Slovenija

Plača evropskih komisarjev mamljiva, Bratuškova naj bi bila še vedno v igri

Bruselj/Ljubljana, 17. 07. 2014 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Alenka Bratušek naj bi bila še vedno v igri za dobro plačano službo evropske komisarke. Njeni ministri pa ugotavljajo, da bi bilo njeno imenovanje nehigienično oziroma da si ne moremo privoščiti v Bruselj poslati nekoga, ki je izgubil na volitvah. Poleg Bratuškove naj bi za ta položaj lobirala še Anja Kopač Mrak in Karl Erjavec.

Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta vse voditelje članic EU pozvala, naj čim prej - v prihodnjem tednu ali vsaj do konca julija - predlagajo kandidate oziroma kandidatke za komisarske položaje, je po vrhu poudarila premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

Tako Van Rompuy in Juncker kot predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz so po besedah Bratuškove tudi pozvali, naj voditelji najdejo čim več žensk, saj bo imel sicer Juncker v Evropskem parlamentu težave s potrditvijo komisarske ekipe.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Koga bi lahko vlada poslala v Bruselj?

Bratuškova sicer v Bruslju ni izključila možnosti, da bi jo lahko vlada predlagala za kandidatko za evropsko komisarko. Vendar pa dodala, da pogovori o imenu kandidata ali kandidatke še niso stekli. Gregor Virant je danes odločno dejal, da bi bilo to, da bi Bratuškova predlagala samo sebe, povsem "neprimerno" in "nehigienično". Ne le Virant, tudi Dejan Židan dodaja, da si ne moremo privoščiti, da v Bruselj pošljemo nekoga, ki je izgubil volitve.

Najverjetnejši mandatar Miro Cerar pa se je odzval na odločitev Bratuškove, da bo evropskega komisarja imenovala njena vlada. Cerar meni, da se mora vlada v odhodu o postopkih imenovanja evropskega komisarja posvetovati tudi s SMC in drugimi strankami, ki so bile na predčasnih volitvah izvoljene v DZ. "Vlada ne bi smela arbitrarno odločati, potrebno je širše soglasje," je dejal.

Poleg Alenke Bratušek naj bi po poročanju 24UR v aktualni odhajajoči vladi za ta položaj lobirala še Anja Kopač Mrak in Karl Erjavec. Poleg dosedanjega komisarja Janeza Potočnika, ki bi bil komisar še v tretje, računa pa tudi na podpredsedniško mesto v komisiji, se med možnimi kandidati omenjajo še Mojmir Mrak, pa zmagovalec evropskih volitev Milan Zver.

Tudi nekdanji premier in podpredsednik evropske investicijske banke Tone Rop, ki na tem mestu že sedaj služi krepko čez 20 tisočakov mesečno, ravno avgusta pa se mu izteče mandat, bi na tak način še najraje obdržal ugleden položaj z visoko plačo. Slovenski ministri ne skrivajo, da za položaj komisarja že dlje časa intenzivno lobira tudi bruseljski veleposlanik Rado Genorio, so še poročali v oddaji 24UR.

Bratuškova sicer meni, da bi lahko Slovenija v komisiji zelo dobro zastopala področja, kot so regionalna politika, proračun in promet. Juncker je po navedbah Bratuškove vzel na znanje njene besede, a povedal, da vnaprej resorjev ne bodo delili. Prav tako je nato tudi na vrhu še enkrat povedal, da delitve resorjev ne bo, dokler ne bo vseh imen.

Premierka je pojasnila, da se bo sedaj o tem najprej pogovorila s koalicijskimi partnerji, ter znova izpostavila dejstvo, da bo odločitev morala sprejeti še ta vlada. Na vprašanje, kdaj bo sprejeta odločitev, je odgovorila, da se bo držala predlaganih rokov.

Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker FOTO: Reuters

Vrh minil brez kadrovskih rešitev

Premierka je sicer razočarana, ker na vrhu sploh ni bil podan predlog za nobeno funkcijo, o kateri naj bi govorili. O imenih tako po njenih besedah sploh niso govorili, saj je Van Rompuy takoj na začetku predlagal, da se o tem pogovarjajo konec avgusta.

"Naš edini dogovor je bil, da se konec avgusta na to temo še enkrat dobimo," je povedala. K temu je dodala, da so se dogovorili tudi, da avgusta ne gredo narazen, dokler ni dogovora, in da se pričakuje, da bo konec avgusta dogovorjeno praktično vse.

Izpostavila je tudi dogovor, dosežen ob glasovanju o Junckerju, da o naslednjih položajih ne bodo odločali s preglasovanjem. "Vsi za mizo si želimo soglasne odločitve. Verjetno je tudi to razlog, da ni bilo dokončnega predloga na mizi," je še dejala.

