Slovenija

FOTO in VIDEO: Angela Merkel: Verjamem, da slovenska vlada ve, kaj mora narediti

Berlin, 12. 07. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premierka Alenka Bratušek in nemška kanclerka Angela Merkel sta se med kosilom pogovarjali o slovenskih reformnih procesih. Merklova je zadovoljna z odločitvijo slovenske vlade za privatizacijo, saj je to pogoj za dinamični razvoj gospodarstva.

Premierka Alenka Bratušek se mudi na delovnem obisku v Berlinu, kjer jo je sprejela nemška kanclerka Angela Merkel. "Nemčija ni le prijateljica Slovenije, ampak tudi njena najpomembnejša gospodarska partnerica," je po njunem skupnem delovnem kosilu dejala Merklova. Pozdravila je odločitev slovenske vlade za privatizacijo in povedala, da je Nemčija zainteresirana za sodelovanje svojih podjetij v tem procesu. Od Bratuškove je prejela zagotovila, da so tudi nemška podjetja pri privatizaciji dobrodošla, in dodala, da je tudi Nemčija odprta za slovenska podjetja.

Bratuškova pravi, da je Merklovi podrobneje predstavila ukrepe, ki jih je Slovenija že sprejela in ki jih še namerava sprejeti. Dejala je, da se z Merklovo strinjata, da je pot, po kateri stopa Slovenija, prava.

O konkretnih poslih predsednici vlad nista mogli govoriti, je pojasnila Bratuškova. Premierka je sicer sogovornici predstavila paket privatizacije in pojasnila, da Slovenija išče strateške partnerje, ki bi za naša podjetja ponudili primerno kupnino. Slovenija ob tem, kot je zagotovila Bratuškova, stavi predvsem na transparentnost postopkov, kar je Merklova izrecno pozdravila.

Beseda pa je tekla tudi o gospodarskem položaju v Sloveniji. Bratuškova je kanclerko seznanila s težavami, s katerimi se sooča naša država, in predstavila tudi proces sanacije bank. Merklova je ob tem po lastnih navedbah dobila vtis, da Slovenija "stavi vse na to, da pride na pot stabilnosti in premaga nezaupanje finančnih trgov". Iz zaupanja lahko nastane rast, ta pa je predpogoj za nova delovna mesta, še posebej za mlade ljudi, je spomnila kanclerka v izjavi po srečanju.

Angela Merkel in Alenka Bratušek - 2
Angela Merkel in Alenka Bratušek - 2 FOTO: Reuters

Sicer pa Merklova očitno zaupa slovenski vladi. "Verjamem, da slovenska vlada ve, kar mora narediti," je odgovorila na novinarsko vprašanje, kaj bi po njenem mnenju morala storiti Slovenija. Med bistvenimi nalogami pa je izpostavila povrnitev zaupanja v slovenske banke, zato so po njenem mnenju nujni stresni testi, ki bodo mednarodno sprejeti.

Bistvena pa je tudi odločitev za smer privatizacije, ne le zato, ker bo na ta način v državno blagajno prišel denar, ampak "ker je to tudi pogoj za dinamični razvoj gospodarstva, čemur smo bili priča tudi v Nemčiji".

Obisk začela na forumu start-up podjetij

Premierka, ki je z delegacijo na obisk odpotovala s falconom, je obisk v Nemčiji sicer začela na poslovnem forumu, posvečenem potencialu start-up podjetij, še posebej možnostim za slovenske start-upe v Nemčiji.

Kot so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Berlinu, ki je v sodelovanju z združenjem nemških start-up podjetij organiziralo današnji dogodek, je njegov namen spodbujanje internacionalizacije in povezovanje slovenskih start-up podjetij z nemško start-up infrastrukturo, izmenjava dobrih praks ter pregled možnosti za iskanje potencialnih investitorjev.

Na njem sodelujejo slovenska in nemška visokotehnološka start-up podjetja, predstavniki nemških poslovnih angelov ter tveganega kapitala.

