Gospodarstvo

Balažič: Ne morem presojati, kakšen človek je Todorić. Presojam pa pogoje za uspešnost posla

Ljubljana, 17. 06. 2013 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič poudarja, da so delovna mesta zaposlenih in posli slovenskih dobaviteljev bolj kot od lastništva odvisni od uspešnosti poslovanja. Prepričan je, da so pri prodaji zavarovali interes Mercatorja.

Vse od trenutka, ko je postalo jasno, da bo Agrokor res kupil Mercator, se vrstijo vprašanja o tem, kaj to pomeni za Mercator, za delovna mesta zaposlenih in slovenske dobavitelje. Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je v oddaji Svet dejal, da bo stabilno lastništvo tisto, ki bo pripomoglo k temu, da bo poslovanje Mercatorja uspešnejše. Prihodnost zaposlenih in dobaviteljev pa je bolj kot s samim lastništvom povezana ravno s poslovanjem Mercatorja, je dejal Balažič. Sicer je tudi njegovo delovno mesto s prodajo pod vprašajem, saj je tudi sam dejal, da je legitimna pravica vsakega kupca, da po tem, ko prevzame družbo, nastavi takšno vodstvo in takšne nadzorne organe, ki mu ustrezajo. Vendar pa se o tem še niso pogovarjali.

Toni Balažič
Toni Balažič FOTO: Kanal A

Balažič je dejal tudi, da bo "Mercator v Sloveniji preprosto ostal Mercator". "Mercator znamka bo tudi ostala v regiji in predvsem na tistih trgih, kjer imamo dober ali dominanten tržni položaj," je povedal.

Drugače pa je, ko gre za podjetja, ki so v lasti Mercatorja, kot je Modiana. Balažič je povedal, da so že v strategiji podjetja govorili o tem, da "to ni naša osnovna dejavnost" in da dolgoročno gledano želijo izstopiti iz nje. "To tudi ni fokus prevzemnika in dejansko strategija na tej točki ostaja nespremenjena," je povedal.

Na vprašanje, kakšen človek je Ivica Todorić in ali se zaveda, da nakupu nasprotuje večina Slovencev, je Balažič odgovoril, da tega ne more presojati. Presoja pa to, ali so zagotovljeni pogoji za uspešnost posla. Po njegovih besedah je uprava jasno povedala, da posel podpira, če gre za mednarodni kapital in ne za dolg, če banke upnice podpirajo proces in strategija Mercatorju zagotavlja razvoj. "Mislimo, da je s sporazumom to zagotovljeno," je povedal.

Vodstvi Mercatorja in Agrokorja bosta predvidoma v torek podpisali pogodbo o sodelovanju, ki bo del pogodbe za prodajo večinskega deleža Mercatorja.

Kaj je v pogodbi o sodelovanju?

Pogodba o sodelovanju opredeljuje ravnanje uprav obeh družb od podpisa do izpeljave kupo-prodajne pogodbe ter ravnanje kupca po prevzemu. Balažič podrobnosti ni razkril, dejal pa je, da pogodba omogoča Mercatorju, da bo sedež družbe še naprej ostal v Sloveniji, da bodo ključne funkcije ostale v Sloveniji, da bo Mercator dobil dominanten položaj na tistih trgih, na katerih ima močnejšo tržno pozicijo, da se bo še naprej spoštovala kolektivna pogodba ter da bo upravljanje podjetja takšno, da bo omogočalo "transparentno in profesionalno vodenje". Po njegovih besedah je opredeljeno, da bo upravljanje vsaj še nekaj let ostalo dvotirno, med drugim s predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu.

"Mislimo, da smo zavarovali interes na način, ki kar najbolje ščiti delničarje, zaposlene in do neke mere tudi dobavitelje," je dejal.

Nadzorniki prikimali pogodbi o sodelovanju in ukrepom uprave

Pogodbo o sodelovanju je danes imel na svoji mizi tudi nadzorni svet. Nadzorniki so bili brez posebnih pripomb, potrdili pa so dodatne trženjske in stroškovne ukrepe uprave družbe za izboljšanje poslovanja. Med drugim bo Mercator še vedno približno 70 odstotkov prostora na svojih policah namenjal slovenskim izdelkom.

Bratuškova: Vlada ne prodaja Mercatorja, prodal ga je Janša

Medtem ko je prodaja Mercatorja v sklepni fazi, pa politiki razpravljajo o tem, kdaj se je prodaja dejansko začela. Predsednica vlade Alenka Bratušek je prepričana, da prodaje ne gre pripisovati tej vladi. "Vlada ne prodaja Mercatorja. Prodala ga je 12. avgusta 2005, ko je bil predstavnik prodajalcev Janez Janša, predstavnika kupcev pa Boško Šrot in Igor Bavčar, danes oba v kazenskih postopkih," je povedala.

