Slovenija

Pomagajte obdarovati več tisoč otrok, ki jih starši ne morejo

Ljubljana, 02. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
115

V Sloveniji je več kot 50.000 otrok, ki živijo na pragu revščine. Kot vsi otroci imajo tudi oni veliko želja, le da so njihove želje pogosto precej bolj skromne od tistih, ki jih imajo njihovi vrstniki. Starši pa pogosto tudi najbolj osnovnih želja ne morejo izpolniti. Zato pri nas že več let potekajo akcije, kjer lahko vsak od nas postane Božiček ali dedek Mraz in osreči majhna srca.

Več kot 50 tisoč otrok živi na pragu revščine.
Več kot 50 tisoč otrok živi na pragu revščine. FOTO: Thinkstock

Decembrski čas je čas obdarovanja. In medtem ko je večini samoumevno, da bodo darila dobili, pa mnogi otroci o kakšni novi igrači, sladkariji ali oblačilu le sanjajo. K sreči pa je vsako leto več ljudi, ki so pripravljeni osrečiti male nadebudneže, ki živijo v družinah, kjer komaj shajajo iz meseca v mesec. Da bi bili prazniki tudi za te družine lepši, otrokom pa bi se narisali nasmeh na obrazu, v predprazničnem času pri nas potekajo številne akcije obdarovanja, v katerih lahko sodeluje prav vsak. Humanitarna društva pa niso pozabila niti na brezdomce in starejše, ki si prav tako zaslužijo drobne pozornosti.

Več kot 10 tisoč otrok čaka na "Božička za en dan"

Projekt Božiček za en dan živi od leta 2012, idejo pa so pobudniki dobili po zgledu tujega projekta. Akcija se je tudi v Sloveniji zelo dobro prijela.

Vsak, ki se odloči, da postane Božiček za en dan, škatlo okrasi in napolni z darili ter odnese na zbirno mesto. V prvem letu so na ta način obdarili 225 otrok, nato pa se je število obdarjenih otrok iz leta v leto povečevalo. Do lani so tako skupno narisali že 20.251 nasmehov. Letos pa je prijavljenih že 10.100 otrok, seznam pa ves čas dopolnjujejo. Končna številka za letošnji projekt tako še ni znana. Obdarujejo pa tako otroke iz Slovenije kot Bosne in Hercegovine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Otroke v Sloveniji izbirajo s pomočjo centrov za socialno delo, materinskih domov, varnih hiš, osnovnih šol, vrtcev, društev in zavodov. Na seznam uvrstijo tudi družine na priporočilo ljudi, ki poznajo njihovo stisko. Obdarili bodo tudi 126 otrok beguncev, ki so nastanjeni v begunskih centrih ali v azilnem domu.

Že tretje leto bodo obdarili tudi otroke iz BiH, predvsem iz območij, ki so jih prizadele poplave leta 2014. Konkretno gre za otroke iz občin Domaljevac in Orašje. S pomočjo slovenskih društev, ki delujejo na področju BiH, pa bodo obdarili še otroke iz Cazina in Bihaća.

Organizatorji so pripravili tudi nekaj idej, kaj lahko ljudje darujejo. Ni nujno, da so stvari povsem nove, morajo pa biti zelo dobro ohranjene. Darovalci naj izhajajo iz tega, kaj bi želeli, da bi prejeli njihovi otroci. Zato kakšne polomljene igrače ali že na pol obrabljene barvice vsekakor niso primerno darilo.

Božički se morajo najprej registrirati na spletni strani, nato iz seznama izberejo otroka, ki ga želijo obdariti. Pri tem morajo navesti tudi zbirno mesto, kamor bodo škatlo dostavili. Nato po želji napolnijo škatlo, jo okrasijo in označijo z etiketo ter dostavijo na določeno zbirno mesto.

Letos pa so akcijo razširili tudi na starejše, ki so se zaradi različnih okoliščin znašli sami, z minimalno pokojnino. Tudi ti se bodo prav gotovo razveselili majhne pozornosti.

"Točnega podatka, koliko paketov smo zbrali do sedaj, nimamo, vendar pričakujemo največji naval daril v prihodnjih dneh, saj se darila zbirajo samo do 6. decembra," so pojasnili organizatorji. Z akcijo namreč vsako leto začnejo že 15. novembra in letos so že v prvih treh dneh dobili več kot 6.000 Božičkov za en dan.