Bratuškova je v kratkem nagovoru udeležencem forum označila kot pomembno priložnost za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo. "Inovacije so v na znanju utemeljeni družbi motor gospodarstva," je poudarila. Obenem je izpostavila pomembno vlogo mladih za zagon gospodarske rasti in izhod iz sedanje krize, ki je, kot je priznala, Slovenijo hudo prizadela.

Možnosti financiranja start-up podjetij so v Nemčiji, še posebej v Berlinu, precej dobre, so pojasnili udeleženci. V Nemčiji smo priča evoluciji zelo močne start-up mreže, katere potencial so prepoznali tudi politiki. V Sloveniji je bila v zadnjih letih ustvarjena infrastruktura za start-upe in zrasla je že vrsta uspešnih podjetij, ki so se dokazala tudi v tujini. Slovenci zdaj iščejo predvsem kapital in možnosti za rast, pri čemer je zelo pomembna tujina.

Dogodek sicer poteka v prostorih enega najuspešnejših nemških start-up podjetij Tirendo. Svojo poslovno pot je podjetje začelo leta 2011 s spletno prodajo vseh vrst pnevmatik, že naslednje leto pa je svojo dejavnost razširilo na trge Avstrije, Francije, Nizozemske, Poljske in Švice.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1635)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RoccoS
14. 07. 2013 01.33
+4
Ta vlada nima pojma kaj dela, kratkoročno rešuje JS na dolgi rok pa uničuje gospodarsvo! Konec je!
motorka57
14. 07. 2013 11.50
+0
puspan
14. 07. 2013 12.06
+1
Tud on ni vsemogocen, je pa dobro vedel, kje lezi problem in ga tudi reseval. Zal so bili takrat ze otroci lacni in vstajniki, vkljucno z JU vsi na komando na barikadah. No, hvala bogu, da imamo novo vlado, lacnih otrok nic vec in tudi vstajnikov na komando ni vec videti. Torej vlada dela prav in vedno bolje nam gre, saj se rezultati vidijo vsepovsod. Ce pa kje le ne bo tako, kot bi moralo biti, se vedno lahko potegnete aduta iz rokava, da je Jansa vsega kriv.
iGURT
14. 07. 2013 12.39
+2
sploh ne vem kaj debatiramo toliko o tem, nek koruptivnež ne more biti premier, in prav je da so mu izglasovali nezaupnico
motorka57
14. 07. 2013 15.04
+1
Mamas&Papas
14. 07. 2013 00.14
+6
Dokler bodo slovensko politiko in gospodarstvo krojili dvoboji ala Janša – Kučan, Šrot – Jankovič, Stanovnik – Stres, Senica – Šturm.....bomo v riti. Moški egoti, ki se ne bodo premaknili niti za milimeter. Prav ti tipi so pognali voz proti prepadu, mimogrede pa pobrali iz njega vse, kar je bilo vrednega. Še moralo! Dost jih mam! Pa tud tiste razne »pravne, gospodarske in finančne strokovnjake«, ki po TV-ju in časopisju pametujejo že 20. let. Nabijem jih – vse po vrsti! Ni ga bilo heroja, ki bi prevzel krmilo drvečega vozu. In ko to stori ženska z jajcami, so zopet vsi »pametni«. Res je malce neizkušena (kdo pa ni na začetku), nam je pa zato PRVA nalila čistega vina. Kaj pa naj? Leporeči kot Pahor? Razdvaja in prejema podkupnine kot Janša? Lobira za svoj žep kot Jankovič? Podpira tajkune kot Senica, Čeferin in kompanija? Podpira domobrance kot Stres in Šturm? Podpira partizane kot Stanovnik in Kučan? Če nas sploh še kdo lahko potegne iz dreka, je to PRIDNA, DELOVNA IN POŠTENA ŽENSKA! AVE ALENKA!!!
RoccoS
14. 07. 2013 01.31
+0
Zadel si bistvo, vendar ona ni rešitev, ker je enako pod vplivom lobijev in še vedno pleše pa jankovičevih taktih.