Lastniki Mercatorja so gospodarske družbe in banke, ki se "samostojno odločajo o svoji poslovni politiki, imajo uprave in nadzorne svete" in vsaka institucija nosi svojo odgovornost, je dodala premierka.

Mercator
Mercator FOTO: Miro Majcen

"Časi, ko je vlada mimo pristojnih in odgovornih izvajala poslovne odločitve podjetij in bank, so z mojo vlado oz. mano osebno končani," pravi Bratuškova in dodaja, da je Mercator danes v takšnem položaju, kot je, ker se je leta 2005 prodajal nepregledno in pod mizo.

Če menimo, da sedanji kupec ni primeren iz različnih razlogov, se moramo zavedati, da bi morala vlada zagotoviti okoli 500 milijonov evrov, ki jih lahko dobi po visoki obrestni meri in ki jih nikoli ne bomo povrnili za to investicijo ali pa z dodatnim višanjem davkov in krčenjem socialnih pravic že tako ogroženih slojev našega prebivalstva, dodaja premierka.

Predsednica vlade od prodajalcev Mercatorja pričakuje, da so izpogajali "močne zaveze, ki bodo ohranjale delovna mesta v Sloveniji in našim dobaviteljem zagotavljale konkurenčen položaj".

Za Mercator usoden sestanek pri premierju Janši

Bratuškova je prepričana, da je Mercator "pokopal" Janez Janša na zloglasnem sestanku 12. avgusta 2005.
Bratuškova je prepričana, da je Mercator "pokopal" Janez Janša na zloglasnem sestanku 12. avgusta 2005. FOTO: POP TV

Glede sedanjega stanja Mercatorja si je po njenem mnenju treba zastaviti tri vprašanja: kaj se je zgodilo na sestanku 12. avgusta 2005 v pisarni predsednika vlade, ki jo je takrat vodil Janez Janša, in kdo bo za to nosil odgovornost; kako so Mercator vodili v letih 2005–2013, da je v takšnem stanju, in kdo bo za to nosil odgovornost; kdo je kriv, da je cena Mercatorja v enem letu padla za več kot polovico in da bodo prodajalci dobili okoli 400 milijonov evrov manj. "Naši organi, ki se ukvarjajo s takšnimi vprašanji, bi očitno morali imeti polne roke dela," je dejala.

Na novinarsko vprašanje, da naj bi se po neuradnih informacijah pred prodajo Mercatorja sešla Zoran Janković in Ivica Todorić, je Bratuškova dejala, da po uradnih informacijah, ki jih ima, ne ve, da bi do tega sestanka prišlo, zato se v tem trenutku s tem ne bo ukvarjala.

Tudi če je do sestanka prišlo – a njej ni znano, da bi se to zgodilo – to po njenem mnenju ne bo vplivalo na odločitev tistih, ki vodijo postopke prodaje. Ob tem je v luči državnega lastništva Nove Ljubljanske banke, ki je med drugim pomembna lastnica Pivovarne Laško, dejala, da ima NLB nadzorni svet in vodstvo, ki sta samostojna in odgovorna za dejanja, ki jih opravljata.

Prodaja škodljiva za zaposlene in celotno dejavnost

Zaradi prodaje 53,12-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju pa so zelo zaskrbljeni v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Postopek prodaje Mercatorja je po njihovem mnenju nepregleden, Agrokor pa pri tem ni podal nobenih konkretnih finančnih zagotovil.

Tovrsten način prodaje Mercatorja je neustrezen in škodljiv, tako za položaj delavk in delavcev v poslovnem sistemu Mercator kot tudi za dejavnost trgovine in živilskopredelovalne industrije, so zapisali.

Agrokor ima po javno dostopnih podatkih 3,2 milijarde evrov poslovnih in finančnih obveznosti, zato se v ZSSS sprašujejo, ali je konzorcij prodajalcev ravnal pravilno.

Kot so opozorili, še vedno ostajajo odprta vprašanja, kako se bodo zavarovala delovna mesta v poslovnem sistemu Mercator in kako bo zavarovana lokalna dobaviteljska veriga. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je zahteval, da se med prodajnim konzorcijem, upravo in sindikatom Mercatorja podpiše sporazum, s katerim bi se pri prodaji podjetja to zagotavljalo, vendar pa do podpisa sporazuma ni prišlo.

