Slovenija

FOTO: Bratuškova, ki je tudi uradno ustanovila stranko, želi na novo zasnovati 'politiko zavezništva'

Ljubljana, 31. 05. 2014 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Želim, da ob dveh črkah Zavezništvo AB ne vidite le inicialk mojega imena, ampak začetnici abecede – in resničen začetek nečesa novega," je na ustanovnem kongresu nove stranke dejala Bratuškova. Po njenem govoru so sledile stoječe ovacije, predsednica stranke pa je postala brez glasu proti.

Prisotni člani na današnjem ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek so aktualno premierko, ki opravlja tekoče posle, brez glasu proti izvolili za predsednico.

Stranka Zavezništvo AB je nastala z odcepitvijo od stranke PS Zorana Jankovića, ki je Bratuškovo pred dobrim mesecem dni premagal na kongresu PS. Tedaj je padla tudi njena vlada. S svojo stranko zdaj Bratuškova namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah in se tudi povezovati z drugimi strankami na t. i. levi sredini.

Kot je še pred glasovanjem v nagovoru prisotnim poudarila Bratuškova, potrditev kandidature za predsednico nove stranke razume kot zavezo, naj ne odstopa od skupnih zavez in naj nenehno širi zavezništvo. Po njenih besedah je ključno na mestu predsednika oz. predsednice vlade, "da te ne odnese in da slučajno ne pomisliš, da si tam zato, ker si ti nekaj posebnega". Kar je posebno, je mesto samo, meni Bratuškova in dodaja, da želi na novo zasnovati "politiko zavezništva", tudi zato, da ji ne bo treba tolikokrat slišati, da se tega ne da.

V političnem prostoru se bo, kot je povedala, zavzemala za čiste račune, za delo za mlade ter za enakopravnost žensk. Kot je dejala, pa v politiki manjka skupne energije ter resničnega zavezništva. "Zato vas prosim, da v skrajšanem imenu Zavezništvo AB in teh dveh črkah nikakor ne vidite le začetnic mojega imena, ampak začetnici abecede ter resničen začetek nečesa novega," je dodala.

Središče njihovega poslanstva je po njenih besedah sočutje in svobodomiselnost, politično pa želijo ohraniti tako socialno kot liberalno noto. Ob tem je Bratuškova poudarila, da se je v letu dni vodenja vlade naučila velike programske zaveze soočati z realnostjo. Kot je pojasnila, to pomeni, da se ne bo ob prvi oviri odpovedala socialnemu podjetništvu, a tudi ne bo dovolila, da se ta pojem zlorabi le kot potuha za državne pomoči. Prav tako to pomeni, da ne bodo "slepo privatizirali", a se tudi ne bodo odpovedali iskanju nujno potrebnega razvojnega kapitala za podjetja. Bratuškova si bo prizadevala za še večjo odprtost političnega prostora, a bo vedno proti "zlorabi referenduma za nabiranje političnih točk", je pristavila.

Prisotni člani na današnjem ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek so brez glasu proti aktualno premierko, ki opravlja tekoče posle, izvolili za predsednico
Prisotni člani na današnjem ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek so brez glasu proti aktualno premierko, ki opravlja tekoče posle, izvolili za predsednico FOTO: Damjan Žibert

Po njenem mnenju so se danes zbrali zato, da najdejo novo energijo za nujne družbene spremembe. Smisel zavezništva pa je prav v tem, da se širi, je dodala in povabila vse zaveznike, da se jim pridružijo.

Temeljne vrednote nove stranke so sicer enakopravnost, solidarnost in svobodomiselnost, je izpostavila Bratuškova. Temeljne rešitve oziroma programska izhodišča pa so ustvarjanje novih delovnih mest, nove oblike demokratičnega soodločanja, dosleden odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, zelen gospodarski zagon, enakost moških in žensk, sistemska rešitev za soočanje z vplivi podnebnih sprememb in naravnih katastrof ter nepopustljivost pri zaščiti osnovnih človekovih pravic in svoboščin.

Po kongresu se je Bratuškova prisotnim zahvalila za zaupanje ter poudarila, da bo Zavezništvo AB odprto za vse, ki verjamejo, da je Slovenija lahko boljša in socialna, ter za vse, ki verjamejo v boljšo prihodnost.

Na kongresu se je sicer zbralo 256 ustanovnih članov stranke in drugih podpornikov. Med udeleženci so bili pričakovano tudi poslanci, ki so se z Bratuškovo odcepili od PS, med gosti pa je bilo videti tudi znane obraze s politične levice, kar je kazalo na željo po njihovem povezovanju na volitvah. Tam so bili tudi predsednik društva Verjamem Igor Šoltes, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in znova izvoljena za evropsko poslanko SD Tanja Fajon, pa tudi Darja Radič iz zunajparlamentarne stranke Zares in "oče" Mercatorja Miran Goslar.