Trije zimski botri bodo obdarovali skoraj 2.500 otrok

Že četrto leto zapored bodo v okviru akcije Trije zimski botri prostovoljci obdarili okoli 2.468 otrok. Akcija poteka v okviru humanitarnega projekta Botrstvo. Otroci so svoje želje kateremu od treh dobrih mož napisali in narisali. Vsak, ki želi sodelovati pri obdarovanju, pa po prijavi na spletni strani lahko izbere med tremi pismi. Lahko pa obdarujete kar vse tri.

Rok za oddajo darila je najkasneje do 14. 12. 2016.

V letu 2015 so Trije zimski botri razveselili 2.000 otrok, od začetka akcije decembra 2013 pa že več kot 3.500 otrok.

Želje so zelo različne, in čeprav otroška domišljija ne pozna meja, pa je večina želja zelo realnih in celo skromnih, spet drugi pa v pismih naštevajo in naštevajo. Organizatorji akcije poudarjajo, da marsikdaj družinska zgodba, ki jo darovalec prejme s pismom, razjasni, zakaj imajo otroci toliko želja. Pomembno pa je, da se posamezniki, ki se priključijo akciji, držijo navodil, ki jih prejmejo skupaj z osnovnimi podatki o otroku. Darilu pa lahko priložijo tudi sporočilo "v imenu" katerega od zimskih botrov.

Darila bodo zbirali na večih lokacijah po Sloveniji. Tisti, ki ne bodo utegnili po nakupih, pa bodo lahko pomagali z nakazilom prispevkov na tekoči račun:

ZPM Ljubljana Moste-Polje 
Proletarska 1
1000 Ljubljana
IBAN pri Addiko Bank: SI56 3300 0000 1303 865
SKLIC: SI00 500

Do zdaj se je prijavilo že 626 odarovalcev, na svojega zimskega botra pa čaka še okoli 1.500 otrok.

Akcija Trije zimski botri poteka že četrto leto zapored.
Akcija Trije zimski botri poteka že četrto leto zapored. FOTO: Trije zimski botri

Božičku pisali tudi brezdomci: želijo si vitaminov, sladkarij, toplih oblačil ...

S prvim decembrskim dnem se je začela tudi dobrodelna akcija, ki jo organizira društvo Humanitarček. Že četrtič zapored bodo obdarovali brezdomce v akciji Skriti Božiček brezdomcu. K sodelovanju so letos povabili zavetišča za brezdomce po vsej Sloveniji, skupaj bodo tako obdarovali 341 brezdomcev. Odziv na akcijo pa je neverjeten, saj so prijeli več prijav "skritih Božičkov", kot je pisem brezdomcev. Tako bodo torej vsakemu brezdomcu, ki je vključen v akcijo, izpolnili božične želje.

Eno od pisem božičku, ki ga je napisal brezdomec.
Eno od pisem božičku, ki ga je napisal brezdomec. FOTO: Humanitarček

Letošnja najpogostejša želja je presenetila tudi organizatorje. "Veliko brezdomcev si je zaželelo šumeče tabletke in Cedevito v želji, da bi se z vitamini obranili pred mrzlo zimo," je povedala predsednica društva Ninna Kozorog. Sicer pa so si tudi letos brezdomci pogosto zaželeli čokolade Milka in prave kave. Dobili so tudi nekaj prošenj za kino vstopnice, saj mnogi še nikoli niso videli predstav na velikem platnu. "Najdražje želje so predvsem v smislu želje po trenirkah, bundah. Najbolj izstopajoča je morda želja po kavici z znanim pevcem, v povprečju pa se gibljenjo med suhim sadjem, čokoladami, kapami, šali ... Precej je tudi prošenj za zimske kape NK Maribor," je dejala Kaja Rukav, ena od organizatork projekta.

Društvo je torej zagotovilo vse "stričke Božičke". Tiste, ki so se prijavili, da bodo obdarovali brezdomce, pa pozivajo, naj darila pripravijo do 15. decembra. Vse tiste, ki so priložnost za sodelovanje pri tej humanitarni akciji zamudili in bi želeli pomagati, pa člani društva vabijo, da se jim pridružijo pri kakšni drugi akciji v okviru projekta "30 dni za 30 srčnih dejanj".