Zaradi vseh naštetih odprtih vprašanj v sindikatu pozivajo pristojne organe, tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanje korupcije, naj nemudoma sprožijo postopke za ugotavljanje nepravilnosti ali koruptivnosti v postopku prodaje. Bojijo se namreč, da si bo Agrokor z nakupom Mercatorja omogočil preživetje na račun slovenskega trgovca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
18. 06. 2013 22.31
+5
Andrej Maksimovi? Saj res,da se nič ne more spremenit ko pa je Janšist že prej vse zafural
Andrej Maksimovi?
18. 06. 2013 13.08
+1
jst mislm da je čs da še bratuškovo spucamo iz politike use kar zna narest je da razšir noge obtožuje use druge sama nich nenaredi (aja davke je dvignla kater so se dvigovali že prej in se še zmer nč ni spremenil )aja ena sprememba mi smo u drek šli
srebrnibreg
18. 06. 2013 14.18
+2
kg1
18. 06. 2013 12.21
+3
Mercator ima dominanten položaj, je dober trgovec je vse najboljši....pa še vedno ga bodo prodali...zakaj potem banke ne dajo kredita mercatorju, če je tako dober...zakaj ga pa agrokor lahko čeprav je pred stečajem?? zdaj ko so delnice manj vredne, rabimo tudi manj kredita a ne? ...mislim BOLANO!!!!!
Zagreb.Rocks.Hard
18. 06. 2013 12.09
+2
<------ Najboljši sosed, ni boljšega, brez skrbi, vse bo ok, sprostite se. ;)) :))
srebrnibreg
18. 06. 2013 14.20
+3
Kdo si ti v tej zgodbi, da tako navijaš za tega Todoja? Saj smo sproščeni, ker nam ob takšni izbiri trgovin ne bo sile v Mercator, če se ne bo pravilno obnašal do svojih potrošnikov in SLOVENSKIH dobaviteljev. Hvala za morebitni odgovor na vprašanje.
resslovenka
18. 06. 2013 11.36
+3
Trenutek resnice je vse bližje. Žal bomo spet potegnili ta kratko. Nič nas ne izuči, prav nič!
Terezinka
18. 06. 2013 12.05
+4
resslovenka, kaj bova jaz in ti in večina Slovenčkov potegnila kratko ali dolgo pri tem poslu? Stalno nam nekaj govorijo o tem kako bomo vsi imeli od tega Merkatorja korist. Zavedati se moramo počasi, da koristi imajo od takrat, ko se tam pretakajo tajkunski šoldi imajo korist le tajkuni. Od takrat, ko so delnice Merkatorja začele biti osnova za kredit tajkunom so vse zgodbe o nacionalnem le politićna igra. Ne rećem, da je bilo prej vse pravilno in točno, toda imelo je nek smisel, velike Slovenske firme, ki je pomenila tudi v očeh tujcev nekaj naprednega, lepega in tipično našega
volek
18. 06. 2013 11.02
+0
Tuš poštena trgovina. Ne me basat.
korintos1
18. 06. 2013 11.06
+3
Terezinka
18. 06. 2013 11.09
+4
Tudi on je zrastel kar iz nič. Mislite, da se res da brez konkretne pomoči? Mislite, da ne bi bil še kakšen gospod Tuš, če bi res bilo normalno to mogoče?
tron3
18. 06. 2013 11.19
+3
Tuš he,he... 500 milijonov bankam še vedno znaša dolg njegov pa približno vsodto do dobaviteljev, torej okoli milijarde je dolžan, res uspešen gospod, ki že pospešeno v Brazilijo beži, naselje turistično bo ali je že gotovo, samo za sodelovanje se še mora pri nas Vsem skupaj zahvaliti, pa gre pa pa pa!!!
Terezinka
18. 06. 2013 11.29
+2
korintos1
18. 06. 2013 11.01
+5
Zakaj se naš paradajz Lušt ne prodaja v tujini po 3 evre kilogram kot doma!
volek
18. 06. 2013 11.08
-2
Počak, da ga tujci spoznajo, pol bomo pa brez paradjza ostal, Patud brez ostale hrane, ki je najbljša na svetu, hahaha. Še dobr da se turisti ne ustavljajo pri nas razen na črpalkah. Ko boo jslpoznal kaj zamujajo, ko se samo mim pelejo, nam bojo še
volek
18. 06. 2013 11.09
-1
Terezinka
18. 06. 2013 11.09
+3
santamaura
18. 06. 2013 11.13
+1
Zelo zanimivo vprašanje Ali pa : Zakaj je paradajz iz domačega vrta skoraj zastonj, čeprav bi moral biti po tej logiki vreden najmanj 5 evrov Evo Korintos - temu se reče pranje možganov