Stoječe ovacije za Bratuškovo.
Stoječe ovacije za Bratuškovo. FOTO: Twitter/ABratusek

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je dejal, da je z današnjim dnem zadovoljen, a prihajajo še najpomembnejši dnevi. Po njegovih besedah so vsi v ugibanju, kdo bo uspel na levici povezovati, zanj pa je pomembno, da se povežejo. Kdo in kako bodo prišli zraven, pa je po njegovih besedah odvisno od vsake posamezne skupine. Najprej se morajo stranke pogovoriti o skupnih imenovalcih, kar se bo zgodilo, kot pravi, prihodnji teden. Pri tem izpostavlja zaupanje drug v drugega. Na vprašanje, kako bodo ohranjali stranko, da ne bo čez nekaj let usahnila, je odgovoril, da je vse odvisno od rezultatov na volitvah. Dober uspeh na volitvah bo za stranko vstop v parlament, je pojasnil Möderndorfer.

Fajonova je med drugim dejala, da je vsaka stranka, ki nastaja z iskreno željo po povezovanju, v slovenskem političnem prostoru več kot zaželena.

Po statutu je skrajšano ime stranke Zavezništvo AB, kratica pa ZaAB. Ustanovni člani so izvolili tudi ostale organe stranke. Za podpredsednike so potrdili Mašo Kociper, Roberta Goloba in Petra Vilfana, izvolili pa so tudi člane sveta stranke in nadzornega odbora.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, Gorazd Žmavc, je v imenu DeSUS izrazil podporo odločitvi Bratuškove za samostojno politično pot. Po njegovih besedah je dokazala, da je sposobna voditi neko enakomerno pot oziroma pot usklajevanja, v dobro Slovenije pa se je treba povezovati in nastopati enotno.

Radićeva se je v imenu Zares Bratuškovi v nagovoru zahvalila za povabilo in med drugim poudarila, da je pobuda za povezovanje strank na levi sredini prava poteza, ki jim vliva upanje, da bodo "združili sile in Slovenijo popeljali na boljše poti". Kot je dodala, je čas osebnih ambicij in narcizma majhnih razlik, njihova skupna odgovornost pa je, da začnejo delati skupaj za boljši jutri.

Tudi evropski komisar je Janez Potočnik je v video nagovoru podprl prizadevanja za povezovanja strank in dejal, da upa, da bo stranka Bratuškove postala pomemben vezni člen.

Goslar je pred kongresom poudaril, da se tisti, ki jim je za napredek Slovenije, povezujejo v koalicijo, ki bi utegnila premagati desnosredinske stranke. Sam se sicer, kot je zatrdil, ne bo aktivno vključil v delovanje stranke, pač pa bo le spremljal njeno delovanje. Pozdravil je napoved Bratuškove za povezovanje na volitvah. Po njegovem mnenju bo levim strankam uspelo, čeprav bodo pogajanja težka, saj "vemo, kako so voditelji levih strank zaverovani sami vase". Idealna koalicija levih strank bi bila po njegovih besedah sestavljena iz čim več dobro mislečih, ki naj izberejo tudi bodočega premiera ali po dogovoru ali iz stranke, ki bo največ dobila na volitvah. "Ni nujno, da je to Bratuškova, to naj bo njihov enakopravni dogovor," je poudaril. Goslar, sicer nekdaj podpornik predsednika PS Zorana Jankovića, je še zatrdil, da preskok k Bratuškovi ni bil težak.