Letos bo "božiček" obdaroval 341 brezdomcev po vsej Sloveniji.
Letos bo "božiček" obdaroval 341 brezdomcev po vsej Sloveniji. FOTO: Humanitarček
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Solina
30. 11. 2017 18.05
naj mi povejo naslov in bom sam prav rad nesel do te družine, zakaj cel kup posrednikov.
ddmmll
05. 12. 2016 08.37
+4
Predlagal bi da jih cerkev obdari. Denarja jim ne manjka in fehtarijo ga brez milosti. Naj se vsaj enkrat izkažejo in obdarijo vse socialno ogrožene
Bibijana3
05. 12. 2016 11.55
-1
sej jih, sam ti ne veš, k nis zdraven in ne daš od sebe nič ne tle ne tam, ,sam kritiziraš...
motorka57
04. 12. 2016 15.43
+10
....tlele fehtate prek portala ..... Komu je zaupati,da bo prispevek prišel v roke najbolj potrebnim.... Sit ,ni še nikol nafutral lačnega ....Vsepovsod same kraje ,pohlep organizacij in organizatorjev.... Jaz pa "dobra duša-človek" in izpolnim željo nekoga,ki ga sploh ne poznam,kaj šele da bi bilo poslovanje transparentno in na vpogled donatorjem.... Podaril bom 100 €,ko pridejo starši Arnolj domov,ne pa nekomu na TR. Ne zaupam nobenemu več, 99 jih krade,sam eden od stotih je pošten,pa ga najdi ...
RockSt
03. 12. 2016 21.20
+18
Jaz dam revežu raje sam v roke kakšno dobrino. Ker tole preko nekih dobrodelnih akcij polovico poberejo možje v kravatah.
ONniON
03. 12. 2016 19.17
+3
podpiram naraščanju revščine , ne sme biti dobro !
Jaka..
03. 12. 2016 14.28
+19
Tko bom rekla ni mi teško pomagat družini ,ampak ko vidim, da se sama trudi ,.. ne pa da oče ali mati vsak dan nasekana ,.. gostilna stalnica, da o čikih ne govorim, če oba kadita seveda potem zmanjka za otroke, tu gre 150-250e v dim ,..+ aalkohol,seveda tukaj nakrajšo potegnejo otroci ,.. veliko je takšnih primerov ,ko ssociala,otroški ,.. romajo v gostilno in dim ,...
Mejduš
04. 12. 2016 13.21
+3
točno tako in takšnih jih je tudi kar nekaj ki bi lahko še delali in se zmikajo,jih kar nekaj poznam,premalo se ukvarjejo z to revščino.
lotmerzanec
04. 12. 2016 17.06
+5
Za vse to so pa krivi centri za socialno delo!! Ne delajo nič le velike plače vlečejo!!
ferencz 1
02. 12. 2016 22.20
+14
ali pa glavni novi direktort HSE, ki prihaja iz stranke SMC, in ima plače 10.000 ojrov, pa nam bo še zdej podražal elektriko za ojra!
ferencz 1
02. 12. 2016 22.19
+18
Anja Kopačkka in Cmerko naj jima odstopita eno svojo plačo! Pa da vidimo, aja sta preveč požrešna, teba je fehtat slovensko rajo, da si odtrgajo od ust!
periot22
02. 12. 2016 19.58
+24
Predaleč ste šli s to dobrodelnostjo ,ki ni dobrodelnost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drink Beer and Smile
02. 12. 2016 22.22
+5
Počaki malo, da boš videl samohvalo po ksihtbukli, kdo vse je bil božiček.
DržavniSekretar
02. 12. 2016 18.19
+12
Zanimivo razmišljanje Mirka, imamo gospodarsko rast, gre nam dobro, plače v JS niso več pod ZUJF- om, socialni transferji so pa še, važno, da prvo bogati dobijo, raja pa prst v zadnjico, hvala ti SMC, SD in DESUS.
ONniON
02. 12. 2016 17.16
+4
češka ima najnižji delež revščine v evropski uniji, v sosedni avstriji recimo 13,9 % , slabše kot pred krizo, višji žviljenjski stroški
Transformerji
02. 12. 2016 16.41
+17