iGURT
14. 07. 2013 10.09
+0
Mamas&Papas
14. 07. 2013 11.22
-5
Nč bat. Alenka bo vse porihtala - tud Zokija.
M_teorija
14. 07. 2013 17.27
+1
Kdor podpira partizane podpira tudi vse njihove želje in vrednote za boljši danes in jutri!? Torej nič kar je v nasprotju z željami povprečnega državljana!? Celo več kdor jih podpira se bori proti vsem prej omenjenim negativcem?! Alenka jih tud podpira!?
Saloreich
14. 07. 2013 18.54
+0
?!?!!?! !?! !?!? ti že veš !?!?! !?!! pa to !?!??!
M_teorija
14. 07. 2013 19.33
+1
Lepo, da si opazil moj zaščitni znak. Tako kot smo nekateri opazili tvojega!?
nitiniti
13. 07. 2013 19.26
+5
Alenka malo preveri kaj se dogaja v SOD-u, veliko preveč poštenih je že odstopilo...Lukšič pa se sekira zaradi novega statuta finančnega ministra...zelo prozorno, saj sam ni ponudil pomoč v delu misterstva v koaliciji....zelo prozorno utikanje politike v privatizacijo slovenskega gospodarstva
Polly ß
13. 07. 2013 19.02
-4
Samovšečna Alenčica je zopet dajala BESEDE, BESEDE! Ni pa povedala, da gospodarstvo še samo : ČIČI PA ČAKI. Lahko bi Merklovo vprašala za nasvet, kako iz te luknje v boljše čase!!!!!!!!
nitiniti
13. 07. 2013 19.20
+6
lotmerzanec
13. 07. 2013 19.01
+4
Gospa Angela jaz pa mislim,da Slovenska vlada ne ve kaj dela in uničuje slovenski narod in to namenoma!!
MARK AUREL
14. 07. 2013 08.50
+3
Angela Merkel ve kaj dela, uničuje slovensko gospodarstvo !
noble
13. 07. 2013 17.16
+12
Ne glede na globalno segrevanje, nas čaka precej vroča jesen.
jansa-arms
13. 07. 2013 17.03
+7
moram povedati da sem v naši domači gostilni opazil da so se še tisti redki majeristi umaknili v kot in s sklonjenimi glavami v tišini žalujejo.med tem je na drugi strani gostilne vse bolj živahno.očitno se optimizempočasi vrača v naše kraje.
u3pm
13. 07. 2013 17.20
-2
--boš videl ko bodo volitve,kdo bo klečal v kotu.........tvoji paraziti,ki so momentalno na oblasti.....
nitiniti
13. 07. 2013 19.21
+5
puspan
14. 07. 2013 12.14
+1
jansa arms, kene, da je optimizem pocasi prodrl v nase kraje, le da samo od tega kaj prida ne more biti koristi. Vazno je, da bomo, bomo in bomo. 100 dni je mimo in razen bomo, kaj posebno revolucionarnega se ni bilo cutiti, razen pesem in lepe besede na Triglavu.
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.45
-2
Dajmo Gelci in naši cvirntrajbarci malo pomagat, zamislimo si najprej najbolj hudobne reforme, kar jih zmoremo, ki bi prizadele in nepopravljivo uničile kar največ ljudi, vendar tako, da bi bile še realno izvedljive, nato pa si bomo lahko zamislili ravno nasprotne spremembe od tako nezaslišanega zla, ki bi zagotovo osvobodile in osrečile vse državljane. Bi vsaj vedeli, v katero smer ne smemo kreniti in kakšne bi bile posledice, zato pa obstajajo znanstvene metode, da se nam ni treba vedno učiti le na napakah.
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.51
+0
Janši ne moremo več zaupati porodaje orožja, Šrotu ne smemo pustiti privat vodo, Kordež mora nehat dilat železobeton, Bavčar ne more biti več policaj, recimo, ker obstajajo natančni znanstveni dokazi, ki jih lahko vsakdo preveri in analize, da se ne obnesejo.
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.53
