Slovenija

Bratuškova v Parizu: Hollande napovedal krepitev investicij v Slovenijo

Pariz, 04. 12. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premierka Bratuškova je "zelo zadovoljna" s predstavitvijo priložnosti za francoske vlagatelje v Sloveniji. Hkrati je zagotovila, da bo privatizacija državnih podjetij transparentna. Hollande pa je ob tem napovedal povečanje vlaganj v Slovenijo.

Francoski predsednik s predsednico slovenske vlade v Parizu.
Francoski predsednik s predsednico slovenske vlade v Parizu. FOTO: Reuters

Premierka Alenka Bratušek se je danes v Parizu sestala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in se udeležila investicijske konference. Hollande je po srečanju potrdil zaupanje Francije v Slovenijo. "Znova sem potrdil zaupanje Francije v slovensko gospodarstvo in v proces čiščenja finančnega sektorja," je poudaril in slovenske načrte za ureditev javnih financ označil kot "pogumne". Ocenil je še, da je dvostransko sodelovanje med državama "odlično" in napovedal krepitev francoskih investicij v Sloveniji.

Predsednica vlade se je sicer zahvalila francoskemu predsedniku za "vso podporo, ki nam jo daje na naši poti", ter izpostavila, da imata Slovenija in Francija v marsičem, tudi pri reševanju krize, v kateri sta se znašli obe državi, "praktično enak pogled".

"Vesela sem, da naši koraki že kažejo določene rezultate. Strinjala sva se, da bi si ljudje želeli, da bi šlo to hitreje, pa žal ne gre. A konec koncev, brezposelnost se zmanjšuje, gospodarska aktivnost se obrača v pravo smer, torej smo na pravi poti," je ocenila premierka.

Prav tako sta se s francoskim predsednikom po njenih besedah strinjala, da je treba decembra storiti vse, da bo bančna unija zaživela. Vrh EU naj bi decembra potrdil dogovor o drugem stebru bančne unije - enotnem mehanizmu za reševanje bank v prihodnje.

"Nekoliko v šali, lahko pa tudi zares, bom s svojimi kolegi na decembrskem vrhu lahko delila izkušnje, ki smo jih nabirali v teh mesecih pri stresnih testih. Konec koncev bodo v naslednjem letu vse evropske države podvržene temu," je še dejala.

Francois Hollande in Alenka Bratušek - 2
Francois Hollande in Alenka Bratušek - 2 FOTO: Reuters

Na koncu pa je Bratuškova izrecno izpostavila, da bo treba v boju proti brezposelnosti mladih preiti od besed k dejanjem. "Temu bomo morali v prihodnje posvečati veliko veliko časa in truda," je poudarila.

Finančna stabilnost Slovenije je bila sicer po Hollandovih besedah ena treh točk današnjega pogovora s predsednico slovenske vlade v Elizejski palači.

Druga točka je bilo dvostransko sodelovanje med državama, ki je po njegovih besedah "odlično" in bo v prihodnje prineslo krepitev francoskih investicij v Sloveniji v sklopu načrta privatizacije.

Tretja točka razprave pa je bil decembrski vrh EU. Hollande je izpostavil željo, da vrh prinese dogovor o nadaljnji gradnji bančne unije - o skupnem okviru za reševanje morebitnih bančnih problemov in dokapitalizacij bank.

Prav tako je izpostavil pomen ukrepov v podporo financiranju gospodarstva in zaposlovanju mladih ter potrebo po tem, da se unija posveti svoji obrambni politiki, ki bo sicer tudi tema vrha.

Uspešna predstavitev francoskim vlagateljem

Glavni namen obiska premierke v Parizu je bila sicer predstavitev priložnosti za vlagatelje, predvsem v okviru slovenskega načrta privatizacije. Spremljala sta jo tudi finančni minster Uroš Čufer in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec. V ta namen so v Parizu za potencialne vlagatelje pripravili konferenco. Delegacija pravi, da je potekala v vzdušju zaupanja, optimizma in sveže odprtosti, na francoski strani pa naj bi bilo "zanimanje ogromno".

Predstavnik največjega združenja francoskih podjetij Medef Charles Paradis je dejal, da je na konferenci sodelovalo več kot 20 vodilnih menedžerjev svetovno priznanih francoskih podjetij, dejavnih v infrastrukturi, prometu, gradbeništvu, energiji, obrambi in v bančnem sektorju.

O podrobnostih Paradis ni želel govoriti, je pa v odgovoru na vprašanje, kaj konkretno zanima Francoze, izpostavil francoski banki Societe Generale in BNP Paribas ter Aerodrom Ljubljana in Dars.