Terezinka
18. 06. 2013 11.32
+2
Zgodba o uspehu. Sicer pa nimam nič proti temu paradižniku in njihovemu uspehu. Zanima me le ali bo trajala in se res razvijala. Bojim se, da je narejena na lepih besedah in napihnjenih rezultatih. Naši veliki uspehi so namreč vsi nastali na velikih kreditih, raznih subvencijah in minimalnih plačah zaposlenih
Götterdämmerung
18. 06. 2013 12.00
Včasih je bil paradižnik sočen in okusen, ampak je takoj zgnil in so ga morali trgovci na hitro prodati. Danes je kot žogica za tenis, lahko ga vržeš v steno in se odbije, namesto da bi se razletel v mezgo. Najbrž je vzrok pridelava oziroma semena, iz katerih nastane, kar pomeni, da nas je stari dobri paradižnik veliko več stal, čeprav jih danes gojijo v rastlinjakih, postavljenih na štuke, da so v trgovinah čez celo leto na voljo.
aviktora
18. 06. 2013 10.57
+2
Cela Hrvaška se nam smeji.
korintos1
18. 06. 2013 11.01
+6
Terezinka
18. 06. 2013 11.10
+3
purjakolt
18. 06. 2013 10.37
+3
Mercator lahko nadomesti Tuš ali katera druga bolj poštena trgovina. Kmetje ne bodo jokali zaradi Mercatorja, saj jih že od Jankovičevega obdobja nagravžno izkoriščajo. Prenizka plačila, skoraj polovico pridelkov so morali dati Mercatorju zastonj "kao" v namene promocije, plačila v bonih, večino robe so jim šteli kot, da je pokvarjena, za odpis, čeprav ni bila. Prepoved prodajanja tržnih viškov drugemu podjetju, itd. Bolano! Zaradi mene gre lahko Mercator v PM, saj s takšnim načinom švercarskega izkoriščanja nima prihodnosti. Ko pa slišim kako je Jankovič sposoben, mi gredo pa samo kocine pokonci. Sposoben lopov, izkoriščevalec, mutibarič, itd. Šolani Ljubljančani pa kar naivno verjamejo v njegov nasmeh.
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.48
+1
Kmete izkoriščajo... hahaha... če bi morali naši vrtičkarji konkurirati Francozom ali Špancem, ne bi zaslužili niti za sebe, v zadnjih skoraj sto letih živijo praktično od subvencij, sami so se pa popolnoma nesposobni organizirati, ker znajo le trošiti in biti nevošljivi eden drugenu, v tem je problem. Zato pa so krize, da pleve pocrka, od tujcev pa tudi ne moremo pričakovati, da se bodo matrali za poceni in kvalitetno krmo za ljudi, na svojih policah. Kmete ven iz parlamenta, pa bo kmalu bolje, boste videli oziroma ne bomo, ker se v naši zahojeni deželici to ne bo kar tako zgodilo.
Terezinka
18. 06. 2013 10.56
+1
Naši kmetje bodo morali počasi kljub vsemu konkurirati ostalim kmetom. Dejstvo je, da je tarnanje nacionalni šport. Radi bi višje ce, če je res možno doseči višje cene pri Šparu bi jih že dosegli in ne sedaj napovedovali demostracije. Kmetje imajo s strani EU dane subvencije in se stalno borijo, da se to ne šteje kot dohodek. Pričakujejo, da jim bo nek trgovec prodajal pridelke z minimalno maržo, ne vem zakaj ne postanejo združeni trgovci sami in delajo brez marže. Poleg tega pa, naj gredo v tujino in naj si ogledajo kako poteka delo kmetov tudi v Avstriji, Švici in recimo Nemčini ali Nizozemski. Nalašč sem naštela različne tipe držav. Izberejo naj tiste, ki so nam terensko primerljive. Poleg tega bi pa želela povdariti, da tudi naša "roba" ni zmeraj najboljša.
volek
18. 06. 2013 10.57
-2
Vendar en pameten blog Goetter, tista terezinka pa je
korintos1
18. 06. 2013 10.58
+4
purjapolt.. Slovenski paradajz 3 evre kilogram, španski, belgijski, nizozemski pa pod evro, a ti to kaj pove,?
Terezinka
18. 06. 2013 11.01
+2
Veliko, naši kmetje so dobili subvencije EU, ki jih niso porabili za konkurenčni razvoj. Pelji se malo po EU in videl boš ogromno rastlinjakov. V mrzli Švici več kot pri nas ob vseh termalnih vodah. Travniki so v tujini pokošeni in na njih se pase živina, pri nas pa so skladišča sena, ki tam zgnije, dobili pa so subvencijo za seno. Še veliko je takih primerov