-2
A mi sploh vemo, kaj je bilo za nas, za slehernega posameznika in ves narod dobro, zakaj in kaj se ni obneslo?
Mamas&Papas
13. 07. 2013 16.44
+6
Dokler bodo slovensko politiko in gospodarstvo krojili dvoboji ala Janša – Kučan, Šrot – Jankovič, Stanovnik – Stres, Senica – Šturm.....bomo v riti. Moški egoti, ki se ne bodo premaknili niti za milimeter. Prav ti tipi so pognali voz proti prepadu, mimogrede pa pobrali iz njega vse, kar je bilo vrednega. Še moralo! Dost jih mam! Pa tud tiste razne »pravne, gospodarske in finančne strokovnjake«, ki po TV-ju in časopisju pametujejo že 20. let. Nabijem jih – vse po vrsti! Ni ga bilo heroja, ki bi prevzel krmilo drvečega vozu. In ko to stori ženska z jajcami, so zopet vsi »pametni«. Res je malce neizkušena (kdo pa ni na začetku), nam je pa zato PRVA nalila čistega vina. Kaj pa naj? Leporeči kot Pahor? Razdvaja in prejema podkupnine kot Janša? Lobira za svoj žep kot Jankovič? Podpira tajkune kot Senica, Čeferin in kompanija? Podpira domobrance kot Stres in Šturm? Podpira partizane kot Stanovnik in Kučan? Če nas sploh še kdo lahko potegne iz dreka, je to PRIDNA, DELOVNA IN POŠTENA ŽENSKA! AVE ALENKA!!!
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.46
-2
V javnih hišah so ženske najbolj ekonomsko učinkovite, dokazano in preverjeno že od nekdaj.
Mamas&Papas
13. 07. 2013 16.50
+6
Tud za naše moške politike je že zdavnaj dokazano, da so neučinkoviti - s to razliko, da jih še v javno hišo ne morš dat...
nitiniti
13. 07. 2013 19.23
+2
Götterdämmerung
13. 07. 2013 19.39
+0
Kako je lahko ženska ekonomsko bolj učinkovita, kot da služi tisoče evrov na dan, z ležanjem gola na postelji, brez vsakih strojev in zgolj z nekaj poceni gumijastimi in plastičnimi pripomočki, poje in popije pa le steklenico vode in sklečko riža med delovnim časom in je ves njen napor, da med objemanjem ter draženjem spolnih udov hlini orgazme? Tega ne zmore noben moški, izjeme zgolj potrjujejo pravilo, pravzaprav je ni bolj učinkovite ekonomske mašine na vsem svetu od prostitutke. Če začne dovolj mlada, lahko dočaka celo polno delovno dobo, njena penzija pa bi bila lahko glede na višino procentualno vplačanih prispevkov primerljiva z najvišjimi managerskimi in celo z vojaškimi heroji, za mlado podjetnico, sta edini pravi oviri lastna etika in morala, kar je vedno problem pri reformah in kadar si je treba poiskati drugo službo.
iGURT
13. 07. 2013 16.43
+1
Bratuškova je poudarila, da v Sloveniji tudi danes potrebujemo etično pokončnost in odločnost dejanj. Posebej se je osredotočila na pomen soglasja, ki je, kot pravi, »bogato mnogoglasje, ki navda z voljo in upanjem, da se da«. Zato je Bratuškova danes člane veteranskih združenj ob vrnitvi s Triglava pričakala s prošnjo in povabilom, naj aktivno in glasno pomagajo graditi državljansko soglasje in Slovenijo prihodnosti.
BB92620
13. 07. 2013 16.56
+6
A so se sli mogoce poklonit spominski plosci Stepincu na Triglavu, eticna pokoncnost bi bila ce bi jo odstranili!
prašek
13. 07. 2013 16.26
-1
Admin ... zahvaljujem se ti, ker si vrnil sporen komentar !
RožleXY
13. 07. 2013 16.33
+1
bema1201
13. 07. 2013 16.24
-1
