Slovenija

Opozicija o Bratuškovi, ki bo na proračun vezala zaupnico: Očitno le ni vse tako idilično

Ljubljana, 24. 09. 2013 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicijske poslanske skupine potezo Bratuškove, da na sprejetje proračuna veže zaupnico, ocenjujejo za primerno in korektno, opozicija pa njeno potezo razume zlasti v smislu utrjevanja njenega položaja.

Večina vodij poslanskih skupin koalicije odločitev predsednice vlade Alenke Bratušek, da na sprejetje proračuna 2014 veže zaupnico, ocenjuje za primerno. Po mnenju vodje poslancev PS Janija Möderndorferja je Bratuškova s proračunom, ki ga je predlagala, dala jasno vedeti, kakšna bo dinamika politike in izvajanje ukrepov. S tem je tudi povedala, "kje je meja, na kateri lahko še vodi to vlado". "Več kot jasno je, da če se ne gremo teh ukrepov in te politike, niti nima smisla, da ta vlada še naprej vlada," je dejal.

Ali je proračun res koalicijsko usklajen, bodo po njegovih besedah ugotovili šele v sredo na koalicijskem vrhu. Verjetno je prav zato, da se bo v sredo lažje odločati, predsednica vlade zaupnico tudi napovedala, meni Möderndorfer.

Premierka je že v začetku mandata napovedala, da bo v letu dni preverila zaupanje. To so navedli tudi v koalicijski pogodbi. Mödenrdorfer meni, da gre z napovedjo vezave zaupnice na sprejetje proračuna verjetno za prav omenjeno zaupnico.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj potezo predsednice razume kot korektno in pogumno, ker poslanske skupine proračuna še niso obravnavale, in v teh časih kot edino pravilno. Po mnenju ministra za notranje zadeve in prvaka DL Gregorja Viranta je odločitev Bratuškove razumna, saj je proračun ključen dokument, na katerega so vezani bistveni ukrepi. Koalicija je glede ključnih vprašanj v proračunu usklajena. Z zaupnico gre po njegovih besedah za izpolnitev obljube Bratuškove glede preverjanja zaupanja, za utrjevanje njenega položaja v koaliciji in v DZ ter za krepitev politične stabilnosti. Zelo dobro pa je, ocenjuje Virant, da si premierka utrdi položaj tudi v svoji stranki.

Kaj bo, če predsednik PS postane Janković?

Kongres PS bo verjetno pred glasovanjem o zaupnici, koalicijski partnerji pa so že povedali, da bi morebitna vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS verjetno pomenila konec te vlade. Tako se postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo s proračunom, če Bratuškova, ki je že napovedala kandidaturo, ne dobi bitke za predsednico PS. Virant je prepričan, da bo Bratuškova ostala predsednica največje vladne stranke in bo še naprej vodila vladno koalicijo. Tudi če ne bo tako, poudarja, da mora biti proračun v vsakem primeru sprejet, saj je ključnega pomena za to, da "ne dobimo trojke".

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Blaž Garbajs

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana bodo v SD ob glasovanju za proračun "sami sebi dali zaupanje", ker so v pogajanjih za proračun dosegli, da se niso znižali socialni transferji, da se ne pogovarjajo o minimalni plači in da nedotaknjen ostaja javni sektor. Poslanci SD bodo tako zaupnico podprli, razen če se ne bi v prihodnjih dneh okoliščine spremenile.

Na vprašanje, ali so koalicijske vezi načete in je zato potrebno glasovanje o zaupnici, je odgovoril, da so koalicijske vezi od prvega dne enako načete. "V koaliciji, v kateri so čisti liberalci in čisti socialisti ter podobno, je težko delati," je dejal. Ocenjuje pa, da bo zaupnica verjetno dala moč Bratuškovi pri nastopu na kongresu PS.

Glasovanje o zaupnici bo služilo bolj temu, da bi se okrepil ugled "moči in soglasja na zadevah, kjer tako ali tako obstaja", pa je napoved Bratuškove komentiral prvak SD Igor Lukšič. Javnost bi po njegovem mnenju morda bolj prepričala kakšna druga poteza, ki bi vladi dala nov zagon.

