Slovenija

Bratuškova: 80 odstotkov problemov je povezanih z rezidenčnostjo

Ljubljana, 27. 02. 2014 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred natanko letom dni je Alenki Bratušek pripadla naloga, da sestavi novo vlado. In ravno na obletnico je njena ministrska ekipa izenačila davek za rezidenčna in nerezidenčna stanovanja. Različni stopnji so uvedli, da bi "tisti, ki imajo več, plačevali več davkov". To so besede Bratuškove, ki danes še vedno trdi, da je zakon pravičen.

"Ne glede na vse, kar lahko vidimo, kar slišim, je bil moj informativni izračun povsem v redu," je povedala premierka Alenka Bratušek.
"Ne glede na vse, kar lahko vidimo, kar slišim, je bil moj informativni izračun povsem v redu," je povedala premierka Alenka Bratušek. FOTO: Kanal A
V videih si lahko pogledate celoten pogovor s premierko Alenko Bratušek. Med drugim je odgovarjala na vprašanja o vse večji zadolženosti Slovenije, o tem, zakaj smo gospodarskega ministra, ki je v tem trenutku ena najpomembnejših funkcij v državi, iskali tako dolgo, kako bodo ustvarili obljubljenih 60 tisoč novih delovnih mest, kaj pravi na to, da Slovenijo postavljajo ob bok Cipru in ne Švici ali Nemčiji, kot bi želeli, in zakaj toliko časa namenja obračunavanju s SDS.

Pred natanko enim letom je vlada Janeza Janše doživela nezaupnico, naloga, da sestavi novo ministrsko ekipo, pa je pripadla Alenki Bratušek. "Danes je za Slovenijo prelomen dan. Konec je s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Obljubljam vam dialog, povezovanje in spoštljivost do naših ljudi. Pred mano in nami so težke naloge, a verjamem, da bo za mano in nami boljša Slovenija. Spoštljiva, preudarna in mirna," je Bratuškova dejala takrat.

Leto dni kasneje je Slovenija še vedno boleče razdeljena, kriza še traja, naša država se je na tujih trgih enormno zadolžila, vlada, ki je po mukotrpnem sestavljanju in iskanju predvsem nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti finančni resor, prisegla 20. marca, pa je doživela kar nekaj sprememb. Glavni nalogi – spodbuditi gospodarsko rast in reformirati zdravstveni sistem – še nista uresničeni. Je torej Bratuškova lahko zadovoljna z delom in dosežki svoje vlade? O tem se je z njo pogovarjal urednik oddaje SVET Gregor Trebušak.

Z Bratuškovo se je pogovarjal Gregor Trebušak.
Z Bratuškovo se je pogovarjal Gregor Trebušak. FOTO: Kanal A
Zaradi urejanja rezidenčnosti – sprememb naslovov prebivanja – praktično ne bo več praznih stanovanj v Sloveniji. Vsakdo bo našel nekoga, ki se bo v tistem stanovanju prijavil. Alenka Bratušek

Prvo vprašanje se je ponudilo kar samo. Vlada je namreč ravno danes izenačila rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine, tako da bo za ene in druge treba plačevati 0,15-odstotni davek. Kritiki trdijo, da je to usluga najbogatejšim. Je vlada – oziroma Bratuškova – s tem snedla lastno besedo? "Po naši oceni je pač predlog zakona pravičen. Tisti, ki imajo več, bodo pač plačali več davkov," je junija lani dejala v parlamentu, novembra pa je isto povedala z drugimi besedami: "Kdor ima eno stanovanje, v katerem prebiva, bo plačal manj kot tisti, ki ima dve stanovanji, in tisti, ki ima prazno stanovanje, se pravi, ne koristi ga nihče, ne uporablja se za nič, bo plačal še več. Jaz mislim, da to absolutno je pravično."

80 odstotkov vseh problemov je povezanih prav s to rezidenčnostjo. Alenka Bratušek

V današnjem pogovoru je Bratuškova dejala, da nas v uvedbo davka, zaradi katerega nastaja predvsem zmeda, ni silil nihče, a alternativa je bila "krčenje pravic, ukinjanje socialne države". "Zato se naši vladi ni bilo težko odločiti. Izbirali smo na eni strani med ukinjanjem pravic in na drugi strani med, po mojem mnenju, še vedno pravičnim davkom. Tisti, ki nekaj imajo, bodo ta davek plačali, tisti, ki nimajo nič, davka ne bodo plačali," je dejala premierka.