Merklova se hudičevo moti, ko misli da naša vlada hoče pomagat državi, sedanja vlada hoče pokrast še tisto kar je in obdržat privilegije za bivše partijce in njihove istomišljenike.
iGURT
13. 07. 2013 16.25
+1
za jansho pa menda ja ne bodo kradli !!! ne ne, tako pa to ne gre
prašek
13. 07. 2013 16.23
+1
Admin Eva ,.... Tudi jaz se strinjam, da je bil tvoj komentar zelo dober in nikakor za izbris , samo vseeno bi lahko uporabil lepše besede ! Samo moje mišljenje !!!
Mamas&Papas
13. 07. 2013 16.54
-2
Samo z leporečjem se še osel ne premakne!
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.10
+2
V Jugoslaviji smo si vedno skušali izmislit nekaj novega, kot je bilo recimo samoupravljanje ali stabilizacija, pa NNNP, uspelo nam je celo, da smo se razšli, lahko bi enkrat preizkusili tudi kaj takega, kar so izvedle že druge države in se je pri njih obneslo v praksi. Pa ne mislim privat zapore in smrtno kazen, recimo kaj bolj ekonomsko gospodarskega in glede civilnih svoboščin, namesto druge Švice, bi lahko postali tudi nov Evropski Singapur ali Amsterdam, potem bi nam moral verjetno nekdo drug svetovati kake lušne reforme. Lahko bi malo sprostili trg, dajmo kr neki trgovat in vozimo zadete turiste buljit v naravo. Vse naj bo vsaj en evro, povsod dovolj barčkov in gostiln, polnih alkohola, zanimive hrane in opojnih substanc, povsod mora igrati razna muzika in plesati neke mlade frajle. Pa pozabite na politične delitve, kakšna korupcija, prometni zakonik in bad bank neki, pri nas je vse na izi, tranquilo, vsega dovolj, fajn ko je lušno, vse lepo in vsi te pustijo na miru, ko jim bo zmanjkalo keša, pa na vlak in domov.
u3pm
13. 07. 2013 16.09
-2
PA NI VČERAJ ANGELCI POVEDALA,DA BO DANES PARTIZANE NAGOVARJALA.....BORCE 70 LET PO VOJNI,KI SKAČEJO PO TRIGLAVU..... Spominskega pohoda veteranskih borčevskih organizacij na Triglav se je letos udeležilo več kot 600 pohodnikov. Tem se je na današnji sklepni slovesnosti na Pokljuki pridružilo še več tisoč ljudi. Udeleženci so se na 28. spominski pohod združenja borcev za vrednote NOB-ja, veteranov vojne za Slovenijo in Slovenskih častnikov na Triglav odpravili iz različnih smeri in krajev Slovenije ter zamejstva.
prašek
13. 07. 2013 16.13
+2
Partizani bodo počasi pomrli, domovinska zavest, ki jih je gnala v boj pa nikoli ne zamre !!!!!!
u3pm
13. 07. 2013 16.14
+2
BLABLA......JANKOVIĆEVA ETIKA...... Brtuškova je poudarila, da v Sloveniji tudi danes potrebujemo etično pokončnost in odločnost dejanj--PREDVSEM PA DOBER KOPIRNI STROJ IN ZDRAVO FDV.......
iGURT
13. 07. 2013 16.17
+1
fotokopirni stroji in "zlepljeni" dokumenti so v domeni desnice, že poznamo
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.20
+3
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.21
+1
A so jim pred štartom povedali, da na Kredarici ni zastonj pitne vode, hehe...
iGURT
13. 07. 2013 16.23
+1
u3pm, leta 2013 smo, predlagam da se malo manj družiš z sds falungo ker oni še vedno živijo v preteklosti, ti pa očitno tudi
u3pm
13. 07. 2013 16.31
-2
Vzdevek.--v preteklosti živiš ti,par partizanov,PS in SD........
iGURT
13. 07. 2013 16.33
-1
a-a, VI ste edini ki non-stop žvečite o nečem izpred 50 let, drugega očitno ne znate
Mamas&Papas
13. 07. 2013 16.07
+6