Premierka je sicer v razpravi zastopala tri stališča: da bi morali pri imenovanjih na vodilne položaje zagotoviti uravnoteženost spolov, da bi moral kakšen položaj pripasti vzhodno- ali srednjeevropski članici ter da je treba upoštevati politična razmerja.

Visoke službe, ki so v Bruslju še na voljo

Po imenovanju predsednika Evropskega parlamenta in predsednika Evropske komisije sicer ostanejo prosti še trije visoki položaji v EU.

To so dvoklobučniški položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika in podpredsednika komisije, ki ga sedaj zaseda Britanka Catherine Ashton, položaj predsednika Evropskega sveta, na katerem je Belgijec Herman Van Rompuy, in položaj šefa evroskupine, ki ga zaseda Nizozemec Jeroen Dijsselbloem. Del kadrovske kombinatorike so tudi ključni položaji v novi komisarski ekipi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1042)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
03. 08. 2014 14.42
Kaj še sploh hoče ta Bratoškova a še v nebese bi rada prišla prva med politiki a za komisarko bi morala biti FAJONOVA ima veliko prednost od Bratoškove Fajonova tekoče govori angleščino a kaj zna Bratoškova menda se hudo uči angleščino a Potočnik je naredil pametno da je odstopil in ne želi sodelovati mačka z miško pravilno da je od te neumnosti odstopil..........................
srebrnibreg
18. 07. 2014 19.32
-1
Zanimivo pa je, da teh, katere sedaj moti imenovanje komisarke niso motila nekatere zaposlitve ožjih članov družine janšistov.
majo2
18. 07. 2014 18.03
+1
MISLIM, DA JA NI TOLIKO PODLA, DA BO PREDLAGALA SAMO SEBE!? KAJ PA MANJKA POTOČNIKU??
srebrnibreg
18. 07. 2014 19.30
-1
Zdi se mi, da je že pred časom povedal, da ne bo več kandidiral.
proletarec1
18. 07. 2014 14.26
+3
KAM, BI SE PA RADA ŠE ZBASALA.AL JI NI DOVOLJ, DA JE POSLANKA?
Pasulj123
18. 07. 2014 12.09
+6
Rekla je da za to je potreben kandidad z izkušnjami in kompetenco,nima ne izkušenj ostalo je itak znano(puf na puf...)in EU zeli zensko ok,samo ona ni primerna na podlagi njenega znanja,izkušenj,in tega kam nas je pripeljala
Netajkun
18. 07. 2014 11.45
+8
Dober milijon € ( v 5 letih komisarstva ) je zelo mamljiv . Toliko o naših " instant " politikih .
ROMELS
18. 07. 2014 11.15
+11
Dajte ji predlageti, da ustanovi svojo firmo pa da se izkaže, ker tega njenega teatralnega dala(zapufala slovenijo) imamo že čez glavo dovolj.
hrabrimisek40
18. 07. 2014 11.00
+11
Joj kaj ste nekateri naivni. Upam da ste videli najnovejše do kumente, ki Erjavca in Bratuvškovo postavljata na laž v zvezi z afero Balažič. Če še ne, pa še malce počakajte, ker je 24 kur malce v zamudi. V tej državi so vsi politiki lopovi, pa naj bodo levi al pa desni. Če mene kdo vpraša gresta lahko oba za komisarja na Dob in delata družbo JJ.
Mamas&Papas
18. 07. 2014 10.43
+9
Bratuškove torej ne bi poslali v Bruselj. Koga pa bi? Evo Irgl? Jožeta Jerovška? Damjana Murka? Zanimivo, da vas ne moti Bogović v Bruslju, ki pojma nima o ničemer (več kot "Hello" angleško ne zna), ali pa Zofija Mazej Kukovič, ki se je v posmeh Sloveniji štiri leta trudila, da bi povezala "motiko z računalnikom", ali pa Zoran Thaler, ki je pred tujimi novinarji "priznal", da je Slovenija najbolj koruptivna država. Koga bi poslali?
Mamas&Papas
18. 07. 2014 10.46
-3
Prav takšne rabimo v Bruslju kot je Bratuškova! Da se tudi tam začne pometati s korupcijo!
Blaška
18. 07. 2014 10.52
-3
koga?, g. Mojmir Mrak je eno tako spoštovano ime : ))
Leonardo09
18. 07. 2014 10.52
+4
prav zato,ker jo primerjaš s primerljivimi si ne zasluži tega mesta,ker je nesposobna in je primerljiva z naštetimi
belaovca
18. 07. 2014 11.01
+7
z zverino je ni za primerjat....pa z velikim čebelarjem tudi ne.....
MARK AUREL
18. 07. 2014 11.12
+4
predlagam JJ za komisarja, ta je res najbolj primeren