Minister za kulturo v vladi Bratuškove Uroš Grilc je povedal, da se v stranko ni včlanil, ker ni strankarski človek, je pa "brezzavorni" podpornik Bratuškove. Po njegovem mnenju je namreč trenutno ona edini človek, ki lahko poveže progresivno levo politiko, ki se zavzema za ohranjanje socialne države, in gospodarski razvoj in to počne na uresničljiv način.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič pa pričakuje zavezništvo, ki bo združevalo. Kako kreirati zavezništvo, na katero je Slovenija v tej tranziciji pozabila, je ena od rdečih niti, je povedal. Glede sodelovanja levih strank na skupni listi na volitvah ni konkreten. "Iniciativa je na mizi. Glede na to, da predsednica ne postavlja v ospredje niti svojega mandatarstva, pač pa je pripravljena najti kompromis, je to dobra popotnica," ocenjuje Jakič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2636)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejgateprat3
02. 06. 2014 09.39
+2
Zares je tudi edina stranka, ki formalno vstopa v Zavezništvo Alenke Bratušek (spomnimo, na evropskih volitvah je Zares dobil 0,7 odstotka glasov), vsi ostali so ji tako ali drugače že dali košarico. Kar pomeni, da je Zavezništvo Alenke Bratušek (skrajšano ZaAB) že na samem štartu ostalo brez zaveznikov, kar je "zares polom". Po medijih lahko tole Zavezništvo hvali le še "abervezni" politični analitik ter imetnik zares kadrovskega stanovanja Igor Pribac. Alenka Bratušek se hvali z začetnicami AB. Na Gorenjskem pa se temu hahljajo, saj je vprašanje "ab?" čisto v stilu varčnih Gorenjcev najkrajše semantično povabilo na seks v Sloveniji ...
puspan
01. 06. 2014 22.47
+1
Jani pa kahle sibat v KC.
zriki
01. 06. 2014 21.24
+4
čistit wc-je ne pa politika
odpisan2x
01. 06. 2014 19.39
+6
vsi ,ki ste bili v zadnjih 23 letih kakor koli pri koritu ,da vas zgodovina pozab-sramota za slovenijo.za tako državo se nisem boriv
dejgateprat3
01. 06. 2014 19.37
+4
...stara partijska praksa....kene
dejgateprat3
01. 06. 2014 19.36
+4
...ja,pa kateri voll ji bo še peljal in jo volil?...še ploskač prašek si je našel novo alternativo.....najprej šoltesa in dva dni za njim raje cerarja!!
mišekmali
01. 06. 2014 19.12
+2
juuuuuuupiiiiiiiiii!
mišekmali
01. 06. 2014 19.11
+2
stranka Zaveznistvo je pokopana, še predno je dobro ustanovljena... zaveznica bo le Zares, hahaha.…. tudi Šoltes se je distanciral :-)
mišekmali
01. 06. 2014 19.10
+4
haha, Bratovsek se je spečala le z Zaresom :-)
la?nislo
01. 06. 2014 20.15
+3
Ha ha ta ženska pa res nima sreče pa ne pameti.---!
hanban
01. 06. 2014 18.53
+3
je že imela priložnost kot predsednica vlade, pa ji ni uspelo združiti niti lastne stranke... lahko ustanovi stranko zvišajmo davke...
murglpal?ek
01. 06. 2014 18.28
+5
Naj ustanovi svojo stranko, ampak v njej naj bo ona glavna šivilja, ostali pa pomožne šivilje in krojači. Upam pa, da nam NIKDAR več ne bodo krojili usode in šivali davek na davke.
fenix47
01. 06. 2014 17.44
+0
Neverjetno,da si je en na blogu izbral izivalsko provokativni psevdonim Jezus Kristus (nezaslišano poimenovanje)..........predlagam mu, da obišče pshiatra..............
gizdalinka
01. 06. 2014 18.14
-2
zakaj pa, a je kaj narobe z jezuskom kristusom.
ecnarf
01. 06. 2014 16.36
+2
P kdo sploh še hodi na volitve, folk vas je že pogruntal da zaradi sebe kandidirate ,vam je eno figo mar za narod,zadnjič jih je volilo dobrih 20%,v nedeljo jih bo 10%, julija pa spet ene 20%,važn da so volitve pa tud če eden voli,zapravil pa boste ene 5 miljonov.
la?nislo
01. 06. 2014 16.19
+2
Kako kaj kaže novi stranki,ki se imanuje "AkroBati" združeni cirkus po sloveniji....!!!
SDS_je_poden
01. 06. 2014 16.08
-7
Kaj reči drugega, kot da bodo volitve pokazale svoje. Sigurno pa je to bolj poštena stranka kot glavni gavnar na desnici in njegovi sledilci.
la?nislo
01. 06. 2014 16.22
+7
Ja pravični------Najbolj so nas zadolžili v enem letu za 9 milijard €,,,,Pokradli državljane in Slovenijo pripeljali v propat,,,,Revček vzemi nove leče,,,,!!
gizdalinka
01. 06. 2014 18.15
+1
to je stranka za vse prebrisane in njihove privežence.
odpisan2x
01. 06. 2014 15.06
+3
slandija je zakon,dokler ne bomo tega dojel-adijo
odpisan2x
01. 06. 2014 15.53
+2
kaj je plačanci dokler ne bodo bančniki,lobisti,barabe,politiki ,ki so bili zadnjih 23 let na oblast-rešitev za državo slovenijo ni-ZAPOMNI SI PA SI KAR JAJCA LIŠTE MED SABO,SAJ SO NA VRHU MED SABO TKO IN TAKO VSI V ŽLAHT
BULDOH
01. 06. 2014 14.55
+4
Če bi radi drugo leto spet volitve-volite zavezništvo.....
odpisan2x
01. 06. 2014 15.59
gizdalinka
01. 06. 2014 14.30
+3
ta pa misli, da bo rešila slovenijo, ker se zadolžuje in nove davke nabija. Nič delavni javni sektor pa ne zmanjša, več kot pol jih je preveč, predvsem tistih njenih služb, ki ne vedo kaj delajo in zakaj sploh so. Kdo bo pa plačeval tako požrešni državni aparat, da bo njo ščitil pred nepravilnim delom.
Elena79
01. 06. 2014 13.16
+2
HAAAAAAAAAAAAA HAAAAAAAAAAA HAAAAAAAAA HAAAAAAAAAAAAA pa katera MONA še verjame temu?
belaovca
01. 06. 2014 13.02
+1
Volitve bodo.....njam njam.....