Tudi po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše ni nič narobe s tem, da je predsednica napovedala vezavo zaupnice na sprejetje proračuna, saj je to dokument, ki ima največjo težo. Ocenjuje pa tudi, da Bratuškova opredelitev glede proračuna potrebuje v času kandidature za predsednico PS.

Jurša predloga proračuna še ni preučil, je pojasnil. Je pa po njegovih besedah predsednik DeSUS Karl Erjavec zagotovil, da je dokument med koalicijskimi partnerji usklajen.

Opozicija: Očitno le ni vse tako idilično

Po mnenju Andreja Vizjaka (SDS) ima Bratuškova očitno težave v koaliciji in jo želi z zaupnico poenotiti. Če bi bil proračun usklajen, namreč ne ve, zakaj bi napovedala vezavo zaupnice nanj. "Očitno le ni tako idilično, kot so njeni signali navzven," je dejal. Po njegovem mnenju je proračun tudi sicer velika težava, saj "odstopa od napovedi, ki so bile dane v programu stabilnosti". Vizjak te zaupnice ne razume v povezavi z napovedmi predsednice vlade v začetku mandata, da bo v letu dni preverila zaupanje vladi.

V SDS so pojasnili, da stranka ne bo podprla "niti nerealnega proračuna niti zaupnice".

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je zaupnica stvar koalicije, obenem pa poudaril, da je politika te vlade med drugim politika novih davkov, medtem ko ji gospodarstvo ne zaupa. Zato je SLS "pač ne more podpirati". Spomnil je, da bo pozno jeseni znana luknja v slovenskih bankah, takrat pa bo "moral biti tudi besednjak Bratuškove precej drugačen, kot je danes". Tako bi morala premierka po njegovem mnenju "danes govoriti realni jezik ali pa zaupnico postaviti pred poslance tedaj, ko se bo soočila z realnimi težavami". "Doslej počne to, kar se lepo sliši, ne pa to, kar bi morala početi," je pristavil. Ocenjuje, da ima ta koalicija dovolj "samoohranitvenega nagona, da bo premierka ostala". To je namreč po njegovem mnenju v interesu koalicije in "ljudi, ki iz ozadja vodijo državo".