korintos1
18. 06. 2013 11.05
+3
Sem doma z vasi in s kmetije ter terezinki dam čisto prav! Pri nas pa na enih kmečkih dvoriščih gnije kmetijska mehanizacija iz Juge, zraven pa stojijo novi priključki in traktorji s tako ceno da samo lahko jamramo! Vsa čast pa tistim kmetom kateri gredo s časom naprej, saj z dvema kravama se več ne da preživeti!
Götterdämmerung
18. 06. 2013 11.08
Kmwtijski izdelki so lahko pokvarljiva roba
Terezinka
18. 06. 2013 11.12
+2
Vendar tudi z subvencijo ni potrebno da govorimo o nekem nacionalnem interesu. To subvencijo naj dajo na enoto domačega proizvoda,
Terezinka
18. 06. 2013 11.14
+2
Tudi za trgovca, zato naj kmetje organizirajo svojo verigo prodaje. Poglej tržnice in videl boš, da tudi tam ni roba cenejša kot na polici trgovine. Pod napisom domača roba pa so iste embalaže kot v raznih verigah trgovin, za stojnicami pa prodajalci, ki so brez regularne zaposlitve in v večini primerov niso nobeni kmetje
tron3
18. 06. 2013 10.33
+2
Lovše je boter Todorovičevem sinu, skoraj žlahta bi se reklo, Todorovič kupuje Mercator, Lovše spuca Diners, in primakne nekaj milijonočkov, za uspešen posel, nagradno vprašanje, kdo bo naslednji predsednik uprave Mercatorja?
Terezinka
18. 06. 2013 10.58
+3
Misliš, da bo Lovše? Jaz mislim, da bo postavil ekonomista. Dvomim, da bo pristal na politično igro. Sedaj bo namreš gospodar
korintos1
18. 06. 2013 10.59
+3
Terezinka
18. 06. 2013 11.04
+2
On se ne maše z posli menedžerja on je bolj na neznanem kraju na neznan način ob neznanem času
tron3
18. 06. 2013 11.07
+1
terezinka, gospodar bo, malo čez 54%, ekonomista, kdo bi vedel, le kdo je to ki je ekonomist, vse ki jih poznam in so uspešni in imajo finance poštimane nobeden ni hodil na ekonomijo, tako da je za njega bolje da ne izbere ekonomista, politične igrice se pa bo moral iti, ker drugače bo propadel, ker takšen dolg do bank itd, Agrokor ni sposoben plačati!!
Terezinka
18. 06. 2013 11.17
+2
Politično igro se bo šel nekdo in ne menedžer prodaje in nabave. Tam mora biti nekdo, ki bo delal v interesu firme in ne v interesu politike. Kako bo lastnik igral s politiko pa verjetno sam ve. Ni zastonj vzel nekega Lovšeta za botra.
kameltrajbar
18. 06. 2013 10.26
+2
..sevede ste zavarovali...tako kot pri fructalu.....:))).....
Terezinka
18. 06. 2013 10.33
+5
Mislim, da bo zares tako kot pri Fructalu. Lastnik bo odločal in normalno izbiral konkurenčne izdelke. Lastnik bo kupil tisto kar bo lahko z dobičkom prodal dalje. Lastnik dela za dobiček in ne nek tuji interes. Za lastnika Fructala je na žalost interes čim bolj poceni kupiti in za lastnika Merkatorja tudi. Interes vseh proizvajalcev in kmetov je čim dražje prodati. Sedaj pa smo mi narod, ki bi rada preživela in ni pripravljena za nek "nacionalni" interes ostati lačna, ker si drage četudi dobre robe ne more kupiti. Slika je jasna. Kmetje in podjetja, ki boste izrinjeni povežite se in nam ponudite robo z nižjo maržo in jo bomo zelo radi kupili in dvignili naš in vaš interes
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.50
+1
Srbi so kupili Fructal, ker rabijo predelovalno industrijo za svoje poceni pridelke, kakšno vezo ima to s trgovcem, ki živi predvsem od marže in ne ve kam z ogromnimi dobički, pa najbrž razumeš le ti.
korintos1
18. 06. 2013 11.00
+3
Če sem jaz lastnik potem se tudi lahko obnašam kot lastnik!?!
Terezinka
18. 06. 2013 11.19
+3
Trgovina je tudi, ko lastnik Fructala kupi breskve ali ko proda na polici sok
santamaura
18. 06. 2013 09.54