"Zelo sem zadovoljna (...) Izražen je bil res velik interes po vstopu na slovenski trg. In konec koncev je treba priznati, da kar nekaj uspešnih naložb Francija že ima v Sloveniji," pa je po pogovorih s Hollandom še dejala Bratuškova. Izrecno je še izpostavila, da bo treba v boju proti brezposelnosti mladih preiti od besed k dejanjem. "Temu bomo morali v prihodnje posvečati veliko veliko časa in truda," je poudarila.

Poudarila je tudi, da bo Slovenija privatizacijo izvedla s transparentnimi javnimi razpisi in da bodo imeli prednost strateški partnerji, ki jih zanima dolgoročna prisotnost v državi in ki bodo imeli dobre načrte za podjetje.

Dobro zanimanje za Adrio in letališče

"Zelo zadovoljen" je tudi v. d. direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar, ki je izpostavil zanimanje za Adrio in letališče. Ocenil je, da je konferenca dobra podlaga za naprej ter da mora slediti "follow up" v Sloveniji, da se izrečeno zanimanje konkretizira.

Prav tako je Skalar izpostavil zanimanje za banke, pri čemer je spomnil, da je Societe Generale že prisotna v državi in da so zadovoljni. Dobre izkušnje francoskih podjetij, ki so že v Sloveniji, so po njegovih besedah "dobra popotnica tudi za ostale, da se opogumijo".

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Reuters

Šef Spirita je poudaril tudi pomen sveže odprtosti Slovenije za nove investicije, saj je bil po njegovih besedah do zdaj problem, ker na slovenski strani ni bilo prave pripravljenosti. "Neugoden čas" pa je pokazal, da se Slovenija preprosto mora odpreti; če ne bomo imeli zunanjih partnerjev, bomo verjetno stagnirali, je ocenil.

To je druga postaja v vlagateljski ofenzivi premierke, ki jo je začela konec novembra v nemškem Düsseldorfu, nadaljevala pa jo bo 9. decembra v Milanu in nato predvidoma 11. decembra v Moskvi.

Bratuškova in Čufer sta Francozom znova zatrdila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama. Pojasnila sta bančne načrte, proračunsko in reformno ukrepanje ter izpostavila, da so okoliščine "pozitivne", in izrazila prepričanje, da se bo Slovenija iz krize izkopala že v letu 2014.

Tako na francoski kot na slovenski strani so poudarili odlične odnose. "Kljub finančni krizi v Sloveniji francoska podjetja ohranjajo ali celo krepijo prisotnost v državi. Francija je peta tuja vlagateljica v Sloveniji," je v uvodnem nagovoru poudaril Paradis.

Predsednica slovenske vlade pa je spomnila, da je skupen obseg blagovne menjave lani presegel dve milijardi evrov, slovenski izvoz v Francijo 1,2 milijarde evrov, uvoz pa okoli 950 milijonov evrov.