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je napoved zaupnice vnaprej dobljena bitka. Če je proračun koalicijsko usklajen, sploh nima smisla glasovati o zaupnici, je dejala. Po njenih besedah se o zaupnici glasuje takrat, ko so vezi v koaliciji razrahljane. Novakova ocenjuje, da je Bratuškova tako izkoristila "primeren trenutek" za vložitev zaupnice, saj ob usklajenem dokumentu izpolnjuje obljubo, da bo šla po zaupnico v letu dni od nastopa mandata, zato ji tega spomladi ne bo treba več storiti, je dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
25. 09. 2013 19.21
+2
Tale naša opozicija je res čudna! Bratuškova veže proračun z nezaupnico,opozicija to kritizira. Če njihov šef ni imel "jajc" da bi kdaj kakšno stvar vezal z nezaupnico,ki bi bila zagotovo izglasovana,jih ona pač ima. Sicer pa v tej situaciji opoziciji še kako paše,da ni na vladi,saj lahko iz ozadja napada,podtika,sklicuje izredne (DOBRO PLAČANE!) seje i.t.d. SDS pa je tako ali tako stranka podtikanj,zdraharstva in sejanja sovraštva.
est
25. 09. 2013 08.49
+2
Koalicija trdna. Proračun sprejet. Zaupnico uspešno prestala. Hura ! Hura! Hura! Slovenija pa še kar pada , pada, pada......
meta37
25. 09. 2013 08.39
+3
Vi pri koritu, lepo vas prosim, odprite svoj um, spreglejte in za vselej odstopite! Nihče ne potrebuje toliko uradnikov, parlamentarcev, agentov itd., da jim je denar davkoplačevalcev že premalo!!!!!!!!!!!!
bora_bora
25. 09. 2013 08.31
+3
Za stanje v katerem smo so krive vse vlade v zadnjih 20 letih, ki so pisale zakone tako, da so lahko posamezniki bogateli, nihče pa ni poskrbel za industrijo. Lahko jokamo kolikor hočemo pa nam nič ne bo pomagalo, potrebujemo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo za kar pa je potrebno veliko časa, a ko zaostajaš je težko ujeti vodilne. Seveda je potrebno najprej ustvariti pogoje za razvoj, za tuja vlaganja in za to mora poskrbeti zakonodaja - vlada.
Important notice
25. 09. 2013 08.09
+1
Normalno, da jo bodo podprli. Kaj jim pa drugega preostane? Vedo, da bodo v nasprotnem primeru ostali na cesti. Tam, kjre so, so lepo na toplem, imajo poceni hrano, visoke plače, vrata so zaprta pred realnostjo. Če Alenki ne bodo rekli DA, se bodo morali soočiti s posledicami svojega (ne)dela..
BULDOH
25. 09. 2013 07.44
+1
Brazuškura bo vezala nezaupnico na proračun-in kdo naj bi jo ne podpru?-morda Korle, Prevarant?HA HA HA HA .....
Opazujemvas
25. 09. 2013 07.43
-1
Ma bravo opozicija, ste pa dolgo rabili, da ste prisli do zakljucka, da ni vse idilicno. Kaksni pacienti zato pa tudi smo tam kjer smo.
oResnicA
25. 09. 2013 05.32
+3
...lepo so nad obrali in okol prenesli toti naši ...ma saj ni tako grde besedev slovarju...hihihii
Gaja Bobek
25. 09. 2013 01.09
+5
nič parlament, zborček kimavcev svojim liderjem, borcem za svoježepe, pejd pred ljudstvo po zaupnico, volitve!!!!!!
Ana Hleb
25. 09. 2013 02.11
-2
Volitve ...... hmmmm ....... Lukšič bi zmagal. Bo v redu?
Opazujemvas
25. 09. 2013 07.54
-1
Jansa sigurno ne, ker se bodo morale roditi nove in nove generacije, da se pozabi na njegove histericne izjave in dejanja. Crtomir mogoce, Janez pa je svoje ze zavozil.
stand van piesangs
25. 09. 2013 00.38
+3
Zdaj plačujemo, kar Janša in Pahor nista bila sposobna naredit, če bi ta dva že v svojih mandatih varčevala bi bili min. zadolženi..od leta 2004 (7.429 mil) do 2012 (19.189 mil) zdaj pa šimfamo Bratuškovo, ki rešuje kar sta ta dva zasrala...Ali bo ona ali sam sveti Peter bomo morali vrnit dolg in za trenutno stanje gre zahvalit Janši-Pahorju-Janši! Prav tako od leta 2008 pada BDP spet kriva Janša-Pahor-Janša!
Ana Hleb
25. 09. 2013 00.43
+0
+4
Tako je nekako, samo če gre podjetju slabo prvo se niža plače če gre še vedno slabo, delavec dobi knjižico. Verjetno jim je težko znižat si privilegije in poslat koga na zavod nje ču ču ...
Ana Hleb
24. 09. 2013 22.52
+7
"Ko jagenjčki obmolknejo", pa to ....... hi, hi, hi......