+11
Ta posel sem zdi tako, kot če bi zapufan pastirček prodal svoje ovčice mesarju, specializiranemu za jagnetino, ker mu je le-ta obljubil, da bo ljube ovčke samo božal in včasih malo postrigel, da jim ne bo vroče.
Terezinka
18. 06. 2013 10.03
+6
To je posel obupancev ali pa mogoče tudi lopovov. Toda o tem poslu bodo odločali tisti, ki jim je dano. Kdo je te postavil in jim zaupal, da so postali kar so pa je popolnoma jasno vsaj tistemu, ki je prižravljen realno pogledati na stvar. Meni je jasno, da jih je nastavila politika, ki jim je prodala toliko da jim je dala moč odločanja
volek
18. 06. 2013 09.52
+1
Prepričan sem, da bodo naši pridelovalci hrane še profitirali s prodajo mercatorja. Usmerili se bodo na evropski trg, ki komaj čaka da evropski prebivalci začčnejo uživati v najboljši zelenjavi, sadju, mesu in mesnih izdelkih iz Slovenije. Ne vem zakaj se sploh razburjamo. Tudi Evropi privoščimo dobro in zdravo hrano, pa še zaslužili bomo.
vertex
18. 06. 2013 10.03
+3
tako je,ne samo evropa,ves svet hrepeni po naši čudoviti hrani,takoj bodo vsi prenehali z lastnim kmetijstvom,slovenija je na poti v raj
tron3
18. 06. 2013 10.05
+1
Dokler uprave naših podjetij, kot si jih naštel volek, kikirikale na lastnem kupu dreka, ne bo Evropa okusila naše čudovite hrane, pa vin ne itd.
Terezinka
18. 06. 2013 10.05
+2
Volek, le bolj realni bodo morali biti tudi ti pridelovalci. Ne morejo namreč pričakovati, da se bo vsem ljudem stiskalo pas varčevanja njim pa vsklajevalo cene nekam navzgor. Ne razumem s čim se vsklajuje cene
Terezinka
18. 06. 2013 10.10
+0
Poleg tega pa je treba vedeti, da razni Hoferji in Lidli niso rang postrežbe Merkatorja. Primerjamo ga lahko s Šparom a še od tega je v večini primerov le boljši
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.54
+2
Če bi vso našo povsem povprečno hrano, ki jo pridelamo prodali v Evropi, ne bi mogli založiti niti četrt Berlina, upam da vam je vsaj to jasno.
korintos1
18. 06. 2013 10.54
+5
Prijatelji dragi, meje več ne obstajajo, zelenjavo lahko po mili volji razvažamo po EU, samo cenovno se ne bo izšlo ker smo malo predragi.
korintos1
18. 06. 2013 09.33
+9
Grem malo pogledat kako moje delavke med nabirajo! Dobro kaže.
korintos1
18. 06. 2013 09.25
+0
Za SDS se krog lokacij za pošteno in dobro krajo zmanjšuje! Težko bo ta stranka preživela, naj jim še Virant občine ukine, potem pa gredo na socialo.
Terezinka
18. 06. 2013 09.29
+5
Še zmeraj zares ne vem kam ta Virant zares spada. Med tiste, ki jim je mar za narod kot celoto ga ne morem uvrstiti
korintos1
18. 06. 2013 09.31
+2
Virant bo vse kar je na krožniku SDS zraslo razturil, tako ima rad Janšo! Njegov tast tudi! Hahaha
prašek
18. 06. 2013 09.33
+4
Ko je Virant odpeketal k Janši smo ugotovili, da je trojanski konj. Jaz nisem spremenil mišljenja !
korintos1
18. 06. 2013 09.34
+1
In kaj misliš, da je tako pokvarjen da bi spet v Janšev brlog šel prezimovat?
prašek
18. 06. 2013 09.40
+2
Ne bi dvakrat rekel da ne ! Janša pa bi ga sprejel odprtih rok. Kar naenkrat bi pozabil na Virantovanje ...
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.04
+3
Nimam pojma, kam spada previrant, v parlament zagotovo ne.
Terezinka
18. 06. 2013 10.14
+1
Jaz tudi mislim, da je kljub vsemu to bolj Janšev človek. Njegov tast je prevzel leta 90 službe, ki so omogočale Janšu marsikaj pa ni naredil niti koraka k razjasnitvi kaj se je tam dogajalo, njegova tašča je Peko peljala na današnjo pot pa jo ni še nihče pokritiziral. On je v prejšnjem mandatu zakuhal referendume pa mu nič ne očitajo.
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.55
+0