Dokler bodo politiko in gospodarstvo krojili dvoboji ala Janša - Kučan, Šturm - Senica, Stres - Stanovnik, Šrot - Janković..........bomo v riti. Ti dvoboji so nas pripeljali na rob propada. Dost mam teh nakladačev ......že 20 let jih mam dost. Moški egoti, ki se ne bodo premaknili niti za milimeter.Kje so vsi tisti \\\"gospodarski, finančni in pravni strokovnjaki\\\"? Pametni ko hudič na TV-ju, časopisih.... država pa že 20 let propada. Nabijem jih - vse po vrsti. In edina, ki si je upala skočiti na ta voz, ki drvi v propad, je bila Alenka. Sicer res neizkušena, je pa edina, ki je poprijela vajeti tega drvečega vozu. Nalila nam je čistega vina, to je vse! Kaj pa naj? Leporeči kot Pahor? Muti in razdvaja kot Janša? Lobira kot Jankovič? Politizira kot Stanovnik ali Šturm? Pusti, da gre vse k hudiču? AVE ALENKA!!!!!!!!!!!
prašek
13. 07. 2013 16.11
-1
Na tak komentar moram pa tudi jaz klikniti +
u3pm
13. 07. 2013 16.12
-1
KOROŠEC IMA STOPROCENTNO PRAV----TABEBAVA NEKAJ BERE,PA NE POVE NIĆ....NITI NE VE KAJ BERE.....
Götterdämmerung
13. 07. 2013 16.14
+0
Pa res, kaj delajo danes Moore, Demschar in Sores, so nas tudi oni zapustili?
Mamas&Papas
13. 07. 2013 16.18
+1
...pa tudi, če bi bila samo šivilja! Ostali tako ali tako samo parajo Slovenijo.....ko je družina adijo, jo lahko reši samo DELOVNA IN POŠTENA ŽENSKA!
Götterdämmerung
13. 07. 2013 15.54
+3
Zahtevajmo Evropske človekove pravice, nemško socialno pomoč, socialistično pokojninsko reformo in delavske pravice, balkanske trge, zahodne kapitalistične in znanstvene standarde, vzhodnjaško etiko in družinske vrednote ter pluralno versko svobodo, ohranimo svoj Piranski zaliv in prost izhod na odprto morje, pa bomo postali planet v malem.
Götterdämmerung
13. 07. 2013 15.56
+4
...pa Avstrijske prometne zakone, Islandsko sodno prakso in Švicarsko vojsko,...
Götterdämmerung
13. 07. 2013 15.57
+3
Pa Skandinavske fjorde bi si tudi lahko omislili, lahko bi si ustanovili ministrstvo in par agencij, da naj nam jih zgradi.
Vinnur
14. 07. 2013 02.41
prašek
13. 07. 2013 15.43
-1
Morda pa se nam po dopustih obeta zametek pravne države !
prašek
13. 07. 2013 15.44
+0
Seveda bo šele zametek, nič več! Ampak je pa pod Alenkino vlado začelo nekaj delovati. Samo nisem še siguren, da je to pravna država !
Götterdämmerung
13. 07. 2013 15.46
+4
Ja, najbrž bodo legalizirali vse stare grehe ter razglasili splošno amnestijo za strice iz ozadja in njihove tajkune, ker oni se že od začetka najbolj prizadevajo za te reforme.
prašek
13. 07. 2013 15.42
-1
Pa dober dan popoldanskemu adminu !
RožleXY
13. 07. 2013 15.15
+3
...Kje naj zdey kliknem ,..da ne soglašam z vašimi piškoti...?:::
BMWmunja
13. 07. 2013 15.27
+0
Mater, kaka tumasta in nagnusna pogruntavščina, ja...foock the cookies!
iGURT
13. 07. 2013 15.40
+1
prašek
13. 07. 2013 15.41
+1
iGURT
13. 07. 2013 15.41
Me zanima kako je s temi piškotki če uporabljaš Tor ?
Götterdämmerung
13. 07. 2013 15.47
Te stvari je najbolje ignorirati, ker itak ne moreš komentirati brez njih.
RožleXY
13. 07. 2013 16.09
+2
RožleXY
13. 07. 2013 16.25
+2
enostaven način brisanje je s programi...."CCLEANER...še najbolj simpel.".....lahko pa tudi ročno znotraj brskalnika.....M.Firefox....
RožleXY
13. 07. 2013 16.29
+2
Iščem samo opcijo se ne strinjam....ne pa V REDU