Ana Hleb
24. 09. 2013 22.45
+8
Dragi forumaši! Vsak od vas, ki je v katerikoli stranki, je vanjo vstopil zaradi osebnih materialnih interesov! PIKA!!! Zdaj se pa vprašajte, v kateri stranki ste, al vam kr jst povem, pa to ... mene ne spraševat, nisem v nobeni stranki - 100% ne ....he, he, he.....pa to.
Ana Hleb
24. 09. 2013 22.46
+6
Drgač pa - AVE ALENKA!!! (Ne PS, da ne bo pomote, pa to ...)
MIGLA
24. 09. 2013 22.39
+8
Jejte, pijte in se veselite, pa malo zaplešite, kajti kmalu vam bo zmanjkalo cvenka, to vam zagotavlja Bratušek Alenka.
Ana Hleb
24. 09. 2013 22.48
+9
Jejte, pijte in se veselite, pa malo zaplešite, kajti denarnica bo vse tanjša, to vam zagotavlja Janez..........JANŠAAAAA........hi, hi, hi... pa to.
24vohomurckov
24. 09. 2013 22.16
+1
...zemlja vse pogliha!!....amen!
Ana Hleb
24. 09. 2013 22.22
+6
24vohomurckov 15.09.2013 22:13:36 ...moji so gradili....pradedek,prababica,babica,dedek,oče,mama.....strici mojega dedka so padli partizani....za svobodo so se borili.....v prvih bojnih vrstah....
tka?enko
24. 09. 2013 19.41
-2
Pejt rajš na volitve če si upaš!
jakomasi
24. 09. 2013 19.33
+11
Prepričan sem v to,,da v zgodovini slovenije še ni nišče delal tako velike reze,,,kot zdaj ta vlada.---!!! Dragi sindikalisti a vsi spite ali pa ste res bili plačani,,da ste tiho in glavo rinete v pesek.---!!! Nikoli se vam več ne pridružim na protestih,---Vem pa da boste tudi vi okusili hudobijo te nesposobne vlade ==================================================================================
fujjjjjj
24. 09. 2013 20.15
+7
ma kakšni sindikalisti???? njim j3e najbolj važno da na ulice spravijo čim več ljudi,porabijo ogromnega denarja,in na koncu poženejo slavo...pa čeprav se ni nič spremenilo.
Gaja Bobek
25. 09. 2013 01.07
+1
u3pm
24. 09. 2013 19.18
+5
--že samo ko jo pogledam,mi pade...........
srebrnibreg
24. 09. 2013 19.37
+1
helvecijaner
24. 09. 2013 19.10
+0
Država, ki ima toliko levih umskih invalidov kot naša nebo nikoli prišla na vsaj + - kje še, da se reši prihoda EU trojke. Šalabajzerji klevetači in lenuhi so vaši koreografi levičarske prihodnosti vaših otrok in beraškega življenja vaših staršev. Kako vas ni sram vaše zafuranosti. Zaupnica pa je toliko vredna kot koalicijska turbo davčna vladavina tiste,ki veže falsificiran proračun za njo. Beee beee pred zimo vas bo EU trojka strigla,mrzlo bo mrzlo pa to.
srebrnibreg
24. 09. 2013 19.21
+5
Naši starši so živeli takrat, ko NI bilo stradanja, če ne veš, to je bilo do leta 91, ko so vladali naši levaki. Lenuhi in lopovi so pa takrat bili tisti, kateri sedaj najbolj pljuvajo po tistem sistemu, ker takrat ti niso bili spoštovani.
lukeeeeeec
24. 09. 2013 19.25
-5
Tukaj bom navedel samo nekaj podatkov, ki govorijo samo zase: BDP - Bruto družbeni produkt Avstrija 172.767.100.000,00 $ leto 1991 Slovenija 12.673.030.000,00 $ leto 1991 Avstrija 6.592.694.000,00 $ leto 1960 Slovenija 1.752.415.000,00 $ leto 1960 Avstrija/Slovenija leto 1991 količnik 13,63 Avstrija/Slovenija leto 1960 količnik 3,76 Iz nevedena izhaja eno in edino samo dejstvo: Slovenija je radikalno izgubljala napram Avstriji v letih od 1960 do 1991. Ko smo leta 1960 zaostajala za Avstrijo le 3,76 krat, smo leta 1991 kar 13,63 krat
lukeeeeeec
24. 09. 2013 19.26
-3
No ja, sam slepi ne spregledajo! Kapiš? Razen če se dogodi čudež ali pa strela! Kapiš drugič?
jakomasi
24. 09. 2013 19.07
+6
Ja ja Aljančica si že čisto na robu prepada...----drum in konec---!
lukeeeeeec
24. 09. 2013 18.51
+4
Če je CARICA naj veže nezaupnico na MERLJIVE vrednosti. Naj obljubi, da bo do februarja 2014 znižala brezposelnost iz 115.000 na 105,000. In potem naj odstopi. ne pa igrice iz VRTCA, an ban pet podgan! kako so plagiatorčki otročji! Kapiš?
lukeeeeeec
24. 09. 2013 18.54
+4
No in prvi janšist, mi je že pripopal minusek. ja saj ni čudno, vse v skladu z carico in otroškim vrtcem. Kapiš?