Policija je od stricev iz ozadja, ne od posameznih strank, ki brez njih nimajo za burek.
korintos1
18. 06. 2013 11.06
+2
Terezinka
18. 06. 2013 11.24
+1
Službe poročajo tistim, ki jim trenutno odgovarjajo
korintos1
18. 06. 2013 09.23
+3
Kot da bi se v SDS zavedali da v Merkatorju več nimaj vstopa z aktovkami-praznimi, s polnimi so izstopali.
Jaka Planinc
18. 06. 2013 09.19
+1
Čim več jesti-ŽRETI in piti,to POMIRJA,VODI SICER V DEBELOST,V BOLEZEN V IZGINOTJE ,TO JE V KREMATORIJ IN UP ,NAMEN JE VSEGA JE BOGATENJE DRŽAVE IN DA INSTITUCIJE,ZDRAVSTVO,ZDRAVNIKI,TROGOVSKI CENTRI ČIM VEČ ZASLUŽIJO. KAJ BOMO JEDLI IN PILI JE V BISTVIU VSEENO,KER V KONČNI FAZI VSE VODI V KREMATORIJ,SLEJ KO PREJ. UPOKOJENCI SO PA TAKO ALI TAKO,TUDI ŠKODA SPIZU IN ŽELJA JE ZA ČIMPREJŠNO UPEPELITEV,DA BO BLAGAJNA ŠE SPOSOBNA ISPLAČEVATI PENZIJE. AGROKOR,TUŠ,MERKATOR,LIDL,ŠPAR JE VSE ISTI ŠMORN,POVSOD BOMO NATEGNJENI,PREVARANI,ZAVEDENI. IMEJTE SVOJ VRT IN BOSTE JEDLI ZDRAVO IN CENEJE,AL PA SOSEDU SUNITE,UKRADITE PRIDELKE,TO JE PA ZASTONJ. SAMO MALČEK STRAHU.
korintos1
18. 06. 2013 09.13
+0
SDS se dobro zaveda koliko se v enem Merkatorju da pokrasti če si na oblasti! In ko se Janša za kakih 22-33 let vrne na oblast bi ga seveda radi obdržali v državni lasti.
prašek
18. 06. 2013 09.18
+0
Misliš da ga bodo že tako hitro izpustili ???? 22-33 let ???
korintos1
18. 06. 2013 09.18
+0
A ti ne veš da na slovenskem obstaja pogojni izpust? Hahahaha
Terezinka
18. 06. 2013 09.20
+1
Dober gospodar bi v tistem momentu leta 2005 pustil dobro podjetje pri miru in ne zamenjeval lastnikov s politiki. Dober gospodar bi od podjetja pričakoval razvoj, delo in dobiček. Merkator je bil do takrat podjetje v razvoju, ki je veliko dalo na razvoj. Merkator je bil eden izmed najlepših trgovin v regiji. Njegovi krediti in dobički so šli prvenstveno v razvoj. Iz Merkatorja so potem ti dobički začeli curljat ven in to je rezultat.
korintos1
18. 06. 2013 09.29
+5
Moraš pa priznati da Jankovič ni mogel voditi Merkatorja, če mu je pa oče Srb! Janšetov deda je albanc, on je pa lahko premier postal, ker so v SDS na nacionalni ponos zelo natančni. Hahahaha
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.07
+1
Mercator se je glede na porabljena sredstav zelo slabo razvijal, zgleda kot bi nekdo vse skupaj trikrat dražje plačeval kot so bili posli dejansko vredni.
Terezinka
18. 06. 2013 10.18
+1
Nacionalnost in narodnost pri vodenju ali tudi lastnini ne bi smela biti problematična. Ni jih motilo, ko so lek kupili in vodili tujci, ne razumem zakaj ni dober nekdo, ki malo po Srbsko diši. Bistveno bi moralo biti sposobnost. Dosegli so le, da so ga pahnili v politiko mesta
tron3
18. 06. 2013 09.10
+3
Balažic je notoričnii lažnivec, uprava sploh ni imela besede, glavno besedo so imeli prodajalci, saj ni uprava prodajala Mercatorja, to kot prvo!! Svoje delnice so prodali največjemu dolžniku na Balkanu, menda je pravi d.o.o, tale Todorovič, kamor pogleda je nekomu dolžen, na samo bankam ampak tudi dobaviteljem, kje bo bo dobil denar, da bo sploh to plačal? Čez 10 let, bodo v Sloveniji tri verige, Spar, Hofer in Lidl, obeh slovenskih veriga ne bo več, to je sedaj jasno, ker imperij Agrokoraj se bo sam v sebe sesedel, ker takšnih dolgov ni sposoben odplačati naslednjih 50 letih. S tem poslom se je reševalo banke in Pivovarno, ki jo tudi kmalu ne bo več, vsakodnevno izgubljajo tržni delež, po novi poslovni strategiji vrlega Zorka, ti pripeljejo na katerikoli konec Slovenije, samo gajbico piva samo da kaj prodajo!
korintos1
18. 06. 2013 09.14
+6
Do sedaj je še vedno imel prvo besedo prodajalec! Niso pa te firme propadle lansko leto ali predlani, nekaj let nazaj so bili rojeni prvi slovenski tajkunu z veliko pomočjo države.