"Upoštevajoč zemljepisno bližino držav, so lahko investicije še večje," je še poudarila Bratuškova. Številni dobri primeri francoskih vlagateljev v Sloveniji, na primer Societe Generale, Lactalis, Renault in Peugeot, pričajo o odprtosti in kakovosti Slovenije, je sklenila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (936)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaj_je_res
05. 12. 2013 09.01
+2
Mene skrbijo obljube, ki jih Alenka deli vse povprek. Tako kot Peterle za priznanje Slovenije, ko smo tujim grofom vrnili tretjino ozemlja Slovenije...
dule100
05. 12. 2013 07.04
+1
Ta dva pa sta za skup ! Enako sposobna, enaka podpora državljanov !
Bogdan Kotnik
05. 12. 2013 01.45
+9
tukaj je paradox , kako lahko pricakujes tuje investitorje , ko pa imamo toliko davka na vse , se pravi , ce jaz nisem nek dobrodelnec ne bom investiral v Sloveniji ampak , reciimo Bosni k je 50% mansi davek .Da pa bom jaz delal za vlado in njihove place mi pa niti na misel ne pride.Kako razvijati industrijo in privabljati investitorje ,...( imam podjetje v Ameriki) s tem da ne bom delal za 3 .Ako se gremo Kapitalizem se pac gremo le tega ne pa nekak polovicen , v katerem te drzava oropa.Koliko dobrih podjetji je ze slo in se potopilo v valovih vladnih davkov ,. Tukaj se vidi da nasi politiki nimajo veze s ekonomijo Bratovskova je vrjetno kupila diplomo , ker ni logicno kar dela . Ako se Slovenski narod ne prebudi in odstavi vse te trote , Slovenije ne bo vec , bodo samo lopovi s nagrebljenim in pokradenim denarjem.Veste kaj Bog vam sam se lohka pomaga , Hudic caruje v Sloveniji
hondica
04. 12. 2013 23.19
+1
Kosor&Pahorjeva mk2...tud konsekvence za Slovenijo bodo podobno pogubne.
MonicaSLO
04. 12. 2013 21.28
+2
HAhaha, a spet ne znamo angleško?!?
Bogdan Kotnik
05. 12. 2013 01.46
+1
zna ona Francosko , ce ne druzga Francoski poljub
mbslo
04. 12. 2013 21.20
+7
Slovenci, kako dolgo še bomo prenašali te pokvarjene politike in koruptivneže?
Pasulj123
04. 12. 2013 21.08
+3
in odpujsala sta domov
Draža
04. 12. 2013 20.59
+4
Slovenija je že zdavnaj propadla kar se tiče investicij,vsak se je izogiba,tujec gre raje na jug.
Foglof-Tunek 15
04. 12. 2013 19.46
+22
Haloze ne bojo nikoli bankrotirale...pri nas mamo sami šverc z hrvati...nič ne prijavimo...se delamo 'francoze' !!!
Widzew&V89Maribor
04. 12. 2013 19.51
+11
iGURT
04. 12. 2013 19.29
-3
poznate Karen Hudes ?
MsPikapiki
04. 12. 2013 19.20
+4
Dvomilijonsko ameriško mesto Detroit je bankrotiralo.
iGURT
04. 12. 2013 19.24
-1
srebrnibreg
04. 12. 2013 19.26
+1
Vrnil sem se ?u ?u ...
04. 12. 2013 19.31
+2
iGURT
04. 12. 2013 19.32
-1
iGURT
04. 12. 2013 19.32
+0
S.t.o.n.e.s
04. 12. 2013 19.40
+7
Pokojninski skladi v Detroitu so tudi prazni .... kapital je dvignil sidra in odšel, za seboj pa pustil brezposelne ljudi brez denarja ....... Viva la kapitalismo!
iGURT
04. 12. 2013 19.41
+1
izpiljen kapitalizem, brez drobtinice kommunizma, kapitalizem kot kapitalizem.
MsPikapiki
04. 12. 2013 19.19
+7
Alenka v Paris sama, na Kitajsko pa kar 23 Mariborčanov.
RoccoS
05. 12. 2013 01.34
+3
ja, njena pot pa stane 3x več, kot za vseh 23 mariborčanov!
Vrnil sem se ?u ?u ...
04. 12. 2013 19.17
+7
Drugje po svetu pa ...Islandija građanima otpisuje 24.000 € stambenih kredita ... ču ču ...
iGURT
04. 12. 2013 19.19
+5
korintos1
04. 12. 2013 19.20
+1
Vrnil sem se ?u ?u ...
04. 12. 2013 19.21
+1
Res je , ne zastopim kaj brisejo resnico ... ču ču ...
korintos1
04. 12. 2013 19.56
-2
Jih že opozarjajo da tega niso sposobni storiti!
korintos1
04. 12. 2013 19.07
+0
Ženska pač ve, pa obsojena ni!
_Elena_12
04. 12. 2013 18.55
+3
Lol.. Ta Alenka..
piko112
04. 12. 2013 18.46
+6
A bo taka invensticija kakor Gadagijev vložek v stadion stožice?
srebrnibreg
04. 12. 2013 18.51
+2
Saj bi pa so ga Američani odstranili, ker so mu bili preveč dolžni.
163540
04. 12. 2013 18.54
+6
Gadafi je Borčetu da kamele,potem je pa iz konja padel.
iGURT
04. 12. 2013 19.20
+0
zahod ga je odstranil, ta isti zahod ki mu je Gadafi finančno pomagal
iGURT
04. 12. 2013 19.25
+5
..financiral je predvolilno kampanijo Sarkozija
Purgatory101
04. 12. 2013 18.45
+2
Janezek bi predsednico slovenske vlade pogrizel do kosti , a imajo vsi v sds umetne zobeke ! so skrajno nenevarni in mevžasti kot Černač !
BitterMan
04. 12. 2013 18.40
+4
Desnica bi rajši videla, da gremo ponovno v državo tipa azarbejdzan
ecnarf
04. 12. 2013 18.39
+9
Francozi lahko dobijo vSloveniji ene 20 miljard evrčkov tajkunskega pufa.
lotmerzanec
04. 12. 2013 18.41
+9
Žal niso to samo tajkunčki so tudi častni državljani imeli praste pri teh krajah!!!
1xy
04. 12. 2013 18.37
+6
glede na dostopne francoske medije, je danes novica dneva v Parizu sledeča: Pred srečanjem z Bratuškovo Holland priznal operacijo na prostati
belaovca
04. 12. 2013 18.40
+0
srebrnibreg
04. 12. 2013 18.41
-3