Sicer pa so se za spremembe po njenih besedah odločili, ker rezidenčnost oziroma nerezidenčnost vpliva na vse, ne zgolj na bogate. "Pokazalo se je, da rezidenčnost oziroma nerezidenčnost ne vpliva samo na tiste, ki imajo vikende, ki imajo več stanovanj, vpliva na marsikoga drugega. Jaz nekako nimam občutka, da na geodetskih upravah stojijo sami bogati ljudje, ki želijo urediti podatke, ki so napačni," je ocenila.

Nikakor s to rešitvijo ne želimo ščititi bogatih. Alenka Bratušek

Ob tem je dodala, da zaradi urejanja rezidenčnosti v Sloveniji tako ali tako praktično ne bo več praznih stanovanj. Kljub temu pravi, da se za spremembe niso odločili, ker bi obupali.

"Takrat so nas strokovnjaki opozarjali, da je to (ločevanje rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanj, op. a.) napačna odločitev. Šli smo v to, ker je ena koalicijska stranka vztrajala, da želi imeti za nerezidenčna stanovanja višjo stopnjo," je pojasnila premierka. In dodala: "Če je bila napaka na naši strani takrat narejena, jo bomo pač zdaj popravili."

Anketa Arhiv
Zaradi "fiaska pri nepremičninskem davku" predsednik SLS Bogovič Bratuškovo poziva k odstopu. Bi morala to storiti?
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (872)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
28. 02. 2014 18.54
+1
Ti B E D A K I , sploh ne vedo kaj sprejemajo. Če to ni nesposobnost te vladajoče mafije. Katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M_teorija
28. 02. 2014 15.49
-3
V Alenkinem drugem mandatu bodo pa dokončno odpravljene vse zablode Janšizma!? Spet se bo dalo normalno živeti, kot pred njegovo ero razdvajanja, ustrahovanja in cinizma do naroda!?
gangsterist
28. 02. 2014 16.15
+3
v katerem drugem mandatu. ona je bila enkrat in nikoli več
belaovca
28. 02. 2014 16.23
+1
Hm...jst sem prepričan da janeza ne bo več....v nobenem mandatu...za Alenko pa...počakajmo volitve...
fujjjjjj
28. 02. 2014 15.01
+5
80% problemov je povezanih z to vlado....Tak bi moral biti naslov.
belaovca
28. 02. 2014 16.21
+1
kosomak
28. 02. 2014 12.43
+4
100 % krivda nesposobnega vodstva...
Feinstein
28. 02. 2014 12.07
+5
Mi levaki, siromaki...
ROMELS
28. 02. 2014 12.23
+4
Elena79
28. 02. 2014 14.52
-2
Levaki in desnaki, ma vsi ste za na goli otok. Pa vse privržence s sabo vzemte. Lačni bomo itak vsi, tisti ko nismo nič, tisti ko ste levi, tisti ko ste desni, tisti ko ste suhi, tisti ko ste debeli, tisti ko ste sredinski, tisti ko ste zgornji,.....
wolfterier
28. 02. 2014 16.16
+2
'GOli je bil narejen za prvovrs'tne komuniste.Zaprli so jih njihovi tovariši.
Netajkun
28. 02. 2014 11.59
-1
Finančni minister zatrjuje - REBALANSA proračuna ne bo , verjetno bodo pa dodatni ukrepi ( pravi da varčevalni ) . V istem času , na drugem pogovoru , na isto vprašanje , Bratuškova odgovori - še nobena vlada , v zadnjih nekaj letih , ni zmogla brez REBALANSA . Hmmm .
wolfterier
28. 02. 2014 16.18
+2
Alenka samo bere z listkov,kar ji napišejo strički,čez pet minut ne ve ,kaj je prebrala.
vinex
28. 02. 2014 11.55
+6
Vikendi bi morali biti obdavčeni višje od stanovanj-to je povsod na svetu.Gre za čisti luksuz. Pod nobenim pogojem ni pravično,da so vse izenačili. Vlada bi morala prepustiti odločitev vrhovnemu sodišču,ne pa pred tem spreminjati svoje nepremišljene odločitve.
SDS_je_poden
28. 02. 2014 15.12
+0
kokoro15: Vikend je dodatna nepremičnina, ne gradiš si ga, če si ga ne moreš privoščit. Torej je čisti luksuz.
Feinstein
28. 02. 2014 11.25
+10
V Ukrajini manjkajo milijarde, pri nas se pa dela na tem...a ne, Alenka?
Feinstein
28. 02. 2014 11.16
+6
Leva leva leva...zakaj se vrtim v krogu?