Za vse tiste, ki nesmiselno podarjate minuse: imate kakšnega vnuka? Samo enega imam, pa še ta je danes jokal. Kajti otroci že v 3. razredu dobijo vprašalnik: kaj misliš, v čem si najboljši? Do sedaj ni bilo problemov, tudi kinder jajčka je imel, pa tudi zvezke in oblačila. Vednar so sedaj sošolci, ki so drobi v nogometu, pa sošolke, ki igrajo klavir, pa tisti, ki že sedaj tekoče govorijo angleško, pa dobro slikajo....... Ja, kje so se pa vsega tega naučili, ga vprašam; starši jim plačujejo vse, jih vozijo na tečaje.... No, tukaj se pa vse konča. Naj se otroci navadijo, da nimajo Kindrer jajčkov, kajti če jim damo to, jih bo kasneje doletel še večji šok . Izstopaš lahko samo, če si resnični genij, ki boš lahko tudi kot reven izstopil iz povprečja! Samo dve rešitvi sta: denar in VIP ali pa biti genij!
ShepperdN7
02. 12. 2016 16.00
-1
možno dorovati po sms?
ROMELS
02. 12. 2016 14.55
+28
Oblastniki s "svojimi" predpisi producirajo revščino v sloveniji. Kaj ni jasno? Pojdite na ulice in protestirajte. Zahtevajte od njih nakradeno za svoje otroke. So pa tudi nesramni tile politiki, da živijo na račun revnih otrok.
Sršen
03. 12. 2016 21.03
+6
Lepo živijo tudi glavni pobiralci prispevkov!!!Se spomnite RK in njegove vodje-na*radel,posodil,v greznico zabrisal,po ovadbi pa smo mu odškodnino plačevali!!!!!!!
deratizacija
02. 12. 2016 14.01
+1
Najbolj zanje skrbi država. V šole je uvedla predmet državljanske vzgoje, kmalu bo pa še verouk.
ONniON
02. 12. 2016 13.49
+7
po statističnih podatkih je bilo na norveškem pod pragom revščine v letu 2015 11,9 %, prebivalcev, kar je med nižjimi deleži v evropi in svetu , slovenija se s tem ne more več pohvaliti
wolfterier
02. 12. 2016 16.03
+8
Tam je revež tisti,ki ima manj kot 1000E penzije !!!
ONniON
02. 12. 2016 17.15
+1
tam so tudi življenjski stroški zelo zelo visoki tudi glede an evropsko povprečje
krankenhaus
03. 12. 2016 14.58
+4
tam stane šnops 50€ škatla cigaret pa 12€
wolfterier
03. 12. 2016 15.56
+4
wolfterier
04. 12. 2016 10.27
+1
Drag je luksuz,ostalo je v evro povprečju !
Transformerji
02. 12. 2016 13.37
+20
Pa še nekaj neumnosti, ki ste jih napisali: po 2.sv. v. Božička ni bilo več, bil je samo še Dedek Mraz. A sedaj imamo pa kar oboje, oba sta pa brez denarja????
Drink Beer and Smile
02. 12. 2016 22.22
+4
ONniON
02. 12. 2016 13.34
+20
Novodobna slovenija je res super ane, plačujemo visoke davke, drago je življenje, vse več ljudi na minimalni plači prek agencij za delo, pod pragom revščine pa rekordno visoko prebivalcev, krasna je gospodarska rast !!!!
Transformerji
02. 12. 2016 13.29
-6
Vsi tisti starši, ki vzgajajo otroke v smislu, da Sv. Miklavž, pa Božiček obstajata, potem jih vzgajajo tudi v smislu, da obstaja Bog. Torej naj jih kar cerkev obdarovi - ta vedno več zahteva nazaj!
lotmerzanec
04. 12. 2016 17.08
+3
Seveda,da boste komunisti imeli več za pokrasti!!
Transformerji
02. 12. 2016 13.13
+1
Hudoben komentar: en zvezek, kinder jajček - kdo so tisti neodgovorni , revni starši, ki spravljajo otroke na ta svet?? Tisti, ki hočejo pomagati, kar naj, kar naprej in naprej, dokler ne bodo tudi njihovi vnuki ali pravnuki imeli enake želje. Kajti, tisti, zares bogati , ne morejo oziroma nočejo vse obdarovati.