v NSi.

Boris Štefanec
Boris Štefanec FOTO: Damjan Žibert

Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev kot pritisk in napad na delo KPK

Štefanec je v današnji izjavi za medije poudaril, da je "KPK neodvisen in samostojen državni organ in ga v skladu z zakonodajo ni mogoče in ni dopustno obravnavati na ta način". Pač pa njihovo delo ocenjujejo sodišča skozi sodne odločbe ter DZ vsako leto ob obravnavi letnega poročila in ocene stanja na področju boja proti korupciji, ki jo pripravi KPK.

Po njegovem mnenju so verjetno to razlogi, da velika večina poslancev pobude za njegovo razrešitev, ki so jo spisali v ZaAB, ni podpisala, "kar seveda najbrž pomeni, da se z njo ne strinjajo".

Štefanec meni, da gre s tem predlogom tudi za neposreden pritisk na delo upravnega sodišča, ki še vedno obravnava in odloča o odločbi KPK glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

"Bratuškova je govorila o tem, da je v Sloveniji protikorupcijska komisija potrebna in nujna. Ampak ona vidi komisijo kot potrebno in nujno samo do trenutka, dokler ne obravnava nje," je dejal.

Podpisniki predloga sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev Štefaneca sicer menijo, da KPK ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom. Štefanec se ob tem čudi, zakaj potem predlagajo samo njegovo razrešitev, čeprav kritike letijo na slabo delo celotne komisije. 

O očitkih o nezakonitem pridobivanju in hranjenju bančnih podatkov državljanov

Odgovoril je tudi na konkretne očitke v predlogu za njegovo razrešitev. Zavrnil je navedbe, da je KPK nezakonito pridobivala in hranila bančne podatke vseh državljanov Slovenije. Pojasnil je, da imajo za vse podatke, ki jih je komisija zbrala oz. še zbira, pravno podlago v 16. členu o zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Med te podatke pa sodijo tudi transakcijski računi, ki pa so vedno bili "neosebni" oz. ni bilo nobenega konkretnega podatka za temi računi.

Če KPK ne bi razpolagal s podatki o teh računih, potem ne bi mogli ugotoviti nepravilnosti pri izplačevanju preko avtorskih pogodb javnim uslužbencem, zaradi česar je pozneje odstopila takratna ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar. Sicer pa je opozoril, da KPK ni nikoli objavljal kakršnih koli podatkov o plačilu davčnih obveznostih, nikoli tudi niso objavili podatkov o izplačilu odškodnin okuženim s hivom.

Odzval se je na očitke glede zaskrbljenosti OECD zaradi položaja KPK. Štefanec vztraja, da je OECD v pismu opozarjal na potrebo po zagotovitvi neodvisnega poslovanja KPK, ki se zahteva s pogoji delovanje, to so kadrovski, finančni in politični. Ob tem je opozoril na veliko vlogo nekdanjega predsednika KPK Draga Kosa pri pripravi tega pisma.

Dotaknil se je tudi postopka, ki teče pred upravnim sodiščem glede Bratuškove in njene kandidature za evropsko komisarko. KPK se je namreč pritožil na sodbo, ki je odpravila akt proti Bratuškovi. Pri tem je Štefanec opozoril, da je sodišče v podobni zadevi glede koruptivnosti pri imenovanju Boštjana Škrleca za direktorja vrhovnega državnega tožilstva v sodbo zapisalo, da postopki pred komisijo niso nezakoniti.

Štefanec je poudaril, da komisija vsako leto obravnava in zaključi več kot 1000 zadev, zato "težko sprejmemo kritiko, da je obseg našega delovanja skromen, da ne damo od sebe to, kar bi morali dati, in zaradi tega poslujemo negativno".

Ob tem je spomnil na odmevne odločitve KPK v njegovem mandatu, kot denimo poslovanje DUTB, avtorski honorarji, dodatki javnim uslužbencev. V času, ko on vodi KPK, je postalo pravnomočno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, je navedel. Prav tako je KPK znova tudi sprejel poročilo o premoženjskem stanju ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a zadeva zaradi vložene pritožbe še ni končana.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton001
13. 04. 2016 09.32
+1
totalni nesposobnež,ki se oklepa položaja vsako kritiko jemlje osebno zdi se mi zelo pritlehen in maščevalen in dokler bo na položaju ne bo ničesar pomembnega odkril,ker se ukvarja sam s sabo in ne s tistim za kar je tam
Viejo cabron
13. 04. 2016 08.54
+0
Štefanec, poznam tebe in Kreslina iz srednje šole. Že takrat ste bili "bizgeci"!
Viejo cabron
13. 04. 2016 08.57
-1
Ste me čakali pred gimnazijo, da bi me pretepli zaradi ene punce pa si noben ni upal prvi stopiti iz vrste, ker Prekmurci dobro veste da Štajerci najprej vsekamo in šele potem vprašamo koliko je mrtvih (Štajerska ikebana).
Kollerik
13. 04. 2016 08.50
+2
urad za gubljenje vremena
aristotel
13. 04. 2016 08.44
+2
Kakšna država takšna KPK ve se kdo jo je predlagal in tudi zakaj je takšna da se pretežno ukvarja sama s sabo ne pa s tem ki bi se morala pa tudi kos ni nalogam.
resslovenka
13. 04. 2016 08.40
+1
Dobro se spominjam kako se je za časa prejšnjega predsednika KPK iz naših političnih vrst pojavil poizkus o ukinitvi komisije. Ker, da je nepotrebna. Morda res ne v sestavi kot je sedaj, realno pa še kako. Sloveljcelni planemo po vsaki aferi kot pes na kost. Vlačimo po forumih dokler je vroča nato pa zatone v pozabo. Ne bi naštevala katere nikoli niso in nikoli ne bodo dobile epiliga. Raziskovalne novinare, ki drezajo pregloboko enostavno odstranijo, utišajo kot hočete. Spomnim se nekaj imen, ki jih danes ni na sceni. In kot vedno, psi lajamo....karavana gre mirno dalje.
mijavci
12. 04. 2016 18.29
+4
Res me zanima kaj dela 45 ljudi osem ur na dan na tej komisiji, da mi to nekdo razloži sem res radoveden.
kameltrajbar
12. 04. 2016 20.13
+3
xyxyxyxyxyxyxy
12. 04. 2016 18.02
+4
še zasedati to funkcijo ne bi smel.
mallonge
12. 04. 2016 17.06
-1
Cerar pa ga za vsak slučaj podpira.
mallonge
12. 04. 2016 17.11
+1
Nikoli ne veš, kdo ti lahko spodkoplje vlado, si misli.
mallonge
12. 04. 2016 17.12
+3
Čimveč nekoristnih na položaje. Pa da so s pomembnimi v sorodu. To krepi pozicije in volitve.
sinhron
12. 04. 2016 17.33
+2
Tega je ustoličil Pahor , Pahorja pa SDS in SRKC ter NSI !!!
Banion
12. 04. 2016 16.37
+4
Joj kakšen napad neki vsak nesposobnež ko nanj leti kritika zašne z izgovori o napadu ali političnam obračunavanju a pošteno pogledano je Štefanec res čudna pojava
prašek
12. 04. 2016 16.38
+2
gaby2
12. 04. 2016 16.29
-1
Ni vredno niti komentirat...samo pomislite na modela k je bil prej kaj dela sedaj...to jasno pove kje bo končala ta "agencija" na smetišču...kmalu!
prašek
12. 04. 2016 16.31
+1
Upam da se motiš ! Na vsak način pa je treba Štefaneca zamenjati !
gaby2
15. 04. 2016 10.08
Jaz tudi resnično upam...ampak žal so ti scenariji že videni. Sedaj za tem bo nastopil nekdo, ki gleda na barvno paleto na drugačen način...v smislu osnovne barve in izpeljave le-teh...
3334446789
12. 04. 2016 16.21
+1
Ob prebiranju tega sestavka sem se 'pobebil' še sam. Prosim naj mi kdo pove kaj to pomeni (konec petega odstavka)..neučinkovito ravnanje z načeli integritete v njegovem lastnem organu. Kateri je ta lastni organ in kakšna integriteta je v tem organu' Hvala za pojasnila!!!
prašek
12. 04. 2016 16.27
-1
Hvala za vprašanje ...... Ta organ je KPK !
mallonge
12. 04. 2016 17.04
+4
Ta organ je ženski. Sedlarka je edini primer s katerim se ta mosški primerek ukvarja. Skupen rezultat pa je ničen.
Fuck the system
12. 04. 2016 16.12
+4
Poberse ker ne delaš NIČ!!!
aleks0403
12. 04. 2016 16.12
+2
Koncno se je nekdo zganil! Cestitam Ga. Bratusek. Tak nesposobnez kot je Stefanec, ki je degradiral pomembno funkcijo, bi moral ze zdavnaj oditi!
3334446789
12. 04. 2016 15.58
-1
Vidim spoštovani vodja KPK, da ste jako naivni ali pa samo tako dobro igrate. Ampak...the game is over. Bajni zaslužki in 24 'ur na preži' bi spodneslo skoraj vse profesorje, zato so vam potaknili mino na katero ste lahkoverno stopili. Z akademsko sfero se ni za igrat, ker izgubljate kot pri lotu. Žal mi je za vas, ker takšnih razkrivanj v bodoče ne bo več! Vsi vemo zakaj!!!
mallonge
12. 04. 2016 15.58
+1
Kje pa je on videl delo?
mallonge
12. 04. 2016 15.57
-1
Kje pa je on videl delo?
janezpodre
12. 04. 2016 15.43
+1
Neč se bat, če te bodo odžagal, te vzamem za pastirja.
contadino
12. 04. 2016 15.31
+6
Kdor koli je prisluhnil zagovoru v Bruslu g. Bratuškove ,ki ga je imela pred evropskim parlamentom , ji nebi dodelil delovnega mesta niti v čistilnem servisu .G . Štefanec je v njenem primeru imel prav . Tudi maščevanje , ki ga sedaj izvaja gospa , plačamo vsi mi . Samokritičnost ,ji pa res ni vrlina .
contadino
12. 04. 2016 16.48
+6
marker1
12. 04. 2016 15.30
+3
Raje naj še enkrat zapoje Bandiero Rosso. To ji gre od vsega še najbolje.
LevicaProtiOtrokom
12. 04. 2016 15.29
-3
KPK ni več potrebna. Sploh pa ne takšna, ki bi tovarišem pod prste gledala. Bo KPK preiskala zaposlitev Kučanove hčerke ?
wolfterier
12. 04. 2016 16.00
-1
Balinkugle so bile še hujše,zdaj so na še boljših položajih ! Ali bo Štefanec tudi dobil službo v NLB,če ga vržejo...ali pa kar za ministra !
ivan.z Doba
12. 04. 2016 16.02
+4
LevicaProtiOtrokom
12. 04. 2016 21.55
-2
Za zaposlitev sina JJ ni potreben noben razpis, ker je to delo pomočnika poslanke po lastnem izboru. Sem opazil, da vaši, ta rdeči poslanci v EU nimajo zaposlenih otrok desničarjev. Si kaj zalajal?
štrekeljc
13. 04. 2016 20.17
Ti, ki si proti otrokom, kaj pa zaposlitev doktorjeve hčere?