Feinstein
28. 02. 2014 09.56
+1
Ko bomo sli levi na ulice bo pokal...
SDS_je_poden
28. 02. 2014 10.07
+0
pozabiSlo: Dej preberi kaj sem ti spodaj napisal. Ga ni politika, ki bi ustvarjal delovna mesta in ga ni politika, ki bi lasten narod delil na naše in ostale in tistim ostalim grozil z vojsko in policijo, pa da preživi na oblasti. Ga ni in ga NE BO!
SDS_je_poden
28. 02. 2014 10.30
-3
pozabiSlo: Ne vem od kod si lastiš pravico, da me pošiljaš kamorkoli. Prvič, nisem priklopljen na državne jasli, ampak si služim kruh sam v gospodarstvu, natančneje v IT industriji. Kot drugič ne prodajam nobenih floskul, ker za tem kar napišem tudi stojim. Tretjič od mene nisi slišal nobene besede v smislu da se kam odseli. Svoje frustracije ne zlivaj na mene, ker te v to situacijo nisem spravil jaz. Če ti še ni jasno, pri nas NI nobenega demokratičnega socializma ampak imamo priviligirano demokratičen sistem, v gospodarstvu pa neoliberalni kapitalizem. Pa dobro jutro kjer koli že si.
resslovenka
28. 02. 2014 09.28
+7
Očitno gospodje res nimajo razčiščenih pojmov glede življenjskih , realnih muk državljanov. Ali pa jim niso mar.
SDS_je_poden
28. 02. 2014 09.26
+2
Koliko delovnih mest se je odprlo v Sloveniji od leta 91 dalje? Katera vlada je odprla kakšno tovarno? Če mislite da jih bo odpiral Janez se hudo motite. Mi smo od leta 91 dalje izgubili trg v Jugoslaviji in se preusmerili popolnoma nepripravljeni na trge EU, posledica pa je ta, da so tovarne propadle. Noben politik NE ZMORE ustvarjati delovnih mest, delovna mesta ustvarja povpraševanje. Ne zagovarjam Bratuškove, ampak iluzorno je pričakovati, da vam bodo politiki odpirali delovna mesta. Smo na trgu, kjer velja prost pretok kapitala in delovne sile, kar pomeni, da se je treba že za izobrazbo pametno odločit in se izobraževat v smereh, ki bodo prinesla zaposlitev. Žal naš šolski sistem vse preveč producira kadre, po katerih ni povpraševanja. Pa še nekaj vam povem, v tujini ljudje velikokrat med svojo aktivno delovno dobo zamenjajo smer v kateri delajo, se prekvalificirajo, skratka so DINAMIČNI kar se tiče zaposlitvene poti, pri nas pa je Slovenec STATIČEN in hoče gurat do penzije s tistim znanjem in v tistem fohu za katerega se je izučil. Še enkrat, DELOVNA MESTA USTVARJA POVPRAŠEVANJE IN NE POLITIKA!
resslovenka
28. 02. 2014 09.44
+5
Poznam, poznam. Kakšen je nabor potreb v tujini? Obilo priložnostnih del, ker te ne vprašajo kaj si, ampak če si pripravljen delati. Primer fanta-lesarskega tehnika. 3 leta je bil prijavljen na Zavodu za zaposlovanje, 2x je bil pri svetovalki, napisal več kor sto prošenj (po lastni iniciativi) in - obupal. Vmes je opravljal razna priložnostna dela (ja, na črno) Odšel je v tujino, kjer dela v svojem poklicu. Daleč v NZ. V kaj npr. se pri nas lahko prekvalificira brezposelni državljan? V nekaj, kjer ga izkristijo in ne plačajo? Npr. pomoč v strežbi, pomožnega delavca v gradbeništvu? Kje so prosta delovna mesta za te prekvalifikacije? Jih ni. Natančneje - malo oz nič povpraševanja. Najprej je treba razčistiri, kaj bi sploh radi. Problem ni v ljudeh. Zatečeno stanje, ni stanje zadnjega leta in to vemo vsi. Zato težko razumem ljudi, ki ne razmišljajo in podlegajo nikoli izpolnjenim obljubam. Politik res ni čarodej, si pa z empatijo, moralnim in etičnim pristopom do sodržavljanov in družbe nasploh, prisluži njihovo zaupanje. Koliko pa je takih politikov pri nas?
Bullschevik
28. 02. 2014 09.47
+3
Kaj pa socialna država, kot pravi prva dama, je ta le za privilegirane, pa bodimo vsi zaposleni in plačani po 400E...ne razumeš ti naše AB. sicer kdo bi jo, saj še sama ne ve kaj hoče..
Bullschevik
28. 02. 2014 09.55
+3
Opa še malo pa boste levaki obtožili ljudstvo za takšno stanje, "pozabljate" komu pripadajo...osumljenci....ovadeni....pravnomočno obtoženi...člani hobotnic...ecc
SDS_je_poden
28. 02. 2014 10.05
-2
Bullschevik: Socialna država smo tisti, ki smo še zaposleni, ker nam trgajo, da lahko dajejo tistim ki nimajo. Kdaj boste dojel, da smo država mi vsi, vsi državljani, da sami sebi plačujemo stvari preko davkov in prispevkov? Delovna mesta lahko ponudi le trg in nihče drug, kot tudi plačo. Žal Kitajci cel svet držijo v šahu, z poceni delovno silo ampak tudi te časi bodo minili. Do takrat je treba preživet!
SDS_je_poden
28. 02. 2014 10.10
+1
resslovenka: Ne govorim o prekvalifikaciji samo za preproste poklice, treba se je izobraževat tudi za bolj zahtevna dela, od strojništva, elektrotehnike, informatike.... Te smeri so zahtevne, treba je osvojit veliko znanja ampak žal tako je, živimo v svetu, ki je vse bolj kompliciran, zahteven, tekmovalen.... preživimo lahko le tako, da se namesto v družboslovne vode usmerjamo v naravoslovne. Pa ne želim zaničevat družboslovnih smeri, samo s temi poklici bo težko, če ne že skoraj nemogoče dobit službe.
obiskovalecsmetisca
28. 02. 2014 09.09
+5
...kako je rekla lenčka;60 jurjev novih delovnih mest ...v obdobju enega leta??.......ampak potem so volitve in ona več ne na oblasti.......lahko je s tujim po koprivah mlatit.....itak
obiskovalecsmetisca
28. 02. 2014 08.59
+2
...naslednji, ki bo zbiral podpise za kak referendum, dobi mojega le pod pogojem,
obiskovalecsmetisca
28. 02. 2014 09.01
+3
...da ponudi v podpis še ukinitev prispevka za HANZI TV....zmenen?
obiskovalecsmetisca
28. 02. 2014 09.02
+2
.. besedna zveza;referendum za ukinitev...v kontekstu ne gre skozi??.....ni dovoljeno?...je žaljivo?...nedemokratično?..protiustavno
PRAZNOSLAMOMLATEC
28. 02. 2014 08.53
+4
kramberger je že vedel....pa je moral oditi!!!!!!!!-- --Dragi Slovenci Odkrito vam povem, niso še tisti pravi hudi časi. Prišli bodo hudi časi. Mi se ne moremo zavedat, kakšni časi bodo prišli. --- Toliko revežev, toliko bogatašev, nikoli ta slovenska zemlja ne bo imela, kot jih bo imela sedaj. Ogromno tovarn bo propadlo, veliko jih bo brez kruha, zapomnite si, kaj sem vam rekel.
mufic
28. 02. 2014 09.16
+1
Bullschevik
28. 02. 2014 08.45
+6
Kar naenkrat v naši deželi ni več levakov...osramočeni?.....prevarani?.....čas za razmislek.
MICLA
28. 02. 2014 09.45
-3
txoxnxy
28. 02. 2014 08.35
+6
100 % pa z vlado !
txoxnxy
28. 02. 2014 08.36
+5
intel1
28. 02. 2014 08.35
+1
100ub
28. 02. 2014 08.34
+11
Nisem politično opredeljen, me pa čudi odkar je Alenčica na čelu ropanja Slovenije nihče a prav nihče ne sili na ulice, pa čeprav je čedalje bolj vse v malori.
mufic
28. 02. 2014 09.18
+2
Zimska Idila
28. 02. 2014 14.04
Naj spomnim, da so bili leta 2007 protesti sindikatov ko je bilo 69.000 brezposelnih, zdaj jih je 131.000 in so zadovoljni vsi tisti, ki so takrat protestirali in imajo redne plače in varne službe v JU in JS in državnih službah. Ljudje iz gospodarstva so brezposelni, ker so jih tajkuni zmetali na ceste, veliko jih je že lačnih in deložiranih, kar pa teh zajedalcev sploh ne gane. Prihaja čas streznitve in takrat bo hudo.
WyattEarp
28. 02. 2014 08.24
+5
Vsi so jamral čez Janšo, zdej je pa bratuškova nas zapufala za rekorno in zafurala še kar se je dalo, pa noben nič... prej pa je blu vse narobe in treba blu na ceste in vse. jao, to gre ve u maloro...
Razumnež
28. 02. 2014 08.28
+7
Nekateri kar "spontano" prikimavajo davku na nepremičnine, pa rekordni brezposelnosti in vedno novim zadolžitvam.