Mamas&Papas
18. 07. 2014 11.47
+0
Točno. Ta čebelar si zdravi raka preko meilov, hvali nekakšnega mazača iz Azije .... in to vse za naš denar! Kaj je pa Peterle naredil za Slovenijo v dveh (2!!!) mandatih? Je pa zanimivo, da je pred volitvami bil hudo bolan, odkar je zopet izvoljen, pa je "bolezen" začuda izginila.
belaovca
18. 07. 2014 11.50
+4
pa 91...prvi ki je kršil ustavo.....vračanje cerkvi.....
tonim69
18. 07. 2014 15.45
+0
JApajaDAja
18. 07. 2014 17.21
+1
peterleta zdravi poslanstvo v eu-torej zdravilo za vse bolnike-poslanec v eu!
Ku?ko pod pru?ko
18. 07. 2014 10.40
+2
Me prav zanima, če imajo v Bruslu kaj več pameti kot v Murgalh. Upam, da te kure ne bodo spustili blizu!!!
Ku?ko pod pru?ko
18. 07. 2014 10.37
+0
A kura še kr po dvorišč leta???
belaovca
18. 07. 2014 10.39
+3
seveda.....in to svobodno in ponosno........patjaln je pa v kletki......
DonMiltonFriedman
18. 07. 2014 10.24
+2
A ni rekla par mescov nazaj, da je tut ona boga, da ma kredit za hišo pa to... Folk ma z 800€ kredit za hišo, ona s 5000€. Mogoče ma 3000€ obrok in ji manjkata še 2 leti da odplača. Zato pa more en močen stolček dobit. Si pa ne predstavljam komuniciranja s to polomljeno angleščino.
belaovca
18. 07. 2014 10.42
-2
murinho......a ti latinščina gre bolje kod njej angleščina......kajti njej bo šla na bolj če gre v bruselj....ti pa ne vem če se boš gdaj v življenju sploh kam premaknil......
Blaška
18. 07. 2014 10.13
+5
tako se je hvalila z našo trojko, ampak ta nas je hotela totalno razprodati: )) zanimivo kaj se sedaj oglaša guverner, če naj bi bilo vse o.k. : ) Bratuškova je igrala na dober stol v Bruslju, Cerar prihaja na potezo: )) kdo bo imel več moči, ona ali bodoči mandatar : ))
JApajaDAja
18. 07. 2014 17.22
-1
cerar-definitivno!zato smo ga izvolili!Naj nas ne razočara ( še on)!
odpisan2x
18. 07. 2014 10.07
+3
v slo novicah je objlavljen seznam slabih kreditov
simple_mind
18. 07. 2014 10.00
+1
Če si mogoče kdo želi videti malo manj popačeno sliko grabežljivih Bruseljskih aparatkov, naj malo pogleda teme pod "Nigel Farage".
Blaška
18. 07. 2014 10.20
+6
Bruslju že dolgo komandira Goldman Sachs in neizmerno bogato združenje finančnih mogotcev, ki obvladujejo cel svet, Bilderberg : )) naša dosedanja politika se je zavezala njim, narejen je bil že davno načrt za razprodajo naše države : )) in vsak politik si želi protiuslugo, sedaj misli Bratuškova, da ji pripada : )) da gredo se pravi ubijalski kapitalizem : )) Cerar bo imel veliko dela, vendar bo nemočen, če ima voljo rešiti vse stvari, predolgo je šla naša politika v napačno smer : ))
?onkeljc1
18. 07. 2014 09.57
+1
Jst bi sel v Bruselj...sedet pa afne guncat znam...:)))
simple_mind
18. 07. 2014 09.54
+0
Aha, stolčki in le stolčki, pa vsi polit-komisarji v Bruslju, ne ? Kokr katera nekdanja federativna republika, ne ?
zvit kot presta
18. 07. 2014 09.44
+3
Dober dan levičarska Slovenija. Kdo o levičarjev si bo pa danes zrihtal dobro plačo?
kameltrajbar
18. 07. 2014 09.48
-2
..kolikor je znano...si jo ni še nobeden...:))))
vozilo1234
18. 07. 2014 09.37
-2
DENAR JE V SVETU VLADAR
Koffetka
18. 07. 2014 09.39
+0
Koffetka
18. 07. 2014 09.36
+11
Hrvaški varčevalci v Buslju, Bosanski, Poradirani....vsak teden nova sodba...tudi Janšina bo tam pa nam kdo nam dela sramota Rdeči Merkator NLB in KB..Rdeče pravosodje in ves rdeči kriminal..Kdo dela sramoto..???
Razumnež
18. 07. 2014 09.40
+2
Ja hudič je, če se naši neodvisni sodniki nekako ne strinjajo z EU.... Ampak mi že vemo, da naši neodvisni sodniki najbolj vedo in da cel svet napačno misli.
Koffetka
18. 07. 2014 09.41
+8
Tudi te partijsko režirane volitve so sramota..Kdo je Cerarju, Kučanu in Masleši za pirovo zmago čestital..Kdo...?
kameltrajbar
18. 07. 2014 09.50
-1
..je kdo janši čestital na dob..za odlično drugo mesto????