Terezinka
18. 06. 2013 09.25
+4
To je zato, ker je gospodarstvo prevzela nagrajena politika in ne gospodarstveniki. Nekoč v neumnem socializmu so vsaj vedeli, da vsak kumrovski študent ne more biti direktor. Politikom so dali politične funkcije v gospodarstvo pa dali ljudi, ki so kaj vedeli. Po letu 90 pa so vrli novi kadri zasedli vse in lastninili. Nek propadli miličnik Bavčar je postal največji lastnik prehrambene industrije in energetike. ni čudno da je vse zafurano.
korintos1
18. 06. 2013 09.30
+2
On je edino bil dober mešetar dokler je roba obstajala po kateri je bilo povpraševanje.
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.10
Država je bistveno boljši gospodar od kapitalista, po neki logiki so se začeli politični direktorji obnašati kot strokovnjaki, ki so dejansko skrbeli za uspešnost nekdanjih kolhozov. Zato je šlo vse navzdol, ker nimamo več ene same partije, ki bi skrbela za interes politike, delamo se pa, kot da to še vedno obstaja.
Terezinka
18. 06. 2013 10.19
+1
misliš z robo firme ki jih je prodal, da je s kupnino plačeval dolgove za njegov osebni nakup delnic Istrabenza
Terezinka
18. 06. 2013 10.22
+1
Politični gospodarstveniki nekdanjega režima so bili kljub vsemu produkt šol, ki so izobraževale za gospodarstvo in ne produkt Kumrovca in nekih policijskih, obramboslovskih šol. poleg tega so bili za narejeno izgubo kaznovani s strani vodstva in ne nagrajeni kot je to delala politika zadnjih 20 let
prašek
18. 06. 2013 09.00
+7
Glede sedanjega stanja Mercatorja si je po oceni Bratuškove treba zastaviti tri vprašanja. »Kaj se je zgodilo na sestanku 12. avgusta 2005 v pisarni predsednika vlade, ki jo je takrat vodil Janez Janša, in kdo bo za to nosil odgovornost? Kako so Mercator vodili med letoma 2005 (takrat je Mercator moral zapustiti Janković, op. p.) in 2013, da je v takšnem stanju, in kdo bo za to nosil odgovornost? In kdo je kriv, da je cena Mercatorja v enem letu padla za več kot polovico in da bodo prodajalci dobili okoli 400 milijonov evrov manj?« je poudarila premierka in dodala, da bodo »naši organi, ki se ukvarjajo s takšnimi vprašanji, očitno morali imeti polne roke dela«. Ta vprašanja si moramo zastaviti vsi skupaj. Delno bi znal odgovoriti prodajalec orožja !!!!!!
Terezinka
18. 06. 2013 09.04
+8
Marsikdo bi znal odgovoriti vse to. Tudi premijejka in organi, ki preiskujejo bi si znali po vsej verjetnosti odgovoriti. Dokazati svoj jasen odgovor pa bo težko, ker pri nas vsi dokazi ne morejo biti dokazi. Pri nas se proti nekaterim ne sme niti dokazov uporabiti. Pri nas je pač tako, da je vse na neznem kraju, na neznan način in tako dalje
korintos1
18. 06. 2013 09.07
+3
Pri nas je vse šlo v rito ko so se v sosedščini vojne končale in več niso orožja potrebovali! Domačega je pa že itak prej zmanjkalo. Pozdrav obema, terezinka v senci,prašek pa je včeraj imel likof s silažo?
Terezinka
18. 06. 2013 09.27
+2
Ko je zmankalo velikih količin šoldov s prodajo kreganja po Balkanu so začeli prodajat lastni narod in nas farbali, da nam firme prodajajo zaradi nekega interesa. povedali niso samo to, da je nacionalni interes le njihov interes.
Götterdämmerung
18. 06. 2013 10.03
Temu, kar sta naredila Janša in Šrot leta 2005, se reče evakuacija sredstev, vprašanje je torej, kam sta prestavila kapital, ne pa kam je izginil, ker izginil je na tem svetu menda edino Jezus Kristus, potem ko je vstal od mrtvih.
Terezinka
18. 06. 2013 11.36
Prestavila sta ga za poravnavo svojih dolgov, potem pa na osnovi teh delniških garancij vzela na banki kredit in ga poslala v oaze