Slovenija

'Branil sem se z vsemi močmi'

Ljubljana, 26. 06. 2009 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Šlo je za načrtovan napad na lokal, parado in na skupnost,' pravi v odzivu na včerajšnji dogodek Mitja Blažič. Pred zaključkom Parade ponosa se počuti varnega. 'Trenutno se moramo skupaj boriti proti nasilju,' pravi.

Mitja Blažič meni, da je bil napad načrtovan.
Mitja Blažič meni, da je bil napad načrtovan. FOTO: narobe.si

“Fizično se počutim dobro, psihično pa sem zelo jezen,” je dan po napadu nanj pred lokalom Open v Ljubljani v pogovoru za 24ur.com povedal Mitja Blažič. Vendar kot pravi: “Jeze ne bomo kanalizirali v dodatno nasilje, temveč v prizadevanje, da take vrste nasilja zatremo.”

In kaj se je sploh dogajalo včeraj zvečer v ljubljanskem lokalu Open, kje se je odvijal literarni večer lezbične in gejevske literature?

“Jaz sem šel ven na cigareto in v tistem trenutku je priletela skupina sedmih zamaskiranih, v črno oblečenih tipov, z gorečimi baklami in praktično hotela vdreti v lokal. Jaz sem bil ob vratih in so se ob mene spotaknili oz. so me napadli. Branil sem se z vsemi svojimi močmi in potem so zbežali,” opisuje dogodke Blažič.

Na vprašanje, ali meni, da je šlo za načrtovan napad in ali je bil celo on tarča, odgovarja: “Šlo je za načrtovan napad na lokal, na parado in na skupnost. Ker sem bil jaz slučajno takrat pri vratih, sem bil deležen tega napada."

Blažič je bil v napadu poškodovan, in sicer ima tri šive na glavi, opečen vrat ter poškodovan prst.

Vse aktivnosti Parade ponosa potekajo po predvidenem načrtu, pravi Blažič.
Vse aktivnosti Parade ponosa potekajo po predvidenem načrtu, pravi Blažič. FOTO: Špela Macuh

Sicer pravi, da vse aktivnosti Parade ponosa potekajo po predvidenem načrtu. Jutri je namreč zaključna prireditev in kot poudarja, se počuti varnega, saj so dobili dodatne okrepitve s strani policije, pa “tudi interno smo okrepili našo varnostno službo.”  “In mislim, da bo ta parada varna, ker so tudi varnostni ukrepi zelo poostreni.”

Z odzivom policije je Blažič zelo zadovoljen, “saj je na strani nenasilja in upam, da bo samo še nadgradila to delo proti nasilju in v bližnji prihodnosti tudi nekoga prijela, da bo za svoja dejanja odgovarjal."

Z očitki SDS, ki meni, da je napad neuspeh Katarine Kresal, ki po njihovem “nosi objektivno odgovornost za zaščito vseh državljank in državljanov,” se Blažič ne strinja.

“Ta napad bi bilo zelo težko preprečiti. Po mojem prepričanju to ni nikogaršnji poraz, kvečjemu je to poraz nekega premajhnega prizadevanja, da bi sporočili, da prostora za nasilje ni. Trenutno se moramo skupaj boriti proti nasilju. Ni čas za politične diskvalifikacije, temveč je čas za skupen boj proti nasilju.”

Kot še na koncu poudari, bo kazenski postopek proti storilcem vsekakor sprožen. “Policija mi je zagotovila, da bo našla storilce.”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja