Gospodarstvo

'Božiček' v podjetjih bo bolj praznih rok

Ljubljana, 22. 11. 2011 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan/Martin Tomažin
Komentarji
79

Božičnice po vsej verjetnosti ne bo v Telekomu Slovenije, Adrii Airways, NLB, NKBM in Slovenskih železnicah. Vsi zaposleni jo bodo dobili v Elesu, z izjemo direktorja. 746 evrov bruto bodo dobili tudi v Petrolu, v Krki pa bo božičnica še višja kot lani.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je družbe v delni ali večinski lasti države pozvala, naj si ne izplačajo božičnice in 13. plače, predvsem, če imajo poslovno izgubo ali jih je država dokapitalizirala v zadnjih dveh letih. V ostalih družbah pa naj bodo enotne in naj ne presegajo minimalne plače, predlagajo.

AUKN priporoča: nič božičnic in nič 13. plače.
AUKN priporoča: nič božičnic in nič 13. plače. FOTO: iStockphoto
V Elesu je zaposlenih 536 delavcev, med njimi dve tretjini z višjo in visoko izobrazbo. Povprečna bruto plača oktobra letos je bila 2425 evrov bruto (1488 evrov neto). Najnižja bruto plača znaša 1124 evra bruto (774 evrov neto), najvišja bruto plača pa 7069 evrov bruto (3594 evrov neto).

V podjetniški kolektivni pogodbi Elektro-Slovenije (Eles) imajo zapisano, da se skladno s sprejetim letnim načrtom izplača božičnica vsem zaposlenim, razen direktorju Milanu Jevšenaku, v višini najmanj 70 odstotkov zadnje povprečne plače v elektrogospodarstvu, ki je nižja kot v Elesu zaradi nižje izobrazbene strukture zaposlenih v celotni panogi. Kakšna bo natančna višina letošnje božičnice v Elesu, tako še ni znano, ker je pristojni še niso ne dorekli niti potrdili.

Direktor v Elesu ne dobi božičnice, temveč nagrado, ki mu jo določijo nadzorniki po zaključku poslovnega leta. V družbi so letos sicer znižali stroške plač zaposlenih za pet odstotkov glede na lani, povprečna mesečna plača na zaposlenega bo za 1,5 odstotka nižja, kot je bila lani. Vse primerjave vključujejo tudi izplačilo božičnice. "Eles tako v celoti izpolnjuje pričakovanja vlade iz priporočil julija 2010 kot letošnja priporočila AUKN," so poudarili.

Tudi v Elektru Maribor bo nagrada v višini najmanj 70 odstotkov zadnje znane povprečne plače elektrogospodarstva. Dejansko višino nagrade določita uprava in sindikat s posebnim sporazumom, vendar se še nista dogovorila. Podlaga za dogovor pa so doseženi poslovni rezultati. Vodstvo medtem ne razmišlja o izplačilu praznične nagrade, so poudarili. Priporočil AUKN se bodo držali, če ne bodo v nasprotju s kolektivno pogodbo.

V Studiu Moderna, ki imajo trgovino Top Shop, njihov lastnik Sandi Češko pa je na vrhu lestvice najbolj bogatih, še nimajo rezultatov poslovnega leta, zato odločitve o božičnici še niso sprejeli.

V Elektru Ljubljana, kjer je 967 zaposlenih s povprečno bruto plačo 1742 evrov, še ni sprejeta odločitev o izplačilu božičnice, ki kot pravica sicer izhaja iz podjetniške kolektivne pogodbe, na podlagi katere je bila lani izplačana v polovični višini. Praktičnih daril zaposleni ne dobivajo, vodstvo si ne izplačuje nagrad, ne glede na dobiček.

320 zaposlenih v Elektru Gorenjska ne bo prejelo božičnice ali 13. plače, so pa upravičeni do prejema nagrade ob zaključku koledarskega leta, če podjetje doseže temeljne poslovne cilje. Odločitve še niso sprejeli. Zaposleni sicer ne dobijo praktičnih daril, vodstvo ne prejema nagrad niti ni vključeno v delitev dobička.

V Telekomu Slovenije, kjer je 2777 zaposlenih, izplačilo dela 13. plače in božičnice ureja poseben vsakoletni dogovor med sindikalisti in člani uprave. Letos ga niso podpisali, če ga ne bodo, tudi božičnice ne bo. Lanska je sicer znašala 367 evrov na zaposlenega. Zaposleni niti praktičnih nagrad ne bodo dobili, brez nagrade bodo ostali tudi člani uprave.

Na Pošti Slovenija ne predvidevajo izplačila božičnice, "bo pa poslovodstvo družbe odločilo o morebitnem izplačilu dela plače z naslova poslovne uspešnosti v decembru, če bodo doseženi rezultati poslovanja v letu 2011 boljši od načrtovanih". Izplačilo verjetno ne bo višje kot lani, ko so decembra zaposleni dobili 420 evrov bruto (290 evrov neto). O morebitnih nagradah vodilnih bodo odločali nadzorniki.

Na Slovenskih železnicah letos ne bo božičnice. Lani so dobili stenski koledar.
Na Slovenskih železnicah letos ne bo božičnice. Lani so dobili stenski koledar. FOTO: Damjan Žibert
Uprava družbe bo preučila prejeta priporočila AUKN in se odločila o ustreznih nadaljnjih korakih. Ob tem pa naj dodamo, da Zavarovalnica Triglav ni med podjetji, ki bi v preteklosti prejela državno pomoč. Smo javna delniška družba, ki posluje v konkurenčnih razmerah na trgu, kjer dosegamo dobre rezultate.

Božičnic ne bo v Adrii Airways in na Slovenskih železnicah. Izplačilo božičnice je v Zavarovalnici Triglav z 2425 zaposlenimi vezano na doseganje vnaprej načrtovanih poslovnih rezultatov, in sicer na premijskem, škodnem in stroškovnem delu, upoštevaje realizirani dobiček pred obdavčitvijo, so pojasnili. Pri njih bo božičnica izplačana le ob dosegu vnaprej določenih poslovnih rezultatov, kar bo znano tik pred koncem poslovnega leta. O nagradi vodilnim odločajo nadzorniki na podlagi poslovnih rezultatov.

Uprava Petrola je sprejela sklep o dodatnih izplačilih zaposlenim ob zaključku poslovnega leta, ki bodo – tako kot lani - znašali 746 evrov bruto. Denar bodo prejeli 15. decembra, in sicer "zaradi dobrega poslovanja oziroma realizacije višjega poslovnega izida iz poslovanja za obdobje od januarja do septembra". Vseh 2521 zaposlenih bo dobilo tudi Petrolov rokovnik, nekateri še stenski in namizni koledar, odvisno od področja dela. Obenem so povabljeni na Petrolovo prednovoletno srečanje na Gospodarsko razstavišče. O morebitni nagradi članom uprave pa bodo odločili nadzorniki.

V Tuš Holdingu, kjer je več kot 4300 zaposlenih, še niso sprejeli odločitve o dodatnem izplačilu v decembru. "Poleg rednih mesečnih plač, ki so nad kolektivno pogodbo, zaposlenim nudimo tudi številne druge ugodnosti in bonitete, kot so plačilo dodatnega pokojninskega zavarovanja, redna izobraževanja, različne nagrade, solidarnostna pomoč in ugodnosti prostočasnih aktivnostih," so poudarili. V Mercatorju bodo odločitev o božičnici sprejeli predvidoma konec novembra, nadzorniki bodo o nagradah vodstvu odločali po sprejetju letnega poslovnega poročila, torej v naslednjem letu.

V GEN-I bodo zagotovo izplačali 13. plačo, "saj že vemo, da bo poslovanje spet bistveno preseglo načrtovane rezultate. Vendar o višini izplačila še ne moremo govoriti, ker tudi poslovnega leta še ni konec." Vseh 107 zaposlenih pa bo prejelo še drobno, a pozorno praktično darilo. O nagradah vodilnim bodo odločali na seji skupščine junija 2012.

Povprečna plača zaposlenih v Krki v prvih desetih mesecih letošnjega leta je bila 2419 evrov bruto. Nihče od redno zaposlenih sodelavcev za polni delovni čas ne prejema neto plače pod 800 evrov.
Povprečna plača zaposlenih v Krki v prvih desetih mesecih letošnjega leta je bila 2419 evrov bruto. Nihče od redno zaposlenih sodelavcev za polni delovni čas ne prejema neto plače pod 800 evrov. FOTO: Krka, d. d.

V Krki, kjer je 3882 zaposlenih, bo božičnica na zaposlenega 1213 evra bruto, kar je 1,8 odstotka več kot lani. Izplačilo bo 22. decembra. O morebitni nagradi upravi bodo odločali nadzorniki, ko bodo znani poslovni rezultati letošnjega leta. Nagrajevanja v obliki udeležbe v dobičku nimajo.

Lani je bila v Si.mobilu povprečna bruto plača 2264 evrov.

V Si.mobilu ima 368 zaposlenih možnost izplačila nagrade za uspešno opravljeno delo. "Na letnih razgovorih vsak posameznik skupaj s svojim nadrejenim določi konkretne, merljive cilje, višina nagrade pa je odvisna od doseganja individualnih ciljev posameznika in ciljev podjetja." O nagradi odločajo ob koncu poslovnega leta. "V lanskem letu smo tako kot že v preteklih letih za uspešno delo nagradili naše zaposlene. Nagrada za zaposlenega je v povprečju znašala bruto mesečno plačo."

V podjetju sicer zaposlene na različne načine nagrajujejo celo leto. "Vsi sodelavci prejmejo novoletna darila, njihove otroke obdari Božiček, prav tako zanje pripravljamo dan odprtih vrat in jih dodatno obdarujemo." Zanimivo je tudi, ker uprava med letom prejema samo polovico svoje plače. Če uspe doseči cilje, ki jih potrjujejo nadzorniki, lahko prejme preostalih 50 odstotkov plače oziroma ob izjemnem presežku rezultatov lahko prejme nagrado v višini 20 odstotkov letnih prejemkov. Obenem so najboljši zaposleni udeleženi pri dobičku v obliki nakupa delnic.

V NLB lani nista bili izplačani ne 13. plača ne božičnica.
V NLB lani nista bili izplačani ne 13. plača ne božičnica. FOTO: Damjan Žibert

V NKBM, kjer je 1370 zaposlenih, ne načrtujejo izplačila božičnice ali 13. plače. "V banki bomo, tako kot vselej doslej, spoštovali tako priporočila kot določila zakonodaje in kolektivnih pogodb," so dodali. Pogovori med upravo NLB in sindikatom glede morebitnega izplačila božičnice še potekajo. "Stališče uprave pa je, da glede na slabe rezultate banke niso izpolnjeni pogoji za izplačilo božičnice ali 13. plače." Prav tako zaposleni ne bodo dobili praktičnih daril. O morebitni nagradi upravi bodo odločali nadzorniki, ki bodo po zagotovilih banke upoštevali priporočila AUKN. Lani so se ji vodilni odpovedali zaradi slabih poslovnih rezultatov.

V Luki Koper, kjer je 747 zaposlenih s povprečno plačo 2400 evrov bruto, še niso sprejeli odločitve o izplačilu 13. plače, ki je sicer opredeljena s kolektivno pogodbo, ki določa tudi kriterije za izplačilo. V prejšnjih letih, razen leta 2009, so izplačali 13. plačo v višini ene povprečne mesečne plače posameznika. Praktična darila za zaposlene niso predvidena, o morebitnih nagradah vodilnim nadzorniki niso odločali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
23. 11. 2011 18.38
+5
\"\" Na Slovenskih železnicah letos ne bo božičnice. Lani so dobili stenski koledar\"\" ..letos mogoče toaletni papi, le eno rolo.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
23. 11. 2011 18.16
+3
Pozdravljeni 24 ur in vsi na forumu Stopimo kot Slovenci skupaj naredimo posteno dezelo *lopove * in verjemite vsi bomo imeli bozicnico otroci bodo imeli prihodnost in mladi enako le skupaj moramo stopiti in to brez kakrsnega koli straha.Sedaj ni cas vec za strah ampak za dejanja moji dragi ljudje .Izjava je dobro namerna in resnicna za dobro nasih vseh otrok in mladine Slovenije.Prelep pozdrav
NEneslovenc
23. 11. 2011 17.01
+5
misterbin 23.11.2011 14:25:25 1 32NLB bo 100 % izplačal božičnico .Tudi regresa ne bi smeli in so ga izplačali MISTERDEBIL- 100% je samo eno*
BABAVANGA
23. 11. 2011 16.46
+5
Kaj je to božičnica, kaj je to 13. plača??%#! Še regres (minimaln), dobim v neverjetnih 10. obrokih, plača pa itak minimalna, pa še gratis ur cel kup.
binmister
23. 11. 2011 14.25
+4
NLB bo 100 % izplačal božičnico .Tudi regresa ne bi smeli in so ga izplačali .
andy1000
23. 11. 2011 14.35
+2
pa kaj še.... verjemi, da ne bo nič.. od kje ti pa ta podatek??
Janezova Andreja
23. 11. 2011 14.06
+11
"Poleg rednih mesečnih plač, ki so nad kolektivno pogodbo, zaposlenim nudimo tudi številne druge ugodnosti in bonitete, kot so plačilo dodatnega pokojninskega zavarovanja, redna izobraževanja, različne nagrade, solidarnostna pomoč in ugodnosti prostočasnih aktivnostih," so poudarili. Joj, pesek v oči, larifari, 550€ na mesec pa guraj kot norec. Jaz z rednimi izobraževanji ne morem nahranit družine, ker pri nas jedo hrano ne pa znanja.Nagrade so pa le za krte, ki sedijo v usnjenih stolih. Prostočasnih aktivnosti pa prodajalke nimajo, saj so v petek in svetek v štacuni. Solidarnostna pomoč-kaj pa je to? Halo?
Janezova Andreja
23. 11. 2011 14.01
+7
"Poleg rednih mesečnih plač, ki so nad kolektivno pogodbo, zaposlenim nudimo tudi številne druge ugodnosti in bonitete, kot so plačilo dodatnega pokojninskega zavarovanja, redna izobraževanja, različne nagrade, ,solidarnostna pomoč in ugodnosti prostočasnih aktivnostih," so poudarili. Joj, pesek v oči, larifari, 550€ na mesec pa guraj kot norec. Jaz z rednimi izobraževanji ne morem nahranit družine, ker pri nas jedo hrano ne pa znanja.Nagrade so pa le za krte, ki sedijo v usnjenih stolih. Prostočasnih aktivnosti pa prodajalke nimajo, saj so v petek in svetek v štacuni. Solidarnostna pomoč-kaj pa je to? Halo?
siFBI
23. 11. 2011 11.22
+9
Največ od božičnic bo dobil državni proračun. Krkašem bodo vzeli 45% od bruto, drugim nekoliko manj zaradi nižjega bruta. Pol bodo ta denar zapravli v trgovinah in za položnice od storitev od katerega se spet plača davek 20%. In koliko potem ostane delavcu NIČ. Državi VSE. "Živel kapitalizem in EU!!"
Snip84
23. 11. 2011 10.15
+21
heh, bo nebo...dobro da delam v Avstriji, kjer mi pripada Božičnica + 13.plača po ZAKONU! in to v višini 1000€ 2x. To kaj vam talajo (če vam) v Zloveniji je smešno in žalostno.
BABAVANGA
23. 11. 2011 16.39
+2
maijster
23. 11. 2011 09.58
+2
NLB ??? kaj to je šala ?? še sploh lahko razmišljajo o kakšni božičnici ???
andy1000
23. 11. 2011 10.20
+10
Sem zaposlen v Vaši najbolj šinfani banki. In povem vam iz prve roke, da so zaposleni še najmanj krivi za vse skupaj in jih vse to vaše "bedno" pisanje prizadane. Če bi imeli vpogled v plače zaposlenih na šalterjih bi se lahko marsikdo zjokal.... Naj mi nekdo pove, kaj ima zaposleni blagajnik z dokapitalizacijo???? nič a ne? In bodite že enkrat malo strpni do vseh zaposlenih. In tako kot je napisano v banki ni ne božičnice in ne 13 plače.... kaj šele kakšni dodatki za otroke.......halo..... Ali smo Slovenci res tako "bedni" da tudi svojemu privoščimo samo najslabše. Prihajajo časi , ko bo potrebno stopiti skupaj in postati eno, vendar se bojim, da Slovenci tega nikoli ne bomo zmogli.....
maijster
23. 11. 2011 10.45
+10
nihče ne krivi zaposlenih,ampak vaše nepoštenjake ki vodijo banko ( NLB ), predolgo smo že strpni kajti dobiti vsaj redno plačo so sanje nas mnogih že več let dolgo in če nebi bilo dokapitalizacije ne prve ne druge verjetno bi bilo zelo malo zaposlenih v NLB.
KofiAnnan
23. 11. 2011 12.14
+6
tako je , sej ko kaj komentiramo , oz. se spravljamo na koga , s tem itak mislimo samo na vodstvo vsake firme , kajti oni so postavljeni tam zato , da vodijo in oni so odgovorni za situacije v firmah in nihče se ne spravlja na navadne delavce
Snoop1
23. 11. 2011 09.24
+8
V zlatih časih TITEJA,smo vsi dobili božičnice-danes samo prvorazredni .....
Sputnik
23. 11. 2011 09.07
+15
ccccccc lol. sem 3 mesece čakal zadnjo plačo kak božič neki. božičnice pa 23. plačo bodo dobili vodilni v nlb in podobni ki živijo na račun nas ki se odrekamo sebi za njihov pohlep sami pa še redne plače ne vidimo. larri farri tole vse skupaj.
pikapolonica1802
23. 11. 2011 06.23
+17
ma kaki BOŽIČEK nekateri več nevedo kdaj so plače dobili....
populus
23. 11. 2011 07.15
+8
tipero
23. 11. 2011 00.11
+4
Kako lahko kritizirate Posto Slovenije, ko dela z dobickom od ustanovitve. Nikoli se ni bilo negativnega poslovanja. Ce ne bodo izplacal, jih je lahko sram
jester1970
23. 11. 2011 12.10
+2
Seveda da dela z dobičkom, če pa ima navite cene
davor17
23. 11. 2011 00.07
+9
kako božičnico sanjate, nekater se regresa nismo dobil,prej bo knjiga k božičnica
inhabitant
22. 11. 2011 23.25
+19
Božička z darili za delavce ne bo... ...če pa so PARKELJNI na stolčkih.
djdj
22. 11. 2011 23.06
+6
Januarja bo čudežno vse dražje.
uporabnik2010
22. 11. 2011 22.21
+9
"Božičnice po vsej verjetnosti ne bo v NLB, NKBM" hahaha,ja to bo,bodo na drug način si to izplačali vsaj 5x.....nate,gu.te koga drugea
prehlad
22. 11. 2011 21.47
+10
A DEDEK MRAZ JE PA DO KONCA CRKNIL.
vlak
22. 11. 2011 19.40
+1
Pravijo,da letos na železnici ne bo božičnice saj jo ne dobijo dobili so jo nekaj let nazaj in to samo enkrat .
spidi33
22. 11. 2011 20.11
+1
imajo oz. imate pa plače toliko višje, za malo dela........
MISTERIOUS86
22. 11. 2011 23.42
+2
spidi33 da te ne bom slučajno sanju ne ti men govorit o plačah če te vzamem zram na vožnjo te bom pol vprašu koliko mamo premale plače. ko ste vsi na toplem in spite ko hrčki nekateri cele noči, praznike, vikende, nova leta vozmo pol pa ti men o plači.